fbpx

Antioxidáns

E 224 – Kálium-diszulfit

Egyéb elnevezések kálium-piroszulfit, kálium-szulfit   Leírás Az élelmiszeriparban a kén-dioxidot (E 220) vízben oldott formában (kénessav) használják. Ezenkívül alkalmazzák a kénessav sóit, a szulfitokat is, ezek közé tartozik a kálium-diszulfit is. Előállítás A kálium-szulfitok a kálilúg és a kénessav összekeverésekor lejátszódó reakció során keletkeznek. Az így keletkező oldatból szárítással vagy bepárlással készítenek kristályos halmazállapotú anyagot. […]

E 226 – Kálcium-szulfit

Leírás Az élelmiszeriparban a kén-dioxidot (E 220) vízben oldott formában (kénessav) használják. Ezenkívül alkalmazzák a kénessav sóit, a szulfitokat is, ezek közé tartozik a kálcium-szulfit is. Előállítás A kálcium-szulfitok a kálciumlúg és a kénessav összekeverésekor lejátszódó reakció során keletkeznek. Az így keletkező oldatból szárítással vagy bepárlással készítenek kristályos halmazállapotú anyagot. Használat A kálcium-szulfitok használatára ugyanazok […]

E 220 – Kén-dioxid

Egyéb elnevezések kénessav Leírás A kén-dioxid színtelen, a természetben gyakran előforduló gáz. Az élelmiszeriparban a kén-dioxidot gáz formájában vagy vízben oldva (kénessav) használják, továbbá alkalmazzák a kénessav sóit, a szulfitokat is. Mivel a kén-dioxid gátolja bizonyos, az anyagcserét segítő anyagok (enzimek) működését, hatásos a gombák, az élesztők és baktériumok ellen. Enzimblokkolással gátolja a termékek nem […]

E 330 – Citromsav

Leírás Az energiatermelő anyagcsere (citromsavkör) köztes termékeként a citromsav minden élő sejt összetevője. Az emberi szervezet naponta egy kilogrammot alakít át belőle. Az élelmiszeriparban ez a legelterjedtebb savanyítószer, emellett azonban számos egyéb területen is alkalmazzák: mivel képes a nehézfémek megkötésére, antioxidánsként megőrzi számos élelmiszer zsírszín-, aroma- és vitamintartalmát. A tej és a tejszín sterilezésénél, valamint […]

E 321 – Butil-hidroxi-toluol (BHT)

Egyéb elnevezések Di-tertiérbutil-p-Kresol Leírás A BHT gátolja a zsíroknál, aromáknál és színezőanyagoknál oxigén hatására fellépő szín- és ízromlást. A kémiailag nagyon stabil BHT antioxidáns hatása az élelmiszerekben a sütés során is stabilan megmarad. Mivel egymás hatását kölcsönösen erősítik, a BHT-t gyakran a BHA-val (E 320) vagy a gallátokkal (E 310, E 311, E 312) együtt […]

E 322 – Lecitin

Leírás A lecitin mint természetes zsírszerű anyag az úgynevezett  foszfolipidek csoportjába tartozik. Poláros-apoláros felépítése miatt a sejtfal fontos építőeleme. Különösen a csontvelő, az idegrendszer, a szív és a máj gazdag lecitinekben. Ezek az anyagok befolyásolják többek között a zsírok és a koleszterin szállítását a vérben, valamint az epe alkotóelemeként részt vesznek a zsírok emésztésében is. Számos élelmiszer, köztük […]

E 312 – Dodecil-gallát

Egyéb elnevezések lauril-gallát, gallát Leírás A dodecil-gallát a propil-galláthoz (E 310) hasonlóan az észterkötésű galluszsavakhoz tartozik. A dodecil-gallát a többi gallátnál erősebben gátolja az élesztők és penészek növekedését. Előállítás A dodecil-gallátot kémiai reakcióval állítják elő. Használat A dodecil-gallát használatára ugyanazok a szabályok vonatkoznak, mint a propil-gallátra. Biztonság A dodecil-gallát a különösen érzékeny embereknél allergiaszerű reakciókat […]

E 315 – Izo-aszkorbinsav

Egyéb elnevezések D-aszkorbinsav, eritroaszkorbinsav Leírás Az izo-aszkorbinsav az aszkorbinsav természetben nem létező változata. A két változat között az a különbség, hogy molekulájuk meghatározott helyén az atomok más irányban kapcsolódnak. Ez a kis különbség felel azért, hogy az izo-aszkorbinsav semmiféle vitaminhatással nem rendelkezik. Az aszkobinsavhoz hasonlóan azonban az izo-aszkorbinsav is rendelkezik az oxigén hatására fellépő szín- és […]

E 316 – Nátrium-izo-aszkorbát

Leírás A nátrium-izo-aszkorbát a természetben nem létező aszkorbinsav változat, az izo-aszkorbinsav (E 315) sója. Előállítás A nátrium-izo-aszkorbátot többlépcsős kémiai reakcióval izo-aszkorbinsavból állítják elő. Használat A nátrium-izo-aszkorbát használatára ugyanazok a szabályok vonatkoznak, mint az izo-aszkorbinsavra (E 315). Biztonság A nátrium-izo-aszkorbát veszélytelennek számít. Az nátrium-izo-aszkorbát konkurál a szervezetben a hatékony C-vitaminnaI, annak felszívódását akadályozhatja. Az állatkísérletekben a […]

E 320 – Butil-hidroxi-anizol (BHA)

Egyéb elnevezések tercier-butil-4-hidroxianizol Leírás A BHA gátolja a zsíroknál, aromáknál és színezőanyagoknál az oxigén hatására fellépő szín- és ízromlást, valamint enyhe mikróbagátló hatással is rendelkezik. A kémiailag nagyon stabil BHA antioxidáns hatása az élelmiszerekben a sütés során is stabilan megmarad. Mivel egymás hatását kölcsönösen erősítik, a BHA-t gyakran a BHT-vel (E 321) vagy a gallátokkal […]

    Iratkozz fel híreinkre!

    Tippek, tesztek, programok

    Megszakítás