fbpx

| Tudatos Vásárló

58,5 tonna italoskartont gyűjtöttek a gyerekek

Lezárult az Italos Karton Környezetvédelmi Egyesülés (IKSZ) idei gyűjtőprogramja. 170 oktatási intézményben, mintegy 44.000 iskolás és óvodás gyerek összesen 58,5 tonna, vagyis mintegy 1,7 millió darab tejes és gyümölcsleves dobozt gyűjtött szelektíven országszerte.

A program célja az volt, hogy a szelektív gyűjtés fontosságát népszerűsítsék a gyerekek és szüleik körében. Az IKSZ már a negyedik tanévben rendezte meg népszerű italos kartondoboz gyűjtőprogramját. Országosan az elmúlt négy év során több mint 200.000 gyerek vett részt a programban, akik összesen 300 tonna tejes és gyümölcsleves dobozt gyűjtöttek.

Az idei program során összegyűjtött italos kartondobozok, ha egymás mellé fektetnénk őket, kétszer körbeérnék a Balatont. Az intézményeket minden összegyűjtött kilogrammért 20 forinttal díjazták. Ezen felül minden összegyűjtött másfél tonna dobozért 100.000 forintos különdíj járt.

Létszámarányos összehasonlításban, az óvodák közti versenyben a kóspallagi Csiga-biga Napköziotthonos Óvoda, az iskolák közül pedig a Szobi Fekete István Általános Iskola Nagybörzsönyi Általános Tagiskolájának tanulói gyűjtötték a legtöbbet. Az óvodások fejenként közel 58 kilogramm, míg a győztes iskola tanulói fejenként 29,5 kg italos kartont gyűjtöttek.

Az IKSZ számításai szerint itthon a szelektíven gyűjtött italos kartondobozok aránya tavaly elérte a 22%-ot, és ez évről-évre növekszik. Az Egyesülés célja, hogy 2020-ra 50% fölé emelkedjen ez az arány.  Magyarországon évente közel 400 millió darab italos kartondoboz kerül forgalomba, ebből ezzel az akcióval, több mint 1,7 millió lesz újrahasznosítva.

Baka Éva, az IKSZ ügyvezető igazgatója elmondta, hogy ezzel a közel 60 ezer tonna szelektív gyűjtött kartondobozzal nagyjából 300 fa kivágását előzték meg. Valamint arra is felhívta a figyelmet, hogy a környezeti nevelést gyerekkorban kell elkezdeni, hogy felnőttként már a mindennapi rutin részévé váljon.

Az iskolai és óvodai gyűjtőprogram részletei és a gyűjtés városonkénti eredményei a http://www.iksznet.hu/gyujtes weboldalon találhatók.

Forrás: Italos Karton Környezetvédelmi Egyesülés sajtóközleménye

 

A cikk a Vidékfejlesztési Minisztérium PTKF/1329/2013-as számú Zöld Forrás pályázat keretében készült.

Mi nem csak a „szuperzöldekhez” szólunk! Célunk, hogy az ökotudatos életmód és az ehhez vezető vásárlási szempontok bárki számára elérhetők legyenek, éljen bárhol, bármilyen végzettséggel, bármilyen szemlélettel is ebben az országban.

Tevékenységünk a gyártók támogatásától és reklámoktól mentes, nem fogadunk el termékmintákat tesztelésre, nincsenek céges támogatóink, sem reklámbevételeink. És ezt továbbra is fenn akarjuk tartani.

Ahhoz, hogy olyan ügyekkel foglalkozzunk, amikre nincsen hazai vagy más pályázati forrás nagy szükségünk van olyan magánemberek támogatására, mint amilyen Te is vagy! Lehetőségeidhez mérten emiatt kérünk, támogasd munkánkat rendszeres vagy egyszeri adományoddal.

Ne feledd, a pénzed szavazat!

Támogass minket!

Képezd magad a webináriumainkon!

Iratkozz fel hírlevelünkre!

  Válassz hírleveleink közül:*

   Iratkozz fel híreinkre!

   Tippek, tesztek, programok

   Megszakítás