fbpx

Tarts velünk, legyél tagja a Tudatos Vásárlók közösségének!

Csatlakozz hozzánk!

58,5 tonna italoskartont gyűjtöttek a gyerekek

| Tudatos Vásárló

Lezárult az Italos Karton Környezetvédelmi Egyesülés (IKSZ) idei gyűjtőprogramja. 170 oktatási intézményben, mintegy 44.000 iskolás és óvodás gyerek összesen 58,5 tonna, vagyis mintegy 1,7 millió darab tejes és gyümölcsleves dobozt gyűjtött szelektíven országszerte.

A program célja az volt, hogy a szelektív gyűjtés fontosságát népszerűsítsék a gyerekek és szüleik körében. Az IKSZ már a negyedik tanévben rendezte meg népszerű italos kartondoboz gyűjtőprogramját. Országosan az elmúlt négy év során több mint 200.000 gyerek vett részt a programban, akik összesen 300 tonna tejes és gyümölcsleves dobozt gyűjtöttek.

Az idei program során összegyűjtött italos kartondobozok, ha egymás mellé fektetnénk őket, kétszer körbeérnék a Balatont. Az intézményeket minden összegyűjtött kilogrammért 20 forinttal díjazták. Ezen felül minden összegyűjtött másfél tonna dobozért 100.000 forintos különdíj járt.

Létszámarányos összehasonlításban, az óvodák közti versenyben a kóspallagi Csiga-biga Napköziotthonos Óvoda, az iskolák közül pedig a Szobi Fekete István Általános Iskola Nagybörzsönyi Általános Tagiskolájának tanulói gyűjtötték a legtöbbet. Az óvodások fejenként közel 58 kilogramm, míg a győztes iskola tanulói fejenként 29,5 kg italos kartont gyűjtöttek.

Az IKSZ számításai szerint itthon a szelektíven gyűjtött italos kartondobozok aránya tavaly elérte a 22%-ot, és ez évről-évre növekszik. Az Egyesülés célja, hogy 2020-ra 50% fölé emelkedjen ez az arány.  Magyarországon évente közel 400 millió darab italos kartondoboz kerül forgalomba, ebből ezzel az akcióval, több mint 1,7 millió lesz újrahasznosítva.

Baka Éva, az IKSZ ügyvezető igazgatója elmondta, hogy ezzel a közel 60 ezer tonna szelektív gyűjtött kartondobozzal nagyjából 300 fa kivágását előzték meg. Valamint arra is felhívta a figyelmet, hogy a környezeti nevelést gyerekkorban kell elkezdeni, hogy felnőttként már a mindennapi rutin részévé váljon.

Az iskolai és óvodai gyűjtőprogram részletei és a gyűjtés városonkénti eredményei a http://www.iksznet.hu/gyujtes weboldalon találhatók.

Forrás: Italos Karton Környezetvédelmi Egyesülés sajtóközleménye

 

A cikk a Vidékfejlesztési Minisztérium PTKF/1329/2013-as számú Zöld Forrás pályázat keretében készült.

Ajánlom másnak

Kapcsolódó cikkeink

További cikkek

Legnépszerűbb cikkeink

További cikkek

Legfrissebb videók

Greenwashing? Erre figyelj a boltokban!

Greenwashing? Erre figyelj a boltokban!

Ne dőlj be a zöldre festési praktikáknak és a hangzatos marketing szövegeknek! Összegyűjtöttünk néhány tipikus ál-zöld állítást, amik mögött a leggyakrabban nem áll valós fenntarthatósági törekvés. Pörgesd végig, kerüld el őket Te is. Nem igazán tiszta számodra, mit tekinthetünk zöldre festésnek? Itt leírtuk, mi az a greenwashing, a zöldre festés, és mi a baj vele?, itt […]

Még több videó
Ugrás a tudatosvasarlo.hu nyitó oldalára

    Kövesd munkánkat, iratkozz fel híreinkre!
    Bónusz: tippek, tesztek, programok