fbpx

BIO

E 938 – Argon

Leírás Az argon az ún. nemesgázok közé tartozik. Vegyileg inaktív, más anyagokkal nem lép reakcióba. Az argon, amely a levegő 0,93 %vol.-át adja, a kálium 40 természetes radioaktív bomlásterméke. A gáz színtelen, szagtalan és íztelen. Az élelmiszeriparban argont különösen érzékeny élelmiszerek csomagolásába fújják, hogy kiszorítsák onnan az oxigént. Ennek köszönhetően elejét tudják venni a színek, […]

E 939 – Hélium

Leírás A hélium az ún. nemesgázok közé tartozik. Vegyileg inaktív, más anyagokkal nem lép reakcióba. A levegőben igen kis arányban van jelen. A nemesgázok közül a hélium alakítható legnehezebben folyékony halmazállapotúvá, és igen nehezen reagáltatható. Az élelmiszeriparban a héliumot különösen érzékeny élelmiszerek csomagolásába fúvatják, hogy kiszorítsák onnan az oxigént. Ennek köszönhetően elejét tudják venni a […]

E 941 – Nitrogén

Leírás A nitrogén színtelen, szagtalan, íztelen gáz, 78,1 %vol.-os arányával a levegő legfontosabb összetevője. Az anyagcsere fenntartásához minden élőlénynek szüksége van nitrogénre. Többek között a fehérjék, az enzimek és az örökítőanyag alkotóeleme. Néhány baktériumfaj kivételével a nitrogént egyetlen élőlény sem tudja a levegőből felvenni, ehelyett az emberhez hasonlóan a szervesen kötődő, például a táplálékban található […]

E 948 – Oxigén

Leírás Az oxigén színtelen, szagtalan, íztelen, a levegőben a második legnagyobb arányban előforduló gáz. A legtöbb élőlény számára többek között a légzéshez létfontosságú. Az élelmiszeriparban az oxigént folyadékok tartóedényből való kipréselésére alkalmazzák. Emellett legtöbbször szén-dioxiddal (E 290) és/vagy nitrogénnel (E 941) együtt védőgáznak is használják friss húskészítmények esetében. Ebben az esetben az oxigén arra szolgál, […]

inaktiv: E 558 – Bentonit

Egyéb elnevezések szilícium-dioxid Leírás A bentonit olyan agyag, amely túlnyomórészt az alumínium-szilikátok (E 559) egy különleges változatából áll. A bentonitnak mint élelmiszeradalékanyagnak alig van jelentősége; fontosabb szerepet játszik technológiai segédanyagként a bor és a gyümölcslevek előállításában. A szilikátokkal ellentétben a bentonit vízben erősen duzzad, így képessé válik egyéb anyagok megkötésére. Segítségével a fehérjéket és a […]

E 553 b – Talkum

Egyéb elnevezések magnézium-szilikát-hidrát Leírás A talkum elnevezés nagyon finom, porformájú magnézium-szilikát-hidrátot takar, amely a szilícium-dioxid (E 551) származéka. Oldhatatlan kristályai puhák, nagyon jól őrölhetők és zsíros jellegűek. Az emberi szervezet sem felvenni sem pedig hasznosítani nem tudja; átalakulás nélkül kiürül a szervezetből. A por alakú élelmiszerekben a szilikát-kristályok az élelmiszer részecskéihez tapadnak, és megvédik azokat. […]

E 551 – Szilícium-dioxid

Egyéb elnevezések kovasav Leírás A szilícium-dioxid a földkéregben legnagyobb mennyiségben előforduló ásvány. Számos növény sejtfalának alkotóelemeként változó mennyiségben az élelmiszerekben is jelen van. Az emberi szervezet a szilícium-dioxidot sem felvenni, sem pedig hasznosítani nem tudja; átalakulás nélkül kiürül a szervezetből. Az élelmiszeriparban a szilícium-dioxidot általában por formában használják. A szilícium-dioxid kristályai nagyon porózusak. Hatalmas belső […]

E 524 – Nátrium-hidroxid

Egyéb elnevezések nátronlúg, marónátron Leírás A nátrium-hidroxid oldatát nátronlúgnak, szilárd formáját marónátronnak is nevezik. Nagyon erősen bázikus anyag. Bázisos jellegéből kifolyólag képes a savak semlegesítésére, ezért a nátrium-hidroxidot az élelmiszeriparban a savfok (pH-érték) beállítására és stabilizálására használják. A nátrium-hidroxid ezenkívül keményítő és fehérjék feltárására is alkalmazható. Ha a péksütemények tésztáját nátrium-hidroxiddal kezelik, reagál a kelesztés […]

E 516 – Kálcium-szulfát

Egyéb elnevezések gipsz Leírás A kénsav (E 513) kálciumsója általánosan gipsz néven ismert. A kálcium- és szulfátionok vegyületei az élelmiszerek természetes alkozóelemei, és az emberi szervezet számára is nélkülözhetetlenek. Előállítás A kálcium-szulfát a borkősav (E 334) gyártásának melléktermékeként keletkezik. Használat A kálcium-szulfát az élelmiszerekben mennyiségi korlátozás nélkül, általánosan engedélyezett. Ez alól csupán a kezeletlen és hasonló […]

E 509 – Kálcium-klorid

Leírás A kálcium-klorid a sósav (E 507) kálciumsója. A kloridok az emberi szervezet számára létfontosságúak, többek között az idegek és az izmok működéséhez elengedhetetlenek. Az élelmiszerekben a kálcium-klorid a fehérjékkel erős kötéseket alakít ki, ami főként a sajtgyártásban játszik fontos szerepet. Ezenkívül a pektin (E 440) vagy az alginátok (E 400) zselésedési folyamata is szabályozható […]

    Kövesd munkánkat, iratkozz fel híreinkre!
    Bónusz: tippek, tesztek, programok