fbpx

Tarts velünk, legyél tagja a Tudatos Vásárlók közösségének!

Csatlakozz hozzánk!

9 érv a méltányos kereskedelem mellett

| Tudatos Vásárló

méltányos kereskedelem fairtrade logó

Biztonságos élelmiszer, tisztább környezet, javuló megélhetés – csak néhány ok, amiért érdemes a méltányos kereskedelmet választani. 

1. A méltányos kereskedelem (fair trade) azt jelenti, hogy a munkások és a gazdák tisztességes fizetséget kapnak, és megfelelő körülmények között dolgozhatnak. A fair trade termékek biztonságos és egészségre nem ártalmas munkafeltételek mellett készülnek, ahol a dolgozók tisztességes árat kapnak az elkészített termékekért, és beleszólásuk van munkahelyük működésébe.

2. A méltányos kereskedelem termékeinek előállítása kevésbé terheli a környezetet.

3. A méltányos kereskedelem  jó minőséget garantál. Ezeket a termékeket nagyrészt kézi munkával állítják elő,így lehetővé válik, hogy nagyobb figyelem jusson a részletekre, ami végül jobb minőségű terméket eredményez.

méltányos kereskedelem fairtrade

4. A méltányos kereskedelem biztonságos: támogatja az integrált mezőgazdasági rendszereket, megőrzi a természetes ökoszisztémát, és csökkenti a káros – termelők egészségére is veszélyes – mezőgazdasági kemikáliák használatát, ezáltal javítja a talaj termelékenységét. Mindez olyan élelmiszereket eredményez, amelyek biztonságosabbak a vásárlók és a termelők számára is.

Tudod, hol vehetsz fairt trade csokit, kávét? Összegyűjtöttük a lelőhelyeket.

5. A méltányos kereskedelem támogatja a helyi közösségeket. A termelők és a munkások együttműködése révén a méltányos kereskedelemből származó bevételt visszaforgatják a helyi közösségbe, így javulnak a lakhatási, egészségügyi és oktatási körülményeik.

6. A méltányos kereskedelem tervezhető a gazdák számára. A fair trade elkötelezett a termelők és vásárlók közötti kapcsolat erősítésében. Ez a kapcsolat egyenes utat jelent a vevők számára a minőségi termékek és olyan termelők felé, akikben megbízhatnak. A termelők és a munkások valamint családjaik számára pedig fenntartható és megbízható utat a jobb megélhetéshez.

méltányos kereskedelem fairtrade

7. A méltányos kereskedelmen közel hozza egymáshoz a különböző kultúrákat. A fair trade termékek különleges helyekről és emberektől származnak. A termelőket és munkásokat bevonják az egész értékesítési folyamatba, a termékek magukban hordozzák, híven tükrözik a készítők kultúráját.

Tudj meg többet a méltányos kereskedelemről! Még több cikk, videó

8. A méltányos kereskedelem fenntartható helyi gazdaságokat jelent. A méltányos kereskedelem lehetővé teszi a gazdák és a munkások számára, hogy maguk alakíthassák jövőjüket. Saját üzletet tudnak kiépíteni ahelyett, hogy egy viszonteladónak dolgoznának, így a profit egy része is megmarad a közösségüknek, ami visszaáramlik a saját üzletükbe.

9. A méltányos kereskedelemben is a pénzed szavazat. Ha fair trade terméket veszel, nemcsak jó minőségű termékhez jutsz, hanem azoknak az életminőségét is javítod, akik a mindennapi ételedet és a használati tárgyaidat készítik.

A fordítást köszönjük Juharos Eszternek, a TVE önkéntesének.

Ezt a projektet az Európai Unió finanszírozza 

 

Ajánlom másnak

Kapcsolódó cikkeink

További cikkek

Legnépszerűbb cikkeink

További cikkek

Legfrissebb videók

Greenwashing? Erre figyelj a boltokban!

Greenwashing? Erre figyelj a boltokban!

Ne dőlj be a zöldre festési praktikáknak és a hangzatos marketing szövegeknek! Összegyűjtöttünk néhány tipikus ál-zöld állítást, amik mögött a leggyakrabban nem áll valós fenntarthatósági törekvés. Pörgesd végig, kerüld el őket Te is. Nem igazán tiszta számodra, mit tekinthetünk zöldre festésnek? Itt leírtuk, mi az a greenwashing, a zöldre festés, és mi a baj vele?, itt […]

Még több videó
Ugrás a tudatosvasarlo.hu nyitó oldalára

    Kövesd munkánkat, iratkozz fel híreinkre!
    Bónusz: tippek, tesztek, programok