fbpx

Hordozószer

E 1410 – Monokeményítő-foszfát

Egyéb elnevezések kémiailag módosított keményítő Leírás A monokeményítő-foszfát elnevezés foszfátcsoportokkal észterezett keményítőláncokat takar. Ahhoz, hogy a monokeményítő-foszfát vizet kössön meg, és sűrű masszát képezzen (csirizesítés), magasabb hőmérsékletre van szükség, mint a természetes keményítő esetében. Az így képződő keményítőcsiriz sűrű és áttetsző. Mivel a már megkötött vizet nehezen engedi ki, a monokeményítő-foszfát fagyasztáskor és felengedéskor is […]

E 1202 – Polivinil-polipirrolidon

Egyéb elnevezések PVPP Leírás A mesterségesen előállított polivinil-polipirrolidon kémiailag szoros rokonságban van a polivinil-pirrolidonnal (E 1201). Elsősorban technológiai segédanyagként használják a bor- és sörgyártásban, a nemkívánatos seprő eltávolítására. Ebben az esetben a végtermék már nem tartalmaz polivinil-polipirrolidont, technológiai segédanyagnak számít. Előállítás A polivinil-polipirrolidont többlépcsős kémiai reakcióban vinil-pirrolidonból szintetizálják. Használat A polivinil-polipirrolidon mennyiségi korlátozás nélkül, kizárólag […]

E 551 – Szilícium-dioxid

Egyéb elnevezések kovasav   Leírás A szilícium-dioxid a földkéregben legnagyobb mennyiségben előforduló ásvány. Számos növény sejtfalának alkotóelemeként változó mennyiségben az élelmiszerekben is jelen van. Az emberi szervezet a szilícium-dioxidot sem felvenni, sem pedig hasznosítani nem tudja; átalakulás nélkül kiürül a szervezetből. Az élelmiszeriparban a szilícium-dioxidot általában por formában használják. A szilícium-dioxid kristályai nagyon porózusak. Hatalmas […]

E 552 – Kálcium-szilikát

Egyéb elnevezések szilikát, kovasó Leírás A kemény, oldhatatlan kálcium-szilikát a szilícium-dioxid (E 551) származéka. A nátrium-, kálium- és báriumszilikátokhoz hasonlóan az úgynevezett földpátokhoz tartozik. A szilikátok a földkéregben legnagyobb mennyiségben előforduló ásványok. Számos növény sejtfalának alkotóelemeként változó mennyiségben az élelmiszerekben is jelen vannak. Az emberi szervezet a szilikátokat sem felvenni, sem pedig hasznosítani nem tudja; […]

E 1450 – Keményítő-nátrium-oktenil-szukcinát

Egyéb elnevezések kémiailag módosított keményítő, szukcinátkeményítő   Leírás A keményítő-nátrium-oktenil-szukcinát a természetes keményítő kémiai változata, vele ellentétben azonban a kémiailag módosított keményítő hideg vízben is megdagad, és sűrű masszát képez (csirizesítés). A keményítő-nátrium-oktenil-szukcinát ezenkívül emulgáló tulajdonságokkal is rendelkezik, valamint a habokat is stabilan tartja. Mivel a már megkötött vizet igen alacsony hőmérsékleten sem engedi ki, […]

E 516 – Kálcium-szulfát

Egyéb elnevezések gipsz Leírás A kénsav (E 513) kálciumsója általánosan gipsz néven ismert. A kálcium- és szulfátionok vegyületei az élelmiszerek természetes alkozóelemei, és az emberi szervezet számára is nélkülözhetetlenek. Előállítás A kálcium-szulfát a borkősav (E 334) gyártásának melléktermékeként keletkezik. Használat A kálcium-szulfát az élelmiszerekben mennyiségi korlátozás nélkül, általánosan engedélyezett. Ez alól csupán a kezeletlen és hasonló […]

E 517 – Ammónium-szulfát

Leírás A kénsav (E 513) ammóniumsóit elsősorban technológiai segédanyagként alkalmazzák, amelyek a fogyasztásra kész élelmiszerben már nincsenek jelen. Előállítás A ammónium-szulfátokat kénsav és ammónia kémiai reakciójával állítják elő. Használat Az ammónium-szulfátok kizárólag más adalékanyagok hordozóanyagaként engedélyezettek. A bor és a gyümölcsbor előállítása során az élesztők tápanyagaként szolgálnak. A mezőgazdaságban az ammónium-szulfátot műtrágyaként használják. Biztonság Az […]

E 511 – Magnézium-klorid

Leírás A magnézium-klorid a sósav (E 507) magnéziumsója. A kloridok az emberi szervezet számára létfontosságúak; többek között az idegek, és az izmok működéséhez elengedhetetlenek. Magas vízkötőképessége miatt a magnézium-klorid képes elvonni a nedvességet a gyümölcs és zöldség felületéről. Konyhasó helyettesítésre is használják. Ezenkívül gyakran alkalmazzák az élelmiszerek ásványanyaggal való dúsítására is; ebben az esetben nem […]

E 514 – Nátrium-szulfátok

Egyéb elnevezések glaubersó Leírás A kénsav (E 513) nátriumsói közé tartozik a nátrium-szulfát (E 514 i) és a nátrium-hidrogén-szulfát (E 514 ii). Mindkét vegyület természetes alkotóelemként is előfordul az élelmiszerekben. Előállítás A nátrium-szulfát melléktermékként keletkezik a konyhasó (nátrium-klorid) előállítása során. Használat A nátrium-szulfát az élelmiszerekben mennyiségi korlátozás nélkül, általánosan engedélyezett. Ez alól csupán a kezeletlen és […]

E 515 – Kálium-szulfátok

Leírás A kénsav (E 513) káliumsói közé tartozik a kálium-szulfát (E 515 i) és a kálium-hidrogén-szulfát (E 515 ii). Előállítás A kálium-szulfátot kémiai szintézissel nyerik. Használat A kálium-szulfát az élelmiszerekben mennyiségi korlátozás nélkül, általánosan engedélyezett. Ez alól csupán a kezeletlen és hasonló élelmiszerek a kivételek, amelyek a törvényalkotó szándéka szerint adalékanyagokkal nem módosíthatók. Többek között a […]

    Iratkozz fel híreinkre!

    Tippek, tesztek, programok

    Megszakítás