alap kinézet

Cikkek

System Messages

Kamionnyi gyanús húst foglalt le a hatóság

Az engedéllyel rendelkező nagykereskedés fagyasztójában hegyekben állt a jelöletlen, tiltott módon lefagyasztott sertésfej, sertés apróhús, amiből több mint két tonnát koboztak el. A hűtőkamrában lejárt, ismeretlen eredetű csirkeszárnyat és húskészítményt, illetve belsőségeket is raktároztak. Összesen 3638 kg terméket semmisíttettek meg a NÉBIH szakemberei.

 

Az ott virsli?

 

A nagykereskedelmi egységben szabálytalan módon együtt tárolták a csomagolt és csomagolatlan termékeket: a húskészítményeket a félsertésekkel és az a telephely higiéniai állapota sem volt megfelelő.

 

 

Az ügy összetettségére tekintettel a bírság megállapítása folyamatban van, várhatóan milliós nagyságrendű lesz.

 

A TudatosVásárló.hu kikérte a NÉBIH-től az érintett cég nevét és a telephely címét. A Hivatal megkeresésünkre a következőket válaszolta: "A további vizsgálatok eredményessége érdekében az érintett cég neve és telephelye egyelőre nem nyilvános, így erről további információt jelenleg nem áll módunkban kiadni.".  

 

Megkérdeztük továbbá, hogy fogyasztókhoz korábban juthatott-e termék erről a telephelyről. A NÉBIH tájékoztatása szerint a vizsgálat jelenlegi szakaszában ez nem zárható ki, bár a termékek jellegéből adódóan csak közvetve, húsfeldolgozókon keresztül kerülhetett be az élelmiszerláncba.

 

Forrás: NÉBIH sajtóközlemény

 

 

 

Tetszett a cikk? Nyomd meg a lenti gombot és támogasd a www.tudatosvasarlo.hu fenntartását egyszeri felajánlással.  Köszönjük!

 

   

 

Legyél Te is a Tudatos Vásárlók Egyesülete büszke támogatója!

A TVE éves támogatói díja 2500 forint. És ezért kapsz egy Tudatos Vásárló Kedvezménykártyát is.

Kattints ide, ha szeretnél 5-15% kedvezménnyel vásárolni a TVE által minősített helyeken.

 

8 divat- és szépségápolási cikk, amelyre kötelező a jótállás

 

Egy 2014-es jogszabályváltozást követően kötelező egyéves jótállás (garancia) vonatkozik többek között ezekre a termékekre 10 000 forint eladási ár felett:

 

Napszemüveg

 

Óra

 

Ékszer

 

Szőrmeruházat (nemes és félnemes)

 

Hajszárító

 

Epilálógép

 

Hajformázógép

 

Villanyborotva

 

 

Ha ezek valamely tartozéka vagy alkotórésze is többe kerül, mint 10 000 forint, azokra is kötelező jótállás (garancia) vonatkozik. 

 

 

Jótállás: az eladó garantálja, hogy a jótállási idő lejártáig a termék hibátlanul működik. Ha a jótállási idő lejárta előtt kiderül a termék minőségi hibája, az eladó csakis akkor mentesül a felelősség alól, ha bizonyítja, hogy a hiba oka az eladás után, a nem rendeltetésszerű használata vagy kezelése miatt keletkezett. 
A kötelező jótállás (garancia) a Polgári Törvénykönyv szerinti fogyasztó és vállalkozás közötti szerződés keretében eladott tartós fogyasztási cikkekre terjed ki.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Fotók: Flickr: EVISU SunGlass 114, GlitzUK, United Salon Supplie, Dreamstime: Felix Mizioznikov, Dibasaliplas, Jarp3, Anton Starikov, Georgii Dolgykh, Venusangel, Jovani Carlo Gorospe

 

 

 

 

Tetszett a cikk? Támogasd a www.tudatosvasarlo.hu fenntartását egyszeri felajánlással. Köszönjük!

 

   
 

 

Legyél Te is a Tudatos Vásárlók Egyesülete büszke támogatója!

A TVE éves támogatói díja 2500 forint. És ezért kapsz egy Tudatos Vásárló Kedvezménykártyát is.

Kattints ide, ha szeretnél 5-15% kedvezménnyel vásárolni a TVE által minősített helyeken.

