E 465 – Metil-etil-cellulóz
Egyéb elnevezések etilmetilcellulóz Leírás Kémiailag a cellulózéterekhez tartozó metil-etil-cellulóz a cellulóz (E 460) származéka. A cellulózzal ellentétben vízben jól oldódik. A folyadékoknak sűrű állományt kölcsönöz, melegítéskor erős zselét képez. Kémiai felépítésének köszönhetően emulgáló és stabilizáló hatással is rendelkezik. Mivel az alkohollal szemben nem érzékeny, a metil-etilcellulóz alkoholos italok sűrítésére is alkalmas. Előállítás A metil-etil-cellulózt kémiai […]
E 442 – Ammónium-foszfatidok
Leírás Az ammónium-foszfatidok a glicerin (E 422) zsírsavakkal és foszforsavval történő észterezésekor keletkeznek. A különféle összetételű vegyületek különösen alkalmasak arra, hogy a víz- és zsíroldható anyagokat egyenletesen keverékben tartsák. Emulgálóhatását például a csokoládé gyártáskor használják, hogy javítsák annak folyékonyságát. Előállítás Az ammónium-foszfatidok előállításának kiinduló anyagai az étkezési zsírok, amelyeket foszfor-pentoxiddal és ammóniával reagáltatnak. Használat Az ammónium-foszfatidok […]
E 444 – Szaharóz-acetát-izobutirát
Leírás Szaharóz-acetát-izobutirátnak a szaharóz (kristálycukor) különféle észterkötésű vegyületeinek keverékét nevezik. Kémiai felépítése alapján alkalmas arra, hogy az olajtartalmú fázisok sűrűségét a víztartalmú fázisok sűrűségéhez igazítsa. Ezen kívül az illóolajoknak is jó oldószere, ezért az E 444 nagyon alkalmas arra, hogy az aromákat, a színezékeket és a kívánatos lebegőanyagok eloszlását a folyadékokban stabilan tartsa. Előállítás A […]