fbpx

| Tudatos Vásárló

80 milliárd forint veszteség a dohányzás miatt

A dohányzással kapcsolatos állami bevételek 2010-ben meghaladták a 360 milliárd forintot, a társadalom ezzel kapcsolatos kiadásai viszont 441 milliárd forintra rúgtak. Hazánkban dohányzással összefüggésbe hozható betegségekkel évente félmillió beteget kell kórházakban ellátni.

Az Országos Egészségfejlesztési Intézet “A dohányzás társadalmi terhei Magyarországon” című tanulmánya szerint a dohányzás 15 diagnózis csoportban okoz bizonyítható módon betegséget, ami számokban kifejezve azt eredményezi, hogy hazánkban dohányzással összefüggésbe hozható betegségekkel félmillió beteget kell kórházakban ellátni. Ennek a félmillió embernek az ellátási költségeit és a betegségükből származó egyéb gazdasági terheket próbálták meg összegezni.

A tanulmányban a költségek dohányzásnak tulajdonítható részarányát úgy számították ki, hogy figyelembe vették a 2009-es Európai Lakossági Egészségfelmérés eredményeit és a nemzetközi gyakorlatban használt kockázati értékeket. Ezek mutatják meg ugyanis, hogy a dohányzás miatt mennyivel valószínűbb egy betegség kialakulása.

Az elemzés során a dohányzás direkt és indirekt költségeit valamint az állami bevételeket becsülték meg, így vontak egyenleget. 2010-ben a dohányzással kapcsolatos állami bevételek meghaladták a 360 milliárd forintot, a társadalom ezzel kapcsolatos kiadásai viszont 441 milliárd forintra rúgtak. A magyarországi dohányzás miatt fellépő, egyéni és állami összes kiadás, illetve bevétel szaldója tehát 80 milliárd forint veszteség volt 2010-ben. 

A tanulmány megállapította, hogy miközben hazánkban a férfiak harmada, a nők közel negyede cigarettázik.  

2010-ben több mint 20 ezer ember halt meg dohányzás következtében Magyarországon. Ez azt jelenti, hogy száz halálesetből 16 a dohányzásra vezethető vissza.
A dohányzó nők legalább 19, a férfiak legalább 16 évvel korábban halnak meg.

A dohányzás tehát nem csak súlyos egészségügyi, de a – közvélekedéssel ellentétben – további gazdasági terheket is jelent az országnak. 

A jó egészség önmagában is jelentős egyéni és társadalmi érték, ezzel együtt pedig erőforrás is: a fenntartható gazdasági növekedés záloga, kiegyensúlyozott munkaerőpiacot, hosszan tartó aktív életet jelent.  

 

Tények a dohányzásról 

 • A naponta dohányzók aránya 2000 óta a férfiaknál csökkenő tendenciát mutat, míg a nőknél számottevő változás nem tapasztalható. 2009 óta 1%-kal nőtt a rendszeresen dohányzó nők aránya. 2012 első negyedévében végzett felmérés szerint a férfiak 32.3%, a nők 23.5%-a dohányzik naponta.
 • Az elszívott cigaretták száma közel 8%-kal csökkent 2009 óta. A gyári és sodort cigaretták aránya jelentősen megváltozott: 2012-ben a sodort cigaretták száma majdnem a duplájára növekedett, elérte az elszívott cigaretták mennyiségének egyharmadát.
 • A passzív dohányzás továbbra is jelentős probléma. 2012 első hónapjaiban a nemdohányzók 12%-a szívott be dohányfüstöt otthon, 7%-a volt kitéve dohányfüstnek a munkahelyén vagy a vendéglátóhelyeken zárt légtérben, 5%-uk a várótermekben is tapasztalta, hogy vannak, akik ott dohányoznak, 21%-uk pedig a közösségi közlekedés várakozó és megálló helyein is ki volt téve dohányfüstnek.
 • 2010-ben 20.470 ember halt meg Magyarországon dohányzás következtében, ami az összes halálozás 16%-át tette ki. Férfiak esetében az összes halálozás 23%-a, nőknél 9%-a volt a dohányzás következménye.
 • Dohányzás következtében a Magyarországon várhatónál korábbi elhalálozás miatt elveszített életévek száma 340 ezer volt 2010-ben. Átlagosan a dohányzó férfiak legalább 16, a nők legalább 19 évvel rövidítették meg az életüket. A veszteség kétharmada a gazdasági szempontból legaktívabb életszakaszra, a 35 és 65 év közötti időszakra esett.

Forrás: ÁNTSZ

Fotó: health.allwomenstalk

***

Tetszik a TudatosVásárló.hu és szívesen olvasod cikkeinket? Ez egy nonprofit oldal, a Tudatos Vásárlók Egyesülete tartja fenn. Minimális forrásaink vannak a működtetésre. Kérjük, hogy te is támogass bennünket, hogy több hasznos cikket publikálhassunk!
 
Oszd meg a cikket a facebookon! Klikkelj a cikk címe mellett!

Mi nem csak a „szuperzöldekhez” szólunk! Célunk, hogy az ökotudatos életmód és az ehhez vezető vásárlási szempontok bárki számára elérhetők legyenek, éljen bárhol, bármilyen végzettséggel, bármilyen szemlélettel is ebben az országban.

Tevékenységünk a gyártók támogatásától és reklámoktól mentes, nem fogadunk el termékmintákat tesztelésre, nincsenek céges támogatóink, sem reklámbevételeink. És ezt továbbra is fenn akarjuk tartani.

Ahhoz, hogy olyan ügyekkel foglalkozzunk, amikre nincsen hazai vagy más pályázati forrás nagy szükségünk van olyan magánemberek támogatására, mint amilyen Te is vagy! Lehetőségeidhez mérten emiatt kérünk, támogasd munkánkat rendszeres vagy egyszeri adományoddal.

Ne feledd, a pénzed szavazat!

Támogass minket!

Képezd magad a webináriumainkon!

Iratkozz fel hírlevelünkre!

  Válassz hírleveleink közül:*

   Iratkozz fel híreinkre!

   Tippek, tesztek, programok

   Megszakítás