fbpx
etikus éttermek Reggeli (2)

Ez a cikk már legalább 1 éve készült. A benne lévő információk azóta lehet, hogy elavultak, nézd meg, hátha van frissebb cikkünk a témában.

Étterembe mennél? Etikus helyek, amelyek egyszerre figyelnek a fenntarthatóságra és a munkavállalókra is

Szerencsére egyre több étterem figyel a fenntarthatóságra és a lokalitásra, az a mai világban mégis hatalmas szó, ha egy vendéglátóhely kifejezetten ezt helyezi az első helyre. Még mindig kevés olyan helyet találunk, ahol egyáltalán nem kötnek kompromisszumot, az meg még ritkább, ahol nem csak az alapanyag, hanem a munkavállaló szempontjai is érvényesülnek. 6 hely, ami társadalmilag és környezetileg is követendő példa lehet.

Bár fenntartható vendéglátóhely egyre több van (itt találjátok a Felelős Gasztrohős gyűjtését a témában), olyan étterem még mindig kevés van, ahol megváltozott munkaképességű munkaerőt is alkalmaznak. Pedig a gyakorlat azt mutatja, hogy a vendéglátásban kifejezetten jól tudnak működni a fogyatékkal élők is.

Reggeli kizárólag helyi alapanyagból: az ország egyik legjobb reggeliző helye a pécsi Reggeli

etikus éttermek Reggeli

A pécsi Reggeli nevű helyen a tulajdonosok semmilyen kompromisszumot nem kötnek, hiszen maguk is maximálisan igyekeznek a fenntarthatóság elvei alapján élni. Ez olyan bevállalós döntésekben is megnyilvánul, minthogy nem árulnak sem kakaós csigát, sem avokádós pirítóst, hiszen ezek közül a növények közül egyik sem terem meg Magyarországon.

Amit viszont örömmel kínálnak, azok a környékbeli, baranyai kistermelők zöldségei és gyümölcsei, és úgy állítják össze az étlapot, hogy ezek érvényesülni tudjanak. A Reggeliben a végső cél a teljes zero waste működés fenntartása, és bár ezt még nem érték el, már így is hatalmas lépéseket tettek meg. Ezek közé tartozik például, hogy a palacsintát a kávéfőzésből megmaradt tejből készítik. Kávé pedig csak ellenőrzött eredetű gazdálkodásból érkezik hozzájuk, és a kávézaccot is elszállítja tőlük egy kistermelő, aki gazdaságában újra tudja hasznosítani. Csak szezonális, helyi alapanyagokat használnak, így nem hogy avokádó toast nincs az étlapon, de télen paradicsom sem kerül a szendvicsre. A Reggeli, bár nem vega hely, kiemelten széles a vega és vegán választék, és figyelnek arra, hogy csak szabadon tartott állat húsát használják.

Szervezz Te is közösségi gazdaságot! – Légy a részese! Alapok képzéssorozat

Nagyon fontosnak tartják a kistermelők támogatását, ezért mindenkinek a nevét feltüntetik egy külön táblán és lehetőség szerint az étlapon is. Mivel a termelőkkel személyes kapcsolatban állnak, így sikerült elérni, hogy a kistermelők újrahasznosítható csomagolásokat használjanak. A Reggeli, mint a neve is mutatja, alapvetően egy reggelizőhely, és délután háromig tart nyitva, így vacsorára ne tervezzetek. Annyira fantasztikus ételeket kínálnak, hogy a hely akár egy külön kirándulást is megér, bár Pécs egészen biztosan nem fog majd csalódást okozni.

Bake My Day: Egy pékség, ahol megváltozott munkaképességűek sütik a kenyeret

etikus éttermek Bake my Day

Budán három helyen is képviselteti magát a Bake my Day pékség, akik megváltozott munkaképességűeknek kínálnak munkát az üzemeikben. Pékjeik között hallás és mozgássérült emberek is dolgoznak. Legnagyobb, hegyvidéki üzletükben látványpékség működik, így az üzem és a vendégtér szinte egyben működik. Ennek nem csak az az előnye, hogy a vásárlók végig tudják követni a kenyér útját, de az is, hogy a munkaerő nincs elszeparálva a vásárlóktól.

A Bake My Day tulajdonosai hat évvel ezelőtt vágtak bele a pékség megnyitásában jelenleg pedig már több mint 30 megváltozott munkaképességű embernek kínálnak munkát. Úgy tapasztalták, a pékség egy olyan terület, ahol sikerrel lehet alkalmazni fogyatékkal élőket. Dolgozik náluk hallás és értelmi sérült éppúgy, mint mozgássérül kolléga.

