fbpx

| Tudatos Vásárló

Ablakon bedobott pénz – megtakarítások környezetvédelemmel

A Környezettudatos Vállalatirányítási Egyesület idén is kiosztotta Környezeti megtakarítási Díját, amellyel a környezeti és pénzügyi megtakarításokat együttesen elérő vállalati kezdeményezéseket díjazzák.

A Környezeti Megtakarítási Díjat a KÖVET osztja ki 2003-tól évente olyan vállalatoknak, amelyek megvalósult intézkedéseikkel egyszerre értek el jelentős környezeti hasznot és pénzügyi megtakarítást. Kiemelt szempont az innovatív jelleg, a környezeti javulás, a megtakarítás nagysága a cég forgalmához mérten, valamint a megtérülési idő.A KÖVET idei három díjazottja:

Chinoin Rt.
A Chinoin Rt. Magyarországon három telephelyet üzemeltet, amelyeken együttvéve megtalálható a gyógyszeriparhoz kapcsolódó valamennyi főbb tevékenységi kör. A most díjazott, tavaly megvalósított két intézkedés a technológiai lépések optimalizálása és az oldószer újrahasznosítás. A technológiai változtatások után évente 855 m3 vizet, 514,4 tonna lúgot spórolnak meg, miközben 2258 tonnával kevesebb folyékony hulladékot bocsátanak ki. A kevesebb nyersanyag beszerzésen és a regenerálható anyagok értékesítésén keresztül mindez évente közel 157 millió forint megtakarítást eredményez – nulla forint beruházással. A győztes intézkedéseken túl a vállalat fokozottan figyel a levegőtisztaság védelmére (biofilter, illetve krio-kondenzátor beépítésével), a szennyvíztisztításra és a hulladékok szelektív gyűjtésére.

Phoenix Rubber Gumiipari Kft.
A három éven belül megtérülő beruházások kategóriájában idén az 1966-ban alapított Szegedi illetőségű Phoenix Rubber Gumiipari Kft. nyerte el a Megtakarítás díjat. A díj odaítélésében kulcsszerepet játszott a cég által használt vízelőkészítő rendszer korszerűsítése, melynek keretein belül az eddig használt ioncserén alapuló vízlágyításról áttértek a membránszűrők alkalmazására, megtakarítva ezzel többek között 162 tonna környezetbe kibocsátott regeneráló sót és 40 ezer m3 friss vizet. A 30 millió forintos beruházás évente több mint 11 millió forint megtakarítást hoz. A vállalat több területen, már korábban is ért el hasonló sikereket. Ilyen például a fáradt gőz hőtartalmának hasznosítása, amivel éves szinten 210 ezer m3 földgáz takarítható meg, ami egyben 12 millió forint spórolást is jelent. A hulladékgazdálkodási rendszer beruházást nem igénylő megújítása által 110 tonna papír és műanyag hulladék kerül újrahasznosításra, további másfél millió forintot hozva.

AES-Tisza Erőmű Kft.
A legnagyobb magasan csüngő gyümölcs, azaz a három éven túl megtérülő beruházások kategóriájában az AES-Tisza Erőmű Kft nyertze el a díjat. A nemzetközi találmányi díjat nyert szabadalom alapján 2001-ben épített szennyvíztisztító segítségével a mintegy 513 tonnányi nehézfém tartalmú, 300 m3-nyi vizet teljes egészében sikerült visszaforgatni a technológiába. A 69 millió forintos beruházás közel 10 év alatt térül meg, évente 10 millió forint megtakarítást hozva. Az erőmű egy másik, 1,6 milliárd forintos beruházásával a kéndioxid és a nitrogén-oxidok kibocsátását csökkentette drasztikusan, ezzel elkerülve évi 930 millió forintos bírság befizetését. Ezeken túl az azonnali megtakarítást hozó intézkedések között is tudnak felmutatni élenjárót: a 2004-ben újrahasznosított 931 tonna fémhulladék 33,6 millió forintot hozott a konyhára.

Mi nem csak a „szuperzöldekhez” szólunk! Célunk, hogy az ökotudatos életmód és az ehhez vezető vásárlási szempontok bárki számára elérhetők legyenek, éljen bárhol, bármilyen végzettséggel, bármilyen szemlélettel is ebben az országban.

Tevékenységünk a gyártók támogatásától és reklámoktól mentes, nem fogadunk el termékmintákat tesztelésre, nincsenek céges támogatóink, sem reklámbevételeink. És ezt továbbra is fenn akarjuk tartani.

Ahhoz, hogy olyan ügyekkel foglalkozzunk, amikre nincsen hazai vagy más pályázati forrás nagy szükségünk van olyan magánemberek támogatására, mint amilyen Te is vagy! Lehetőségeidhez mérten emiatt kérünk, támogasd munkánkat rendszeres vagy egyszeri adományoddal.

Ne feledd, a pénzed szavazat!

Támogass minket!

Képezd magad a webináriumainkon!

Iratkozz fel hírlevelünkre!

  Válassz hírleveleink közül:*

   Iratkozz fel híreinkre!

   Tippek, tesztek, programok

   Megszakítás