fbpx
fenntartható karácsony lekvár

| Tudatos Vásárló Kalas Györgyi

Ez a cikk már legalább 1 éve készült. A benne lévő információk azóta lehet, hogy elavultak, nézd meg, hátha van frissebb cikkünk a témában.

5 hasznos zöld tipp, hogy etikusan ünnepeld idén a karácsonyt!

Műanyag vagy igazi fenyő? Hogyan csomagold be az ajándékot papír nélkül? Tudtad, hogy itthon is készülnek gyönyörű üveggömbök? És hogy vannak olyan csoportok, ahol a karácsonyi maradék is gazdára talál? A karácsony sajnos elkerülhetetlenül a fogyasztásról szól, de összeszedtünk jó néhány olyan tippet, amivel azért zöldebbé, fenntarthatóbbá varázsolható.

1. Ne vágj ki minden fát!

A karácsony persze megünnepelhető karácsonyfa nélkül is, de ha kisgyerek van a családban, akkor azért nehéz megúszni. Ehhez kínál egy viszonylag jó alternatívát a fenyofa.com oldal, ahol te magad választhatod ki az ültetvényen lévő karácsonyfádat. Ami azért nagyon jó kezdeményezés, mert valóban csak azok a fák kerülnek kivágásra, amelyeket karácsonyfaként folytatják útjukat valakinek az otthonában. Ha mindenki így választaná ki a karácsonyfát, akkor egyetlen fenyőt sem vágnának ki fölöslegesen. Az interneten rendelt fákat házhoz is szállítják, vagy Budapesten átvevő pontra is kérheted.

Ha erre nincs lehetőséged, vásárlásnál lehetőleg akkor is ellenőrizd a fa eredetét! Bár a Magyarországon árult fenyőfák többségét itthon termesztik (mintegy kétmillió darabot vágnak ki minden évben) de hoznak külföldről, főleg Németországból és Dániából is.

karácsonyfa

Magyarország legnagyobb fenyőültetvényei Zala, Somogy és Vas megyében találhatóak. A már említett fenyofa.com oldal több magyar termelőt fog össze, itt képeket láthatunk a fenyőfákról, magunk választhatjuk ki, pontosan melyiket szeretnénk kérni.  Nem árt tudni, hogy a mostanában olyan divatos Nordmann fenyők többsége például külföldről érkezik. Ha magyar fát vásárolsz, akkor azzal szinte biztosan hazai kisvállalkozást támogatsz, akik megélhetési szinten foglalkoznak fenyő termesztéssel, és a kivágott fákat pótolják is, majd 5-10 évig nevelgetik.

Régóta vita tárgya, hogy a mű vagy az igazi fenyő terheli-e meg jobban a környezetet? Valójában a műfenyő akkor lehet jobb alternatíva, ha nagyon sokáig, egyes számítások szerint legalább 18-20 évig használjuk. A felmérések szerint azonban az emberek többsége időről-időre a műfenyőjét is lecseréli, és így a műanyag a szemétlerakóra kerül. Ez pedig  nagyobb terhet ró a környezetre, mint az ellenőrzött körülmények között termesztett fa és lehetősége sincs mulcsként újrahasznosulni, mint a karácsonyfának, amit az önkormányzatok többsége ma már külön gyűjt.

Ha mégis műfenyőt vásárolsz, fontos, hogy lehetőség szerint itthon, vagy legalább Európában gyártott változatot vegyél, ami egészen biztosan PVC mentes! A PVC gyártásakor ugyanis szennyező gázok kerülnek a levegőbe, ellentétben a valódi fenyő, amíg ki nem vágják, szén-dioxidot köt meg a levegőből. És hát annak sincs túl sok értelme, ha a műfenyőd a világ másik feléből utazzon ide hozzád karácsonyra. 

A Guardian cikke szerint egy 2 méteres műfenyő 40 kg üvegházhatású gázt bocsát a levegőbe, ami tízszer több, mint egy lerakóra kerülő igazi fenyő által termelt szennyező anyag. Az újrahasznosított és feldarabolt, 2 méter alatti igzai fa szén-dioxid kibocsátása gyakorlatilag nulla, – az ennél nagyobb, lerakóra kerülő fa azonban bomlás közben metánnal terheli a környezetet. Bár még ez is kevesebb, mint amennyit a műfenyő gyártása során keletkezik. Túl nagy fát tehát nem érdemes venni. Bár a gyerekek szeretik a nagy fát, a karácsonyi hangulat egy kisebb fával is megteremthető. Ne feledd, hogy minél nagyobb egy fa, annál hosszabb a növekedési és a bomlási ideje!