OMV Viva Café, Ikea, Tchibo, Starbucks és Café Frei. Etikus kávézóláncokat teszteltünk

A vásárlók körében persze nemcsak ezért népszerű a fantasztikus kovászos kenyeret és péksüteményeket kínáló üzlet. Ugyanennyire fontos a minőség, na és a kovász, hiszen náluk minden kenyér kovásszal készül, aminek élettani hatásai bizonyítottan sokkal kedvezőbbek, mint  a gyors kelesztésű, élesztős kenyereké. Nagyon szeretik a vásárlók a hagyományos péksüteményeket is, mint a kakaós csiga, croissant, pacsni, de minden nap készül kovászos zsemle, kovászos bagett, ízesített vagy magos napi kenyér, kalács és hamburgerzsemle is. A kovászos kenyerüket már a Kenyérlelke Fesztiválon is díjazták. A Bake my Day tehát szuper lelőhely azok számára, akik jó minőségű pékárut szeretnének fogyasztani, ugyanakkor fontos számukra, hogy segítsék a munkavállalásban megváltozott munkaképességű társaikat.

KockaCsoki: társadalmi vállalkozás, ami édes és finom

etikus éttermek kockacsoki

Dénes Ákos, a KockaCsoki alapítója kifejezetten olyan helyet szeretett volna létrehozni, ahol autista fiatalok számára munkát tudnak kínálni. Számukra ugyanis igen korlátozott lehetőséget kínál a munkaerőpiac, holott rengeteg olyan, precizitást igénylő munkafolyamat van, amit egy autizmussal élő még akár jobban is el tud végezni. A műhelyben ma már több autista fiatal számára kínálnak állandó munkát.

Emellé természetesen a személyes érdeklődés is társult, Dénes Ákos egy cukrásztafolyamot is elvégzett, és egyébként is nagyon érdekelte a csokikészítés. Bár elsődleges céljuk az autista fiatalok segítése volt, természetesen egy hajszálnyit sem engednek a minőségből. Csak a legjobb minőségű belga csokival dolgoznak. Zuglói üzemükben csokoládékészítő workshopokat is tartanak.

Saját húsból saját ebéd: EnniValó Bisztró

etikus éttermek EnniValó Bolt és Bisztró

Talán az egyik legkülönlegesebb étterem Budán az EnniValó Bolt és Bisztró, annyiban mindenképp, hogy ők a saját maguk által megtermelt alapanyagokból főzik a menüt. Ilyenből nagyon kevés van nem csak Budapesten, de az egész országban is! Kiss Szabolcs jelenleg Budapesten él családjával, de Nagykörűről származik és ott kezdett gazdálkodni apukája segítségével. Saját húsárut készítenek, és mivel egyre nagyobb igény volt a házi sajtra js, fogta magát, és kitanulta a sajtkészítést is. Tovább bővítette a gazdaságot és teheneket is vásárolt, – saját terményeit minden héten árulja a Városmajori termelői piacon. Különféle sajtjainak akkora sikere volt, hogy Michelin-csillagos éttermek is vásárolnak tőle.

Az évek során egyértelmű lett számára, hogy

nem csak a jó minőségi őstermermelői árura van igény, hanem a kiadós, finom ebédre is.

Ezen felbuzdulva nyitotta meg az első kerületben az EnniValó bisztrót, ami egy kétszemélyes vállalkozás. Szabolcs húsáruit és tejtermékeit felhasználva Villő főzi minden nap a friss ebédmenüt.

Itt saját alapanyagokból készül a brassói, a göngyölt hús, az orjaleves, saját túróból a túrós csusza, amire házi tejföl és házi szalonna kerül, desszertként pedig házi tejből fő a madártej, ami az egyik legnépszerűbb termék. De saját kolbász kerül a rakott krumpliba és természetesen a grill gomolya is saját. Ha jó minőségű, valóban ellenőrzött eredetű, házias ebéd menüt ennétek, akkor irány az EnniValó!

Napi menü finoman és etikusan: Ízlelő étterem és Hatpöttyös étterem

etikus éttermek ízlelő

Magyarország legrégebbi, fogyatékkal élőket alkalmazó étterme a szekszárdi Ízlelő Családbarát Étterem. 2007-ben nyitottak meg majd pár évvel ezelőtt csatlakozott hozzájuk egy másik, a budai hegység is, Hegyvidéki ízlelő néven.

Az étterem jellegzetessége, hogy a vezetőkön és a vezető séfen kívül mindenki megváltozott munkaképességű.

Fontos számukra, hogy a sérült embereket ne sajnálattal közelítse meg a társadalom.

