fbpx
tojás jelölés

Ez a cikk már legalább 1 éve készült. A benne lévő információk azóta lehet, hogy elavultak, nézd meg, hátha van frissebb cikkünk a témában.

A tojások is zászlót kaptak januártól

Január 1-jétől újabb termékköröknél vált kötelezővé a származási információk jelölése: a nem előre csomagolt tojásoknál a származási országot szövegesen is fel kell tüntetni a termék közelében és az ország zászlaját is kötelező megjeleníteni.

Az utóbbi évben folyamatosan bővült azoknak a termékeknek a köre, amelyeknél az értékesítés helyén jól láthatóan fel kell tüntetni a származási ország nevét, bizonyos esetekben pedig a zászlóját is. 2020 júliusától a nem előrecsomagolt zöldségeken-gyümölcsökön jelentek meg a zászlók –meg is néztük, le is fotóztuk, betartják-e a kereskedők a szabályt.

Hiába a kampány, egyre népszerűbb a kapirgálós tojás, és nem ok nélkül

A tojásokon – mind az előrecsomagolt (dobozos), mind a nem előrecsomagolt (ömlesztett) tojásokon – a tojáshéjon fel kell tüntetni az ISO országkódot tartalmazó termelői kódot, amely jelentésének magyarázatát a csomagoláson, ömlesztett tojás esetében pedig az értékesítés helyén jól láthatóan és könnyen olvashatóan fel kell tüntetni.

A tojás származási országára vonatkozó információ a fogyasztók számára így eddig csak közvetetten jelent meg láthatóan és egyértelműen.

Mit jelentenek a tojásokon található jelzések?

A január 1-jétől hatályban lévő – 36/2014. (XII. 17.) FM- rendelet módosítása szerint viszont az ömlesztett formában értékesített tojások esetében, a származási országot szövegesen is fel kell tüntetni a termék közelében. Illetve az ország zászlaját (legalább 50 mm x 30 mm méretben) is kötelező megjeleníteni az eladás helyén.

A jelölés kiterjesztésével vásárlóként lényegesen könnyebben tudunk tájékozódni a termék származásával kapcsolatban, és könnyebben választhatunk hazai tojást.

.


NKA EU logoEzt a tartalmat a Nemzeti Kuturális Alap támogatta.

Mi nem csak a „szuperzöldekhez” szólunk! Célunk, hogy az ökotudatos életmód és az ehhez vezető vásárlási szempontok bárki számára elérhetők legyenek, éljen bárhol, bármilyen végzettséggel, bármilyen szemlélettel is ebben az országban.

Tevékenységünk a gyártók támogatásától és reklámoktól mentes, nem fogadunk el termékmintákat tesztelésre, nincsenek céges támogatóink, sem reklámbevételeink. És ezt továbbra is fenn akarjuk tartani.

Ahhoz, hogy olyan ügyekkel foglalkozzunk, amikre nincsen hazai vagy más pályázati forrás nagy szükségünk van olyan magánemberek támogatására, mint amilyen Te is vagy! Lehetőségeidhez mérten emiatt kérünk, támogasd munkánkat rendszeres vagy egyszeri adományoddal.

Ne feledd, a pénzed szavazat!

Támogass minket!

Képezd magad a webináriumainkon!

Iratkozz fel hírlevelünkre!

  Válassz hírleveleink közül:*

   Iratkozz fel híreinkre!

   Tippek, tesztek, programok

   Megszakítás