fbpx

Tarts velünk, legyél tagja a Tudatos Vásárlók közösségének!

Csatlakozz hozzánk!

16 ezer levelet kapott a Samsung

| Tudatos Vásárló

Nemrégiben hírt adtunk a Make IT Better kampányról, amely a fogyasztók bevonásával felszólította az okostelefonok gyártóit, hogy csökkentsék termékeik környezetterhelését. Az akció sikerét mutatja: egy dologban végre vallott a Samsung. 

Az okostelefonok előállítását súlyos környezeti károk övezik a nyersanyag kibányászásától egészen a telefonok összeszerelését végző ázsiai gyárakban dolgozók munkafeltételéig. Mindez bárki számára nyilvánvaló, ha megnézi a videómegosztókra feltöltött filmeket, amelyek között az ázsiai gyárak tömeges öngyilkossági kísérletéről vagy az ónbányászok kilátástalan életéről is bőven találhat anyagot az érdeklődő.

Az Ecologist filmje az ónbányászokról

A Friend of Earth szervezet Make It Better kampányában az okostelefon tulajdonosoknak a témában való tájékozódás és a kampányhoz tartozó alkalmazás letöltése mellett arra is volt lehetőségük, hogy levélben vonják kérdőre az Apple vagy a Samsung készülékek gyártóit. Utóbbi 16 ezer levelet kapott.

A Samsung beismerte, a mobiltelefonjaihoz használt ón valószínűleg olyan bányából származik, ahol gyerekmunkásokat foglalkoztatnak. A cég azzal védekezett, nem volt közvetlen kapcsolatuk az indonéziai Bangka-szigetről érkező ónbeszállítókkal. Nincs okunk örülni, bőven lenne még mit beismerni az óriásvállalatnak.

A Make It Better kampány mellett a makeITfair program is a fogyasztói elektronikai cikkek ellátási láncával kapcsolatos emberi jogi, munkaügyi visszaélésekre és a környezetvédelmi problémákra szeretné felhívni a figyelmet. A makeITfair programról itt találsz bővebb információt!

„A céget többek között azzal gyanúsítják, hogy dél-koreiai gyárában kizsákmányoló módon dolgoztatja munkásait” – írja az amerikai GlobalPost. A cikkből az is kiderül, több korábban ott dolgozó munkásnál diagnosztizáltak agydaganatot és/vagy leukémiát. A halálos betegségeket a Samsung (és Apple) okostelefonokba szerelt félvezetőkkel hozták összefüggésbe. Következmény egyelőre nem lesz, az áldozatokat sem a cég, sem a kormány nem támogatja. A Samsung azt sem hajlandó beismerni, hogy a készülékeihez használt félvezetők károsak lehetnek az egészségre.

Kép: FEO

 

 A cikk megjelenése a Nemzetgazdasági Minisztérium FV-I-12-C-0004 pályázat keretében valósult meg.

Ajánlom másnak

Kapcsolódó cikkeink

További cikkek

Legnépszerűbb cikkeink

További cikkek

Legfrissebb videók

Hogyan lehet egészséges és környezettudatos a táplálkozásunk?

Hogyan lehet egészséges és környezettudatos a táplálkozásunk?

2022. február. 13-án tartottuk a Közösségi mezőgazdálkodás és ÖkoKörök családi napot, ahol közelebbről is megismerhették az érdeklődők a Tudatos Vásárlók munkáját. Ezen a napon a közösségi gazdaságok és az ÖkoKörök jutottak főszerephez: az izgalmas előadások és kerekasztal-beszélgetések mellett a vendégek személyesen is találkozhattak a gazdákkal, volt Magcsere, a legkisebbek pedig gyerekprogramok keretében játékosan tanulhattak a […]

Még több videó
Ugrás a tudatosvasarlo.hu nyitó oldalára