fbpx

Hogy működik az Ökokör? – GYIK

Ez egy szakértő által vezetett tanfolyam? 

Röviden a válaszunk: nem. Az Ökokör egy önképző vagy más néven tanuló kör, ahol a résztvevők kölcsönösen tanulnak egymástól, anélkül, hogy lenne egy megmondó ember, aki mindig előáll a tuti megoldással. 

A csoportok munkáját vezetők és munkafüzet segítik, azonban ezek feladata inkább a rávezetés és az inspiráció, nem pedig a szakmai tanácsadás vagy a kész válaszok szállítása.

A munkafüzet egyfajta recept-gyűjteményként inkább ötletekkel szolgál, illetve segít új ötletek kidolgozásában. A csoportvezetők szerepe – lévén a legtöbb esetben ugyanolyan laikusok, mint maguk a csoporttagok – sokkal inkább a csoportszellem fenntartása, a találkozók koordinálása, és ha nagyon muszáj, a csoporttagok emlékeztetése. Sem a vezetőknek, sem a munkafüzetnek tehát nem az a dolga, hogy megmondják: ezt vagy azt kell tenni. Ehelyett abban segítenek, hogy a csoportok megtalálják, mi az amit lehet, mi az, amire a csoporttagok képesek.

 

Mennyi ideig tart egy Ökokör, és mi történik ezalatt?

A hat (választott) témakör feldolgozása 2-3 hónapig tart. Közös munkátok során a következő témákat dolgozzátok fel: élelmiszer, háztartási vegyszerek, energia, víz, hulladék, pénzügyek, közlekedés, egészség. Az első alkalmat követően az első héten megméritek, hogy mennyi vizet, energiát stb fogyasztotok.

Ezt követően heti (vagy kétheti) rendszerességgel találkoztok. A találkozókon körbejártok egy-egy témát, és mindenki választ egy szimpatikus, számára vállalható akciót, amit a következő találkozóig végrehajt. Amikor újra találkoztok, röviden beszámoltok egymásnak, mire jutottatok, majd előveszitek a következő témát. Mikor a témák végére értek, az utolsó hetet újra méréssel és számvetéssel töltitek: ekkor győződtök meg róla, hogy milyen sok mindent sikerült elérni, és hogy milyen nagy mértékben sikerült változtatni szokásaitokon. Ilyen módon egyaránt látható lesz az egyéni haladás és a csoportok munkájának összesített eredménye is. 

Az utolsó találkozón végül megosztjátok egymással eredményeiteket, és ünnepeltek!

 

Hányszor és hol fogunk találkozni? Mennyi időt kell rászánni?

Az Ökokörök 9-szer találkoznak. Egy-egy találkozó 2-3 órát tart – attól függően, mennyire merültök bele a disputába. A találkozók helyének megválasztása szintén tőletek függ: találkozhattok akár mindig egyvalakinél, vagy rotációs rendszerben mindig másnál, de akár egy hangulatos kávézó vagy művelődési ház is lehet a találkozók színtere.

 

Ki lehet csoporttag, ki lehet csoportvezető?

Csoporttag bárki lehet, akinek van beleszólása, mi történik otthonában, és aki vállalja az aktív részvételt, azaz a találkozókon való részvételt, a vállalt akciók végrehajtását, valamint a haladás mérését és naplózását.

Csoportvezető viszont csak az lehet, aki részt vesz csoportvezető képzésünkön, és aki felelősséget vállal csoportjának munkájáért, valamint a velünk való kapcsolattartásért.

 

Kikből szerveződhet csoport?

Bárkiből; barátokból, szomszédokból, kollégákból. Akkor is jelentkezhetsz, ha nem ismersz olyanokat, akik szívesen alakítanának Ökokört – igyekszünk lakóhelyeden összekötni olyanokkal, akik viszont igen.

 

Ki szervezhet csoportot?

Bárki – akár Te is! Ezen kívül természetesen gyűjtjük az egyéni jelentkezőket, és próbálunk közvetíteni köztetek.

 

Mennyibe kerül mindez?

A programban való részvétel díjmentes –  a résztvevők ingyen kapják meg a munkafüzetet, a csoportvezetők pedig ugyancsak díjmentesen vehetnek részt a képzésen.

 

Hogy tudok jelentkezni, csoportot szervezni?

Jelentkezni vagy leendő csoportvezetődön vagy a Tudatos Vásárlók Egyesületénél az  okokor [kukac] tve.hu címen tudsz. Ha ez utóbbi módon, közvetlenül nálunk jelentkezel, értesítünk, indul-e lakóhelyeden Ökokör a közeljövőben, vagy vannak-e még a közeledben olyan jelentkezők, akikkel össze tudsz állni, hogy közös csoportot indítsatok.