Lehetőség van még földlabdás fenyő vásárlására is, de ebbe csak az vágjon bele, aki pontosan betartja az ehhez szükséges utasításokat. A fenyőt ugyanis fokozatosan kell a szobahőmérséklethez szoktatni, és rendszeresen, de nem túl sokat locsolni, majd kiültetésig fagymentes helyen tárolnii. És persze akinek nincs kertje egy gyökeres fenyővel nem nagyon tud mit kezdeni, – de sokszor a kiültetett fa sem éli túl. Mielőtt elültetjük, gondoljunk arra is, hogy egy fenyő hatalmasra nő, olyan helyre tegyük, ahol évek múltán sem lesz útban!

Ezek mellett kölcsönözhetünk is fenyőfát. Van olyan kertészet, ahol karácsony után visszaveszik a gyökeres fenyőt, majd vissza is ültetik a földbe. Ez azért lehet jobb megoldás, mert szakértő kezekben valószínűleg jobban túléli a fenyőfa a kiültetést.

Persze a karácsonyi hangulatot nem csak fenyőfával lehet megteremteni, létezik számos egyéb módja is. Szerencsére az interneten rengeteg ötletet találunk alternatív karácsonyfákra, amit saját magunk is elkészíthetünk. Ha együtt készíti el a család, pontosan ugyanolyan ünnepi lehet a hangulat, mint karácsonyfa díszítés közben.

etikus fenntartható karácsony

2. Magyar fára magyar díszeket!

Persze ez nyilván félig vicc, de jobban belegondolva, hatalmas környezeti terheléssel járnak a minden évben Kínából ide szállított műanyag karácsonyfa díszek, melyek sajnos sokszor még egy szezont sem élnek túl. A díszekkel kapcsolatban is elmondható természetesen, hogy a legkörnyezetbarátabbak a saját magunk által készített díszek, a legjobb persze ha ehető. Például a habcsók és a mézeskalács készítése egészen biztosan nulla hulladékkal jár, hiszen a karácsony után garantáltan minden elfogy. Ráadásul barátokat is lehet hívni a sütéshez. Ehető dísz a szaloncukor is, bár  ez nem kevés csomagolóanyagot termel. Ha mégis veszünk szaloncukrot, akkor próbáljuk meg a kimért változatot választani!

Szabó üveg kézműves karácsonyfa dísz

Szeretnék emellett a figyelmetekbe ajánlani a Budapesttől 25 kilométerre, Tárnokon működő Szabó Üveg Kft-t, ahol évtizedek óta készíti a karácsonyfadíszeket a ma már 89 éves Szabó Lajos. Ráadásul nem műanyagból, hanem szigorúan üvegből! A boltban, ami egyben az üzemük is, a gyerekek végig nyomon követhetik, hogyan készül a karácsonyfadísz: Szabó bácsi ott helyben fújja az üveggömböket és formázza a megfelelő mintára. Fantasztikus látvány, amit ma már igen ritkán látni.

A gömböket egy másik helyiségben színezik egy harmadikban pedig festik, és persze minden dísz megvásárolható. A gömbök többsége 6-700 Ft, a legnagyobb gömbök 1200 forintba kerülnek, és rengeteg figura is kapható: malacka, angyalka, halacska és társaik. Sőt magunk is festhetünk gömböket 330 forintért. Mindenkinek ajánlom, hogy itt vásároljon gömböket a fára, ne a nagy áruházláncok polcain, hiszen garantáltan üvegből készülnek a díszek helyben. És még a pénztárcánk is jól jár!

zöld etikus fenttartható karácsony

3. Ehető ajándékot mindenkinek!

Igen hasznos lehet a környezet védelme szempontjából, ha szeretteinknek nem egy ötvenedik tárgyat vásárolunk, hanem élményt, vagy ehető ajándékokat! Élmény esetében is fontos, hogy lehetőleg a helyi vállalkozásokat támogassuk: tehát repülőjegy vagy wellness szálloda helyett falusi szálláshelyet válasszunk, de színház vagy városi séta is nagyon jó ajándék lehet. Szintén jó ötlet ehető ajándékok adni, hiszen annak mindenki örül, elfogy és karácsony után nem lesz belőle hulladék.

