fbpx

Tarts velünk, legyél tagja a Tudatos Vásárlók közösségének!

Csatlakozz hozzánk!

10 okosság, hogy szóhoz juss, ha kávéról van szó

| Tudatos Vásárló Domokos Kata

Mi az, hogy arabica? Napi hány csésze az egészéges? Lesz-e kávé most, hogy nyakunkon a klímaváltozás? Meddig kérj capuccinót az olaszoknál, ha azt akarod, hogy épelméjűnek nézzenek? Ismerkedj meg a kávéddal, 10 lépésben!

1. A kávét a Coffea nemzetség két fajából, az arab, avagy arabica kávéból (Coffea arabica) és a robuszta kávéból (Coffea canephora), pontosan ezek terméséből készítik.

A világon elfogyasztott kávé 70 százaléka arabica, a robusta kevésbé népszerű, keserűbb, és koffeintartalma duplája az arabicának.

2. A kávé a második legfontosabb kereskedelmi cikk a világon.

Az első, a legnagyobb mennyiségben forgalmazott termék a kőolaj.

3.  A világon a legtöbb kávét Brazília állítja elő.

A legtöbb Fairtrade kávét Kolumbia termeszti.

4. A klímaváltozás a világ minden kávétermesztő vidékét sújtja.

A kávé az évszázad végére – hasonlóan a kakaóhoz – igazi luxuscikké válhat. A felmelegedés különösen nagy gondot okoz az arabica kávé szülőhazájában, a világ 5. legnagyobb kávétermesztő országában, Etiópiában. A felmelegedés egyszerre okoz szárazságot és magasabb átlaghőmérsékletet a kelet-afrikai országban, s ennek hatására drámai sebességben zsugorodik a kávétermesztésre alkalmas terület. Etiópiában a teljes exportbevétel negyedét az arabica kávé teszi ki, a lakosság 16%-a, 15 millió ember megélhetése függ a kávétermesztéstől.

Teszt: kávéfőzők
92 kávéfőzőt – automatát, manuálisat, kapszulást – teszteltünk laboratóriumban. Ha vásárlás előtt állsz, segítünk választani, melyik típus való Neked.

5.  Ahány nemzet, annyi féleképpen kávézik.

Az olaszok cukorral, a mexikóiak fahéjjal, a belgák csokoládéval, a marokkóiak borssal, az etiópok sóval, a Közel-Keleten többnyire kardamommal és egyéb fűszerekkel ízesítik. Az első európai kávéház 1624-ben Velencében nyílt meg La Bottega del Caffé néven.

Teszt: kávézók, gyorséttermek
Mit gondolsz, melyik a legzöldebb: Café Frei, California Coffee Company, Coffeeshop Company, Costa Coffee, Starbucks, Burger King, KFC vagy a McDonald’s?

6. Az eszpresszó a latin „nyomni” szóból ered.

Mint ahogy a többi kávéfajta, az eszpresszó avagy presszókávé neve is az elkészítés módjára utal, és olasz eredetű: az eszpresszógép az “összenyomott” őrölt kávén át magas nyomással épp forráspont alatti hőmérsékletű vizet présel. Egy jó presszókávénak ugyan magas a koffeintartalma, de kis adagban is fogyasztjuk, kivéve, ha egy nehéz reggelen a napot egyből egy dupla-presszóval, azaz doppióval indítjuk. (Egy adag eszpresszó körülbelül 7 gramm kávéőrleményből készül.)

7. Ilyen az igazi cappuccino.

A cappuccino, azaz kapuccsínó szó a 16. századból ered, és a kapucinus szerzetesek kúpos csuklyájára („kapucnijára”) utal. Ha kapuccsínót rendelsz, Magyarországon sosem tudhatod biztosan, mit fogsz kapni, gyakorlatilag bármilyen variációra számíthatsz, aminek barna az alja és fehér a teteje: tejeskávé tejhabbal, hosszúkávé tejszínhabbal, instantkávé műtejszínnel, mindez kakaóporral, fahéjjal vagy anélkül. Pedig kapuccsínó csak egy van, az igazi, olasz kapuccsínó arányai pedig ezek: 1/3 eszpresszó, 1/3 forró tej, 1/3 tejhab + esetleg kakaópor a tetejére.

Míg itthon általában személy függő, ki milyen kávét iszik, az olaszok szigorúan a napszak szerint kávéznak. Ha Olaszországban déli 12 után kapuccsínót rendelsz, számíthatsz a pincér fejcsóválására.

8. Igen, jól érezted: ha tejszínnel iszod, a kávé lassabban hűl.

Ha tejszínt adunk hozzá, a kávé 20%-kal lassabban hül ki, mint a sima fekete. A kávét leginkább keserűnek érezzük, amit a koffeinben lévő alkaloid okoz. Keserűbb a kávé, ha erősebb pörkölésű, illetve ha különböző kávéfajták keverednek benne. Ahogy hül a kávé, egyre keserűbbnek érezzük.

9.  A kávéfogyasztás csökkenti a szív- és tüdőbetegségek, a szívroham és számos betegség kockázatát.

Annak, aki kávézik, kisebb az esélye az Alzheimer-kórra, a Parkinson-kórra és a 2-es típusú cukorbetegségre, valamint nőként a bőrrákra. Mi az optimális mennyiség? A legújabb kutatások szerint napi 3-4 adag.

10. Az olaszok adakozni is tudnak a kávéval.

Olaszországban van egy kifejezés, a caffè sospeso, ami szó szerint felfüggesztett kávé-t jelent. A nápolyiak vezették be a szokást, hogy a kávézóban egy csésze eszpresszóra való pénzt hagytak annak a szegény embernek, aki utánuk térne be az üzletbe.

Kép: pixabay.com


Szívesen olvasnál még a témában? Tegyél érte Te is! Válaszd a Neked megfelelő formát.

Támogasd a TVE munkáját adománnyal!

Fizess elő egy terméktesztünkre!

Legyél a TVE Támogató tagja vagy Szupertagja!

Ehhez még egy Tudatos Vásárló Kedvezménykártyát is adunk, amellyel több mint 70 jófej helyen vásárolhatsz kedvezményesen!


      ​ 
Készült a Nemzeti Kulturális Alap 201201/00196 jelü pályázat támogatásával. 

Ajánlom másnak

Kapcsolódó cikkeink

További cikkek

Legnépszerűbb cikkeink

További cikkek

Legfrissebb videók

Szappan- és vegán szendvicskrém készítéssel zártuk az ÖkoKört

Szappan- és vegán szendvicskrém készítéssel zártuk az ÖkoKört

2022 tavaszán a tavaszi Tiszta otthon és ÖkoKör Kamra csoportok lezárultát és a közösen elért eredményeket egy zártkörű workshoppal ünnepeltük meg. Harmincan gyűltünk össze, hogy a fenntarthatóság jegyében vegán szendvicskrémeket készítsünk a Közöshely dolgozóinak vezényletével, valamint Vászonzsákoslány, azaz Antal Évi a melt&pour szappankészítés rejtelmeibe avatott be minket. Mi az az ÖkoKör? Itt megmutatjuk!

Még több videó
Ugrás a tudatosvasarlo.hu nyitó oldalára

    Kövesd munkánkat, iratkozz fel híreinkre!
    Bónusz: tippek, tesztek, programok