fbpx
ökokör, zero waste, vega, élelmiszerhulladék, víztakarékosság

| Tudatos Vásárló

A 7 legjobb természetes módszer a dugulás elhárítására

Nem folyik le, szottyog, bűzlik – piszkálom, pumpálom, maratom. Ízlés dolga, de talán a legtöbbünk számára az egyik legutálatosabb háztartási probléma a konyhai mosogató, zuhanyzó, fürdőszobai mosdó eldugulása. Ilyenkor pedig jönnek a kupakszám a vízrendszerbe öntött-locsolt maró hatású, környezetkárosító vegyszerek. Bemutatunk néhány olyan megoldást, amelyek hatékonyak és környezetkímélők is egyben.

A csövek eldugulásának sok különböző oka lehet, attól függően, hogy a fürdőszobában vagy a konyhában történik a dugulás. A probléma megoldásához ismerni kell a kiváltó okokat. Nézzük meg egy kicsit alaposabban a házban eltömődött csövek kialakulásának leggyakoribb okait.

Dugulás a konyhában

Az emberek hajlamosak túlbecsülni a lefolyó kapacitását, és sok ételmaradékot engednek a lefolyóba, feltételezve, hogy nem lesz semmi gond. A gyümölcshéj például gyakori oka az eltömődött konyhai csöveknek, ugyanez vonatkozik a keményítő tartalmú és/vagy rostos élelmiszerekre, úgymint a burgonyára, a kukorica héjára, a hagyma héjára, hogy egy párat említsünk közülük. Ezek komolyan eltömíthetik a csöveket.

A konyhai problémák gyakori oka a zsiradék, az olaj és a zsír, amelyről a legtöbb ember nem is tudja, hogy nem szabad beleönteni a konyhai mosogatóba. Nemcsak a lefolyó belsejét vonják be, amivel így kisebb hely marad a lefolyó víz számára, de idővel a csövekben is lerakódnak, ami súlyos eltömődést okoz.

Dugulás a fürdőszobában

A fürdőszobában két cső található, az egyik a mosdó lefolyójához, a másik a fürdőkádhoz vagy a zuhanyzóhoz van csatlakoztatva. A mosdónál lévő cső leggyakrabban a hajszálak, a fogselyem miatt tömődik el. A zuhanyzók esetében is a hajszálak a fő bűnösök, amin csak tovább ront a szappan felhalmozódása.

Természetes módszerek a dugulás elhárítására

Az egy dolog, hogy tudjuk mit kell tenni és mit nem, de valószínűleg lesz egy olyan pillanat, amikor teljesen kétségbe esel az eldugult cső miatt. Ne ess pánikba! Íme néhány természetes, nem mérgező módszer, amellyel orvosolhatod az eltömődött csöveket.

1. Csőszerelés

Bár a következőkben enyhe, környezetbarát vegyszereket ajánlunk megoldásként, tudnunk kell, hogy ezek is vegyszerek. Épp ezért általános javaslatunk, hogy

amit csak lehet, igyekezzünk vegyszerek nélkül, mechanikus úton kitisztani.

A duguláskor ezért első körben érdemes szétszerelni a mosdókagyló, mosogatótálca alatti, hagyományosan U-alakú lefolyócsövet. Mit szépítsük, ez az egyik legtöbb kosszal járó módszer, ugyanakkor az egyik leghatékonyabb is mind közül.

Szükséged lesz egy pár kesztyűre, egy lavórra/vödörre és egy csavarkulcsra. Helyezd az üres vödröt a cső alá – közvetlenül a mosogató alá. Ezután lazítsd meg a csavarokat. Miután eltávolítottad a problémás csőszakaszt, szennyvíz és lerakódott szennyeződés zúdul majd a vödörbe. Tisztítsd meg a csövet a szennyeződésektől, és öblítsd át meleg vízzel. Szereld vissza a helyére az eltávolított darabot. A vödröt, lavórt még hagyd a helyén, és teszteld, mennyire sikerült a elhárítni a dugulást. Ha továbbra sem folyik le a víz, akkor a dugulás oka lejjebb, a cső további, falban lévő részében van, amin az alábbi megoldások segíthetnek.

