fbpx
maszkok teszt

Ez a cikk már legalább 1 éve készült. A benne lévő információk azóta lehet, hogy elavultak, nézd meg, hátha van frissebb cikkünk a témában.

Covid-19 – kiderült, melyik maszk mennyi vírust enged át

A Covid-19-hez kapcsolódó egészségügyi helyzet miatt a maszkok mindennapjaink elengedhetetlen kellékeivé váltak. Amerikai kutatók eredményei szerint vannak olyanok, amelyek annyira hatástalanok, hogy gyakorlatilag feleslegesen hordjuk őket, egy másik, európai teszt pedig azt mutatta meg, milyen anyagot válasszunk, ha magunk varrunk vagy varratunk újrahasználható, mosható maszkot.

Mára tudjuk, hogy a COVID-19 fertőzés átadása leginkább a maszkhordással előzhető meg. Sőt, néhány vizsgálat  arra mutat rá, hogy a maszk magát a viselőjét is védi bizonyos fokig.

Köhögés, tüsszentés, de még beszéd közben is páraszemcsék és velük együtt kórokozók kerülnek a levegőbe. A helyesen viselt és kellően tiszta szájmaszk abban segít, hogy minél kevesebb kórokozó jusson át a fertőzöttből valaki másra. Amikor azonban a különféle maszkok szűrési hatékonyságát vizsgálták, kutatók azt találták, hogy bizonyos maszktípusokat gyakorlatilag hiába hordjuk.

Biztonsági okokból visszahívták a grafénnal bélelt szájmaszkokat Kanadában

Orvosi kell, kétrétegű pamut? Vagy a csősál is elég?

Néhány hónapja látott napvilágot az az eredmény, amelyben kutatók egy csoportja 14 általánosan elérhető maszktípust, köztük az egészségügyben használatos N95 (KN95) maszkot, pamut maszkokat, Bandana kendőt és csőalakú nyakmelegítőt tesztelt áteresztőképességük szerint. Az észak-karolinai Duke University fizikus kutatói egy feketedoboz, egy lézersugár és egy mobiltelefon kamerája segítségével mérték, átlagos beszéd közben mennyi csepp jut át a különféle maszkokon. (A CNN látványos videót készített a tesztelésről.)

szájmaszkok teszt
7-10. kétrétegű pamut maszk, 11. csősál, 12. Bandana kendő

Minden maszkkal azonos vizsgálatot végeztek: a 40 másodperces teszt során az első 10 másodpercben a sima légzést vették fel, a következő 10 másodperc során a maszk viselője 5-ször a következő mondatot mondta ki “Stay healthy, people”, (kb. „Maradjatok egészségesek, emberek”), majd a kamera még 20 másodpercig folytatta a felvételt. A tesztet először úgy végezték el, hogy a beszélő nem viselt maszkot, majd úgy, hogy a beszélő maszkot viselt. Minden maszkot tízszer teszteltek le.

Általános felülettisztítók tesztje – kiderült, jók-e bármire is 

Az eredmények szerint a leghatékonyabb maszk az N95-ös volt (14.). Az eldobható háromrétegű sebészeti maszkok (1.) és a házilag varrt pamutmaszkok szintén jól teljesítettek.

A legkevésbé hatékonyak azok a fleece anyagból készült csősálak, amelyeket például futáshoz árulnak nyakmelegítőként (11.). A felvételekből az látszik, hogy ez az anyag a légzés során keletkező nagyobb cseppeket kisebb részecskékre bontja, ezek pedig utána könnyebben áramlanak a levegővel. A kendőből hajtogatott, kötözött maszkok (12.) szintén rosszul teljesítettek, és nem nyújtottak jelentős védelmet.

szájmaszkok teszt
A varrott maszkok összességében jól szerepeltek, a csősál (11.) és a kötözött kendő (12.) viszont keveset használ (Forrás: Emma Fischer, Duke University)

“Rendkívül meglepődtünk, hogy a fleece-maszkban mért részecskék száma tulajdonképpen meghaladja a maszkok viselése nélkül mért részecskék számát. Mindenképpen arra buzdítjuk az embereket, viseljenek maszkot, és szeretnénk, ha olyan maszkokat használnának, amelyek valóban hatékonyak” – mutatott rá a CNN-nek adott interjújában Martin Fischer, az eredményeket publikáló egyik kutató.

Lakásfelújítás: ezek a biztonságos fehér falfestékek

Tesztelték, hogy a moshatók közül melyik a legbiztonságosabb anyag

Az újrahasználható, mosható maszkok használata egyértelműen fentarthatóbb megoldás az egyszerhasználatos, eldobható polipropilén maszkoknál. A szövetmaszkok tartósabbak, moshatók, ezért fenntarthatóbbak és olcsóbbak, mint az eldobhatók. Szerettünk volna utánajárni, mennyire biztonságos, ha házilag varrunk vagy varratunk magunknak szájmaszkot. Milyen anyagot érdemes választani: pamutot vagy műszálas anyagot? Vajon jó ötlet a póló vagy az ing újrahasznosítása? Az UFC – Que Choisir francia fogyasztói szervezet sietett a segítségünkre, akik 18 különböző maszktípust, köztük 14 házilag varrt maszkot teszteltek, hogy kiderüljön, melyik anyag szűri leghatékonyabban a vírust és közben melyikben mennyire könnyű levegőhöz jutni.

