fbpx

BIO

E 252 – Kálium-nitrát

Egyéb elnevezések nitrát Leírás A kálium-nitrát a nátrium-nitráthoz (E 251) hasonlóan a talaj természetes összetevője, ezért – változó mennyiségben – minden növényi élelmiszerben előfordul. Előállítás A kálium-nitrátot nitrogén-oxidokból kémiai szintézissel nyerik. Használat A kálium-nitrát mint a pác-só összetevője az alábbi termékekben engedélyezett: • Pácolt húskészítmények • Pácolt szalonna • Libamáj A nátrium-nitrát ezen kívül tartósítószerként […]

E 224 – Kálium-diszulfit

Egyéb elnevezések kálium-piroszulfit, kálium-szulfit Leírás Az élelmiszeriparban a kén-dioxidot (E 220) vízben oldott formában (kénessav) használják. Ezenkívül alkalmazzák a kénessav sóit, a szulfitokat is, ezek közé tartozik a kálium-diszulfit is. Előállítás A kálium-szulfitok a kálilúg és a kénessav összekeverésekor lejátszódó reakció során keletkeznek. Az így keletkező oldatból szárítással vagy bepárlással készítenek kristályos halmazállapotú anyagot. Használat […]

E 220 – Kén-dioxid

Egyéb elnevezések kénessav Leírás A kén-dioxid színtelen, a természetben gyakran előforduló gáz. Az élelmiszeriparban a kén-dioxidot gáz formájában vagy vízben oldva (kénessav) használják, továbbá alkalmazzák a kénessav sóit, a szulfitokat is. Mivel a kén-dioxid gátolja bizonyos, az anyagcserét segítő anyagok (enzimek) működését, hatásos a gombák, az élesztők és baktériumok ellen. Enzimblokkolással gátolja a termékek nem […]

E 170 – Kálcium-karbonát

Leírás A kálcium-karbonát a természetben széleskörben megtalálható, a köznyelvben vízkőként vagy krétaként ismert. Vízben és zsírban oldhatatlan, színtartó és hőálló, savakra azonban érzékeny. A magas tisztaságú kálcium-karbonátot az élelmiszer-előállításban különféle célokra használják fel: színezékként számos élelmiszert fehérre színez; bor és must készítésekor savanyúságot szabályozó anyagként használják; csomósodásgátlóként pedig a reszelt sajt összetapadását akadályozza meg.  Előállítás […]

E 160b – Annatto

Egyéb elnevezések bixin, norbixin Leírás A természetes annatto színezék a karotinoidokhoz (lásd karotin E 160a) tartozik, de nem alakul át A-vitaminná. Ez a sárga színezék a bixin és norbixin vegyületek keveréke. Általában nem a tiszta színezéket, hanem az annatto kivonat 30%-os oldatát alkalmazzák. Előállítás Az annattót különféle eljárásokkal a Bixia orellana nevű trópusi fa gyümölcse […]

E 153 – Növényi szén

Leírás A növényi szén a festékipar klasszikus fekete pigmentje. 95%-ban tiszta szénből áll. Ellentétben a folyadékokban oldható színezékekkel, a növényi szén odhatatlan; finom részecskéi anélkül oszlanak el a közegben, hogy kémiai összetételük változna. A növényi szén színtartó, hővel és savval szemben stabil. Előállítás A növényi szenet fa, tőzeg, kókuszdióhéj és más növényi anyagok tökéletlen égetésével […]

E 335 – Nátrium-tartarát

Leírás A nátrium-tartarátok a borkősav (E 334) nátriumsói. Élelmiszeradalékként a mono-nátrium-tartarátot (E 335i) és di-nátrium-tartarátot (E 335ii) használják. A tartarátok a vas- és nehézfémionokkal komplexet képeznek, így támogatják az antioxidánsok hatását. Előállítás A tartarátokat borkősavból állítják elő. Használat A nátrium-tartarátok használatára ugyanazok a szabályok vonatkoznak mint a borkősavra (E 334). A nátrium-tartarát konyhasó helyettesítésére is […]

E 336 – Kálium-tartarát

Leírás A kálium-tartarátok a borkősav (E 334) káliumsói. Élelmiszeradalékként a monokálium-tartarát (E 336 i, borkő) és a dikálium-tartarát (E 336 ii) alkalmazható. A tartarátok a vas- és nehézfémionokkal komplexet képeznek, így támogatják az antioxidánsok hatását. A kálium-tartarátból lassan szabadulnak fel a káliumionok, így segítségével szabályozható a karragén-, alginát- és pektinzselék vagy kocsonyák gélesedési sebessége. Előállítás […]

E 341 – Kálcium-foszfát

Egyéb elnevezések foszfátok Leírás A kálcium-foszfátok a foszforsav (E 338) módosulatai. Attól függően, hogy hány kálciumatom van kötésben a molekulán, három változatot különböztetünk meg: monokálcium-foszfát ((E 341 i) dikálcium-foszfát (E 341 ii) és trikálcium-foszfát (E 341 ii). Különleges kémiai tulajdonságaik miatt a foszfátokat az élelmiszeriparban nagyon különböző területeken alkalmazzák (lásd nátrium-foszfát E 339). A poralakú […]

E 331 – Nátrium-citrát

Egyéb elnevezések Citromsavsó Leírás A nátrium-citrát a citromsav (E 330) nátriumsója, amely az energiatermelő anyagcsere (citromsavkör) köztes termékeként minden élő sejt összetevője. Az emberi szervezet naponta kb. 2 kg citrátot alakít át. Citromsavból lehetséges mononátrium-citrát (E 331 i), dinátrium-citrát (E 331 ii) és trinátrium-citrát (E 331 iii) előállítása is, amelyek különböző savanyítóhatással rendelkeznek. A nátrium-citrátot […]

    Kövesd munkánkat, iratkozz fel híreinkre!
    Bónusz: tippek, tesztek, programok