fbpx

Antioxidáns

E 586 – 4-hexil-rezorcin

Leírás A rákfélékhez használják színmegőrzés céljából. A tárolás során a rákok húsában enzimek hatására sötétre színeződik a 4-hexil-rezorcin hatékonyan gátolja az elszíneződést okozó enzimek működését. Előállítás Kizárólag friss, fagyasztott vagy gyorsfagyasztott rákfélék húsának kezelésére engedélyezett (max. 2 mg/kg). Szappanokban, egyéb tisztálkodó szerekben, a gyógyszeriparba torok fertőtlenítőkben  elterjedten használják   Használat A hivatalos vizsgálatok szerint  rákok […]

E 462 – Etil-cellulóz

Egyéb elnevezések Cellulóz-etil-éter Leírás A kémiailag a cellulózéterekhez tartozó etilcellulóz a cellulóz (E-460) származéka. A cellulózzal ellentétben vízben jól oldódik. A folyadékoknak sűrű állományt kölcsönöz, melegítéskor erős zselét képez. Előállítás Az etil-cellulózt fa pép, vagy gyapot lúgos kezelésével, éterezetésével állítják elő. Használat Az  etilcellulóz az élelmiszerekben mennyiségi korlátozás nélkül (quantum satis) általánosan engedélyezett. Ez alól […]

E 392 – Rozmaring kivonat

Leírás A rozmaring növény antioxidáns hatóanyagainak kivonásásval, és azok tisztításásval előállított termék.  A rozmaringkivonatok több olyan összetevőt tartalmaznak, amelyek antioxidáns hatása bizonyított. Ezen összetevők alapvetően a fenolsavak, a flavonoidok és a diterpenoidok osztályaihoz tartoznak. Az antioxidáns vegyületek mellett a kivonatok triterpéneket, egyéb szerves oldószerrel kivonható anyagot is tartalmazhatnak.  A növényi kivonatban jelen levő Karnozinsav hatékonyan […]

E 319 – terc-Butil-hidrokinon

Egyéb elnevezések TBHQ Előállítás A fenolból  kémiai reakcióval állítják elő.  Használat A használatára  ugyanazok a szabályok vonatkoznak, mint a propilgallátokra (E 310, E 312), gyakran azokkal együttesen használják Biztonság A terc-Butil-hidrokinon túlzott mértékű fogyasztása számos káros egészségügyi hatást gyakorolhat ( hányás, rosszullét,).    Elfogadható napi beviteli mennyiség (ADI) 0.7 mg/kg

E 512 – Ón-II-klorid

Leírás Az ón-II-klorid a sósav (E 507) ónsója. A fehér, kristályos vegyületnek erős redukáló hatása van. Előállítás Az ón-II-kloridot kémiai reakcióval nyerik. Használat Az ón-II-klorid kizárólag az üveges ill. dobozos spárgakonzervben engedélyezett. A meghatározott legmagasabb adagolási mennyiség 25 mg/kg, amely a végtermékben levő ón mennyiségére vonatkozik. Biztonság Az ón-II-klorid élelmiszer-adalékanyagként veszélytelennek számít. Nagy mennyiségben fogyasztva […]

E 227 – Kálcium-hidrogén-szulfit

Egyéb elnevezések kálcium-biszulfit, kálcium-szulfit Leírás Az élelmiszeriparban a kén-dioxidot (E 220) vízben oldott formában (kénessav) használják. Ezenkívül alkalmazzák a kénessav sóit, a szulfitokat, ezek közé tartozik a kálcium-hidrogén-szulfit is. Előállítás A kálcium-szulfitok a kálciumlúg és a kénessav összekeverésekor lejátszódó reakció során keletkeznek. Az így keletkező oldatból szárítással vagy bepárlással készítenek kristályos halmazállapotú anyagot. Használat A […]

E 228 – Kálium-hidrogén-szulfit

Egyéb elnevezések kálium-biszulfit, kálium-szulfit Leírás Az élelmiszeriparban a kén-dioxidot (E 220) vízben oldott formában (kénessav) használják. Ezenkívül alkalmazzák a kénessav sóit, a szulfitokat, ezek közé tartozik a kálium-hidrogén-szulfit is. Előállítás A kálium-szulfitok a kálilúg és a kénessav összekeverésekor lejátszódó reakció során keletkeznek. Az így keletkező oldatból szárítással vagy bepárlással készítenek kristályos halmazállapotú anyagot. Használat A […]

E 221 – Nátrium-szulfit

Leírás Az élelmiszeriparban a kén-dioxidot (E 220) vízben oldott formában (kénessav) használják. Ezenkívül alkalmazzák a kénessav sóit, a szulfitokat is, ezek közé tartozik a nátrium-szulfit is. Előállítás A nátrium-szulfitok a nátronlúg és a kénessav összekeverésekor lejátszódó reakció során keletkeznek. Az így keletkező oldatból szárítással vagy bepárlással készítenek kristályos halmazállapotú anyagot. Használat A nátrium-szulfitok használatára ugyanazok […]

E 222 – Nátrium-hidrogén-szulfit

Egyéb elnevezések nátrium-biszulfit, nátrium-szulfit Leírás Az élelmiszeriparban a kén-dioxidot (E 220) vízben oldott formában (kénessav) használják. Ezenkívül alkalmazzák a kénessav sóit, a szulfitokat is, ezek közé tartozik a nátrium-hidrogén-szulfit is. Előállítás A nátrium-szulfitok a nátronlúg és a kénessav összekeverésekor lejátszódó reakció során keletkeznek. Az így keletkező oldatból szárítással vagy bepárlással készítenek kristályos halmazállapotú anyagot. Használat […]

E 223 – Nátrium-diszulfit

Egyéb elnevezések nátrium-piroszulfit, nátrium-szulfit   Leírás Az élelmiszeriparban a kén-dioxidot (E 220) vízben oldott formában (kénessav) használják. Ezenkívül alkalmazzák a kénessav sóit, a szulfitokat is, ezek közé tartozik a nátrium-diszulfit is. Előállítás A nátrium-szulfitok a nátronlúg és a kénessav összekeverésekor lejátszódó reakció során keletkeznek. Az így keletkező oldatból szárítással vagy bepárlással készítenek kristályos halmazállapotú anyagot. […]

    Kövesd munkánkat, iratkozz fel híreinkre!
    Bónusz: tippek, tesztek, programok