E 1410 – Monokeményítő-foszfát
Egyéb elnevezések kémiailag módosított keményítő Leírás A monokeményítő-foszfát elnevezés foszfátcsoportokkal észterezett keményítőláncokat takar. Ahhoz, hogy a monokeményítő-foszfát vizet kössön meg, és sűrű masszát képezzen (csirizesítés), magasabb hőmérsékletre van szükség, mint a természetes keményítő esetében. Az így képződő keményítőcsiriz sűrű és áttetsző. Mivel a már megkötött vizet nehezen engedi ki, a monokeményítő-foszfát fagyasztáskor és felengedéskor is […]
E 1202 – Polivinil-polipirrolidon
Egyéb elnevezések PVPP Leírás A mesterségesen előállított polivinil-polipirrolidon kémiailag szoros rokonságban van a polivinil-pirrolidonnal (E 1201). Elsősorban technológiai segédanyagként használják a bor- és sörgyártásban, a nemkívánatos seprő eltávolítására. Ebben az esetben a végtermék már nem tartalmaz polivinil-polipirrolidont, technológiai segédanyagnak számít. Előállítás A polivinil-polipirrolidont többlépcsős kémiai reakcióban vinil-pirrolidonból szintetizálják. Használat A polivinil-polipirrolidon mennyiségi korlátozás nélkül, kizárólag […]
E 551 – Szilícium-dioxid
Egyéb elnevezések kovasav Leírás A szilícium-dioxid a földkéregben legnagyobb mennyiségben előforduló ásvány. Számos növény sejtfalának alkotóelemeként változó mennyiségben az élelmiszerekben is jelen van. Az emberi szervezet a szilícium-dioxidot sem felvenni, sem pedig hasznosítani nem tudja; átalakulás nélkül kiürül a szervezetből. Az élelmiszeriparban a szilícium-dioxidot általában por formában használják. A szilícium-dioxid kristályai nagyon porózusak. Hatalmas […]
E 552 – Kálcium-szilikát
Egyéb elnevezések szilikát, kovasó Leírás A kemény, oldhatatlan kálcium-szilikát a szilícium-dioxid (E 551) származéka. A nátrium-, kálium- és báriumszilikátokhoz hasonlóan az úgynevezett földpátokhoz tartozik. A szilikátok a földkéregben legnagyobb mennyiségben előforduló ásványok. Számos növény sejtfalának alkotóelemeként változó mennyiségben az élelmiszerekben is jelen vannak. Az emberi szervezet a szilikátokat sem felvenni, sem pedig hasznosítani nem tudja; […]
E 1450 – Keményítő-nátrium-oktenil-szukcinát
Egyéb elnevezések kémiailag módosított keményítő, szukcinátkeményítő Leírás A keményítő-nátrium-oktenil-szukcinát a természetes keményítő kémiai változata, vele ellentétben azonban a kémiailag módosított keményítő hideg vízben is megdagad, és sűrű masszát képez (csirizesítés). A keményítő-nátrium-oktenil-szukcinát ezenkívül emulgáló tulajdonságokkal is rendelkezik, valamint a habokat is stabilan tartja. Mivel a már megkötött vizet igen alacsony hőmérsékleten sem engedi ki, […]
E 516 – Kálcium-szulfát
Egyéb elnevezések gipsz Leírás A kénsav (E 513) kálciumsója általánosan gipsz néven ismert. A kálcium- és szulfátionok vegyületei az élelmiszerek természetes alkozóelemei, és az emberi szervezet számára is nélkülözhetetlenek. Előállítás A kálcium-szulfát a borkősav (E 334) gyártásának melléktermékeként keletkezik. Használat A kálcium-szulfát az élelmiszerekben mennyiségi korlátozás nélkül, általánosan engedélyezett. Ez alól csupán a kezeletlen és hasonló […]
E 517 – Ammónium-szulfát
Leírás A kénsav (E 513) ammóniumsóit elsősorban technológiai segédanyagként alkalmazzák, amelyek a fogyasztásra kész élelmiszerben már nincsenek jelen. Előállítás A ammónium-szulfátokat kénsav és ammónia kémiai reakciójával állítják elő. Használat Az ammónium-szulfátok kizárólag más adalékanyagok hordozóanyagaként engedélyezettek. A bor és a gyümölcsbor előállítása során az élesztők tápanyagaként szolgálnak. A mezőgazdaságban az ammónium-szulfátot műtrágyaként használják. Biztonság Az […]
E 511 – Magnézium-klorid
Leírás A magnézium-klorid a sósav (E 507) magnéziumsója. A kloridok az emberi szervezet számára létfontosságúak; többek között az idegek, és az izmok működéséhez elengedhetetlenek. Magas vízkötőképessége miatt a magnézium-klorid képes elvonni a nedvességet a gyümölcs és zöldség felületéről. Konyhasó helyettesítésre is használják. Ezenkívül gyakran alkalmazzák az élelmiszerek ásványanyaggal való dúsítására is; ebben az esetben nem […]
E 514 – Nátrium-szulfátok
Egyéb elnevezések glaubersó Leírás A kénsav (E 513) nátriumsói közé tartozik a nátrium-szulfát (E 514 i) és a nátrium-hidrogén-szulfát (E 514 ii). Mindkét vegyület természetes alkotóelemként is előfordul az élelmiszerekben. Előállítás A nátrium-szulfát melléktermékként keletkezik a konyhasó (nátrium-klorid) előállítása során. Használat A nátrium-szulfát az élelmiszerekben mennyiségi korlátozás nélkül, általánosan engedélyezett. Ez alól csupán a kezeletlen és […]
E 515 – Kálium-szulfátok
Leírás A kénsav (E 513) káliumsói közé tartozik a kálium-szulfát (E 515 i) és a kálium-hidrogén-szulfát (E 515 ii). Előállítás A kálium-szulfátot kémiai szintézissel nyerik. Használat A kálium-szulfát az élelmiszerekben mennyiségi korlátozás nélkül, általánosan engedélyezett. Ez alól csupán a kezeletlen és hasonló élelmiszerek a kivételek, amelyek a törvényalkotó szándéka szerint adalékanyagokkal nem módosíthatók. Többek között a […]