Persze legjobb, ha mi magunk készítünk valami finomságot, ehhez már rengeteg ötletet találunk különböző gasztro oldalakon. Érdemes tartós, könnyen csomagolható és mutatós ajándékokat választani. Egy szuper ötlettel az egész családot meglephetjük, így elkerülhetjük a zsúfolt üzleteket, elég ugyanis egyszer megvenni a hozzávalókat. Nem könnyű persze időt szakítani erre, de gondoljunk arra, hogy üzletekben bolyongani vagy a neten böngészni ajándékok után ugyanolyan sok időbe telik.

fenntartható karácsony lekvár

Ha mégsem szeretnénk magunk ügyeskedni a konyhában, akkor rengeteg választásunk van, ha kifejezetten helyi, etikus körülmények között gyártott, és nem agyon csomagolt terméket keresünk. Példaként szeretettel ajánljuk a Honest Toil olívaolajait: Laki Juli több száz olajfát nevelget és szüretel családjával Görögország déli részén. A bogyókat minden évben maguk szüretelik, és az általuk előállított olaj teljesen visszakövethető. Az Honest Toil olívaolajat a csomagolásmentes boltokban teljesen zero waste módon tudod megvásárolni.

Szívesen ajánljuk az Impac Box dobozait is: Az impact box egy olyan ajándék válogatás, melyben Magyarország minden sarkából összegyűjtik alapítványok, egyesületek és társadalmi vállalkozások termékeit. A termékek készítői mind egy fenntartható, befogadó és mindenki számára élhető világért dolgoznak. A dobozba kizárólag fenntartható és hátrányos helyzetű régiókból származó áru kerül. A dobozt magad is összeállíthatod. Szintén rendelhetsz karácsonyi csomagot a Neked Terem oldaláról, ahol kizárólag magyar kistermelők által előállított élelmiszer kerül a dobozokba.

Egyszemélyes vállalkozásból a legnagyobb termelői közösséggé nőtte ki magát a Neked Terem

Persze a legjobb mindig a saját magunk által felfedezett ajándék. Ha vidéken lakunk érdemes szétnézni a környéken a helyi kistermelők kínálatában, vagy akár a piacokon. A Zala megyei Korosajt Műhelyben például lehetőség van ajándék gyanánt örökbe fogadni egy tehenet, és cserébe a megajándékozott nyáron elhozhathatja a farmról a saját sajtját. Ez egyrészt nagy öröm, másrészt segítjük a kisgazdálkodást a téli nehéz időszakban, amikor a tehenek kevesebb tejet adnak.

karácsony újrahasználható csomagolás

4. Csomagolj kreatívan!

A karácsony mindig rengeteg hulladékkal jár, aminek nagy része csomagolóanyag. Sajnos a boltban is szinte minden túl van csomagolva, amire mi még külön csomagolópapírt teszünk. Bár Magyarországról nincs adat, felmérések szerint Angliában annyi csomagolópapírt használnak el karácsonykor, hogy azzal többször körbetekerhetnénk az Egyenlítőt, ami meglehetősen ijesztő adat. Ráadásul a fényes, csillogó papírok egy része nem is újrahasznosítható.

Legjobb, amit tehetünk, hogy kreatívan állunk a csomagoláshoz: remekül megteszi például régi térkép vagy újságpapír, ami nagyon ötletes, és szalaggal feldobva szép is lehet. Régi ingek és pulóverek ujjait levágva varrhatunk csinos zsákocskákat, – ezeket később újra is használhatjuk. De sok boltban kapunk már kifejezetten anyagból készült csomagolót, amit ragasztani sem kell, nem megy tönkre, kimosva kivasalva várhatja a következő karácsonyt. Ilyen csomagolókat természetesen mi készíthetünk otthon régi anyagokból.

5. Ne vegyünk túl sok ételt!

Mivel karácsonykor minden bolt 2 napig zárva van, a legtöbb ember őrülten vásárolni kezd, nehogy a hirtelen betoppanó vendégek finomság nélkül maradjanak. Sajnos nagyon sok maradék kerül ilyenkor a kukába, pedig tudatos tervezéssel ez elkerülhető lenne. Karácsonykor, ha összegyűlik a család nyilván egy kicsit mindenki többet eszik, hiszen a sok finomságnak nehéz ellenállni, de azért nincs szükség extra mennyiségre. Nem kell mindenből háromszor annyit venni, mert nem fog elfogyni.

