fbpx

Tarts velünk, legyél tagja a Tudatos Vásárlók közösségének!

Csatlakozz hozzánk!

Az 55. haláleset, amiért a SAMSUNG felelős

| Vető Nóra

Az áldozat idén májusban, 32 évesen halt meg Koreában agydaganat következtében. A betegség hátterében feltehetőleg a munkahelyi szennyezés áll.

Lee Yunjeong, 32 éves feleség és kétgyermekes édesanya 1997-től 2003-ig dolgozott a Samsung onyangi gyárában. 7 évvel ezután, 2010-ben rosszindulatú agytumort diagnosztizáltak nála.

Még kezelése alatt kártérítési igényt nyújtott be a koreai kormányhoz a munkája során őt ért súlyos egégszségkárosodás miatt.

A munkások kártérítése Koreában a társadalombiztosítás részét képezi, a kormány azonban megtagadta Lee Yungjeongtól a kártérítés kifizetését, mivel állításuk szerint nem bizonyítható, hogy a munkája okozta volna a betegségét. Lee polgári peres eljárást indított a kormányzat döntése ellen 2011-ben, de a per eredményét nem élhette meg.

A peres eljárásba a Samsungot is bevonták, aki jogászokat biztosított a kormányzat számára, hogy támogassa az eredeti döntést. Ezzel megakadályozta, hogy fény derüljön saját felelősségére, és egyben megfosztotta a munkásokat és családjaikat a kártérítéstől.

Lee Yunjeong temetését 2012. május 10-én a Samsung kóreai központi épületével szemben tartották Szöulban.

Te is segíthetsz a munkásokkal szembeni igazságtalanságok felszámolásában. Csatlakozz a stopsamsung.wordpress.com-on a követelésekhez! Írd alá a petíciót!

 

 

A cikk a Nemzetgazdasági Minisztérium támogatásával a FV-I-11-D-0007 jelű pályázat keretében valósult meg.

 

***

Tetszik a TudatosVásárló.hu, és szívesen olvasod a cikkeinket? Ez egy nonprofit oldal, a Tudatos Vásárlók Egyesülete tartja fenn. Minimális forrásaink vannak a működtetésre. Kérjük, hogy te is támogass bennünket, hogy több hasznos cikket publikálhassunk!
 
Oszd meg a cikket a facebookon! Klikkelj a cikk címe mellet
Ajánlom másnak

Kapcsolódó cikkeink

További cikkek

Legnépszerűbb cikkeink

További cikkek

Legfrissebb videók

Szappan- és vegán szendvicskrém készítéssel zártuk az ÖkoKört

Szappan- és vegán szendvicskrém készítéssel zártuk az ÖkoKört

2022 tavaszán a tavaszi Tiszta otthon és ÖkoKör Kamra csoportok lezárultát és a közösen elért eredményeket egy zártkörű workshoppal ünnepeltük meg. Harmincan gyűltünk össze, hogy a fenntarthatóság jegyében vegán szendvicskrémeket készítsünk a Közöshely dolgozóinak vezényletével, valamint Vászonzsákoslány, azaz Antal Évi a melt&pour szappankészítés rejtelmeibe avatott be minket. Mi az az ÖkoKör? Itt megmutatjuk!

Még több videó
Ugrás a tudatosvasarlo.hu nyitó oldalára

    Kövesd munkánkat, iratkozz fel híreinkre!
    Bónusz: tippek, tesztek, programok