E 528 – Magnézium-hidroxid
Leírás A magnézium-hidroxid nehezen oldható por. Mint bázikus tulajdonságú anyag, képes a savak semlegesítésére, a savfok (pH-érték) beállítására és stabilizálására. A magnézium-hidroxid ezenkívül keményítő és fehérjék feltárására is alkalmazható. A vegyületet a legtöbb esetben technológiai segédanyagként alkalmazzák, azaz a fogyasztásra kerülő késztermékben már nincs jelen. Előállítás A magnézium-hidroxidot kémiai úton szintetizálják. Használat A magnézium-hidroxid az […]
E 524 – Nátrium-hidroxid
Egyéb elnevezések nátronlúg, marónátron Leírás A nátrium-hidroxid oldatát nátronlúgnak, szilárd formáját marónátronnak is nevezik. Nagyon erősen bázikus anyag. Bázisos jellegéből kifolyólag képes a savak semlegesítésére, ezért a nátrium-hidroxidot az élelmiszeriparban a savfok (pH-érték) beállítására és stabilizálására használják. A nátrium-hidroxid ezenkívül keményítő és fehérjék feltárására is alkalmazható. Ha a péksütemények tésztáját nátrium-hidroxiddal kezelik, reagál a kelesztés […]
E 525 – Kálium-hidroxid
Egyéb elnevezések kálilúg, marókáli Leírás A kálium-hidroxid oldatát kálilúgnak, szilárd formáját marókálinak is nevezik. Nagyon erősen bázikus anyag. Bázisos jellegéből adódóan képes a savak semlegesítésére, ezért a kálium-hidroxidot a savfok (pH érték) beállítására és stabilizálására használják az élelmiszeriparban. A kálium-hidroxid ezenkívül keményítő és fehérjék feltárására is alkalmazható. Előállítás A kálium-hidroxidot elektrolízis útján kálium-kloridból nyerik. Használat […]
E 516 – Kálcium-szulfát
Egyéb elnevezések gipsz Leírás A kénsav (E 513) kálciumsója általánosan gipsz néven ismert. A kálcium- és szulfátionok vegyületei az élelmiszerek természetes alkozóelemei, és az emberi szervezet számára is nélkülözhetetlenek. Előállítás A kálcium-szulfát a borkősav (E 334) gyártásának melléktermékeként keletkezik. Használat A kálcium-szulfát az élelmiszerekben mennyiségi korlátozás nélkül, általánosan engedélyezett. Ez alól csupán a kezeletlen és hasonló […]
E 511 – Magnézium-klorid
Leírás A magnézium-klorid a sósav (E 507) magnéziumsója. A kloridok az emberi szervezet számára létfontosságúak; többek között az idegek, és az izmok működéséhez elengedhetetlenek. Magas vízkötőképessége miatt a magnézium-klorid képes elvonni a nedvességet a gyümölcs és zöldség felületéről. Konyhasó helyettesítésre is használják. Ezenkívül gyakran alkalmazzák az élelmiszerek ásványanyaggal való dúsítására is; ebben az esetben nem […]
E 513 – Kénsav
Leírás A kénsav, mint erős szervetlen sav, képes a fehérjék és szénhidrátok lebontására, illetve szerkezetük átalakítására. Az élelmiszeriparban ezt a szervetlen savat főként a kívánt savfok beállítására, illetve fehérjék célzott darabolásához használják. Ebben a felhasználásban technológiai segédanyagként szerepel, mivel a végtermékben már nincs jelen. Élelmiszeradalékként fontosabbak a kénsav származékai, a szulfátok. Előállítás A kénsavat a […]
E 514 – Nátrium-szulfátok
Egyéb elnevezések glaubersó Leírás A kénsav (E 513) nátriumsói közé tartozik a nátrium-szulfát (E 514 i) és a nátrium-hidrogén-szulfát (E 514 ii). Mindkét vegyület természetes alkotóelemként is előfordul az élelmiszerekben. Előállítás A nátrium-szulfát melléktermékként keletkezik a konyhasó (nátrium-klorid) előállítása során. Használat A nátrium-szulfát az élelmiszerekben mennyiségi korlátozás nélkül, általánosan engedélyezett. Ez alól csupán a kezeletlen és […]
E 515 – Kálium-szulfátok
Leírás A kénsav (E 513) káliumsói közé tartozik a kálium-szulfát (E 515 i) és a kálium-hidrogén-szulfát (E 515 ii). Előállítás A kálium-szulfátot kémiai szintézissel nyerik. Használat A kálium-szulfát az élelmiszerekben mennyiségi korlátozás nélkül, általánosan engedélyezett. Ez alól csupán a kezeletlen és hasonló élelmiszerek a kivételek, amelyek a törvényalkotó szándéka szerint adalékanyagokkal nem módosíthatók. Többek között a […]
E 507 – Sósav
Leírás A sósav az emberi gyomornedv összetevőjeként a keményítő és a fehérjék emésztésében nélkülözhetetlen anyag. Az élelmiszeriparban ezt a szervetlen savat főként a kívánt savfok beállítására, illetve fehérjék célzott darabolása céljából használják. Ebben a felhasználásban általában technológiai segédanyagként szerepel, mivel a végtermékben már nincs jelen. Élelmiszeradalékként fontosabbak a sósav származékai, a kloridok. Előállítás A sósavat […]
E 500 – Nátrium-karbonátok
Leírás A nátrium-karbonátokhoz a következők tartoznak: • Szóda (nátrium-karbonát, dinátrium-karbonát) E 500 i), • Szódabikarbóna (nátrium-bikarbonát, nátrium-hidrogén-karbonát) E 500 ii) és • Nátrium-szeszkvikarbonát (E 500 iii), amely a szóda és a szódabikarbóna keveréke. Míg a szódát az ivóvíz savtartalmának szabályozására valamint a kakaó és a tejfehérje feltárására használják, a szódabikarbónát elsősorban sütőporokban alkalmazzák. A nátrium-karbonátok […]