fbpx

Tarts velünk, legyél tagja a Tudatos Vásárlók közösségének!

Csatlakozz hozzánk!

A tojások is zászlót kaptak januártól

Ez a cikk már 1 éve készült. A benne lévő információk azóta lehet, hogy elavultak, nézd meg, hátha van frissebb cikkünk a témában.
tojás jelölés

Január 1-jétől újabb termékköröknél vált kötelezővé a származási információk jelölése: a nem előre csomagolt tojásoknál a származási országot szövegesen is fel kell tüntetni a termék közelében és az ország zászlaját is kötelező megjeleníteni.

Az utóbbi évben folyamatosan bővült azoknak a termékeknek a köre, amelyeknél az értékesítés helyén jól láthatóan fel kell tüntetni a származási ország nevét, bizonyos esetekben pedig a zászlóját is. 2020 júliusától a nem előrecsomagolt zöldségeken-gyümölcsökön jelentek meg a zászlók –meg is néztük, le is fotóztuk, betartják-e a kereskedők a szabályt.

Hiába a kampány, egyre népszerűbb a kapirgálós tojás, és nem ok nélkül

A tojásokon – mind az előrecsomagolt (dobozos), mind a nem előrecsomagolt (ömlesztett) tojásokon – a tojáshéjon fel kell tüntetni az ISO országkódot tartalmazó termelői kódot, amely jelentésének magyarázatát a csomagoláson, ömlesztett tojás esetében pedig az értékesítés helyén jól láthatóan és könnyen olvashatóan fel kell tüntetni.

A tojás származási országára vonatkozó információ a fogyasztók számára így eddig csak közvetetten jelent meg láthatóan és egyértelműen.

Mit jelentenek a tojásokon található jelzések?

A január 1-jétől hatályban lévő – 36/2014. (XII. 17.) FM- rendelet módosítása szerint viszont az ömlesztett formában értékesített tojások esetében, a származási országot szövegesen is fel kell tüntetni a termék közelében. Illetve az ország zászlaját (legalább 50 mm x 30 mm méretben) is kötelező megjeleníteni az eladás helyén.

A jelölés kiterjesztésével vásárlóként lényegesen könnyebben tudunk tájékozódni a termék származásával kapcsolatban, és könnyebben választhatunk hazai tojást.

.


NKA EU logoEzt a tartalmat a Nemzeti Kuturális Alap támogatta.

Ajánlom másnak

Kapcsolódó cikkeink

További cikkek

Legnépszerűbb cikkeink

További cikkek

Legfrissebb videók

Greenwashing? Erre figyelj a boltokban!

Greenwashing? Erre figyelj a boltokban!

Ne dőlj be a zöldre festési praktikáknak és a hangzatos marketing szövegeknek! Összegyűjtöttünk néhány tipikus ál-zöld állítást, amik mögött a leggyakrabban nem áll valós fenntarthatósági törekvés. Pörgesd végig, kerüld el őket Te is. Nem igazán tiszta számodra, mit tekinthetünk zöldre festésnek? Itt leírtuk, mi az a greenwashing, a zöldre festés, és mi a baj vele?, itt […]

Még több videó
Ugrás a tudatosvasarlo.hu nyitó oldalára

    Kövesd munkánkat, iratkozz fel híreinkre!
    Bónusz: tippek, tesztek, programok