 

Ki a fogyasztó?

 

 

 

A 2014-ben hatályba lépett új Polgári Törvénykönyv és a webáruházakara is vonatkozó kormányrendelet alapján már csak a magánszemélyeket, azaz a természetes személyeket illetik meg internetes vásárlás esetén a fogyasztói jogok, így például az indokolás nélküli elállás joga is, tehát egy Kft.-t, Bt-t nem.

 

A Fogyasztó Barát tanácsa: ha az intertenen veszel bármilyen terméket, és azt nem magánszemélyként (természetes személyként) teszed, hanem például a céged nevére kéred a számlát, akkor nem minősülsz fogyasztónak, és nem illetnek meg a netes vásárlás során fogyasztói jogok.

 

A sorozat következő részében azt nézzük meg, hogy mi az indokolás nélküli elállási jog lényege.

 

Sorozatunkban a Jutasa Kft. képregényének segítségével mutatjuk be a fontos fogyasztói jogokat.

 

 

 

Tetszett a cikk? Nyomd meg a lenti gombot és támogasd a www.tudatosvasarlo.hu fenntartását egyszeri felajánlással.  Köszönjük!

 

 

Legyél Te is a Tudatos Vásárlók Egyesülete büszke támogatója!

A TVE éves támogatói díja 2500 forint. És ezért kapsz egy Tudatos Vásárló Kedvezménykártyát is.

Kattints ide, ha szeretnél 5-15% kedvezménnyel vásárolni a TVE által minősített helyeken.

 

Új élelmiszercímkék

2014. december 13-ától kibővülnek az élelmiszerek címkéjén kötelezően feltüntetendő jelölési információk. A változások egy most hatályba lépő EU-s jogszabálynak köszönhetőek, és segítik a fogyasztók tájékozódását.

 

 

Fagyasztottaknál

Egyre szélesebb körben alkalmazzák a különféle fagyasztási eljárásokat a szállítás során. Az értékesítést megelőzően fagyasztva tárolt, majd kiolvasztott állapotban árusított élelmiszereknél fogunk találni „kiolvasztott” megjelölést pl. húsok, halak esetén.

Azok a termékek, amelyek minőségére és az élelmiszerbiztonságra nincs hatással ez az eljárás (pl. a fagyasztott vaj) mentesülnek a jelölési kötelezettség alól, csakúgy, mint például a málnás joghurt, amelyben a málna korábban fagyasztva volt. Még egy „kiskapu”, hogy abban az esetben, ha a technológia igényli a fagyasztást, például egyes húskészítményeket fagyasztani kell a szeletelés megkönnyítéséhez, szintén nem fogunk találni ilyen feliratot.

 

 

Édeseknél

A többféle édesítőszert tartalmazó élelmiszereknél ezentúl az édesítőszerekkelkifejezés lesz olvasható.

 

Koffeintartalom

Ezentúl az alábbi figyelmeztetést olvashatjuk a 150 mg/l-nél több koffeint tartalmazó termékeken: „Magas koffeintartalmú. Fogyasztása gyermekek és terhes vagy szoptató nők számára nem ajánlott.” Minden egyéb élelmiszernél, amelyhez élettani célból adnak koffeint, ez fog szerepelni: „Koffeint tartalmaz. Fogyasztása gyermekek és terhes nők számára nem ajánlott.”  Mindkét esetben fel kell tüntetni a koffein mennyiségét is.

 

Imitátum termékeknél

Ha a megszokott összetevőt valami mással helyettesítették, a megnevezés közvetlen közelében fogjuk találni az erre utaló feliratot. A felirat betűmérete a megnevezés betűméretének legalább 75%-a lesz. Például sajtnak kinéző élelmiszeren: pizzafeltét – növényi zsírral.

 

Húskészítményeknél

A húskészítmények nem ehető burkolatát ki kell írni: pl. kolbász nem ehető burkolatban. Ha pedig egy húskészítmény vagy előkészített hús a tömegének 5%-át meghaladó hozzáadott vizet tartalmaz, azt a termék nevében kell jelölni – Füstölt, főtt tarja, hozzáadott vízzel. Ez viszont a felvágottakra, kolbászokra, hús- és halgombócokra nem vonatkozik.

