fbpx

Hordozószer

E 1521 – Polietilenglikol

Egyéb elnevezések PEG Leírás Régóta használt adalékanyag a gyógyszeriparban. Tabletták bevonására, stabilizálására használják.   Előállítás Etilénglikol polimerizációjával állítják elő, az etilénglikolt pedig vegyipari eljárásokkal állítják elő. Használat A polietilénglikolt kizárólag édesítőszerekben (quantum satis), valamint táplálékkiegészítő tablettákban lehet használni (max. 10 g/kg).  Elfogadható napi beviteli mennyiség (ADI) 10 mg/kg

E 1452 – Keményítő-aluminium-oktenil-szukcinát

Leírás A keményítő-aluminium-oktenil-szukcinát használata lehetővé teszi, hogy a különféle nehezen kezelhető (összetapadó, nedvszívó stb) anyagok pontos kezelése, adagolása lehetővé váljon.   Előállítás A keményítő-alumíniumm-oktenil-szukcinátot keményítőből,  oktenil-borostyánkősavanhidrid és alumínium-szulfáttal kémiai reakciójával állítják elő. | Használat Az csak étrend-kiegészítő kapszulákhoz, bizonyos vitaminok hordozójaként használható  (max. 35 g/kg). Kozmetikumokban is alkalmazzák. Biztonság A rendelkezésre álló adatok alapján a keményítő-aluminium-oktenil-szukcinát  […]

E 1422 – Acetilezett dikeményítő-adipát

Egyéb elnevezések kémiailag módosított keményítő Leírás Az acetilezett dikeményítő-adipát adipinsavval keresztkötésben lévő acetilezett keményítő (E 1420). Ezzel ellentétben azonban az acetilezett dikeményítő-adipát a vízzel sűrűbben folyó masszát alkott erősen sűrítő hatással. Fagyasztáskor, felolvasztáskor és erős mechanikus behatás (pl. keverés) során is stabil marad. Előállítás Az acetilezett dikeményítő-adipátot kémiai úton, acetilezett keményítőből (E 1420) és adipinsavból állítják […]

E 965 – Maltit

Egyéb elnevezések maltitol Leírás A keményítőből előállított maltit kémiailag a cukoralkoholokhoz tartozik. Tisztán édes ízű, édessége a cukor édességének 60-90%-a. Energiatartalma is kissé alacsonyabb a cukorénál, kb. 2,4 kcal/g. A tiszta maltit (E 965 i) hasznosításához az emberi anyagcsere nem igényel inzulint, fehér kristályai ezért diabetikus készítményekhez is használhatók. Ezzel szemben a maltit-szirup (E 965 […]

E 901 – Méhviasz

Leírás A méhek egy, főként zsírsavészterekből álló anyagot választanak ki, ez, az úgynevezett méhviasz a lép építőanyaga. Ez a fehér-sárga viasz nagyon értékes, ezért gyakran más viaszokkal keverik. A szervezet nem tudja felvenni. Bevonóanyagként felületi kezeléssel gátolja pl. a gyümölcsök nedvességvesztését a héjon keresztül. Amelyik gyümölcs ilyen kezelésben részesül, azt „viaszozott” figyelmeztetéssel kell ellátni. Előállítás […]

E 1518 – Glicerin-triacetát

Egyéb elnevezések triacetin Leírás A glicerin-triacetát a glicerin (E 422) és az ecetsav (E 260) észtervegyülete. Az áttetsző, kissé olajszerű folyadék vízkötő hatású, ezért az élelmiszert nedvesen tartja. Előállítás A glicerin-triacetátot kémiai reakcióval glicerinből (E 422) állítják elő. Használat A glicerin-triacetát kizárólag a következő alkalmazásokra engedélyezett: • Rágógumi (mennyiségi korlátozás nélkül) • Aromák (max. 3 […]

E 1519 – Benzilalkohol

Leírás A benzilalkohol a benzoesavhoz (E 210) hasonlóan a fehérje-anyagcsere köztes terméke. Szabad és kötött formájában számos természetes aroma és éteri olaj alkotóeleme. Sajátos, erőteljes íze miatt a benzilalkoholt aromaanyagként is alkalmazzák. Előállítás A benzilalkoholt kémiai reakcióval toluolból állítják elő. Használat A benzilalkohol kizárólag a következő élelmiszerekben alkalmazott aromák előállításához engedélyezett.   Aromák hordozójaként max. […]

E 1505 – Trietil-citrát

Egyéb elnevezések etilcitrát Leírás A trietil-citrát vízben oldódó folyadék, a citromsav (E 330) származéka. Trietil-citrát seítségével többek között az aromákat oszlatják el az élelmiszerekben. Előállítás A trietil-citrátot kémiai reakcióval citromsavból (E 330) állítják elő. Genetikailag módosított organizmusok alkalmazása is lehetséges. Használat A trietil-citrát kizárólag a következő alkalmazásokra engedélyezett: • Tojásfehérje-por (mennyiségi korlátozás nélkül) • Aromák […]

E 1517 – Glicerin-diacetát

Egyéb elnevezések diacetin Leírás A glicerin-diacetát a glicerin (E 422) és az ecetsav (E 260) észtervegyülete. Az áttetsző, kissé olajszerű folyadék vízkötő hatású, ezért az élelmiszert nedvesen tartja. Előállítás A glicerin-diacetátot kémiai reakcióval glicerinből (E 422) állítják elő. Használat A glicerin-diacetát kizárólag aromák előállításához (max. 3 g/kg) engedélyezett. Biztonság A glicerin-diacetát veszélytelennek számít. Lásd még […]

E 1414 – Acetilezett dikeményítő-foszfát

Egyéb elnevezések kémiailag módosított keményítő Leírás Az acetilezett dikeményítő-foszfát elnevezés foszfátcsoportokkal keresztkötésű acetilezett keményítőt (E 1420) takar. Az acetilezett keményítővel ellentétben az acetilezett dikeményítő-foszfát erős sűrítő hatásával sűrűbb masszát képez. Fagyasztáskor, felengedéskor és erős mechanikus behatás (pl. keverés) ellenére is stabil marad. Előállítás Az acetilezett dikeményítő-foszfátot kémiai úton acetilezett keményítőből (E 1420) és foszfor-oxikloridból állítják […]

    Iratkozz fel híreinkre!

    Tippek, tesztek, programok

    Megszakítás