fbpx

Mit jelent a besorolás?

A Tudatos Vásárló appal a háztartásvezetés káros környezeti és egészségi hatásait csökkentheted.

 

Mi mindent csinálhatsz az app-pal?

  • a háztartási tisztítószerek vonalkódját leolvasva, vagy a termékek között böngészve könnyedén tájékozódhatsz a háztartási tisztítószerek környezetre és egészségedre gyakorolt hatásáról,
  • csatlakozhatsz kihívásokhoz,
  • listát készíthetsz a kedvenc termékeidről.

Az applikációban szereplő minden terméket szakértők által kidolgozott egységes módszer alapján értékeltünk, majd három kategóriába soroltuk őket. Az értékeléshez szükséges adatokat a termékekről nyilvánosan hozzáférhető forrásokból gyűjtöttük.

 

Min múlik egy termék környezeti és egészségi hatása?

Az értékelés alapja a tisztítószer összetevőinek tulajdonságai:

  • az ipari szereplők által bejelentett egészségi és környezeti hatások; ha az összetevőket nemzetközi szakmai konszenzus vagy jogszabály a nagyon káros összetevők közé sorolja;
  • ha az összetevő használata minősített környezetbarát szerekben nem engedélyezett.

További termékcímkén szereplő információkat is figyelembe vettünk, melyek:

  • a veszélyességi jelzések (piros négyzetben szereplő ábra);
  • a jogszabály szerint értékelt, harmadik fél által minősített környezetbarát jelzések, ökocímkék. Ha a terméknek jogszabályszabály szerint értékelt, harmadik fél által minősített környezetbarát jelzése van, jobb besorolási pontot kap, mint az ugyanolyan vagy hasonló összetevőjű más termék Ennek oka, hogy a hiteles ökocímke az összetevők mellett más terméktulajdonságok környezeti előnyeit is elismeri.

Az összetevőket és a veszélyességi jelzéseket a termékek biztonsági adatlapja alapján azonosítjuk.

Az összetevők és a terméktulajdonságok alapján kevésbé kockázatos, ráadásul környezetbarát jelzéssel ellátott termékek jobb értékelést kapnak.

Az adott termékcsoportban elérhető legjobb értékelésű termék mindig zöld színű besorolást kap, míg a leggyengébb mindig pirosat. A többi termék besorolásának alapja, hogy a termékcsoport legjobb termékéhez képest milyen eredményt ért el az értékelésen. Ha egy új termék besorolási pontszáma jobb, mint az addigi legjobb terméké, megváltozhatnak a kategóriák határai, és változhat a határhoz közeli termékek besorolása.

 

Mit jelent a három kategória?

 

Jó választás!

Jó választás  Ezek a termékcsoportban elérhető legjobb termékek. Ezeket válaszd, ha minimalizálni akarod a környezeti és egészségi kockázatokat. A többi termékhez képest enyhébb környezeti és egészségi hatású összetevőkből álló tisztítószerek vannak itt, sokszor környezetbarát minősítésűek.

Válts zöldebbre!Óvatosan! Ezeknél a tisztítószereknél vannak enyhébbek és durvábbak is. Elképzelhető, hogy az összetételük kevésbé enyhe, mint a zöld értékelést kapott termékeké, de az is lehet, hogy kockázatosak és erre valamilyen veszélyességi címke is felhívja a figyelmet. Ritkán, de előfordulhat köztük minősített környezetbarát, ökocímkés termék is.

    Válts! Az itt szereplő termékekkel érdemes körültekintően bánni, elgondolkodni a szükségességükön vagy a cserélhetőségükön. Az összetevőik általában jóval komolyabb környezeti vagy egészségi hatásúak mint a zöld termékeké. Kockázatosak és erre veszélyességi címke is felhívja a figyelmet a terméken.

Mi a teendő, ha egy terméket nem találsz meg az adatbázisunkban? Fotózd be, és küldd el nekünk!  app@tve.hu

Az app elkészültét a  Green&Safe LIFE-styles projekt keretében az Európai Unió LIFE alapja támogatja, az Agrárminisztérium társfinanszírozza. ENV GIE HU000622

 

    Iratkozz fel híreinkre!

    Tippek, tesztek, programok

    Megszakítás