fbpx

Savanyúságot szabályozó adalékanyag

E 339 – Nátrium-foszfát

Egyéb elnevezések foszfátok Leírás A nátrium-foszfátok a foszforsav (E 338) származékai. Természetes körülmények között az ásványvizekben fordulnak elő. Attól függően, hogy hány nátriummolekula található benne, háromféle változatát különböztetjük meg: mononátrium-foszfát, dinátrium-foszfát és trinátrium-foszfát. Különleges kémiai tulajdonságaik miatt a foszfátokat az élelmiszeriparban nagyon különböző területeken alkalmazzák: stabilizálják az élelmiszerek savfokát, és a kálcium-, magnézium-, vas- és […]

E 576 – Nátrium-glükonát

Leírás A nátrium-glükonát a glükonsav (E 574) nátriumsója. Kálcium- és vasionokkal erős komplexet képez, ezért segíti az antioxidánsok valamint a zselésítő- és sűrítőanyagok működését. Előállítás A glükonátokat kémiai reakcióval glükonsavból állítják elő Használat A nátrium-glükonát használatára ugyanazok a szabályok vonatkoznak, mint a glükonsavra (E 574). Mivel ezt a könnyen oldható molekulát a szervezet is jól […]

E 577 – Kálium-glükonát

Leírás A kálium-glükonát a glükonsav (E 574) káliumsója. Kálcium- és vasionokkal erős komplexet képez, ezért segíti az antioxidánsok, valamint a zselésítő- és sűrítőanyagok működését. Előállítás A glükonátokat kémiai reakcióval glükonsavból állítják elő. Használat A kálium-glükonát használatára ugyanazok a szabályok vonatkoznak mint a glükonsavra (E 574). Mivel ezt a könnyen oldható molekulát a szervezet is jól […]

E 578 – Kálcium-glükonát

Leírás A kálcium-glükonát a glükonsav (E 574) kálciumsója. Kálcium- és vasionokkal erős komplexet képez, ezért segíti az antioxidánsok valamint a zselésítő- és sűrítőanyagok működését. Előállítás A glükonátokat kémiai reakcióval glükonsavból állítják elő. Használat A kálcium-glükonát használatára ugyanazok a szabályok vonatkoznak mint a glükonsavra (E 574). Mivel ezt a könnyen oldható molekulát a szervezet is jól […]

E 574 – Glükonsav

Leírás Glükonsav a szénhidrátok oxigén hatására bekövetkező bomlásakor keletkezik. A glükóz-anyagcsere részeként minden élő sejt alkotóeleme; a bor, az érett gyümölcsök és a méz is tartalmazzák. A glükonsavat a szervezet a szénhidrát-anyagcsere segítségével lebontja, és teljes mértékben hasznosítja. A glükonsav enyhe sav. Kálcium- és vasionokkal erős komplexet képez, ezért segíti az antioxidánsok valamint a zselésítő- […]

E 575 – Glükono-delta-lakton

Egyéb elnevezések glükono-lakton Leírás A glükono-delta-lakton a glükonsav (E 574) szárításakor vagy hevítésekor keletkezik, ezért ez a vegyület a szárított gyümölcsöknek is természetes összetevője. Élemiszer-adalékanyagként a glükono-delta-laktont késleltetett savhatása miatt alkalmazzák: először édes ízzel rendelkezik, csak később, amikor a külső körülmények hatására glükonsavvá alakul, akkor kezd enyhe savanyítószerként működni. Ennek a viselkedésének például a tejtermékek […]

E 529 – Kálcium-oxid

Egyéb elnevezések égetett mész Leírás A kálcium-oxidot előállítási módja miatt égetett mésznek is nevezik. Vízzel elegyítve kálcium-hidroxid (E 526) keletkezik belőle; használatában is megegyezik ezzel az anyaggal. Előállítás Kálcium-oxid akkor keletkezik, ha a mészkövet 900-1200°C hőmérsékleten „égetik”. Használat A kálcium-oxid használatára ugyanazok a szabályok vonatkoznak, mint a kálcium-hidroxidra (E 526). A legtöbb estben technológiai segédanyagként […]

E 530 – Magnézium-oxid

Egyéb elnevezések magnézia Leírás A fehér színű, magnéziának is nevezett por képes a savakat semlegesíteni. Egyebek mellett az ivóvíz-kezelésben használják, de a nyerskakaó és a tejfehérje feltárása során is alkalmazható. Csomósodást gátló anyagként arról gondoskodik, hogy a granulátumok illetve a por alakú termékek ne csomósodjanak össze, és megtartsák a szabadon folyó képességüket. Előállítás Magnézium-oxid magnézium-karbonát égetésekor […]

E 524 – Nátrium-hidroxid

Egyéb elnevezések nátronlúg, marónátron Leírás A nátrium-hidroxid oldatát nátronlúgnak, szilárd formáját marónátronnak is nevezik. Nagyon erősen bázikus anyag. Bázisos jellegéből kifolyólag képes a savak semlegesítésére, ezért a nátrium-hidroxidot az élelmiszeriparban a savfok (pH-érték) beállítására és stabilizálására használják. A nátrium-hidroxid ezenkívül keményítő és fehérjék feltárására is alkalmazható. Ha a péksütemények tésztáját nátrium-hidroxiddal kezelik, reagál a kelesztés […]

E 525 – Kálium-hidroxid

Egyéb elnevezések kálilúg, marókáli Leírás A kálium-hidroxid oldatát kálilúgnak, szilárd formáját marókálinak is nevezik. Nagyon erősen bázikus anyag. Bázisos jellegéből adódóan képes a savak semlegesítésére, ezért a kálium-hidroxidot a savfok (pH érték) beállítására és stabilizálására használják az élelmiszeriparban. A kálium-hidroxid ezenkívül keményítő és fehérjék feltárására is alkalmazható. Előállítás A kálium-hidroxidot elektrolízis útján kálium-kloridból nyerik. Használat […]

    Iratkozz fel híreinkre!

    Tippek, tesztek, programok

    Megszakítás