A házi készítésű maszkok varrásához különféle anyagokat vásároltak: többféle szálsűrűségű pamutot, valamint poliésztert, illetve ezek keverékeit, és olyanokat is, amelyek elasztánt, viszkózt vagy poliamidot tartalmaztak.

Áteresztőképességet és szűrési hatékonyságot mértek új maszkokon és olyanokon, amelyek már átestek 10 60°C-os mosáson. A megvizsgált 14 féle maszk 2 rétegű volt, tesztjüket pedig 2 eldobható anyaggal egészítették ki: Kleenex márkájú papírzsebkendővel és Okay márkájú papírtörlővel.

Milyen anyagból készül a jó DIY-maszk?

A szűrési és légáteresztő méréseket 9 és 10 mosás után végezték el, majd összehasonlították őket a kereskedelmi forgalomban kapható nem egészségügyi célú védőmaszkok hatékonyságával. Tesztelés előtt a maszkokat két azonos rétegű anyagból varrták össze, a farmer kivételével, amelyet vastagsága miatt egyszerű finom pamuttal bélelték.

maszk teszt jelölés

Hatékonyság szerint az eredményeket a Francia Szabványügyi Testület, az Afnor szabványai szerinti 2 kategóriába sorolták:

  1. kategória a 3 mikronnál nagyobb részecskék több mint 90% -át szűri ki;
  2. kategória, a 3 mikronnál nagyobb részecskék több mint 70% -át szűri ki.

maszk teszt

Az eredmények alapján általában elmondható, hogy

a legjobban újonnan és többszöri mosás után is a magas pamut tartalmú, ám elasztánt is tartalmazó szövetek szűrik a viselő által kilélegzett levegőt.

Úgy látszik, hogy a pamuttartlamú anyagok többségénél a mosással egyre nehezebbé válik a légzés, míg pl. a 100-ban műszálas anyagoknál ez a mosással nem változik.

Meglepetést okozott a tesztelőknek a papír zsebkendő (Kleenex típusút használtak a tesztben), amely mindkét értékelési szempont alapján nagyon jól végzett.

Ha tehát biztosra akarunk menni, megtehetjük, hogy helyet biztosítunk a két réteg között egy harmadiknak is: a zsebkendőnek. Ez a megoldás megfelelő védelmet nyújt, könnyen elérhető és olcsó. Figyelni kell azonban a zsebkendő rendszeres cseréjére, mivel a papír érzékeny a nedvességre.

Az eredményeket látva a papírzsebkendő jó választásnak látszik akkor is, amikor nincs nálunk maszk, és olyan helyen vagyunk, ahol ugyan nem kötelező a szabályos maszkviselés, valamivel mégis szeretnénk eltakarni arcunkat.

Annak, aki saját magának akar maszkot varrni, számos szabásminta áll rendelkezésére az interneten, a maszk anyagának kiválasztásakor pedig, mint látjuk, fontos szempont lehet a hatékonyság.

Öko-takarítás kisokos – mit tud az ecet?

Három alapvető szabás

Annak, aki saját magának akar maszkot varrni, számos szabásminta áll már rendelkezésére az interneten, a maszk anyagának kiválasztásakor pedig, mint láttuk, fontos szempont lehet a hatékonyság.

1. Hajtogatott maszk

Az Afnor ajánlása szerint az egyrétegű és a kétrétegű maszkokat is vízszintes redőkbe rendezve jó hordani. Ebben az esetben a maszk az orrtól az állig takar.

2. Nindzsa maszk
A középen függőleges varratú, ún. nindzsa maszkok nagyon népszerűek, ugyanakkor sokan kritizálják a maszkon végighúzódó függőleges varrás miatt.

3. Kacsacsőr maszk

Furcsa kinézete miatt nem igazán kedvelt. A forma azonban az Afnor szabásminták között is megtalálható, elkészítése pedig rendkívül egyszerű.


FV-19 pályázat logo

Innovációs és Technológiai Minisztérium – a fogyasztók érdekében. Ez a tartalom az ITM FV-I-19-18-C jelű pályázata keretében készült.

Mi nem csak a „szuperzöldekhez” szólunk! Célunk, hogy az ökotudatos életmód és az ehhez vezető vásárlási szempontok bárki számára elérhetők legyenek, éljen bárhol, bármilyen végzettséggel, bármilyen szemlélettel is ebben az országban.

Tevékenységünk a gyártók támogatásától és reklámoktól mentes, nem fogadunk el termékmintákat tesztelésre, nincsenek céges támogatóink, sem reklámbevételeink. És ezt továbbra is fenn akarjuk tartani.

Ahhoz, hogy olyan ügyekkel foglalkozzunk, amikre nincsen hazai vagy más pályázati forrás nagy szükségünk van olyan magánemberek támogatására, mint amilyen Te is vagy! Lehetőségeidhez mérten emiatt kérünk, támogasd munkánkat rendszeres vagy egyszeri adományoddal.

Ne feledd, a pénzed szavazat!

Támogass minket!

Képezd magad a webináriumainkon!

Iratkozz fel hírlevelünkre!

    Válassz hírleveleink közül:*

      Iratkozz fel híreinkre!

      Tippek, tesztek, programok

      Megszakítás