fbpx

Hordozószer

E 1520 – Propilén-glikol

Egyéb elnevezések 1,2-propandiol Leírás A propilén-glikol egy, az alkoholok csoportjába tartozó szénhidrogén-vegyület. Az áttetsző, olajszerű folyadékban sok más adalékanyag és enzim is jól oldódik. Emellett aromáknak a természetes forrásukból való extrahálására is alkalmas. Előállítás A propilén-glikolt kémiai reakcióval propilén-oxidból nyerik. Használat A propilén-glikol kizárólag a következő alkalmazásokra engedélyezett: • Rágógumi (mennyiségi korlátozás nélkül) • Aromák […]

E 1414 – Acetilezett dikeményítő-foszfát

Egyéb elnevezések kémiailag módosított keményítő Leírás Az acetilezett dikeményítő-foszfát elnevezés foszfátcsoportokkal keresztkötésű acetilezett keményítőt (E 1420) takar. Az acetilezett keményítővel ellentétben az acetilezett dikeményítő-foszfát erős sűrítő hatásával sűrűbb masszát képez. Fagyasztáskor, felengedéskor és erős mechanikus behatás (pl. keverés) ellenére is stabil marad. Előállítás Az acetilezett dikeményítő-foszfátot kémiai úton acetilezett keményítőből (E 1420) és foszfor-oxikloridból állítják […]

E 1420 – Acetilezett keményítő

Egyéb elnevezések kémiailag módosított keményítő, keményítőacetát Leírás Az acetilezett keményítő a természetes keményítő kémiai változata. A természetes keményítővel szemben az acetilezett keményítő már alacsony hőmérsékleten megköti a vizet, és sűrű masszát képez (csirizesítés). A kálciumionokkal szemben érzékeny, ezért tejkészítményeknél az oxidált keményítő nem alkalmazható. Az így képződő keményítőcsiriz áttetsző, a megkötött vizet igen alacsony hőmérsékleten […]

inaktiv: E 558 – Bentonit

Egyéb elnevezések szilícium-dioxid Leírás A bentonit olyan agyag, amely túlnyomórészt az alumínium-szilikátok (E 559) egy különleges változatából áll. A bentonitnak mint élelmiszeradalékanyagnak alig van jelentősége; fontosabb szerepet játszik technológiai segédanyagként a bor és a gyümölcslevek előállításában. A szilikátokkal ellentétben a bentonit vízben erősen duzzad, így képessé válik egyéb anyagok megkötésére. Segítségével a fehérjéket és a […]

E 1412 – Dikeményítő-foszfát

Egyéb elnevezések kémiailag módosított keményítő Leírás A dikeményítő-foszfát elnevezés foszfátcsoportokkal észterezett keményítőláncokat takar. Tulajdonságai hasonlítanak a monokeményítő-foszfát (E 1410) tulajdonságaihoz. A természetes keményítőhöz képest a dikeményítő-foszfátnak kevesebb időre van szüksége ahhoz, hogy megkösse a vizet, és sűrű masszát képezzen (csirizesítés). Az így képződő keményítőcsiriz magas hőmérsékleten, savak jelenlétében és mechanikus behatás (pl. keverés) ellenére is […]

E 559 – Alumínium-szilikát

Egyéb elnevezések Kaolin Leírás Az alumínium-szilikát a szilícium-dioxid (E 551) származéka. A szilikátok a földkéregben legnagyobb mennyiségben előforduló ásványok. Számos növény sejtfalának alkotóelemeként változó mennyiségben az élelmiszerekben is jelen vannak. Az emberi szervezet a szilikátokat sem felvenni, sem pedig hasznosítani nem tudja; átalakulás nélkül kiürülnek a szervezetből. A por alakú élelmiszerekben a szilikát-kristályok az élelmiszer […]

E 1413 – Foszforilezett dikeményítő-foszfát

Egyéb elnevezések módosított keményítő Leírás A foszforilezett dikeményítő-foszfát a dikeményítő-foszfát (E 1412) származéka. Keményítőláncai egyrészt foszfátokkal észterezettek, másrészt a foszfátcsoportokon keresztül egymással is keresztkötésben vannak. Egyesíti a monokeményítő- és a dikeményítő-foszfát tulajdonságait (lásd E 1410). Előállítás A foszforilezett dikeményítő-foszfátot kémiai reakcióval dikeményítő-foszfátból (E 1412) és foszfor-oxikloridból nyerik. Genetikailag módosított anyagok használata lehetséges . Használat A […]

E 570 – Zsírsavak

Leírás Minden zsír és olaj zsírsavakból áll. Míg a módosítatlan étkezési zsírok a törvényi előírások alapján élelmiszeralapanyagnak számítanak, a belőlük elkülönített zsírsavak élelmiszeradaléknak minősülnek. A zsírsavak összetételüktől függően változatos halmazállapottal rendelkeznek; lehetnek folyékonyak vagy akár viaszszerűen szilárdak. A zsírsavakat a szervezet fel tudja venni, és tökéletesen hasznosítja. Energiatartalmuk 9 kcal/gramm. Néhány egyéb felhasználás mellett a […]

E 553 b – Talkum

Egyéb elnevezések magnézium-szilikát-hidrát Leírás A talkum elnevezés nagyon finom, porformájú magnézium-szilikát-hidrátot takar, amely a szilícium-dioxid (E 551) származéka. Oldhatatlan kristályai puhák, nagyon jól őrölhetők és zsíros jellegűek. Az emberi szervezet sem felvenni sem pedig hasznosítani nem tudja; átalakulás nélkül kiürül a szervezetből. A por alakú élelmiszerekben a szilikát-kristályok az élelmiszer részecskéihez tapadnak, és megvédik azokat. […]

E 1404 – Oxidált keményítő

Leírás Az oxidált keményítő a keményítő kémiai változata. A természetes keményítővel ellentétben az oxidált keményítő már alacsony hőmérsékleten megköti a vizet, és sűrű masszát képez (csirizesítés). Kálciumionokkal szemben érzékeny, ezért tejkészítményeknél az oxidált keményítő nem alkalmazható. Az oxidált keményítő a keverékek komponenseit stabil, egyenletes eloszlásban tartja, és a már megkötött vizet csak nehezen engedi ki. […]

    Iratkozz fel híreinkre!

    Tippek, tesztek, programok

    Megszakítás