 

 

Jeges, vizes, tartós élelmiszerek

A folyadékban árult termékeknél minden esetben ki kell derülnie a töltőtömegnek is, a jégréteggel bevont élelmiszerek (pl. halak) esetén nettó tömegként a jégréteg nélküli tömeget fogják megadni („nettó tömeg = töltőtömeg = X g”) vagy külön („nettó tömeg = X g; töltőtömeg (lecsöpögtetett tömeg) = X g”).

 

 

 

 

Fotók: © Saddako123 | Dreamstime.com - Fish Fillets Photo, © Catchat31 | Dreamstime.com - Frozen Vegetables Photo, © Saddako123 | Dreamstime.com - Salami In Vacuum Package Photo, © Ivobalderi | Dreamstime.com - Two Fresh Dorado Fish Packaged Photo

Új allergénjelölés a csomagolt és a csomagolatlan élelmiszereken

Megváltozik az allergének jelölése az élelmiszereken egy Magyarországon most hatályba lépő EU-s szabály miatt. Az újdonságok a csomagolt és nem csomagolt termékekre is vonatkoznak.

 

Változások a csomagoláson

2014. december 13-ától már csak a korábban forgalomba hozott régi csomagolású termékek lehetnek a polcokon, egészen a minőségmegőrzési idejük lejártáig vagy a készlet erejéig. A régi jelölésű csomagolóanyagokat már nem használhatják (erre) a gyártók. Tehát egy ideig még felbukkanhatnak jelöletlen termékek.

 

Az új jelölés elemei

1.      Az élelmiszer megnevezése
2.      Az összetevők felsorolása
3.      Allergének
4.      Az egyes összetevők vagy összetevő kategóriák mennyisége bizonyos esetekben
5.      Nettó mennyiség
6.      Minőségmegőrzési idő illetve fogyaszthatósági idő
7.      Tárolási vagy felhasználási feltételek
8.      A felelős élelmiszervállalkozó neve & címe
9.      Származási ország vagy eredet helye
10.  Felhasználási útmutató
11.  Alkoholtartalom (1,2 térfogatszázaléknál nagyobb alkoholtartalmú ital esetén)
12.  Tápértékjelölés (2016. december 13-tól)

Milyen allergénjelölést keress?
Az allergéneket kötelező most már nem csak láthatóan, hanem a szövegkörnyezetből vizuálisan kitűnő módon jelölni. Az allergén jelölésnek része az is, hogy pl. a „glutén” helyett a „búzaliszt”, tehát az allergént tartalmazó alkotórész kiemelése is elfogadható. Nem elég tehát pl. a glutén, laktóz konkrét megnevezését figyelni továbbra sem. Az összetevőknél az allergiát okozó alkotórészt kell kiemelni vagy az egész szót, tehát a „tejpor” és a „tejpor” is elfogadható lesz.

 

 

 

 

 

 

Kötelezően jelölendőek az alábbi allergéneket tartalmazó összetevők

Glutén: búza, rozs, árpa, zab, tönkölybúza, kamut és ezek hibridizált fajtáit tartalmazó gabonafélék és az ezekből készült termékek
Rákfélék és az ezekből készült termékek
Tojás és az abból készült termékek
Hal és az abból készült termékek
Földimogyoró és az abból készült termékek
Szójabab és az abból készült termékek
Tej és az abból készült termékek: tejcukor (laktóz) és tejfehérjék (pl. kazein)
Diófélék: mandula, mogyoró, dió, kesudió, pekándió, brazil dió, pisztácia, makadámia/queenslandi dió és az ezekből készült termékek
Zeller és az abból készült termékek
Mustár és az abból készült termékek
Szezámmag és az abból készült termékek
Kén-dioxid és bizonyos szulfitok
Csillagfürt és az abból készült termékek
 Puhatestűek és az azokból készült termékek

Nem csomagolt termékeknél

A nem előre csomagolt termékek esetén is tájékoztatást kell majd adni az allergén tartalomról, akár egy pizzériában, büfében vagy a sarki bolt csemegepultjánál árulják ezeket, ugyanis 2014. december 13‑tól betartandó az immár 3 éve hatályos európai úniós rendelet.

