fbpx

Antioxidáns

E 301 – Nátrium-L-aszkorbát

Leírás A nátrium-L-aszkorbát az aszkorbinsav (E 300) nátriumsója. Antioxidánsként lisztjavításra, élelmiszerek színstabilizálására, vitaminozására használják. Előállítás A nátrium-L-aszkorbátot aszkorbinsavból kémiai reakcióval gyártják. Genetikailag módosított anyagok alkalmazása is lehetséges. Használat Az aszkorbátok mennyiségi korlátozás nélkül, általánosan engedélyezettek az élelmiszerekben. Kivételt csupán a kezeletlen élelmiszerek jelentenek, valamint néhány egyéb termék, amely a törvényalkotó szándéka szerint adalékanyagokkal nem módosítható. […]

E 302 – Kálcium-L-aszkorbát

Leírás A kálcium-L-aszkorbát az aszkorbinsav (E 300) kálciumsója. Antioxidánsként, lisztjavításra, élelmiszerek színstabilizálására, vitaminozására használják. Előállítás A kálcium-L-aszkorbátot aszkorbinsavból kémiai reakcióval gyártják. Genetikailag módosított anyagok alkalmazása is lehetséges. Használat Az aszkorbátok mennyiségi korlátozás nélkül, általánosan engedélyezettek az élelmiszerekben. Kivételt csupán a kezeletlen élelmiszerek jelentenek, valamint néhány egyéb termék, amely a törvényalkotó szándéka szerint adalékanyagokkal nem módosítható. […]

E 304 – Aszkorbinsav-észter

Egyéb elnevezések aszkorbil-palmitát E 304 (i), aszkorbil-sztearát E 304 (ii) Leírás Az aszkorbinsav-észterek az aszkorbinsav palmitin- (E 304 i) vagy sztearinsav (E 304 ii) észterei. Az élelmiszeriparban az aszkorbil-palmitátnak van jelentősége, az aszkorbil-sztearátot szinte sosem használják. Az aszkorbinsav-észterek az aszkorbinsavval ellentétben nem víz-, hanem zsíroldhatóak. Vitaminhatásuk csekély. Az aszkorbinsav-észter zsírtartalmú élelmiszerekben antioxidánsként hat, valamint erősíti […]

E 306 – Tokoferol

Egyéb elnevezések tokoferoltartalmú természetes kivonatok, kevert természetes tokoferolok Leírás A tokoferol az E-vitamin kémiai elnevezése. Az emberi szervezetben fontos szerepet tölt be azáltal, hogy védi a sejteket az oxigén káros hatásaitól. A megjelölés mögött legalább hét különféle tokoferol rejlik, ezeket főként olajos növények termelik; vitaminhatásuk eltérő erősségű. Dúsított természetes kivonatok esetében az E 306 keveréket […]

E 307 – Alfa-tokoferol

Egyéb elnevezések α-tokoferol, szintetikus tokoferol Leírás Az alfa-tokoferol legalább hét tokoferolból áll (lásd E 306), amelyeket szintén E-vitaminként jelölnek. Magas vitaminhatása miatt gyakran használják az élelmiszerek vitaminozására. Antioxidáns hatása gyengébb, mint a többi tokoferolé. Előállítás Az alfa-tokoferolt kémiai reakcióval tokoferolból állítják elő. Genetikailag módosított anyagok alkalmazása is lehetséges. Használat Az alfa-tokoferol technológiai alkalmazására ugyanazok érvényesek, […]

E 308 – Gamma-tokoferol

Egyéb elnevezések γ-tokoferol, szintetikus tokoferol Leírás A gamma-tokoferol legalább hét tokoferolból áll (lásd E 306), E-vitaminként ma már nem jelölhető, antioxidáns hatása azonban erős. Előállítás A gamma-tokoferolt kémiai reakcióval tokoferolból állítják elő. Genetikailag módosított anyagok alkalmazása is lehetséges. Használat A Gamma-tokoferol az összes élelmiszerben általánosan engedélyezett. Kivételt csupán a kezeletlen élelmiszerek jelentenek, valamint néhány egyéb […]

E 309 – Delta-tokoferol

Egyéb elnevezések δ-tokoferol, szintetikus tokoferol Leírás A delta-tokoferol legalább hét tokoferolból áll (lásd E 306), amelyeket szintén E-vitaminként jelölnek. Csak gyenge vitaminhatása van, antioxidáns hatása azonban erős. Előállítás A delta-tokoferolt kémiai reakcióval tokoferolból állítják elő. Genetikailag módosított anyagok alkalmazása is lehetséges. Használat A delta-tokoferol használatára ugyanazok a szabályok érvényesek, mint a tokoferol (E 306) esetén. Biztonság […]

E 310 – Propil-gallát

Egyéb elnevezések gallát Leírás A propil-gallát észterkötésű galluszsav, amely a lignin alkotóelemeként a növényi sejtek elfásodásában játszik szerepet, a természetben tehát igen elterjedt. Az enyhén keserű ízű gallátok gátolják, hogy a zsírok az oxigén hatására tönkremenjenek, avasodjanak. Ezt az erősen antioxidáns hatásukat erősen felhevítve is megtartják. Mivel egymás hatását kölcsönösen erősítik, a gallátokat gyakran BHA-val […]

E 311 – Oktil-gallát

Egyéb elnevezések gallát Leírás Az oktil-gallát a propil-galláthoz (E 310) hasonlóan az észterkötésű galluszsavakhoz tartozik. Előállítás Az oktil-gallátot kémiai reakcióval állítják elő. Használat Az oktil-gallát használatára ugyanazok a szabályok vonatkoznak, mint a propil-gallátra (E 310). Biztonság Az oktil-gallát a különösen érzékeny embereknél allergiaszerű reakciókat válthat ki. Pékeknél a galláttartalmú alapanyagokkal való közvetlen érintkezés nyomán bőrkiütést […]

E 300 – Aszkorbinsav

Leírás Az aszkorbinsav a C-vitamin kémiai elnevezése, amelyet sok gyümölcs és zöldség, valamint a tej is bőségesen tartalmaz. Gátolja a levegő oxigénjének hatására létrejövő szabad gyökök képződését, ezért az aszkorbinsav a természetes antioxidánsok közé tartozik. Az emberi szervezetben a C-vitamin részt vesz többek között a sejtek oxigénfelvételében és a kollagénképződésben, ami a csontok és a […]

    Iratkozz fel híreinkre!

    Tippek, tesztek, programok

    Megszakítás