2. Pumpa

Néha csak olyan egyszerű dolgokra van szükség, mint például a pumpa. A pumpát szorosan helyezed a lefolyónyílás köré, majd a jó szívó hatás érdekében egyik tenyereddel vagy egy ronggyal fogd be a mosogató, mosdó túlfolyó nyílását. Ezek után kezd el pumpálni a lefolyót. A művelet után engedj forró vizet a lefolyóba, és ha elsőre nem jársz sikerrel, folytasd a pumpálást.

3. Drótvállfa

Egy másik hatékony módszer, ha egy vékony eszköz segítségével megpróbálod átmozgatni, kipiszkálni az eltömődött részt. Ha van „csőgörényed”, az szuper, de ha nem, az se baj: egy régi drótból készült vállfa is tökéletesen megteszi. Először is egyenesítsd ki a drótot, majd az egyik végét hajlítsd be, így helyezd a lefolyóba. Kezdd el mozgatni a lefolyóban, nyomd le és húzd ki többször egymás után. Az ívelt vége beleakad az eltömődött hajszálakba, ill. az egyéb lerakódott anyagokba, amelyeket aztán így könnyedén kihúzhatsz.

4. Forró víz

Ha zsír vagy olaj lerakódása áll a konyhai dugulás hátterében, akkor ez a módszer hatékonynak bizonyulhat. Tegél dugót a mosogatóba és töltsd fel forró vízzel, majd húzd ki a dugót. Az olaj lerakódása elkerülhető, ha hetente egyszer elvégzed ezt a műveletet.

5. Ecet & szódabikarbóna

Az ecet és a szódabikarbóna a legkiválóbb duguláselhárító és nagyon költséghatékony! A szódabikarbóna lúgos jellege és az ecet savtartalma jó tisztító hatást biztosít a csövekben. Forró vízzel tanácsos használni ezeket a termékeket. (Ha műanyagból készült a lefolyócső, használj csak meleg vizet, a forró víz megolvaszthatja a műanyag csöveket).

Először öntsük a forró vizet a lefolyóba, erre pedig egy csésze szódabikarbónát. Ezután tegyél nedves ruhát a lefolyó tetejére, majd hagyd ott 10 percig. 10 perc elteltével önts egy csésze ecetet a lefolyóba, majd öblísd le ismét egy csésze forró vízzel. Néhány másodpercre újból kapcsold be konyhamalacot. Ezzel azokat a darabkáktól is meg lehet szabadulni, amelyek nagyon odatapadtak a csövek falához. Ha szükséges, ismételd meg az eljárást.

6. Só, citrom & ecet

A só, a citrom és az ecet a nyerő hármas a csőtisztításban. A sót önmagában is használhatod arra, hogy kisebb eltömődéseket megszüntess. Tölts egy fél csésze sót a lefolyóba, majd önts rá egy kevés forró vizet. Hagyd egy kis ideig hatni, ezután öblítsd le meleg vízzel.

A só, a citrom és az ecet együttes használatához először 1-1 csésze sót és ecetet kell összevegyítened egy tálkában. Ehhez adj kb. fél csésze citromlét, majd keverd össze. Figyelj arra, hogy az állaga inkább legyen folyós, mint darabos, hiszen a keveréket a lefolyóba kell öntened. Ha nem eléggé folyékony a keverék, önts hozzá még egy kevés citromlét.

Ezek után öntsd a keveréket a lefolyóba és a dugulás súlyosságának megfelelően hagyd hatni 15-30 percig. Ha letelt az idő, egy csésze forró vízzel mosd át a csöveket.