 

A csemegepultnál már december közepétől érdeklődhetünk

A nem előre csomagolt termékeknél december 13-ától már kérhetjük az allergén infót, és az információ adásáért nem kérhetnek pénzt. Fontos, hogy a tájékoztatást nem kérésre kell adniuk, hanem látható utalásnak kell lenni arra, hogy az ilyen termékek esetében is számolni kell az esetleges allergének jelenlétével.

Az úniós rendelet számos tájékoztatási módot megenged. Nem kötelező magán a terméken feltüntetni az allergéneket, viszont el kell helyezni egy táblát a pontos információk megszerzésének lehetőségéről, ami történhet majd szóban is.

 

Nem lehet hasraütésszerűen

A részletes dokumentumot, amely igazolja az allergének jelenlétét, vagy hiányát, akkor kell megmutatni, ha azt valaki kéri. A helyszínen rendelkezésre kell állnia ennek a forrásdokumentumnak, amely alapján igazolni tudja az árus, hogy nem hasraütésszerűen tájékoztat arról, hogy van-e allergén a termékben.

 

 

Bárhogy lehet tájékoztatni, még szóban is

Tehát vagy a termék közelében írják ki az allergéneket (a termék neve alatt, fölött, mellett) vagy a boltban, jól látható módon kihelyezett információs eszközön egyértelműen megadják, hogy hol lehet hozzájutni az adott termék allergén információjához. Ez lehet szóbeli tájékoztatás is, de a fogyasztók nyerhetnek információt például a pultnál lévő mérlegbe táplált adatokból (és ezáltal a termékre ragasztva), információs pultról, táblagépről, a dokumentáció alapján a termék helyben csomagolásakor az eladó által ráírtakból vagy a kifüggesztett tájékoztatóból. A személyzet bármely tagja is adhat felvilágosítást, amennyiben erre felkészítették.

 

Mi minősül előre nem csomagolt élelmiszernek?

1.Csomagolás nélkül kínálják a végső fogyasztó, a vendéglátás illetve a közétkeztetés részére (pl. zsemle a boltban), vagy
2.Az értékesítés helyén a fogyasztó kérésére csomagolják (pl. 10 dkg sajt kiszolgálása a csemegepultban), vagy
3.Közvetlen értékesítés céljára a forgalmazás helyén, de a fogyasztó távollétében előrecsomagolnak (pl. kereskedelmi előrecsomagolás).

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Fotó: © Anglianart | Dreamstime.com - Food Information Label Photo

 

 

Óvatosan a kuponos oldalakkal!

A Nemzeti Fogyasztóvédelmi Hatóság 2014. március 12. – 2014. szeptember 12. között kuponos oldalakat vizsgált. A vizsgálatokról múlt héten adtak ki közleményt. A vizsgálat ideje alatt összesen 19 kuponos oldalt ellenőriztek a felügyelőségek, melyek közül 18 honlap (95%) nem tett eleget a jogszabályi kötelezettségeinek.

 

A kuponosok csak közvetítenek

Az akciós termékeket és szolgáltatásokat a kuponos oldalak csupán közvetítik, és nem értékesítik. A fogyasztók így kizárólag azon információk birtokában döntenek a vásárlásaikról, melyeket a kuponos oldal a termékről vagy szolgáltatásról közzétesz.

 

Leggyakoribb hibák

Az NFH vizsgálata alapján ezek voltak a leggyakoribb problémák a kuponos oldalakkal:

9 vizsgált weboldal nem tüntetett fel információkat a panaszkezelés módjával kapcsolatosan.

14 honlap esetén nem találtak a vizsgálatokat lefolytató felügyelők arra vonatkozó információkat, hogy a fogyasztók hogyan rendezhetik vitás kérdéseiket, ha problémájuk adódna.

15 honlap nem tájékoztatatta a fogyasztókat arról, hogy fogyasztóvédelmi probléma esetén békéltető testülethez fordulhatnak, és nem írta ki az  illetékes békéltető testület nevét, székhelyét, postai címét.

11 esetben (a vizsgált honlapok 58%-a) nem tájékoztatta megfelelően a kuponos oldal a fogyasztókat az őket megillet kellékszavatossági, termékszavatossági jogról.

3 honlap nem tájékoztatta a fogyasztókat az értékesítés utáni ügyfélszolgálatról és egyéb szolgáltatásokról.

