fbpx

Emulgeáló szer

E431 – Polioxi-etilén (40) sztearát

Egyéb elnevezések Polioxil (40) sztearát vagy Polioxi-etilén (40) monosztearát Leírás Kereskedelmi forgalomban kapható étkezési sztearinsav és vegyes polioxietiléndiolok  mono- és diésztereinek, valamint szabad polioloknak a keveréke. Előállítás Szintetikus úton állítják elő etilén oxid, és sztearinsav reakciójával. A sztearinsav növényi, vagy állati eredetű zsírokból származhat. Használat Bár a Magyar Élelmiszerkönyv fölsorolja az engedélyezett adalékanyagok között, nem […]

E 426 – Szója hemicellulóz

Leírás A hemicellulózok a növényi sejtfal – pektintől és cellulóztól eltérő – lúgban oldható poliszaharidjai.  A szója hemicellulóz a szójabab sejtfal merevítésében játszik fontos szerepet. Előállítás A szója hemicellulózt szójarostból állítják elő, ami pedig a szójaolaj, illetve szójafehérje gyártás mellékterméke. A szójarost nagyobbrészt nemcellulóz , kisebb részt pedig cellulóz molekulákból áll. A szójarostból forró vízzel […]

E 1440 – (Hidroxipropil) keményítő

Egyéb elnevezések kémiailag módosított keményítő Leírás A (hidroxipropil) keményítő a természetes keményítő kémiai változata. A természeteshez hasonlóan az éterekhez tartozó, kémiailag módosított keményítő is megköti a vizet, és sűrű masszát képez (csirizesítés). A világos (hidroxipropil) keményítő azonban savak jelenlétében is stabil; alacsony és igen magas hőmérsékleten is tartósan megköti a vizet. Ezért a (hidroxipropil) keményítő […]

E 900 – Dimetil-polisziloxán

Egyéb elnevezések szilikonolaj Leírás A dimetil-polisziloxán kémiailag a szilikonokhoz tartozik, amelyeknek jellemző hálózatos és láncszerű struktúrája szilíciumból, oxigénből és hidrogénből épül fel. Az élelmiszerekben szilikonolaj néven ismert anyag gátolja a dzsemek és gyümölcslevek készítésekor, illetve a sütési folyamatok során fellépő nemkívánatos hab képződését. Előállítás A diemetil-polisziloxánt az összes szilikonhoz hasonlóan mesterségesen állítják elő. Használat A […]

E 1450 – Keményítő-nátrium-oktenil-szukcinát

Egyéb elnevezések kémiailag módosított keményítő, szukcinátkeményítő   Leírás A keményítő-nátrium-oktenil-szukcinát a természetes keményítő kémiai változata, vele ellentétben azonban a kémiailag módosított keményítő hideg vízben is megdagad, és sűrű masszát képez (csirizesítés). A keményítő-nátrium-oktenil-szukcinát ezenkívül emulgáló tulajdonságokkal is rendelkezik, valamint a habokat is stabilan tartja. Mivel a már megkötött vizet igen alacsony hőmérsékleten sem engedi ki, […]

E 1442 – (Hidroxipropil) dikeményítő-foszfát

Egyéb elnevezések kémiailag módosított keményítő Leírás A (hidroxipropil) dikeményítő-foszfát a természetes keményítő kémiai változata. A (hidroxipropil) keményítőhöz (E 1440) hasonlóan az éterekhez tartozik. A (hidroxipropil) dikeményítő-foszfát azonban amellett, hogy alacsony és igen magas hőmérsékleten is stabil, zselét is tud képezni, és erős mechanikus behatás (pl. keverés) esetén is kifejti hatását. Előállítás A (hidroxipropil) dikeményítő-foszfátot kémiai reakcióval […]

E 495 – Szorbitán-monopalmitát

Egyéb elnevezések szorbitán-zsírsavészter Leírás A szorbitán-monopalmitát az úgynevezett szorbitán-zsírsavészterekhez tartozik, amelyek a szorbit (E 420) különféle zsírsavakkal alkotott észterei. A vegyületek emulgeáló hatással rendelkeznek, továbbá stabilizálják a zsírok kristályszerkezetét. A szorbitán-zsírsavészter javítja az élelmiszerek légmegtartó képességét, így gyakran gondoskodik a habok laza állományáról. Előállítás A szorbitán-zsírsavészter többlépcsős kémiai reakcióban képződik zsírsavakból és a szorbit cukoralkoholból. […]

E 492 – Szorbitán-trisztearát

Egyéb elnevezések szorbitán-zsírsavészter Leírás A szorbitán-trisztearát az úgynevezett szorbitán-zsírsavészterekhez tartozik, amelyek a szorbit (E 420) különféle zsírsavakkal alkotott észterei. A vegyületek emulgeáló hatással rendelkeznek, továbbá stabilizálják a zsírok kristályszerkezetét. A szorbitán-zsírsavészter javítja az élelmiszerek légmegtartó képességét, így gyakran gondoskodik a habok laza állományáról. Előállítás A szorbitán-zsírsavészter többlépcsős kémiai reakcióban képződik zsírsavakból és a szorbit cukoralkoholból. […]

E 493 – Szorbitán-monolaurát

Egyéb elnevezések szorbitán-zsírsavészter Leírás A szorbitán-monolaurát az úgynevezett szorbitán-zsírsavészterekhez tartozik, amelyek a szorbit (E 420) különféle zsírsavakkal alkotott észterei. A vegyületek emulgeáló hatással rendelkeznek, továbbá stabilizálják a zsírok kristályszerkezetét. A szorbitán-zsírsavészter javítja az élelmiszerek légmegtartó képességét, így gyakran gondoskodik a habok laza állományáról. Előállítás A szorbitán-zsírsavészter többlépcsős kémiai reakcióban képződik zsírsavakból és a szorbit cukoralkoholból. […]

E 479 b – Hőkezeléssel oxidált szójaolaj zsírsavak digliceridjeivel reagáltatva

Egyéb elnevezések TOSOM-emulgátor Leírás A zsírsavak mono- és digliceridjeivel (E 471) átalakított, hőkezeléssel oxidált szójaolaj különféle kötéseket tartalmaz, és erős emulgálóhatással rendelkezik. Hőkezeléssel oxidált olaj keletkezik hevítéskor a sütőzsírokban is. Előállítás A szójaolajat forró levegővel (200 °C) kezelik, amelynek hatására a szója zsírsavjai kémiailag átalakulnak. Ezt a termooxidált szójaolajat észterezik a zsírsavak mono- és digliceridjeivel. Állati zsírokból […]

    Iratkozz fel híreinkre!

    Tippek, tesztek, programok

    Megszakítás