fbpx

Emulgeáló szer

E 444 – Szaharóz-acetát-izobutirát

Leírás Szaharóz-acetát-izobutirátnak a szaharóz (kristálycukor) különféle észterkötésű vegyületeinek keverékét nevezik. Kémiai felépítése alapján alkalmas arra, hogy az olajtartalmú fázisok sűrűségét a víztartalmú fázisok sűrűségéhez igazítsa. Ezen kívül az illóolajoknak is jó oldószere, ezért az E 444 nagyon alkalmas arra, hogy az aromákat, a színezékeket és a kívánatos lebegőanyagok eloszlását a folyadékokban stabilan tartsa. Előállítás A […]

E 432 – Poliszorbát 20

Egyéb elnevezések polioxietilén(20)-szorbitán-zsírsavészter, polioxietilén(20)-szorbitán-monolaurát Leírás A poliszorbát 20 a szorbit (E 420) származéka. Mint minden szorbát, ez is erős emulgátor, amely környezetének hőmérsékletétől és a savfoktól függetlenül alkalmazható. A poliszorbátok ezen kívül stabilizálják a zsírok és a habok struktúráját is, emellett meggátolják, hogy a margarinok és a sütőzsírok hevítésre spricceljenek. Előállítás A poliszorbátokat többlépcsős kémiai […]

E 433 – Poliszorbát 80

Egyéb elnevezések plioxietilén(20)-szorbitán-monooleát Leírás A poliszorbát 80 a szorbit (E 420) származéka. Mint minden szorbát, ez is erős emulgátor, amely környezetének hőmérsékletétől és a savfoktól függetlenül alkalmazható. A poliszorbátok ezen kívül stabilizálják a zsírok és a habok struktúráját is, emellett meggátolják, hogy a margarinok és a sütőzsírok hevítésre spricceljenek. Előállítás A poliszorbátokat többlépcsős kémiai reakcióban […]

E 434 – Poliszorbát 40

Egyéb elnevezések polioxietilén(20)-szorbitán-monopalmitát Leírás A poliszorbát 40 a szorbit (E 420) származéka. Mint minden szorbát, ez is erős emulgátor, amely környezetének hőmérsékletétől és a savfoktól függetlenül alkalmazható. A poliszorbátok ezen kívül stabilizálják a zsírok és a habok struktúráját is, emellett meggátolják, hogy a margarinok és a sütőzsírok hevítésre spricceljenek. Előállítás A poliszorbátokat többlépcsős kémiai reakcióban […]

E 435 – Poliszorbát 60

Egyéb elnevezések polioxietilén(20)-szorbitán-monosztearát Leírás A poliszorbát 60 a szorbit (E 420) származéka. Mint minden szorbát, ez is erős emulgátor, amely környezetének hőmérsékletétől és a savfoktól függetlenül alkalmazható. A poliszorbátok ezen kívül stabilizálják a zsírok és a habok struktúráját is, emellett meggátolják, hogy a margarinok és a sütőzsírok hevítésre spricceljenek. Előállítás A poliszorbátokat többlépcsős kémiai reakcióban […]

E 405 – Propilén-glikol-alginát

Egyéb elnevezések algin Leírás A propilén-glikol-alginát az alginsav (E 400) származéka. Vízoldató, és kevésbé érzékeny savakkal és a kálciummal szemben mint a többi alginát. Előállítás A propilénglikol-alginátot az alginsav észterezésével állítják elő. Használat A propilén-glikol-alginát csak meghatározott élelmiszerekhez engedélyezett. Ide tartoznak többek között: • Sör (max. 100 mg/l) • Vízalapú jégkrém (max. 3 g/kg) • […]

E 322 – Lecitin

Leírás A lecitin mint természetes zsírszerű anyag az úgynevezett  foszfolipidek csoportjába tartozik. Poláros-apoláros felépítése miatt a sejtfal fontos építőeleme. Különösen a csontvelő, az idegrendszer, a szív és a máj gazdag lecitinekben. Ezek az anyagok befolyásolják többek között a zsírok és a koleszterin szállítását a vérben, valamint az epe alkotóelemeként részt vesznek a zsírok emésztésében is. Számos élelmiszer, köztük […]

    Iratkozz fel híreinkre!

    Tippek, tesztek, programok

    Megszakítás