fbpx

Csomósodást és lesülést gátló anyag

E 556 – Kálcium-alumínium-szilikát

Egyéb elnevezések szilikát Leírás A kemény, oldhatatlan kálcium-alumínium-szilikát a szilícium-dioxid (E 551) származéka. A kálcium-, kálium- és bárium-szilikátokhoz hasonlóan az úgynevezett földpátokhoz tartozik. A szilikátok a földkéregben legnagyobb mennyiségben előforduló ásványok. Számos növény sejtfalának alkotóelemeként változó mennyiségben az élelmiszerekben is jelen vannak. Az emberi szervezet a szilikátokat sem felvenni, sem pedig hasznosítani nem tudja; átalakulás […]

E 553 a – Magnézium-szilikát

Egyéb elnevezések magnézium-triszilikát Leírás A magnézium-szilikát (E 553 a i) és a magnéziumtriszilikát (E 553 a ii) a szilícium-dioxid (E 551) származékai. Oldhatatlan kristályai puhák, nagyon jól őrőlhetők, és zsíros jellegűek. Az emberi szervezet sem felvenni, sem pedig hasznosítani nem tudja; átalakulás nélkül kiürül a szervezetből. A por alakú élelmiszerekben a szilikát-kristályok az élelmiszer részecskéihez […]

E 536 – Kálium-ferrocianid

Egyéb elnevezések sárgavérlúgsó Leírás A kálium-ferrocianid a ferrocianidok káliummal alkotott vegyülete. A ferrocianidok vas és cianidionok kapcsolatából jönnek létre. Bár a cianidionok nagyon mérgezőek, a vasatommal kialakított erős kapcsolat miatt a ferrocianidoknak nincs mérgező hatásuk. Adalékanyagként a kálium-ferrocianid használata megegyezik a nátrium-ferrocianiddal (E 535). Ezenkívül bizonyos feltételek mellett borok derítésére használható. E felhasználás esetén technológiai […]

E 538 – Kálcium-ferrocianid

Leírás A kálcium-ferrocianid a ferrocianidok kálciummal alkotott vegyülete. A ferrocianidok vas és cianidionok kapcsolatából jönnek létre. Bár a cianidionok nagyon mérgezőek, a vasatommal kialakított erős kapcsolat miatt a ferrocianidoknak nincs mérgező hatásuk. Adalékanyagként a ferrocianidokat elválasztó hatásuk miatt alkalmazzák az élelmiszerekben. A konyhasó előállítása során befolyásolják a sókristályok tulajdonságait. A ferrocianidok a képződő sószemcsék közti résekben […]

E 551 – Szilícium-dioxid

Egyéb elnevezések kovasav   Leírás A szilícium-dioxid a földkéregben legnagyobb mennyiségben előforduló ásvány. Számos növény sejtfalának alkotóelemeként változó mennyiségben az élelmiszerekben is jelen van. Az emberi szervezet a szilícium-dioxidot sem felvenni, sem pedig hasznosítani nem tudja; átalakulás nélkül kiürül a szervezetből. Az élelmiszeriparban a szilícium-dioxidot általában por formában használják. A szilícium-dioxid kristályai nagyon porózusak. Hatalmas […]

E 552 – Kálcium-szilikát

Egyéb elnevezések szilikát, kovasó Leírás A kemény, oldhatatlan kálcium-szilikát a szilícium-dioxid (E 551) származéka. A nátrium-, kálium- és báriumszilikátokhoz hasonlóan az úgynevezett földpátokhoz tartozik. A szilikátok a földkéregben legnagyobb mennyiségben előforduló ásványok. Számos növény sejtfalának alkotóelemeként változó mennyiségben az élelmiszerekben is jelen vannak. Az emberi szervezet a szilikátokat sem felvenni, sem pedig hasznosítani nem tudja; […]

E 530 – Magnézium-oxid

Egyéb elnevezések magnézia Leírás A fehér színű, magnéziának is nevezett por képes a savakat semlegesíteni. Egyebek mellett az ivóvíz-kezelésben használják, de a nyerskakaó és a tejfehérje feltárása során is alkalmazható. Csomósodást gátló anyagként arról gondoskodik, hogy a granulátumok illetve a por alakú termékek ne csomósodjanak össze, és megtartsák a szabadon folyó képességüket. Előállítás Magnézium-oxid magnézium-karbonát égetésekor […]

E 535 – Nátrium-ferrocianid

Leírás A nátrium-ferrocianid a ferrocianidok nátriummal alkotott vegyülete. A ferrocianidok vas és cianidionok kapcsolatából jönnek létre. Bár a cianidionok nagyon mérgezőek, a vasatommal kialakított erős kapcsolat miatt a ferrocianidoknak nincs mérgező hatásuk. Adalékanyagként a ferrocianidokat elválasztó hatásuk miatt alkalmazzák az élelmiszerekben. A konyhasó előállítása során befolyásolják a sókristályok tulajdonságait. A ferrocianidok a képződő sószemcsék közti résekben […]

E 528 – Magnézium-hidroxid

Leírás A magnézium-hidroxid nehezen oldható por. Mint bázikus tulajdonságú anyag, képes a savak semlegesítésére, a savfok (pH-érték) beállítására és stabilizálására. A magnézium-hidroxid ezenkívül keményítő és fehérjék feltárására is alkalmazható. A vegyületet a legtöbb esetben technológiai segédanyagként alkalmazzák, azaz a fogyasztásra kerülő késztermékben már nincs jelen. Előállítás A magnézium-hidroxidot kémiai úton szintetizálják. Használat A magnézium-hidroxid az […]

E 504 – Magnézium-karbonátok

Egyéb elnevezések magnézia Leírás A magnézium-karbonátokhoz a magnézium-karbonát (magnézia, E 504 i) mellett a magnézium-hidrogén-karbonát (E 504 ii) tartozik. Savakkal érintkezve szén-dioxid felszabadulása mellett lebomlik. Az élelmiszeriparban a tejfehérjék és a kakaó feltárására, valamint savanyúságot szabályozóként az ivóvíz kezelésére használják. Ezenkívül konyhasó helyettesítésére, valamint poralakú élelmiszerek összetapadásának gátlására használják. Előállítás A magnézium-karbonátokat kémiai reakcióval magnéziumból […]

    Iratkozz fel híreinkre!

    Tippek, tesztek, programok

    Megszakítás