fbpx
fenntartható egészséges étel

A fenntartható és egészséges ételeket kell elérhetővé tenni a klíma érdekében

Az Éghajlatváltozási Kormányközi Testület (IPCC) nemrégiben tette közzé friss megállapításait, amelyek szerint az étrendünk megváltoztatásával jelentősen csökkenthető az üvegházhatású gázok kibocsátása. Ahhoz viszont, hogy tömegek álljanak át a fenntartható étrendre, sürgős és konkrét intézkedésekre van szükség. Jelenleg a nem fenntartható és egészségtelen termékek a legjobban reklámozott, legtöbb helyen megvehető, és gyakran a legolcsóbb élelmiszerek. Három nagy európai szervezet ezért 3 pontban foglalta össze, mit várunk el a döntéshozóktól.

Az életmódunk és viselkedésünk megváltoztatása, beleértve a tányérunkra kerülő ételeket is, 2050-re 40-70%-kal csökkentheti az üvegházhatású gázok (ÜHG) kibocsátását, miközben javítja az egészséget és a jólétet.

Az élelmiszeripar azon ágazatok közé tartozik, ahol a keresletoldali változások a legnagyobb hatást gyakorolhatják.

Jelenleg azonban az élelmiszerkörnyezet nagyrészt az egészségtelen és nem fenntartható élelmiszerek felé tereli a fogyasztókat: ezek a legkönnyebben elérhető, legjobban reklámozott és gyakran a legolcsóbb termékek.

Kevesebb és jobb, megfizethető áron

Ahhoz, hogy tömegek álljanak át a fenntartható étrendre, sürgős és konkrét intézkedésekre van szükség, itt Európában is. Elengedhetetlen, hogy az európai fogyasztók könnyen választhassák az egészséges, növényi alapú, kevesebb és jobb állati eredetű terméket tartalmazó étrendet. A szabályozóknak, az élelmiszer-előállítóknak és a kiskereskedőknek döntő szerepük van az árképzés, a reklámok, a címkézés, a közbeszerzés és minden más olyan tényező kiigazításában, amely arra késztet minket, hogy az egyik élelmiszert válasszuk a másik helyett.

Ennek érdekében három közegészségügyi, állat- és fogyasztóvédelmi szervezet – az Eurogroup for Animals, a Tudatos Vásárlókat is tagjai közt tudó Európai Fogyasztóvédelmi Szervezet (BEUC) és az Európai Közegészségügyi Szövetség (EPHA) – együtt igyekszik nyomást gyakorolni az uniós döntéshozókra. A cél, hogy “kevesebb és jobb” állati eredetű termék támogassa az egészséges, fenntartható étrendet.

Keto, paleo, vegán. Melyik népszerű diéta mennyire terheli a bolygót?

Az Európai Bizottság szeptemberben a fenntartható élelmiszerrendszerekről szóló, mérföldkőnek számító törvényjavaslatot készül előterjeszteni. A jogszabály várhatóan elismeri az “élelmiszer-környezet” szerepét és befolyását a fogyasztók élelmiszer-választásának alakításában.

A Eurogroup for Animals, a BEUC és az  EPHA ezért a következő intézkedéseket sürgeti:

– Biztosítsák, hogy a fenntartható, egészséges táplálkozáshoz hozzájáruló élelmiszereket reklámozzák és népszerűsítsék;
– Tegyék megfizethetőbbé a fenntartható és egészséges élelmiszereket;
– Új jogi minimumkövetelmények révén tegyék az élelmiszer termékeket tervezetten egészségesebbé és fenntarthatóbbá;
– Biztosítsák, hogy ezek a minimumkövetelmények az importált élelmiszerekre is vonatkozzanak.

“A magasabb szintű állatjóléti rendszerekből származó termékek, valamint a több növényi alapú élelmiszer az európai tányérokon a bolygó és az egészség szempontjából is előnyösek. Mégis számos kampányt látunk, amelyek az állati termékek fogyasztását népszerűsítik az EU-ban. Ezen változtatni kell. Ezért egyesítjük erőinket a fogyasztói és egészségügyi szervezetekkel, hogy a “kevesebbet és jobbat” elve mentén az egészséges, fenntartható választást népszerűsítsük” – emeli ki Reineke Hameleers, az Eurogroup for Animals vezérigazgatója.

Segítünk, hogy jót egyetek: Téged is vár az ÖkoKör Kamra!

“Az egészséges és klímatudatos élelmiszer mindenki számára a legegyszerűbb választás kell hogy legyen. Ez nem csak azért szükséges, hogy csökkentsük az IPCC-jelentésben kiemelt, az éghajlatváltozás által az egészségre jelentett nagyon is valós veszélyeket. Szükség van rá azért is, hogy segítsünk kezelni az egészségkárosodás egyre növekvő terhét, amelyhez a rossz táplálkozás nagymértékben hozzájárul” – mutat rá Milka Sokolovic, az EPHA főigazgatója.

Nem mindegy, mit eszel!

Élelmezésünk, élelem beszerzési rendszerünk óriási hatást gyakorol az éghajlatváltozásra, konzerválja a szegénységet, fokozza a természeti környezet pusztulását. Az éghajlatváltozás és globális kizsákmányolás az EU polgárainak a jövővel kapcsolatos aggodalmai között az első helyen áll. Az EU polgáraiként, magánszemélyként a mi felelősségünk is szerepet vállalni a világ előtt álló kihívások megoldásában.

Kövesd a #GoEAThical és az #OurFoodOurFuture hashtaget a Facebookon és az Instagrammon, oszd meg a kampányt másokkal is.

Ne tápláld tovább a kizsákmányolást! A pénzed szavazat!

Képek forrása: canva.com

FV-19 pályázat logoofof, ökokörEz a tartalom az Innovációs és Technológiai Minisztérium FV-I-22 jelű pályázata keretében készült, az Európai Unió  #GoEAThical – OurFood.OurFuture projektje társfinanszírozta.

Mi nem csak a „szuperzöldekhez” szólunk! Célunk, hogy az ökotudatos életmód és az ehhez vezető vásárlási szempontok bárki számára elérhetők legyenek, éljen bárhol, bármilyen végzettséggel, bármilyen szemlélettel is ebben az országban.

Tevékenységünk a gyártók támogatásától és reklámoktól mentes, nem fogadunk el termékmintákat tesztelésre, nincsenek céges támogatóink, sem reklámbevételeink. És ezt továbbra is fenn akarjuk tartani.

Ahhoz, hogy olyan ügyekkel foglalkozzunk, amikre nincsen hazai vagy más pályázati forrás nagy szükségünk van olyan magánemberek támogatására, mint amilyen Te is vagy! Lehetőségeidhez mérten emiatt kérünk, támogasd munkánkat rendszeres vagy egyszeri adományoddal.

Ne feledd, a pénzed szavazat!

Támogass minket!

Képezd magad a webináriumainkon!

Iratkozz fel hírlevelünkre!

  Válassz hírleveleink közül:*

   Iratkozz fel híreinkre!

   Tippek, tesztek, programok

   Megszakítás