fbpx

| Kerekes Anna

10 érv a befőzés mellett

Lekvár, befőtt, chutney – rengeteg módja van a befőzésnek. Íme 10 ok, hogy miért is éri meg.

Szinte nulla veszteség

A befőzéskor újrahasználhatjuk a már évek óta a polcokon porosodó üvegeket és kupakokat. Ezeket minden évben újra lehet használni, tehát szinte semmibe sem kerülnek, és nem is termelünk vele szemetet.

A helyi termések megőrzésének egyik módja

A zöldségek és gyümölcsök mindig akkor a legjobbak, legzamatosabbak, amikor szezonjuk van. A befőzéssel, megőrizhetjük és üvegbe zárhatjuk ezt, és télen is élvezhetjük.

Nincsenek adalékanyagok

Ha saját magadnak készítesz befőttet vagy lekvárt, mindig biztos lehetsz benne, hogy tényleg nem kerülnek bele felesleges adalékanyagok.

Tanulságos a gyerekeknek

Sok kisgyerek nem tudja, hogy honnan jön az étel és hogy néz ki eredeti formájában. Az otthoni befőzés során a gyerekeket is be lehet vonni a munkába. Így megláthatják, hogy azok az élelmiszerek, amiket addig csak készen láttak a boltok polcain, hogyan és miből készülnek.

A helyi termelőket támogathatod és csökkentheted az ételeid által megtett utat

Ha a piacon termelőtől vagy szedd magad akciókban (esetleg bevásárló közösségen keresztül) veszed a befőzéshez szükséges zöldségeket vagy gyümölcsöket, egyrészt sokkal olcsóbb lesz, mintha kis tételben vásárolnál a szupermarketekből, másrészt mivel a gyümölcs csak annyit utazik, ameddig hazaviszed, ezzel az ételeid szénkibocsátási lábnyomát is csökkentheted.

A befőzéssel sokat spórolhatsz

Nagytételben vásárolni mindig olcsóbb, ráadásul a hibás gyümölcsöket – amik a lekvár főzéshez tökéletesek – sokszor még olcsóbban is megkaphatod. A tavalyi befőttesüvegek újrahasznosításával ezekre sem kell költened. A befőzésre csak minimális összeget kell költened. Legalábbis mindenképp jóval kevesebbet, mintha készen vennéd meg őket a boltban.

Házi készítésű ajándék az év bármely szakában

Ha meg szeretnél ajándékozni valakit, de épp nincs időd semmi kreatív és egyedi meglepetés készítésére, mindig tudhatod, hogy lapul a spájzban néhány finom befőtt, lekvár, chutney. A házi készítésű finomságokat pedig mindenki szereti.

Biztonságérzetet nyújt

Ha nyáron feltöltjük a spájzunkat befőttekkel, az étkezésünk kevésbé fog függni az élelmiszeripartól. Bármi történjék is, a teli üveg finomságok ott lesznek, mint biztonsági tartalék, amihez bármikor nyúlhatunk.

A befőzéssel egy régi hagyományt vihetünk tovább

Régebben az embereknek szükségük volt a befőzésre, hogy így tartósítsák az ételeiket, amit télen enni szeretnének. Az elmúlt években kicsit háttérbe szorult a befőzés. Nem volt olyan nagy szükségünk rá és nem is érte meg bajlódni vele, hiszen a boltok polcain mindig megvehettük őket. De ezek is a hagyományaink, amiket meg kell őriznünk.

+1: Kreativitás

Ha otthon készítünk befőttet, olyan ízeket kombinálhatunk, amikkel a boltok polcain biztos ritkán találkozhatunk. Mentás eper, zsályás barack, fahéjas szilva…csak a fantáziánk szabhat határt a ízkombinációknak.

Forrás: Treehugger.com

Kép: Pixabay.com

Mi nem csak a „szuperzöldekhez” szólunk! Célunk, hogy az ökotudatos életmód és az ehhez vezető vásárlási szempontok bárki számára elérhetők legyenek, éljen bárhol, bármilyen végzettséggel, bármilyen szemlélettel is ebben az országban.

Tevékenységünk a gyártók támogatásától és reklámoktól mentes, nem fogadunk el termékmintákat tesztelésre, nincsenek céges támogatóink, sem reklámbevételeink. És ezt továbbra is fenn akarjuk tartani.

Ahhoz, hogy olyan ügyekkel foglalkozzunk, amikre nincsen hazai vagy más pályázati forrás nagy szükségünk van olyan magánemberek támogatására, mint amilyen Te is vagy! Lehetőségeidhez mérten emiatt kérünk, támogasd munkánkat rendszeres vagy egyszeri adományoddal.

Ne feledd, a pénzed szavazat!

Támogass minket!

Képezd magad a webináriumainkon!

Iratkozz fel hírlevelünkre!

  Válassz hírleveleink közül:*

   Iratkozz fel híreinkre!

   Tippek, tesztek, programok

   Megszakítás