fbpx

Tarts velünk, legyél tagja a Tudatos Vásárlók közösségének!

Csatlakozz hozzánk!

A koronavírus megnyitotta a pénztárcákat: rekord adomány gyűlt össze társadalmi ügyekre

Ez a cikk már 1 éve készült. A benne lévő információk azóta lehet, hogy elavultak, nézd meg, hátha van frissebb cikkünk a témában.
adó szja 1%

206 millió forint feletti összeget adtak össze társadalmi ügyekre adományozók 2020-ban, ami 200%-kal magasabb az előző évekhez képest.

A szolidáris kezdeményezések mellett kiemelkedő volt a társadalmi ügyekre felajánlott adományszint tavaly a koronavírus hatására. Míg az előző években az adjukossze.hu oldalán nagyjából 100 millió forintot ajánlottak fel magánemberek, addig ez a szám 2020-ban 206 millió forint volt. Összehasonlításképpen a tavalyi időszakhoz képest kétszeres emelkedést mutat az idei adományok összege.

Szembetűnő a kampányok számának növekedése is. Évközben összesen 140 közösségi adománygyűjtő kampány indult, amiből a vírusra reagáló kezdeményezések száma 81 volt. A megelőző, 2019-es év összes közösségi adománygyűjtő kampánya volt összesen 83 – derült ki a hazai legnagyobb közösségi adománygyűjtő platform, az Adjukössze.hu legfrissebb statisztikájából.

Ezzel együtt az is jól látszik, hogy megkétszereződött a rendszeres adományozók száma az oldalon, 1085 ember iratkozott fel egy ügyre 2020-ban, míg 2019-ben az csak 491 adományozó volt. Ebből a trendből az is kikövetkeztethető, hogy a szolidaritás nem csak akciószerűen, hanem folyamatos elköteleződésként is egyre erősebb.

A legerősebb hónapok egyike  18 millió forintos adománnyal az április volt, ami a koronavírus kirobbanásához köthető.

Bár sokan a világjárvány második hullámában a szolidaritás hiányát emlegették, a számokból az látszik, hogy míg az őszi időszak az előző évekhez hasonló adományszintet hozott, addig a kiemelkedően sok, 22,5 millió forint gyűlt össze decemberben.  A december hónap minden évben erős időszaknak számít, de 2020-ban ez is kétszerese volt az előző éveknek, ami a filantrópia és a szolidaritás erősödését jelzi.

“A tavalyi évben rengeteg inspiráló kezdeményezést, nem csak pénzben mérhető hatású összefogást láttunk a hazai civil szférában” – mondta el Gerencsér Balázs, az adománygyűjtő oldalt működtető NIOK Alapítvány ügyvezető igazgatója, majd hozzátette: “ezzel együtt az is jól látszódott, hogy nem csak azok mozdultak meg, akik a jellemzően civil szervezeteknek adományoznak. Azt láttuk, hogy számtalan innovatív, alulról jövő kezdeményezés indult magánemberektől, kisközösségektől is. Ebben pedig megmutatkozik az is, hogy a családi, rokoni kapcsolatrendszereken túl tágabb kontextusban is működik itthon a társadalmi szolidaritás.”

Az adjukossze.hu-n nekünk, a Tudatos Vásárlóknak is adományozhatod adód 1%-át.

adó 1% szja tve

Ajánlom másnak

Kapcsolódó cikkeink

További cikkek

Legnépszerűbb cikkeink

További cikkek

Legfrissebb videók

Greenwashing? Erre figyelj a boltokban!

Greenwashing? Erre figyelj a boltokban!

Ne dőlj be a zöldre festési praktikáknak és a hangzatos marketing szövegeknek! Összegyűjtöttünk néhány tipikus ál-zöld állítást, amik mögött a leggyakrabban nem áll valós fenntarthatósági törekvés. Pörgesd végig, kerüld el őket Te is. Nem igazán tiszta számodra, mit tekinthetünk zöldre festésnek? Itt leírtuk, mi az a greenwashing, a zöldre festés, és mi a baj vele?, itt […]

Még több videó
Ugrás a tudatosvasarlo.hu nyitó oldalára

    Kövesd munkánkat, iratkozz fel híreinkre!
    Bónusz: tippek, tesztek, programok