fbpx

Hordozószer

E 500 – Nátrium-karbonátok

Leírás A nátrium-karbonátokhoz a következők tartoznak: • Szóda (nátrium-karbonát, dinátrium-karbonát) E 500 i), • Szódabikarbóna (nátrium-bikarbonát, nátrium-hidrogén-karbonát) E 500 ii) és • Nátrium-szeszkvikarbonát (E 500 iii), amely a szóda és a szódabikarbóna keveréke. Míg a szódát az ivóvíz savtartalmának szabályozására valamint a kakaó és a tejfehérje feltárására használják, a szódabikarbónát elsősorban sütőporokban alkalmazzák. A nátrium-karbonátok […]

E 501 – Kálium-karbonátok

Egyéb elnevezések hamuzsír Leírás A kálium-karbonátok közé a kálium-karbonát (hamuzsír, E 501 i) és a kálium-hidrogén-karbonát (E 501 ii) tartozik. A kálium-karbonátok sav hatására lebomlanak, miközben szén-dioxid szabadul fel. Ennek a jelenségnek hatására tudják megnövelni például a tészták térfogatát, lazábbá téve állományukat. Segítik a péksütemények barnulását is. A kálium-karbonát jellemzően a mézeskalácsok sütőszere. A kálium-karbonátokat […]

E 504 – Magnézium-karbonátok

Egyéb elnevezések magnézia Leírás A magnézium-karbonátokhoz a magnézium-karbonát (magnézia, E 504 i) mellett a magnézium-hidrogén-karbonát (E 504 ii) tartozik. Savakkal érintkezve szén-dioxid felszabadulása mellett lebomlik. Az élelmiszeriparban a tejfehérjék és a kakaó feltárására, valamint savanyúságot szabályozóként az ivóvíz kezelésére használják. Ezenkívül konyhasó helyettesítésére, valamint poralakú élelmiszerek összetapadásának gátlására használják. Előállítás A magnézium-karbonátokat kémiai reakcióval magnéziumból […]

E 470 b – Zsírsavak magnéziumsói

Egyéb elnevezések magnézium-sztearát Leírás A telített zsírsavak magnéziumvegyületei a zsíranyagcsere köztes vegyületeiként az emberi szervezetben is megtalálhatók. A finom por nagyon jó tapadási tapadási tulajdonságokkal rendelkezik, ezért főként leválasztószerként használják. Különösen laza szekezetű anyagoknál őrlési és szitálási segédanyagként is alkalmazzák. Előállítás A zsírsavak sóit kémiai reakcióval növényi vagy állati zsírokból állítják elő. Általában növényi-, szója-, […]

E 472 a – Zsírsavak mono- és digliceridjeinek ecetsavészterei

Leírás A molekula zsírsavak mono- és digliceridjeinek (E 471) ecetsavval történő észterezésével keletkezik. Gyenge emulgáló hatással rendelkezik, de az egyéb emulgátorok hatását jelentősen erősíti, mivel befolyásolja a zsírok kristályszerkezetét és alakíthatóságát. Alkalmas arra, hogy a levegőt az élelmiszerekben tartsa. Mivel kemény, terhelhető filmet képez, bevonóanyagként alkalmazzák például a mazsolán. Előállítás A mono- és digliceridek ecetsavészterét […]

E 472 b – Zsírsavak mono- és digliceridjeinek tejsavészterei

Egyéb elnevezések laktogliceridek Leírás A molekula zsírsavak mono- és digliceridjeinek (E 471) tejsavval történő észterezésével keletkezik. Gyenge emulgáló hatással rendelkezik. Alkalmas arra, hogy a levegőt az élelmiszerekben tartsa, és befolyásolja a pórusképződést és a péksütemények térfogatát. Mivel molekulája nem túlságosan stabil, általában már az élelmiszerekben monogliceridekre és tejsavra bomlik. Előállítás A mono- és digliceridek tejsavészterét […]

E 472 c – Zsírsavak mono- és digliceridjeinek citromsavészterei

Egyéb elnevezések citrogliceridek Leírás A molekula zsírsavak mono- és digliceridjeinek (E 471) citromsavval történő észterezésével keletkezik. Alkalmas arra, hogy ‘olaj a vízben’ emulziót képezzen. Erős komplexképző hatása miatt erősíti az antioxidánsok hatását, és óvja a zsírokat a romlástól. Ezen kívül a kolbászgyártás során segíti az összetevők összetartását, illetve javítja a péksütemény-gyártáskor használt élesztő eltarthatóságát. Előállítás A […]

E 472 d – Zsírsavak mono- és digliceridjeinek borkősavészterei

Leírás A molekula zsírsavak mono- és digliceridjeinek (E 471) borkősavval történő észterezésével keletkezik. ‘Olaj a vízben’ emulzió képzésére alkalmas. Ez az észtervegyület erős kölcsönhatásba lép fehérjékkel, elsősorban a búzafehérjével. Az E 472 d nagyon nehezen oldható, technológiai jelentősége ezért csekély. Előállítás A zsírsavak mono- és digliceridjeinek borkősavészteteit a természetes zsírok, illetve a belőlük kivont mono- […]

E 466 – Nátrium-karboxi-metil-cellulóz

Egyéb elnevezések karboximetilcellulóz, cellulózgumi Leírás A kémiailag a karboxi-metiléterekhez tartozó nátrium-karboxi-metil-cellulóz a cellulóz (E 460) származéka. Molekulaméretétől függően különbözőképpen sűríti a folyadékokat. A cellulózzal (E 460) együtt képes zselét képezni. A vegyület erősíti az emulgátorok hatását, és gátolja az anyagok ellenőrizetlen összecsomósodását. Mivel nagyon stabil, sima filmet képez, bevonóanyagként is használják. Az egyéb cellulóz-származékoktól eltérően […]

E 459 – Béta-ciklodextrin

Egyéb elnevezések kördextrin Leírás A béta-ciklodextrin egy köralakú molekula, amely hét, egymással jellegzetesen kapcsolódó glükózegységből épül fel. Ez a kötés magas hőmérsékleten, savak jelenlétében és egyes enzimek hatására is stabil marad. A körmolekula belsejében más anyagokat is megköt; az ily módon rögzített anyagot a ciklodextrin – mint egy mikrokapszula – megvédi a környező hatásoktól. Így […]

    Iratkozz fel híreinkre!

    Tippek, tesztek, programok

    Megszakítás