fbpx

Savanyúságot szabályozó adalékanyag

E 339 – Nátrium-foszfát

Egyéb elnevezések foszfátok Leírás A nátrium-foszfátok a foszforsav (E 338) származékai. Természetes körülmények között az ásványvizekben fordulnak elő. Attól függően, hogy hány nátriummolekula található benne, háromféle változatát különböztetjük meg: mononátrium-foszfát, dinátrium-foszfát és trinátrium-foszfát. Különleges kémiai tulajdonságaik miatt a foszfátokat az élelmiszeriparban nagyon különböző területeken alkalmazzák: stabilizálják az élelmiszerek savfokát, és a kálcium-, magnézium-, vas- és […]

E 576 – Nátrium-glükonát

Leírás A nátrium-glükonát a glükonsav (E 574) nátriumsója. Kálcium- és vasionokkal erős komplexet képez, ezért segíti az antioxidánsok valamint a zselésítő- és sűrítőanyagok működését. Előállítás A glükonátokat kémiai reakcióval glükonsavból állítják elő Használat A nátrium-glükonát használatára ugyanazok a szabályok vonatkoznak, mint a glükonsavra (E 574). Mivel ezt a könnyen oldható molekulát a szervezet is jól […]

E 577 – Kálium-glükonát

Leírás A kálium-glükonát a glükonsav (E 574) káliumsója. Kálcium- és vasionokkal erős komplexet képez, ezért segíti az antioxidánsok, valamint a zselésítő- és sűrítőanyagok működését. Előállítás A glükonátokat kémiai reakcióval glükonsavból állítják elő. Használat A kálium-glükonát használatára ugyanazok a szabályok vonatkoznak mint a glükonsavra (E 574). Mivel ezt a könnyen oldható molekulát a szervezet is jól […]

E 578 – Kálcium-glükonát

Leírás A kálcium-glükonát a glükonsav (E 574) kálciumsója. Kálcium- és vasionokkal erős komplexet képez, ezért segíti az antioxidánsok valamint a zselésítő- és sűrítőanyagok működését. Előállítás A glükonátokat kémiai reakcióval glükonsavból állítják elő. Használat A kálcium-glükonát használatára ugyanazok a szabályok vonatkoznak mint a glükonsavra (E 574). Mivel ezt a könnyen oldható molekulát a szervezet is jól […]

E 574 – Glükonsav

Leírás Glükonsav a szénhidrátok oxigén hatására bekövetkező bomlásakor keletkezik. A glükóz-anyagcsere részeként minden élő sejt alkotóeleme; a bor, az érett gyümölcsök és a méz is tartalmazzák. A glükonsavat a szervezet a szénhidrát-anyagcsere segítségével lebontja, és teljes mértékben hasznosítja. A glükonsav enyhe sav. Kálcium- és vasionokkal erős komplexet képez, ezért segíti az antioxidánsok valamint a zselésítő- […]

E 575 – Glükono-delta-lakton

Egyéb elnevezések glükono-lakton Leírás A glükono-delta-lakton a glükonsav (E 574) szárításakor vagy hevítésekor keletkezik, ezért ez a vegyület a szárított gyümölcsöknek is természetes összetevője. Élemiszer-adalékanyagként a glükono-delta-laktont késleltetett savhatása miatt alkalmazzák: először édes ízzel rendelkezik, csak később, amikor a külső körülmények hatására glükonsavvá alakul, akkor kezd enyhe savanyítószerként működni. Ennek a viselkedésének például a tejtermékek […]

E 529 – Kálcium-oxid

Egyéb elnevezések égetett mész Leírás A kálcium-oxidot előállítási módja miatt égetett mésznek is nevezik. Vízzel elegyítve kálcium-hidroxid (E 526) keletkezik belőle; használatában is megegyezik ezzel az anyaggal. Előállítás Kálcium-oxid akkor keletkezik, ha a mészkövet 900-1200°C hőmérsékleten „égetik”. Használat A kálcium-oxid használatára ugyanazok a szabályok vonatkoznak, mint a kálcium-hidroxidra (E 526). A legtöbb estben technológiai segédanyagként […]

E 530 – Magnézium-oxid

Egyéb elnevezések magnézia Leírás A fehér színű, magnéziának is nevezett por képes a savakat semlegesíteni. Egyebek mellett az ivóvíz-kezelésben használják, de a nyerskakaó és a tejfehérje feltárása során is alkalmazható. Csomósodást gátló anyagként arról gondoskodik, hogy a granulátumok illetve a por alakú termékek ne csomósodjanak össze, és megtartsák a szabadon folyó képességüket. Előállítás Magnézium-oxid magnézium-karbonát égetésekor […]

E 526 – Kálcium-hidroxid

Egyéb elnevezések mésztej, oltott mész Leírás A kálcium-hidroxid folyékony formáját mésztejnek nevezik; maró hatású, erősen bázikus anyag. A szilárd kálcium-hidroxidot oltottmésznek nevezik. A molekula nagyon instabil, gyorsan kálcium-karbonáttá alakul. A kálcium-hidroxidot többek között az ivóvíz-kezelésben használják, ezenkívül a fehérjék és a keményítő feltárásában is alkalmazzák, például a cukorgyártás során a melaszból ennek segítségével nyerik ki […]

E 527 – Ammónium-hidroxid

Leírás Az ammónium-hidroxid az ammónia vizes oldata. Mivel lúgként a savkat semlegesíteni tudja, az ammónium-hidroxidot az ivóvíz-kezelésben alkalmazzák. Ezenkívül használható tejfehérje, kakaókészítmények valamint tojástermékek feltárására. Az illékony ammónium-hidroxidot a legtöbb estben technológiai segédanyagként alkalmazzák, azaz a fogyasztásra kerülő késztermékben már nincs jelen. Előállítás Az ammónium-hidroxidot magas nyomáson és magas hőmérsékleten ammóniából és vízből állítják elő. […]

    Kövesd munkánkat, iratkozz fel híreinkre!
    Bónusz: tippek, tesztek, programok