fbpx
CSA grafika FM átadás

A szolidaritás alap a közösségi gazdaságokban

Légy a részese! Közösségépítés programunk a közösségi gazdaságok tagjainak szól és azoknak, akiket érdekel ez a helyi élelmiszerbeszerzési lehetőség. Tizenkét részes cikksorozatunkban nekik mutatjuk be a közösségi gazdaságok működését és sajátosságait. Ebben a részben a szolidaritással foglalkozunk.

A szolidaritás a közösségi gazdaságok egyik alapvető értéke. Amikor csatlakozol, vállalod, hogy megosztod a gazdával a gazdálkodás minden kockázatát, azaz szolidaritást vállalsz vele. A gyakorlatban azonban láthatod, hogy ezt a gazda is viszonozza és idővel a tagok között is kialakul. Mutatunk néhány példát.

Adjuk össze!
A közösségek árképzésének többféle módja létezik. Az ajánlattétel-modell szerint a gazda kiszámolja a termelés éves költségét és megmondja a csatlakozni kívánó tagoknak, hogy mennyi lenne egy részesedés ára. A tagok ennek fényében titkosan ajánlatot tesznek a gazdának, ami lehet több vagy kevesebb is, mint a kiszámolt összeg. Ha a felkínált összegek fedezik az éves költségvetést, akkor a folyamat véget is ért. Ha nem, a tagok újabb ajánlatot tesznek. A folyamat ösztönzi a kreativitást, a szolidaritást és az alacsonyabb jövedelműeknek is leheőséget ad a csatlakozásra. Nagyon népszerű Németországban, hazánkban pl. a Dunaszigeti Zöldségközösség alkalmazza.

Segítsük egymást!
Sok gazdaságban jellemző, hogy a tagok elviszik egymásnak a részesedést, ha az egyik tag valamiért nem tudja átvenni. Sőt, olyan is akad, hogy két tag felváltva veszi át a termékeket. Ez a gyakorlat a koronavírus időszakában sok karanténba kényszerült családnak jelentett gördülékeny és biztonságos segítséget.

Amikor a gazda vállal szolidaritást
A gazda termel a tagoknak, így ő viseli a legnagyobb kockázatot, amiben a tagok közösséget vállalnak. De olyan helyzet is adódhat, hogy a tagok kerülnek nehéz élethelyzetbe, ami akadályozza őket a rendszeres fizetésben vagy az átvételben. Több közösségben, mikor egy tag nehéz anyagi helyzetbe került, a gazda továbbra is szállított neki és felajánlotta, hogy majd később, vagy részletekben rendezze a fennálló tartozását. A járványhelyzet arra is hozott példát, hogy a gazda házhoz vitte karanténban lévő tagjának a részesedését.

Helyi gazdától vásárolsz? – Ezzel csökken a károsanyag kibocsátásod is!

CSA grafika a paradicsom útja

 A Food & More projektet az Európai Bizottság támogatta. A projekt tartalma nem szükségszerűen tükrözi az Európai Bizottság nézeteit.

Mi nem csak a „szuperzöldekhez” szólunk! Célunk, hogy az ökotudatos életmód és az ehhez vezető vásárlási szempontok bárki számára elérhetők legyenek, éljen bárhol, bármilyen végzettséggel, bármilyen szemlélettel is ebben az országban.

Tevékenységünk a gyártók támogatásától és reklámoktól mentes, nem fogadunk el termékmintákat tesztelésre, nincsenek céges támogatóink, sem reklámbevételeink. És ezt továbbra is fenn akarjuk tartani.

Ahhoz, hogy olyan ügyekkel foglalkozzunk, amikre nincsen hazai vagy más pályázati forrás nagy szükségünk van olyan magánemberek támogatására, mint amilyen Te is vagy! Lehetőségeidhez mérten emiatt kérünk, támogasd munkánkat rendszeres vagy egyszeri adományoddal.

Ne feledd, a pénzed szavazat!

Támogass minket!

Képezd magad a webináriumainkon!

Iratkozz fel hírlevelünkre!

  Válassz hírleveleink közül:*

   Iratkozz fel híreinkre!

   Tippek, tesztek, programok

   Megszakítás