A karácsonyi menü összeállításakor idén próbáld meg

 • a helyi alapanyagokat előnybe részesíteni, és minél kevesebb egzotikus élelmiszert vásárolni! Ez különösen a húsra és a halra igaz, ezeket is próbáljuk meg magyar forrásból beszerezni.
 • Ha tudunk, figyeljünk a szezonalitásra is, és
 • csomagolásmentes boltban vagy piacon vásároljunk.
 • Ha családunk nyitott az új dolgokra, akkor körbekérdezhetünk, hogy szeretnének-e új, zöldséges recepteket kipróbálni, hogy ezzel csökkentsük a karácsonyi húsfogyasztást.

A maradékok felhasználására rengeteg maradékmentő ötlet sorakozik különböző gasztro oldalakon. Vigyázni kell persze a maradékokkal, csak alaposan újra melegítve vagy forralva használjuk őket újra! Ha már karácsony este látszik, hogy valami nem fog elfogyni, ne várd meg, hogy megromoljon, hanem helyezd el egy ételmentő dobozban, melyekről itt található egy térkép. Az ország sok pontján vannak kihelyezve ilyen dobozok, persze ételadományozásnál is figyelj rá, hogy a szavatosság még biztosan jó legyen. Budapesten érdemes felvenni a kapcsolatot a Budapest Mike Maffiával, akik ha lehetőségük van rá, futárt küldenek a megmaradt ételért, és eljuttatják azt az utcán élő embereknek. Emellett érdemes csatlakozni különböző Facebook-csoportokhoz. Sok helyen működik például olyan közösségi csoport, ahol valaki felajánlhatja, ha valamiből többet főzött, és többnyire gazdára is találnak a fogások.

Budapest Bike Maffia étel maradék

Végezetül, ha valami olyan ajándékot kapunk, amivel nem tudunk mit kezdeni, nem érdemes pakolgatni és őrizgetni: zero waste csoportokban vagy jótékonysági csoportokban pillanatok alatt jó helyre kerülnek.

Nem mindegy, mit eszel!

Élelmezésünk, élelem beszerzési rendszerünk óriási hatást gyakorol az éghajlatváltozásra, konzerválja a szegénységet, fokozza a természeti környezet pusztulását. Az éghajlatváltozás és globális kizsákmányolás az EU polgárainak a jövővel kapcsolatos aggodalmai között az első helyen áll. Az EU polgáraiként, magánszemélyként a mi felelősségünk is szerepet vállalni a világ előtt álló kihívások megoldásában.

Kövesd a #GoEAThical és az #OurFoodOurFuture hashtaget a Facebookon és az Instagrammon, iratkozz fel hírlevelünkre és értesülhetsz a kampány következő állomásairól.

Ne tápláld tovább a kizsákmányolást! A pénzed szavazat!

Képek: Tudatos Vásárlók, Unspalsh.com

ofof, ökokör

Ezt a tartalmat a Nemzeti Kuturális Alap támogatta, az Európai Unió #GoEAThical – OurFood.OurFuture projektje társafinanszírozta.

Mi nem csak a „szuperzöldekhez” szólunk! Célunk, hogy az ökotudatos életmód és az ehhez vezető vásárlási szempontok bárki számára elérhetők legyenek, éljen bárhol, bármilyen végzettséggel, bármilyen szemlélettel is ebben az országban.

Tevékenységünk a gyártók támogatásától és reklámoktól mentes, nem fogadunk el termékmintákat tesztelésre, nincsenek céges támogatóink, sem reklámbevételeink. És ezt továbbra is fenn akarjuk tartani.

Ahhoz, hogy olyan ügyekkel foglalkozzunk, amikre nincsen hazai vagy más pályázati forrás nagy szükségünk van olyan magánemberek támogatására, mint amilyen Te is vagy! Lehetőségeidhez mérten emiatt kérünk, támogasd munkánkat rendszeres vagy egyszeri adományoddal.

Ne feledd, a pénzed szavazat!

Támogass minket!

Képezd magad a webináriumainkon!

Iratkozz fel hírlevelünkre!

  Válassz hírleveleink közül:*

   Iratkozz fel híreinkre!

   Tippek, tesztek, programok

   Megszakítás