 

Az elállás/felmondás joga

A kupon megvásárlásától számított 14 napon belül a fogyasztót megilleti az indokolás nélküli elállás/felmondás joga, feltéve, hogy a kupont még nem váltotta be. Az elállási/felmondási jogról a kuponos oldalon részletes tájékoztatást kell nyújtani. A felügyelőségek megállapították, hogy 6 honlap esetében a tájékoztatás teljes egészében hiányzott, 10 esetben a határidő feltüntetése maradt el, 13 vállalkozás pedig nem hívta fel a fogyasztó figyelmét arra, hogy elállás esetén 14 napon belül köteles visszafizetni a fogyasztó által kifizetett teljes vételárat.

 

Következmények

A vizsgálat zárultával az NFH 13 esetben arra kötelezte a vállakozásokat, hogy feleljenek meg a vonatkozó jogszabályoknak. 6 esetben hatósági eljárást indítottak.

 

Miért nem tudható, mely cégekről van szó?

A TudatosVásárló.hu megkereste a Fogyasztóvédelmi Hatóságot, hogy megtudja, mely vállalkozások működését nem találták megfelelőnek. Dr. Fülöp Zsuzsanna az NFH szóvivője arról tájékoztatott, hogy „A jogsértő kuponos oldalt működtető cégekkel szemben a hatósági eljárások jelenleg még folyamatban vannak, azonban a jogerőre emelkedést követően a határozatok (az üzemeltető cégek megjelölésével együtt) honlapunkon elérhetőek lesznek.”

 

 

 

 

Forrás: NFH

Fotó: Chris Potter, Flickr

Így tesztelik a gyerekjátékok veszélyességét

A kisgyerekkor maga a veszélyes üzemmód, jobb nem súlyosbítani veszélyes játékokkal. Ezeket próbálja meg kiszűrni a Nemzeti Fogyasztóvédelmi Hatóság tesztlaborja.

 

Veszélyforrás 1: túl pici alkatrészek

Ha egy játék pici alkatrésze ebbe a mérőműszerbe belefér, az túl veszélyes a kisgyerekek számára, mert könnyel lenyelhetik, és fulladást okozhat.

 

Veszélyforrás 2: leváló alkatrészek

Ha a játékra nem megfelelően rögzítik az apró részeket, ezek leválhatnak, vagy a gyerekek egyszerűen leszedik, és ha lenyelik, fennáll a fulladás veszélye.

 

Itt azt teszteli az NFH, hogy a plüssnyuszi gombszeme a helyén marad-e, ha egy gyerek eredjének megfelelő erővel elkezdik kitépni a helyéről.

 

Veszélyforrás 3: rossz termékkialakítás

A gyerekjátékokat is úgy kell kialakítani, hogy megfeleljenek az alapvető funkciójuknak, és ne legyenek balesetveszélyesek. Például, egy triciklinek bírnia kell a hepe-hupás utat, és nem szabad, hogy egy bukkanó miatt orra essen vele a gyerek.

 

Így teszteli az NFH, hogy mi történik, ha egy átlagos súlyú kisgyerek lendületből ráhajt egy bukkanóra.

 

Itt pedig megmérték, hogy mekkora súlyt bír el a gyerekhinta.

 

Veszélyforrás 4: túl jó a termék

A legtöbb kisfiú kedveli a lövöldözős játékokat, ám ha túl erősen lő a lövedék, könnyen balesetet okozhat.

 

A játékpuskák lövéserejét egy erre kialakított szoftverrel méri a Fogyasztóvédelmi hatóság.

 

Veszélyforrás 5: káros vegyi anyagok

A kisgyerekek sokszor a szájukba veszik a játékokat, és a nyállal kioldódhatnak a veszélyes anyagok, amelyeknek hosszabb távon egészségkárosító hatása van. Az NFH laborjaiban rendszeresen vizsgálják például a játékok ólom,  kadmium és nehézfém tartalmát, a műanyag játékok ftaláttartalmát. 

 

Megnézték, van-e káros anyag ennek a játéknak a festékében

 

 

 

 

Így kerüld a mérgező felnőtt- és gyerekruhákat

A Tudatos Vásárló szerkesztősége meglátogatta a Nemzeti Fogyasztóvédelmi Hatóság (NFH) laboratóriumát. Ottjártunkkkor az egyik mérőállomáson éppen gyerekpólók azoszínezék tartalmát vizsgálták.

