fbpx

| Tudatos Vásárló Domokos Kata

10 okosság, hogy szóhoz juss, ha kávéról van szó

Mi az, hogy arabica? Napi hány csésze az egészéges? Lesz-e kávé most, hogy nyakunkon a klímaváltozás? Meddig kérj capuccinót az olaszoknál, ha azt akarod, hogy épelméjűnek nézzenek? Ismerkedj meg a kávéddal, 10 lépésben!

1. A kávét a Coffea nemzetség két fajából, az arab, avagy arabica kávéból (Coffea arabica) és a robuszta kávéból (Coffea canephora), pontosan ezek terméséből készítik.

A világon elfogyasztott kávé 70 százaléka arabica, a robusta kevésbé népszerű, keserűbb, és koffeintartalma duplája az arabicának.

2. A kávé a második legfontosabb kereskedelmi cikk a világon.

Az első, a legnagyobb mennyiségben forgalmazott termék a kőolaj.

3.  A világon a legtöbb kávét Brazília állítja elő.

A legtöbb Fairtrade kávét Kolumbia termeszti.

4. A klímaváltozás a világ minden kávétermesztő vidékét sújtja.

A kávé az évszázad végére – hasonlóan a kakaóhoz – igazi luxuscikké válhat. A felmelegedés különösen nagy gondot okoz az arabica kávé szülőhazájában, a világ 5. legnagyobb kávétermesztő országában, Etiópiában. A felmelegedés egyszerre okoz szárazságot és magasabb átlaghőmérsékletet a kelet-afrikai országban, s ennek hatására drámai sebességben zsugorodik a kávétermesztésre alkalmas terület. Etiópiában a teljes exportbevétel negyedét az arabica kávé teszi ki, a lakosság 16%-a, 15 millió ember megélhetése függ a kávétermesztéstől.

Teszt: kávéfőzők
92 kávéfőzőt – automatát, manuálisat, kapszulást – teszteltünk laboratóriumban. Ha vásárlás előtt állsz, segítünk választani, melyik típus való Neked.

5.  Ahány nemzet, annyi féleképpen kávézik.

Az olaszok cukorral, a mexikóiak fahéjjal, a belgák csokoládéval, a marokkóiak borssal, az etiópok sóval, a Közel-Keleten többnyire kardamommal és egyéb fűszerekkel ízesítik. Az első európai kávéház 1624-ben Velencében nyílt meg La Bottega del Caffé néven.

Teszt: kávézók, gyorséttermek
Mit gondolsz, melyik a legzöldebb: Café Frei, California Coffee Company, Coffeeshop Company, Costa Coffee, Starbucks, Burger King, KFC vagy a McDonald’s?

6. Az eszpresszó a latin „nyomni” szóból ered.

Mint ahogy a többi kávéfajta, az eszpresszó avagy presszókávé neve is az elkészítés módjára utal, és olasz eredetű: az eszpresszógép az “összenyomott” őrölt kávén át magas nyomással épp forráspont alatti hőmérsékletű vizet présel. Egy jó presszókávénak ugyan magas a koffeintartalma, de kis adagban is fogyasztjuk, kivéve, ha egy nehéz reggelen a napot egyből egy dupla-presszóval, azaz doppióval indítjuk. (Egy adag eszpresszó körülbelül 7 gramm kávéőrleményből készül.)

7. Ilyen az igazi cappuccino.

A cappuccino, azaz kapuccsínó szó a 16. századból ered, és a kapucinus szerzetesek kúpos csuklyájára („kapucnijára”) utal. Ha kapuccsínót rendelsz, Magyarországon sosem tudhatod biztosan, mit fogsz kapni, gyakorlatilag bármilyen variációra számíthatsz, aminek barna az alja és fehér a teteje: tejeskávé tejhabbal, hosszúkávé tejszínhabbal, instantkávé műtejszínnel, mindez kakaóporral, fahéjjal vagy anélkül. Pedig kapuccsínó csak egy van, az igazi, olasz kapuccsínó arányai pedig ezek: 1/3 eszpresszó, 1/3 forró tej, 1/3 tejhab + esetleg kakaópor a tetejére.

Míg itthon általában személy függő, ki milyen kávét iszik, az olaszok szigorúan a napszak szerint kávéznak. Ha Olaszországban déli 12 után kapuccsínót rendelsz, számíthatsz a pincér fejcsóválására.

8. Igen, jól érezted: ha tejszínnel iszod, a kávé lassabban hűl.

Ha tejszínt adunk hozzá, a kávé 20%-kal lassabban hül ki, mint a sima fekete. A kávét leginkább keserűnek érezzük, amit a koffeinben lévő alkaloid okoz. Keserűbb a kávé, ha erősebb pörkölésű, illetve ha különböző kávéfajták keverednek benne. Ahogy hül a kávé, egyre keserűbbnek érezzük.

9.  A kávéfogyasztás csökkenti a szív- és tüdőbetegségek, a szívroham és számos betegség kockázatát.

Annak, aki kávézik, kisebb az esélye az Alzheimer-kórra, a Parkinson-kórra és a 2-es típusú cukorbetegségre, valamint nőként a bőrrákra. Mi az optimális mennyiség? A legújabb kutatások szerint napi 3-4 adag.

10. Az olaszok adakozni is tudnak a kávéval.

Olaszországban van egy kifejezés, a caffè sospeso, ami szó szerint felfüggesztett kávé-t jelent. A nápolyiak vezették be a szokást, hogy a kávézóban egy csésze eszpresszóra való pénzt hagytak annak a szegény embernek, aki utánuk térne be az üzletbe.

Kép: pixabay.com


Szívesen olvasnál még a témában? Tegyél érte Te is! Válaszd a Neked megfelelő formát.

Támogasd a TVE munkáját adománnyal!

Fizess elő egy terméktesztünkre!

Legyél a TVE Támogató tagja vagy Szupertagja!

Ehhez még egy Tudatos Vásárló Kedvezménykártyát is adunk, amellyel több mint 70 jófej helyen vásárolhatsz kedvezményesen!


      ​ 
Készült a Nemzeti Kulturális Alap 201201/00196 jelü pályázat támogatásával. 

Mi nem csak a „szuperzöldekhez” szólunk! Célunk, hogy az ökotudatos életmód és az ehhez vezető vásárlási szempontok bárki számára elérhetők legyenek, éljen bárhol, bármilyen végzettséggel, bármilyen szemlélettel is ebben az országban.

Tevékenységünk a gyártók támogatásától és reklámoktól mentes, nem fogadunk el termékmintákat tesztelésre, nincsenek céges támogatóink, sem reklámbevételeink. És ezt továbbra is fenn akarjuk tartani.

Ahhoz, hogy olyan ügyekkel foglalkozzunk, amikre nincsen hazai vagy más pályázati forrás nagy szükségünk van olyan magánemberek támogatására, mint amilyen Te is vagy! Lehetőségeidhez mérten emiatt kérünk, támogasd munkánkat rendszeres vagy egyszeri adományoddal.

Ne feledd, a pénzed szavazat!

Támogass minket!

Képezd magad a webináriumainkon!

Iratkozz fel hírlevelünkre!

  Válassz hírleveleink közül:*

   Iratkozz fel híreinkre!

   Tippek, tesztek, programok

   Megszakítás