fbpx

Tarts velünk, legyél tagja a Tudatos Vásárlók közösségének!

Csatlakozz hozzánk!

2010-től a teljes számot kell tárcsázni a mobilon

| Tudatos Vásárló

Jövőre megszűnik az egy hálózaton belüli hét számjegyes hívás lehetősége vagyis a mobiltelefon-számokat csak a teljes formátum, azaz mind a 11 számjegy tárcsázásával lehet hívni – közölte a Nemzeti Hírközlési Hatóság.

A változásról az úgynevezett azonosítók nemzeti felosztási tervéről szóló kormányrendeletnek a napokban megjelent módosítása rendelkezik. Egy mobiltelefon-szám a 06-os belföldi, vagy +36-os nemzetközi előhívóból, a szolgáltató kétjegyű körzetkijelölő számából (20/30/70), valamint a hétjegyű előfizetői számból áll. Természetesen a változtatással egyetlen szám sem módosul, ugyanakkor elkerülhetővé válik, hogy valaki egy esetleges számhordozás után a telefonmemóriába régebben beírt hétjegyű szám hívásával mást érjen el, mint akit akart.

A mobiltelefon tulajdonosoknak tehát januárig a telefonjuk memóriájában tárolt hét jegyű számokat ki kell egészíteniük a 06, vagy +36 azonosítóval és a szolgáltató kijelölő számmal. Az NHH javaslata szerint a legcélszerűbb mindig a +36-os formával kezdeni a telefonszámok rögzítését, mert így külföldről is lehet magyar mobiltelefonnal magyarországi számot hívni. A szolgáltatóknak december közepéig kell valamennyi ügyfelüket tájékoztatni a változásokról.

Ezzel a megoldással lehetővé válik a mobilszolgáltatók által használható számmező közel 6 millió telefonszámmal való bővítése. Január közepe után, a mobilszolgáltatók által kiadott hétjegyű előfizetői számok 0-val, vagy 1-gyel is kezdődhetnek majd, míg erre jelenleg nincs lehetőség. A bővítés azért vált szükségessé, mert jelenleg a három magyarországi mobilszolgáltató közel 12 millió hívásfogadásra alkalmas SIM-kártyával rendelkezik, és lassan elfogynak a kiadható számok.

Szintén a potenciálisan elérhető számok körének bővítését jelenti, hogy a jövőben a 20/30/70-es szolgáltatói szám mellett a jelenleg nem használt 31-es mezőben is kiadhatóak lesznek mobiltelefonszámok, amennyiben ezt valamelyik működő szolgáltató igényli, vagy ha saját hálózattal nem rendelkező, virtuális mobilszolgáltató lépne a magyar piacra.

 

Forrás: Nemzeti Hírközlési Hatóság

Kép [cc] beny
 

Ajánlom másnak

Kapcsolódó cikkeink

További cikkek

Legnépszerűbb cikkeink

További cikkek

Legfrissebb videók

Greenwashing? Erre figyelj a boltokban!

Greenwashing? Erre figyelj a boltokban!

Ne dőlj be a zöldre festési praktikáknak és a hangzatos marketing szövegeknek! Összegyűjtöttünk néhány tipikus ál-zöld állítást, amik mögött a leggyakrabban nem áll valós fenntarthatósági törekvés. Pörgesd végig, kerüld el őket Te is. Nem igazán tiszta számodra, mit tekinthetünk zöldre festésnek? Itt leírtuk, mi az a greenwashing, a zöldre festés, és mi a baj vele?, itt […]

Még több videó
Ugrás a tudatosvasarlo.hu nyitó oldalára

    Kövesd munkánkat, iratkozz fel híreinkre!
    Bónusz: tippek, tesztek, programok