fbpx

Tarts velünk, legyél tagja a Tudatos Vásárlók közösségének!

Csatlakozz hozzánk!

6 hűsölési tipp a kánikula túléléséhez

| Tudatos Vásárló

A kánikulában nem is lehet másra gondolni, csak a hűsölésre. Összeszedtünk néhány környezetbarát megoldást, amivel elviselhetőbb a hőség.

Öltözz természetes anyagba

 

Sok mindent elleshetünk e téren a déli országok vagy éppen a sivatagok lakóitól. Igyekezzünk minél természetesebb agyagokat hordani, amik jól szellőznek. Próbáljunk minél bővebb ruhát hordani, amik nem tapadnak hozzá a bőrünkhöz. Kerüljük a nagyon sötét színeket.

 

Szellőztetés, főleg éjszaka

 

Sokat befolyásolhat a hőérzetünkön, ha mozog a levegő körülöttünk és egy kis szellő ér minket. Ezért szeretünk szellőztetni. Próbáljunk az esti órákban szellőztetni, amikor már lehűl a levegő, különben csak a meleget engedjük be a lakásba.


Tetszett a cikk? Szívesen olvasnál még a témában?

Támogasd a www.tudatosvasarlo.hu fenntartását egyszeri felajánlással.  Köszönjük!


Árnyékolás a legmelegebb órákban

 

Azokban az órákban, amikor leginkább odatűz a nap a szobánkba, próbáljunk meg besötétíteni, ezzel nem engedjük be a meleget a szobába.

Ez is érdekelhet:
 Mire figyeljünk a kánikulában?
 Praktikus tanácsok hőség idejére
 Erre figyeljenek a kismamák hőség idején
 TÍz fényvédőt ajánlunk a nyárhoz
 Fényvédők és napozás: ezekre érdemes figyelni

 

 

 

Megfelelő folyadékbevitel

 

A jéghideg italok nagyon jól tudnak esni – legalábbis ezt gondoljuk. A nagyon hideg folyadék bevitele gyors kiegyenlítő reakcióra készteti a szervezetünket. Tehát ezért gyöngyözik a homlokunk, amint megiszunk egy jéghideg italt. Jobb, ha csak kellemesen hűvös az italunk, de nem jéghideg. Ételek terén pedig kerüljük a nagyon főszeres ételeket, mivel ezek emésztése több hőt igényel.

 

Izzadás – gátoljuk?

 

Az izzadás által a szervezetünk hűti a testünket. Az izzadásgátlók nagy része alumíniumszármazékokat tartalmaz, amik blokkolják a verejtékmirigyeket, tehát kevesebbet izzadunk tőlük. Ennek következtében pedig kevésbé hűl a testünk pont akkor, amikor a leginkább szüksége lenne rá. Ezért bár nem szeretjük, az izzadás mégis hasznos. Próbáljuk kerülni az alumíniumos izzadásgátlókat. 

 

Nedves függöny, törülköző

 

A megfelelő páratartalom hűsít. Nyári melegben be lehet nedvesíteni a függönyt, nedves rongyot teríthetünk az ablakpárkányra, vagy mosás után teregethetünk a szobában. A textilből párolgó nedvesség hűti a levegőt. Figyelem: túl magas páratartalom már fülledtséget okoz. 

 

Képek: pixabay.com

 

Tetszett a cikk? Nyomd meg a lenti gombot és támogasd a www.tudatosvasarlo.hu fenntartását egyszeri felajánlással.  Köszönjük!

 

 

   

 

Legyél Te is a Tudatos Vásárlók Egyesülete büszke támogatója!

A TVE éves támogatói díja 2500 forint. És ezért kapsz egy Tudatos Vásárló Kedvezménykártyát is.

 

 

Kattints ide, ha szeretnél 5-15% kedvezménnyel vásárolni a TVE által minősített helyeken.

 

A cikk a Földművelésügyi Minisztérium Zöld Forrás PTKF/1230/2015 jelű pályázat keretében frissült 2016-ban.

Ajánlom másnak

Kapcsolódó cikkeink

További cikkek

Legnépszerűbb cikkeink

További cikkek

Legfrissebb videók

Greenwashing? Erre figyelj a boltokban!

Greenwashing? Erre figyelj a boltokban!

Ne dőlj be a zöldre festési praktikáknak és a hangzatos marketing szövegeknek! Összegyűjtöttünk néhány tipikus ál-zöld állítást, amik mögött a leggyakrabban nem áll valós fenntarthatósági törekvés. Pörgesd végig, kerüld el őket Te is. Nem igazán tiszta számodra, mit tekinthetünk zöldre festésnek? Itt leírtuk, mi az a greenwashing, a zöldre festés, és mi a baj vele?, itt […]

Még több videó
Ugrás a tudatosvasarlo.hu nyitó oldalára

    Kövesd munkánkat, iratkozz fel híreinkre!
    Bónusz: tippek, tesztek, programok