fbpx
háztartási vegyi anyagok vásárlás kettős minőség

Ez a cikk már legalább 1 éve készült. A benne lévő információk azóta lehet, hogy elavultak, nézd meg, hátha van frissebb cikkünk a témában.

2022-től büntetik a kettős minőséget – mosószer és folttisztító is fennakadt a próbán

Egy uniós irányelv alapján a kettős minőség tisztességtelen és megtévesztő kereskedelmi gyakorlatnak minősül 2022. május 28-tól, Magyarországon is. Az ITM jelenleg hazánkban beszerezhető háztartási-vegyipari illetve tisztálkodási-kozmetikai szerek esetleges kettős minőségét vizsgálja – végre laboratóriumban.

A szabályozás szerint tisztességtelennek minősülnek majd azok a gyakorlatok, amikor egy árut az egyik tagállamban úgy forgalmaznak, hogy az márkanevében, küllemében megegyezik más tagállamokban forgalmazott áruval, azonban összetételében vagy más jellemzőiben jelentős eltérések vannak, kivéve, ha ezt jogszerű és objektív tényezők indokolják. Ez esetben viszont a különbségekről a vásárlót tájékoztatni kell.

Tényleg létező jelenség vagy csak városi legenda?

A kettős minőség körül évek óta keringenek pletykák, időről időre előkerül a vád egy-egy termék körül: „a nyugat-európai verzió jobb: a fűszer épebb, a mosópor hatékonyabb, a csokikrém finomabb, mint a Magyarországon kapható”. A témáról készült már például vásárlói véleményfelmérés a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (NÉBIH) részéről, de objektív felmérési eredményről eddig nem kaptunk hírt. Ezért a Tudatos Vásárlók Egyesületénél örülünk annak, hogy végre tényeken alapuló, laboratóriumi vizsgálatok kezdődtek, szorgalmazzuk, hogy minél több ilyen legyen! Örömtelinek tartjuk az irányt, talán végre kiderül, mennyire megalapozottak a rendre visszatérő feltételezések, mennyire elterjedt vagy éppen ritka a jelenség.

Az erdemények várhatóan növelik majd a fogyasztók számára az átláthatóságot és segíti a megalapozott vásárlói döntéseket.

Az egyes márkákhoz tartozó termékek esetleges kettős minőségére teljes bizonyosságot csak a laboratóriumi tesztek adhatnak – a Tudatos Vásárlóknál már megkezdtük a munkát egy élelmiszercsoport, a csokis gabonapelyhek minőségének nemzetközi vizsgálatára. A Visegrádi országokban, Ausztriában és Szlovéniában kapható termékeket vizsgálunk és hasonlítunk össze laboratóriumban. Az eredményeket 2021-ben hozzuk nyilvánosságra.

Háztartási-vegyipari, tisztálkodási-kozmetikai szereket néznek szúrópróba szerűen

Az ITM akkreditált vegyipari laboratóriumában 360 termékminta vizsgálata kezdődött meg. A Magyarországon beszerezhető háztartási-vegyipari illetve tisztálkodási-kozmetikai szereket Németországban, Olaszországban, Ausztriában online és hagyományos kereskedelemben kapható termékekkel hasonlítják össze. Közleményük szerint a termékminták több mint harmadát már bevizsgálták.

Az ITM által közreadott információk szerint a laboratóriumi vizsgálatok találtak olyan Magyarországon kapható tisztító- vagy tisztálkodószert, amely kevesebb hatóanyagot tartalmaz a Nyugat-Európában azonos márkanéven és csomagolásban kínált terméknél.

A minisztériumi közlemény szerint eddig 14 termékről derült ki, hogy bár a címkéken azonos megnevezés és egyforma összetétel szerepel, a magyar mintában mégis kevesebb a hatóanyag, vagy az azonos márkanéven belül a jobb minőségű külföldi termékből hazai változat nem kapható. A talált kettős minőségű árucikkek között mosószer, folttisztító, tusfürdő és sampon is van. A fogyasztóvédelem egyelőre annyit tesz, hogy jelzi az érintett piaci szereplőknek, miként változtathatnak a gyakorlatukon ahhoz, hogy 2022-től ne kapjanak ugyanezért bírságot.

Itt a nagy folyékony mosószer teszt. Az első helyen két ökomosószer végzett

Az eredmények márkanévvel csak 2022-ben lesznek nyilvánosak

Az eltérő minőségű termékek neve a hatósági eljárás megindításával válik közölhetővé, amire a törvénymódosítás hatályba lépése után, 2022 májusától lesz lehetőség. Az Innovációs és Technológiai Minisztérium a jelenleg zajló termékvizsgálat összesített számadatait várhatóan 2021 tavaszán ismerteti majd – olvashatjuk a Store Insideren.

A 2022 májusában hatályba lépő szabályozás alapján szankcionálhatóvá is válik majd a kettős minőség. A kiszabható bírság a gyártó árbevételének akár 5 százalékát is elérheti, multicégek esetében ez legfeljebb 500 millió forintos nagyságrendű lehet – áll a közleményben.

 

789
Segítettünk, hogy képben legyél a termékekben lévő vegyi anyagok hatásával kapcsolatban?
toxfree szavazás játékok

Köszönjük az idődet, válaszoddal sokat segítettél!


549
Segítettünk, hogy kevesebb káros vegyi anyag legyen az életedben?
toxfree szavazás 2

Köszönjük az idődet, válaszoddal sokat segítettél!


A Green&Safe LIFE-styles projektet az Európai Unió LIFE alapja támogatja, az Agrárminisztérium társfinanszírozza. Azonosító: ENV GIE HU000622 Green&Safe LIFE-styles

Mi nem csak a „szuperzöldekhez” szólunk! Célunk, hogy az ökotudatos életmód és az ehhez vezető vásárlási szempontok bárki számára elérhetők legyenek, éljen bárhol, bármilyen végzettséggel, bármilyen szemlélettel is ebben az országban.

Tevékenységünk a gyártók támogatásától és reklámoktól mentes, nem fogadunk el termékmintákat tesztelésre, nincsenek céges támogatóink, sem reklámbevételeink. És ezt továbbra is fenn akarjuk tartani.

Ahhoz, hogy olyan ügyekkel foglalkozzunk, amikre nincsen hazai vagy más pályázati forrás nagy szükségünk van olyan magánemberek támogatására, mint amilyen Te is vagy! Lehetőségeidhez mérten emiatt kérünk, támogasd munkánkat rendszeres vagy egyszeri adományoddal.

Ne feledd, a pénzed szavazat!

Támogass minket!

Képezd magad a webináriumainkon!

Iratkozz fel hírlevelünkre!

  Válassz hírleveleink közül:*

   Iratkozz fel híreinkre!

   Tippek, tesztek, programok

   Megszakítás