fbpx
hiba szakadás javítás

Ez a cikk már legalább 1 éve készült. A benne lévő információk azóta lehet, hogy elavultak, nézd meg, hátha van frissebb cikkünk a témában.

Újabb szigorítás, aminek minden vásárló örülhet

A 10 ezer forintnál olcsóbb műszaki cikkeket – mondjuk egyszerűbb kávéfőzőt, vízforralót -, valamint a ruhákat és cipőket vásárlók az eddiginél nagyobb biztonságban vannak idén januártól. 6 hólnapról 12-re nőtt hiba esetén az eladó vállalkozás bizonyítási terhe.

SZJA adó 1% 2022

Most ünnepelte 1 éves szülinapját az új jótállási rendszer Magyarországon, amelynek keretében sávosan lettek meghatározva a kötelező időszakok egy sor termékkategóriára – így az új tartós fogyasztási cikkekre, például műszaki vagy elektronikai eszközökre – nézve. Ahogy a Tudatos Vásárlóknál már többször is beszámoltunk róla, 2021 januárjától

  • a 250 ezer forintnál drágább ilyen termékeknél minimum 3 éves,
  • a 100-249 ezer forintosaknál legalább 2 éves jótállást kell vállalnia az eladónak, üzletnek, boltnak.
  • Az olcsóbbaknál 10-100 ezer forintig ugyanez 1 év.

Garancia, jótállás, szavatosság – új jótállási szabályok 2021-től

Új szabályok a legalacsonyabb árkategóriában, plusz ruhák és cipők

Az előbb említett jótállási rendszer tavalyi életbe lépése után 2022-ben is érkeztek új szabályok, amelyek ráadásul a legalacsonyabb árkategóriát, valamint a ruhákat és cipőket érintik – írta meg a kormany.hu.

Az újdonság az, hogy

ha a vásárló minőségi kifogással él, azaz úgy véli, nem jó a vásárolt termék, akkor az eladónak a korábban érvényben lévő 6 helyett 12 hónapig kell felelősséget vállalnia.

Ez a gyakorlatban a következőt jelenti: 1 évig kell vélelmezni, hogy a vásárló által felfedezett hiba már az eladáskor fennállt. Az eladónak 1 évig kell azt bizonyítania, ha ezzel nem ért egyet (és úgy véli, hogy a hiba a nem rendeltetésszerű használatból ered), és emiatt nem szeretné javítani vagy cserélni a terméket. Tehát a vásárlók lényegében “időt” kaptak az új szabályozás révén.

Milyen termékekre vonatkozik?

És jöjjön a legfontosabb, mely termékekre vonatkozik az új szabály: azokra, amelyek nem tartoznak a kötelező – a cikk elején említett sávos – jótállási rendszerbe. Vagyis például a sok reklamálás alapjául szolgáló cipőkre, ruhákra, továbbá a 10 ezer forintnál olcsóbb elektronikai, műszaki termékekre.

Hogyan segít a Tudatos Vásárlók Egyesülete?

Egyesületünk az utóbbi években számtalan háztartási gép és egyéb termék tesztjét publikálta, hogy vásárlóként ki-ki megtalálja a neki legmegfelelőbb és ezen belül a legolcsóbb terméket. A teszteket végző független szervezet, az ICRT-vel évek óta együttműködünk annak érdekében, hogy a vásárlók a lehető legjobb, legmegbízhatóbb gépet választhassák ki az otthonukba.

A tévéké itt, a kávéfőzőké itt, a szárítógépeké itt, a mosógépek tesztje itthűtőgépeké itta mosógatógépeké itt érthető el.

Miért és mennyit kell fizetni a tesztekért?

Tesztjeink egy része ingyenesen elérhető, másokért fizetni kell – egy-egy teszt ára kevesebb mint 2 ezer forint. A tesztekért azért kell fizetni, mert elvégzésük komoly pénzbe kerül, és mert partnerünk, a vizsgálatokat végző nemzetközi, független szervezet, az International Consumer Research and Testing Ltd.-nek (ICRT) ez az előírása.

Miért érdemes tesztek alapján vásárolni?

✓ Tesztjeink segítségével a vásárlók kiválaszthatják a széles termékkínálatból a pénztárcájukhoz mérten legjobb, legmegbízhatóbb gépeket.

✓ Érdemes a gépek között a legalacsonyabb fogyasztású, energiatakarékos gépeket választani.

✓ Sokéves tapasztalatunk, hogy a különböző termékek között sokszor nem a legdrágábbak a legjobbak és az ár/érték arányt nézve mindenki ki tudja választani a számára legmegfelelőbbet.

✓ A tesztekből az is kiderül, hogy melyik gépeket jobb elfelejteni.

✓ A tesztekért – az ICRT előírása miatt – fizetendő kevesebb mint 2 ezer forint egy-egy gép árának elenyésző része és nagyban megkönnyíti a kiválasztást.


FV-19 pályázat logoEz a tartalom az Innovációs és Technológiai Minisztérium FV-I-21-05-C jelű pályázata keretében készült.

 

Mi nem csak a „szuperzöldekhez” szólunk! Célunk, hogy az ökotudatos életmód és az ehhez vezető vásárlási szempontok bárki számára elérhetők legyenek, éljen bárhol, bármilyen végzettséggel, bármilyen szemlélettel is ebben az országban.

Tevékenységünk a gyártók támogatásától és reklámoktól mentes, nem fogadunk el termékmintákat tesztelésre, nincsenek céges támogatóink, sem reklámbevételeink. És ezt továbbra is fenn akarjuk tartani.

Ahhoz, hogy olyan ügyekkel foglalkozzunk, amikre nincsen hazai vagy más pályázati forrás nagy szükségünk van olyan magánemberek támogatására, mint amilyen Te is vagy! Lehetőségeidhez mérten emiatt kérünk, támogasd munkánkat rendszeres vagy egyszeri adományoddal.

Ne feledd, a pénzed szavazat!

Támogass minket!

Képezd magad a webináriumainkon!

Iratkozz fel hírlevelünkre!

    Válassz hírleveleink közül:*

      Iratkozz fel híreinkre!

      Tippek, tesztek, programok

      Megszakítás