fbpx
tisztességes megélhetést biztosító bér myanmari munkások CCC

Ez a cikk már legalább 1 éve készült. A benne lévő információk azóta lehet, hogy elavultak, nézd meg, hátha van frissebb cikkünk a témában.

A tisztességes megélhetést biztosító bér alapvető emberi jogunk

A tisztességes megélhetést biztosító bér az a pénz, amely elég ahhoz, hogy a dolgozó és családja alapvető szükségleteit fedezze, és ezen felül valamennyi megtakarítást is lehetővé tesz. A tisztességes megélhetést biztosító bérhez való jog az ENSZ Emberi Jogok Nyilatkozatában rögzített alapvető emberi jog, amit a cégeknek biztosítaniuk kell. Ennek ellenére a textil- és ruhaipar munkásai világszerte jóval alacsonyabb bért kapnak a tisztességes bérnél.

„Mindenkinek, aki dolgozik, olyan méltányos és kielégítő fizetéshez van joga, amely számára és családja számára az emberi méltóságnak megfelelő létet biztosít…” (ENSZ Emberi Jogok Nyilatkozata, 23. cikk)

Ezt a jogot a Nemzetközi Munkaügyi Szervezet (ILO) tisztességes munkáról alkotott meghatározása biztosítja a gyakorlatban, és így együttesen alkotják a nemzetközileg elfogadott emberi jogi normákat. A tisztességes megélhetést biztosító bérhez való emberi jog megalkotása ellenére a ruha – és sportruházat munkásai világszerte lényegesen alacsonyabb bért kapnak a tisztességes bérnél, és mélyszegénységben élnek.

Hogyan lehet meghatározni a tisztességes megélhetést biztosító bért?

A tisztességes megélhetést biztosító bér elégséges ahhoz, hogy a dolgozó és családja alapvető szükségleteit fedezze, és ezen felül valamennyi megtakarítást is lehetővé tesz.

Ez a bér

– minden munkavállalóra vonatkozik: ennél alacsonyabb fizetése senkinek sem lehet;

– ezt a bért a munkavállaló egy maximum 48 órás munkahét keretében keresi meg;

– ez az alap nettó fizetés, amiből már nem kell adózni, és a prémiumokat és juttatásokat, valamint túlórákat (ahol van ilyen) ezen felül, pluszban kell kifizetni;

– a munkavállaló és hozzátartozói alapvető szükségleteit fedezi. Ázsiában például ez 3 fogyasztói egységet jelent. 1 egység = 1 felnőtt. 1 gyermek = fél egység. A különböző földrészekre és országokra jellemző, átlagcsalád-méreteknek és fogyasztási szokásoknak megfelelő családi egységek alapján határozzák meg.

A divatipar tisztességes megélhetést biztosító bér nélkül nettó kizsákmányolás

A cégeknek kötelességük tiszteletben tartani a tisztességes megélhetést biztosító bért

2011-ben az ENSZ Emberi Jogi Tanácsa elfogadta az üzleti vállalkozások emberi jogi felelősségére vonatkozó ENSZ-alapelveket, amely még tovább megy a fentieknél, és kijelenti, hogy

az államnak és a cégeknek is felelőssége tiszteletben tartani és megvédeni ezeket a jogokat,

és hogy az emberi jogok tiszteletben tartásának felelőssége „létezik, függetlenül attól, hogy az állam képes-e és/vagy hajlandó-e betartani az emberi jogokkal kapcsolatos kötelezettségeit; a (ruházati) cégek az állami jogszabályok és törvények hiányában is kötelesek megvédeni az emberi jogokat.”

Vagyis az emberi méltóságot biztosító bérezéshez való jog kapcsán fontos megjegyezni, hogy

amennyiben a kormány nem biztosítja a munkavállalókat védő, illetve a méltó életet biztosító minimálbér törvénybe iktatását, a cégeknek akkor is kötelességük biztosítani, hogy a munkavállalók megkapják a tisztességes megélhetést biztosító bért.

Hogyan határozható meg?

Alapvető lépés a tisztességes megélhetést biztosító bér kifizetése felé a tisztességes megélhetést biztosító bér kiszámítása. A tisztességes megélhetést biztosító bér összege országonként, illetve régiónként eltérő.

Többféle, különböző módszertan alapján kidolgozott tisztességes megélhetést biztosító bér-számítás van használatban. A következő lévő táblázatban a Tiszta Ruha Kampány (Clean Clothes Campaign, CCC) adatai látszanak arról, hogyan viszonyul egymáshoz a ruhaipari munkások valós bére, a helyi minimálbér és az általuk kiszámított tisztességes megélhetést biztosító bér. A CCC munkatársai 2020-as jelentésükben közzétett adatok rávilágítanak a tisztességes megélhetést biztosító bér és a valójában kifizetett bérek közötti éles eltérésekre.

Nettó
minimálbér (2019)
helyi valutában
Tisztességes megélhetést biztosító bér (/hó)A tisztességes bér-számítás alapjaNettó bérek (/hó)Átlag nettó kereset, túlóra nélkül
Horvátország3.0009.260A CCC LW kalkulációja (2020)2720 - 41003101.67
Ukrajna3.35919.944A CCC LW kalkulációja (2020)3500 - 41203630
India (Tamil Nadu)napi 339 - havi 8475 (25 munkanapos hóval számolva)29.323Az Asia Floor Wage Alliance (AFWA) kalkulációja6351 - 92008208.94
Indonézia (Banten)3.366,5127.249.086Az AFWA kalkulációja2.040.752 - 3.934.1943.500.478
Kína17205410Az AFWA kalkulációja1660 - 28152123

Tiszta Ruha Kampány (CCC) a ruhagyári dolgozók jobb munkakörülményeiért és jogaik betartatásáért küzd globális szinten. A CCC 15 európai országban szervez kampányt, világszerte 250 szervezet csatlakozott hozzá.


Készült a Clean Clothes Campaign kampány keretében; a projekt az Európai Unió finanszírozásában valósul meg. “Filling the Gap: Achieving Living Wages through improved transparency” “FILLING THE GAP” HUM/2018//404-124

Mi nem csak a „szuperzöldekhez” szólunk! Célunk, hogy az ökotudatos életmód és az ehhez vezető vásárlási szempontok bárki számára elérhetők legyenek, éljen bárhol, bármilyen végzettséggel, bármilyen szemlélettel is ebben az országban.

Tevékenységünk a gyártók támogatásától és reklámoktól mentes, nem fogadunk el termékmintákat tesztelésre, nincsenek céges támogatóink, sem reklámbevételeink. És ezt továbbra is fenn akarjuk tartani.

Ahhoz, hogy olyan ügyekkel foglalkozzunk, amikre nincsen hazai vagy más pályázati forrás nagy szükségünk van olyan magánemberek támogatására, mint amilyen Te is vagy! Lehetőségeidhez mérten emiatt kérünk, támogasd munkánkat rendszeres vagy egyszeri adományoddal.

Ne feledd, a pénzed szavazat!

Támogass minket!

Képezd magad a webináriumainkon!

Iratkozz fel hírlevelünkre!

  Válassz hírleveleink közül:*

   Iratkozz fel híreinkre!

   Tippek, tesztek, programok

   Megszakítás