Legfőbb céljuk, hogy a társadalmi kép megváltozzon a fogyatékkal élőkről, hiszen rengeteg munkát ők is el tudnak végezni. A budai étteremben jelenleg 15 megváltozott munkaképességű ember, köztük autista, mozgás és értelmi sérültek dolgoznak.

Az Ízlelő éttermek házias, laktató ebédmenüt ajánlanak a szekszárdiaknak és a budaiaknak immár évek óta. Minden nap háromféle menü választható és kedvünkre variálható, melyek között mindig szerepel egy vegetariánus ajánlat is. A friss, változatos ebédmenüt kifejezetten jó áron kínálják, sőt 10 alkalmas bérlet vásárlása esetén további kedvezményt adnak.

etikus éttermek Hatpöttyös Étterem

Az Ízlelő mellett a Hatpöttyös étterem a másik olyan hely, akik kifejezetten megváltozott munkaképességű dolgozókat alkalmaznak. 10 éve, 2012-ben nyitottak Székesfehérváron elsődleges céljuk nekik is az volt, hogy sérült emberek számára tudjanak munkát kínálni, – ebben személyes érintettségük is volt. Dolgozik náluk értelmi, és mozgássérült, gerincbeteg látássérült, és rákból felgyógyult alkalmazott is. Nagyon sokan ebédelnek náluk nap mint nap, népszerű az ebédmenüjüket mindig friss szezonális alapanyagokból főzik.  Figyelnek a fenntarthatóságra is elnyerték a fenntartható étterem díjat is. Nálunk is minden nap található vegetáriánus étel a kínálatban, hiszen úgy tapasztalják,  egyre többen térnek át a húsmentes étkezésre és őket is szeretnék kiszolgálni. Emellett azonban kedveznek a magyaros konyha kedvelőinek is, nagyon népszerű például a körömpörkölt és a szalontüdő és a töltött paprika is.

Növényi étrend hús helyett, műanyagmentes csomagolás és mi még? Erre tart Európa a Covid alatt

A legnagyobb eredménynek azt tartják, hogy az elmúlt években több fogyatékkal élőt ki tudtak szervezni a nyílt munkaerőpiacra és el tudtak helyezkedni máshol is, ezáltal lehetőségük nyílt az önálló élet megteremtésére. fontosnak tartják hogy az étteremben a vendégek Találkoznak a személyzettel ezáltal az ilyen jellegű helyeknek szemléletformáló hatásuk is van.

Nem mindegy, mit eszel!

Élelmezésünk, élelem beszerzési rendszerünk óriási hatást gyakorol az éghajlatváltozásra, konzerválja a szegénységet, fokozza a természeti környezet pusztulását. Az éghajlatváltozás és globális kizsákmányolás az EU polgárainak a jövővel kapcsolatos aggodalmai között az első helyen áll. Az EU polgáraiként, magánszemélyként a mi felelősségünk is szerepet vállalni a világ előtt álló kihívások megoldásában.

Kövesd a #GoEAThical és az #OurFoodOurFuture hashtaget a Facebookon és az Instagrammon, oszd meg a kampányt másokkal is.

Ne tápláld tovább a kizsákmányolást! A pénzed szavazat!


ökokör háztartászöldítés ofofA kampány az Európai Unió pénzügyi támogatásával, az #OurFood.OurFuture projekt keretében valósul meg, semmilyen tekintetben nem tükrözi az Európai Unió álláspontját.

Mi nem csak a „szuperzöldekhez” szólunk! Célunk, hogy az ökotudatos életmód és az ehhez vezető vásárlási szempontok bárki számára elérhetők legyenek, éljen bárhol, bármilyen végzettséggel, bármilyen szemlélettel is ebben az országban.

Tevékenységünk a gyártók támogatásától és reklámoktól mentes, nem fogadunk el termékmintákat tesztelésre, nincsenek céges támogatóink, sem reklámbevételeink. És ezt továbbra is fenn akarjuk tartani.

Ahhoz, hogy olyan ügyekkel foglalkozzunk, amikre nincsen hazai vagy más pályázati forrás nagy szükségünk van olyan magánemberek támogatására, mint amilyen Te is vagy! Lehetőségeidhez mérten emiatt kérünk, támogasd munkánkat rendszeres vagy egyszeri adományoddal.

Ne feledd, a pénzed szavazat!

Támogass minket!

Képezd magad a webináriumainkon!

Iratkozz fel hírlevelünkre!

  Válassz hírleveleink közül:*

   Iratkozz fel híreinkre!

   Tippek, tesztek, programok

   Megszakítás