fbpx

Édesítőszer

E 965 – Maltit

Egyéb elnevezések maltitol Leírás A keményítőből előállított maltit kémiailag a cukoralkoholokhoz tartozik. Tisztán édes ízű, édessége a cukor édességének 60-90%-a. Energiatartalma is kissé alacsonyabb a cukorénál, kb. 2,4 kcal/g. A tiszta maltit (E 965 i) hasznosításához az emberi anyagcsere nem igényel inzulint, fehér kristályai ezért diabetikus készítményekhez is használhatók. Ezzel szemben a maltit-szirup (E 965 […]

E 966 – Laktit

Egyéb elnevezések laktitol Leírás A keményítőből előállított laktit kémiailag a cukoralkoholokhoz tartozik, édessége a cukor édességének 30-40%-a. Energiatartalma is kissé alacsonyabb a cukorénál, kb. 2,4 kcal/g. A cukorhelyettesítő hasznosításához az emberi anyagcsere nem igényel inzulint, fehér kristályai ezért diabetikus készítményekhez is használhatók. A vízben oldódó laktitnak tisztán édes íze van, a nyelven hűsítő érzetet kelt. […]

E 950 – Aceszulfám K

Egyéb elnevezések aceszulfám, acesulfam Leírás Az aceszulfám K szénből, hidrogénből, oxigénből, nitrogénből, kénből és káliumból álló vegyület. Fehér kristályainak intenzív édes íze van, ami főzéskor és sütéskor is megmarad. Az aceszulfám mintegy kétszázszor édesebb, mint a háztartásokban alkalmazott cukor (szaharóz), vele ellentétben azonban a szervezet nem hasznosítja, és nem biztosít energiát. Az élelmiszeriparban az aceszulfám […]

E 951 – Aszpartám

Egyéb elnevezések aspartam Leírás Az aszpartám két aminosavból, aszparginsavból és fenil-alaninból áll. A fehér kristályok mintegy kétszázszor édesebbek, mint a kristálycukor (szaharóz), hő hatására és savak jelenlétében azonban vesztenek ízükből. Az aszpartám ezért nem alkalmas sütésre és főzésre. Az emberi szervezetben az aszpartám elemeire bomlik és hasznosul, ezért számszerűen ugyanúgy energiát biztosít, mint minden más […]

E 952 – Ciklaminsav és ciklamátok (nátrium, kálium, kalcium sók)

Egyéb elnevezések cyclamat Leírás Ciklamátoknak a ciklohexil-szulfaminsav sóit (E 952 i), a nátrium-ciklamátot (E 952 ii) és a kálcium-ciklamátot (E 952 iv) nevezik. A fehér, szagtalan kristályok a kristálycukornál (szaharóz) mintegy 35-ször édessebbek. A ciklamátot az emberi szervezet különböző mértékben fel tudja venni, energiává azonban nem alakul. Az édesítőszerekhez tartozik. A hőálló ciklamát növeli más […]

E 953 – Izomalt

Egyéb elnevezések izomaltitol Leírás Az izomalt két, kémiailag a cukoralkoholokhoz tartozó anyag keveréke. Körülbelül fele olyan édes, mint a kristálycukor (szaharóz), vele ellentétben azonban az izomalt hasznosításához az emberi anyagcserének nincs szüksége inzulinra. Kb. 2,4 kcal/g energiatartalma valamivel kisebb, mint a cukoré. A cukorhelyettesítő hő- és saválló, és jól harmonizál más cukorhelyettesítőkkel és édesítőszerekkel. Az […]

E 420 – Szorbit

Egyéb elnevezések szorbitol Leírás A szénhidrát-anyagcsere köztes termékeként a szorbit a természetben sok gyümölcsben, de főként a szilvában található meg. A kémiailag az alkoholokhoz tartozó vegyület körülbelül fele olyan édes, mint a kristálycukor. 2,4 kcal/kg energiatartalma is  valamivel alacsonyabb, mint a cukoré. A cukorral ellentétben az emberi szervezetben való lebontásához nem szükséges az inzulin, a […]

E 421 – Mannit

Leírás A mannit kémiailag a cukoralkoholokhoz tartozó vegyület, a szénhidrát-anyagcsere köztes termékeként a természetben sok gyümölcsben és algában megtalálható. Körülbelül fele olyan édes mint a kristálycukor, és vele ellentétben az emberi szervezetben való lebontásához nem szükséges inzulin, ezért diabetikus készítményekhez alkalmazható. 2,4 kcal/kg energiatartalma csak kevéssel alacsonyabb, mint a cukoré. Cukorhelyettesítőként nem idéz elő fogszuvasodást. […]

    Iratkozz fel híreinkre!

    Tippek, tesztek, programok

    Megszakítás