Ez a módszer nagyon hatásos még a makacs dugulások esetében is, hiszen a citrom savassága feloldja a zsírt, a koszt és más nehezen kezelhető anyagokat is. A keverék használata friss illatot is hagy maga után a csövekben és a konyhádban.

7. Száraz/nedves porszívó

A száraz/nedves porszívó használatával a mosogatóban lévő kisebb dugulások orvosolhatók. Valószínűleg régi típusú porszívó nem fog működni, ugyanis „folyadék” beállítási funkcióval kell rendelkeznie a készüléknek. A sikeres duguláselhárításhoz kövesd az alábbi lépéseket:

 • Készíts elő néhány régi törülközőt, hogy felkészülhess a koszra.
 • A porszívócsövet helyezd „fúvó” helyzetbe.
 • Rögzítsd a másik végét a lefolyóhoz, olyan szorosan, amilyen szorosan csak tudod.
 • Kapcsold be a porszívót.
 • Ha nem mozdul az eltömődött rész, a porszívócsövet tedd át “szívó” helyzetbe, majd vissza “fúvó” helyzetbe, majd állítsd a két helyzet közé. Ezzel a módszerrel a porszívó pumpáló hatást idéz majd elő.

Biztonsági óvintézkedések

Fontos, hogy a dugulás elhárítása során mindig légy óvatos, esetleg viselj védőfelszerelést, még akkor is, ha természetes alapanyagokat használsz. Legyen rajtad védőkesztyű, amikor forró vízzel dolgozol, használj edényfogót, hogy megvédd a kezedet a hőtől. A tisztító keverékek készítése során ne hajolj az edények fölé, ügyelj, hogy ne lélegezd be őket, ne kerüljön szembe, még akkor sem, ha természetes összetevőkről van szó.

Megelőzés

Ne feledd, ha sikerült a csöveket megtisztítani, a cél az, hogy így is maradjanak. Ne moss mindenféle dolgot a lefolyóba, tegyél szűrőt a lefolyó nyílásához, és tartsd is tisztán. Rendszeresen használd a szódabikarbóna és az ecet párosát vagy a forró vizes öblítést a csövek tisztán tartásához.

789
Segítettünk, hogy képben legyél a termékekben lévő vegyi anyagok hatásával kapcsolatban?
toxfree szavazás játékok

Köszönjük az idődet, válaszoddal sokat segítettél!


549
Segítettünk, hogy kevesebb káros vegyi anyag legyen az életedben?
toxfree szavazás 2

Köszönjük az idődet, válaszoddal sokat segítettél!


 A Green&Safe LIFE-styles projektet az Európai Unió LIFE alapja támogatja, az Agrárminisztérium társfinanszírozza. Azonosító: ENV GIE HU000622 Green&Safe LIFE-styles

Mi nem csak a „szuperzöldekhez” szólunk! Célunk, hogy az ökotudatos életmód és az ehhez vezető vásárlási szempontok bárki számára elérhetők legyenek, éljen bárhol, bármilyen végzettséggel, bármilyen szemlélettel is ebben az országban.

Tevékenységünk a gyártók támogatásától és reklámoktól mentes, nem fogadunk el termékmintákat tesztelésre, nincsenek céges támogatóink, sem reklámbevételeink. És ezt továbbra is fenn akarjuk tartani.

Ahhoz, hogy olyan ügyekkel foglalkozzunk, amikre nincsen hazai vagy más pályázati forrás nagy szükségünk van olyan magánemberek támogatására, mint amilyen Te is vagy! Lehetőségeidhez mérten emiatt kérünk, támogasd munkánkat rendszeres vagy egyszeri adományoddal.

Ne feledd, a pénzed szavazat!

Támogass minket!

Képezd magad a webináriumainkon!

Iratkozz fel hírlevelünkre!

  Válassz hírleveleink közül:*

   Iratkozz fel híreinkre!

   Tippek, tesztek, programok

   Megszakítás