fbpx

Tarts velünk, legyél tagja a Tudatos Vásárlók közösségének!

Csatlakozz hozzánk!

Ablakon bedobott pénz – megtakarítások környezetvédelemmel

| Tudatos Vásárló

A Környezettudatos Vállalatirányítási Egyesület idén is kiosztotta Környezeti megtakarítási Díját, amellyel a környezeti és pénzügyi megtakarításokat együttesen elérő vállalati kezdeményezéseket díjazzák.

A Környezeti Megtakarítási Díjat a KÖVET osztja ki 2003-tól évente olyan vállalatoknak, amelyek megvalósult intézkedéseikkel egyszerre értek el jelentős környezeti hasznot és pénzügyi megtakarítást. Kiemelt szempont az innovatív jelleg, a környezeti javulás, a megtakarítás nagysága a cég forgalmához mérten, valamint a megtérülési idő.A KÖVET idei három díjazottja:

Chinoin Rt.
A Chinoin Rt. Magyarországon három telephelyet üzemeltet, amelyeken együttvéve megtalálható a gyógyszeriparhoz kapcsolódó valamennyi főbb tevékenységi kör. A most díjazott, tavaly megvalósított két intézkedés a technológiai lépések optimalizálása és az oldószer újrahasznosítás. A technológiai változtatások után évente 855 m3 vizet, 514,4 tonna lúgot spórolnak meg, miközben 2258 tonnával kevesebb folyékony hulladékot bocsátanak ki. A kevesebb nyersanyag beszerzésen és a regenerálható anyagok értékesítésén keresztül mindez évente közel 157 millió forint megtakarítást eredményez – nulla forint beruházással. A győztes intézkedéseken túl a vállalat fokozottan figyel a levegőtisztaság védelmére (biofilter, illetve krio-kondenzátor beépítésével), a szennyvíztisztításra és a hulladékok szelektív gyűjtésére.

Phoenix Rubber Gumiipari Kft.
A három éven belül megtérülő beruházások kategóriájában idén az 1966-ban alapított Szegedi illetőségű Phoenix Rubber Gumiipari Kft. nyerte el a Megtakarítás díjat. A díj odaítélésében kulcsszerepet játszott a cég által használt vízelőkészítő rendszer korszerűsítése, melynek keretein belül az eddig használt ioncserén alapuló vízlágyításról áttértek a membránszűrők alkalmazására, megtakarítva ezzel többek között 162 tonna környezetbe kibocsátott regeneráló sót és 40 ezer m3 friss vizet. A 30 millió forintos beruházás évente több mint 11 millió forint megtakarítást hoz. A vállalat több területen, már korábban is ért el hasonló sikereket. Ilyen például a fáradt gőz hőtartalmának hasznosítása, amivel éves szinten 210 ezer m3 földgáz takarítható meg, ami egyben 12 millió forint spórolást is jelent. A hulladékgazdálkodási rendszer beruházást nem igénylő megújítása által 110 tonna papír és műanyag hulladék kerül újrahasznosításra, további másfél millió forintot hozva.

AES-Tisza Erőmű Kft.
A legnagyobb magasan csüngő gyümölcs, azaz a három éven túl megtérülő beruházások kategóriájában az AES-Tisza Erőmű Kft nyertze el a díjat. A nemzetközi találmányi díjat nyert szabadalom alapján 2001-ben épített szennyvíztisztító segítségével a mintegy 513 tonnányi nehézfém tartalmú, 300 m3-nyi vizet teljes egészében sikerült visszaforgatni a technológiába. A 69 millió forintos beruházás közel 10 év alatt térül meg, évente 10 millió forint megtakarítást hozva. Az erőmű egy másik, 1,6 milliárd forintos beruházásával a kéndioxid és a nitrogén-oxidok kibocsátását csökkentette drasztikusan, ezzel elkerülve évi 930 millió forintos bírság befizetését. Ezeken túl az azonnali megtakarítást hozó intézkedések között is tudnak felmutatni élenjárót: a 2004-ben újrahasznosított 931 tonna fémhulladék 33,6 millió forintot hozott a konyhára.

Ajánlom másnak

Kapcsolódó cikkeink

További cikkek

Legnépszerűbb cikkeink

További cikkek

Legfrissebb videók

Szappan- és vegán szendvicskrém készítéssel zártuk az ÖkoKört

Szappan- és vegán szendvicskrém készítéssel zártuk az ÖkoKört

2022 tavaszán a tavaszi Tiszta otthon és ÖkoKör Kamra csoportok lezárultát és a közösen elért eredményeket egy zártkörű workshoppal ünnepeltük meg. Harmincan gyűltünk össze, hogy a fenntarthatóság jegyében vegán szendvicskrémeket készítsünk a Közöshely dolgozóinak vezényletével, valamint Vászonzsákoslány, azaz Antal Évi a melt&pour szappankészítés rejtelmeibe avatott be minket. Mi az az ÖkoKör? Itt megmutatjuk!

Még több videó
Ugrás a tudatosvasarlo.hu nyitó oldalára

    Kövesd munkánkat, iratkozz fel híreinkre!
    Bónusz: tippek, tesztek, programok