 

Tiltott színezékek

Az EU vegyianyag rendelete, a REACH lényegében tiltja az azoszínezékek és az azofestékek használatát textil és bőráruk színezéséhez. A rendelet kimondja, hogy ezek az színezékek nem használhatók olyan textil- vagy bőripari árucikkekben, amelyek közvetlenül és tartósan érintkeznek az emberi bőrrel vagy szájüreggel. Így például nem lehet színezni ilyenekkel ruhákat, ágyneműt, törülközőt, pelenkát, cipőt, kesztyűt, óraszíjat, székhuzatot, textil- vagy bőrjátékokat, fonalat, szövetet stb.

Ezek a veszélyes és káros színezékek nem távolíthatóak el egyszerű mosással a ruhákból.

 

Korábbi teszteredmények

Az NFH már  korábban is vizsgálta ruhaneműk azoszínezék-tartalmát és volt olyan teszt is, amelyen elbuktak bizonyos termékek.

 

Jó tanácsok

Addig is, amíg közzéteszik a vizsgálat eredményeit, az NFH szakértői elővigyázatosságól a következőket javasolták:

 1. Az azofestékeket/színezékeket elsősorban erős sötétszínű ruhákhoz használják, ezért jobb világosabb színű ruhákba öltöztetni a gyereket és magunkat, főleg a bőrrel közvetlenül érintkező rétegeknél.

 2. A fehérnemű valóban legyen fehér, színezékmentes.

 3. Ha nem tudunk tiszta fehér darabokból álló fehérnemű szettet vásárolni, akkor legalább naponta váltogassuk a fehér és színes darabokat.

 

+1. Keresd a Oeko-tex és bio minősített ruhákat.

A gigabírságtól nem lesz jobb a Vodafone ügyfeleinek

A Gazdasági Versenyhivatal száztízmillió forintos bírságot szabott ki a Vodafone Magyarország Mobil Távközlési Zrt-re, mert 2012. november 1. és 2013. március 1. között a Vodafone RED VitaMAX tarifacsomag népszerűsítése során megtévesztette a fogyasztókat.

 

Kapnak vissza pénzt a fogyasztók?

Gondolovics Katalin, a Versenyhivatal sajtószóvivője arról tájékoztatta a Tudatos Vásárlót, hogy „a Gazdasági Versenyhivatal marasztaló döntése önmagában nem jelenti azt, hogy a károsult fogyasztók kártérítést kapnak. Egyedi sérelmeket esetén a fogyasztó kártérítési igényét polgári ügyekben eljáró bíróság előtt érvényesítheti.”.

 

A békéltető testületi eljárásban sem biztos alap a GVH döntése

A Vodafone Gazdasági Versenyhivatal határozatával szemben a kézhezvételtől számított 30 napon belül bírósági felülvizsgálatot kezdeményezhet.

A bírósági eljárást megelőzően, törvényben meghatározott esetekben békéltető testülethez lehet fordulni ebben az ügyben is. Azonban a GVH jelen határozata önmagában nem alapozza meg a fogyasztói jogvita békéltetői eljárás keretében történő, a fogyasztó számára kedvező kimenetelű, bírósági eljáráson kívüli rendezését. Tehát önmagában ez a döntés még nem garantálja, hogy a fogyasztó számára kedvezően zárul egy békéltető testületi vagy akár bírósági eljárás.

 

Mit állított a Vodafone?

A Gazdasági Versenyhivatal eljárásában a Vodafone RED VitaMAX prepaid szolgáltatásával kapcsolatban megjelent kereskedelmi kommunikációját vizsgálta. Az előre fizetett díjú mobil szolgáltatás ajánlata alapján az az üzenet jutott el a fogyasztókhoz, miszerint a tarifacsomag előfizetőinek minden 7000 Ft feletti egyenlegfeltöltés esetén 30 napig korlátlan hálózaton belüli perceket és SMS-eket, továbbá 200 MB belföldi adatforgalmat biztosít a Vodafone.

 

És mit csinált?

A GVH megállapította, hogy a vállalkozás a hirdetéseiben nem tájékoztatta a fogyasztókat arról a jelentős információról, hogy a tarifaváltás esetén a feltöltés előtt meglévő ügyfélszámlájukon rendelkezésre álló egyenleg is lejár a feltöltést követő 30. napon, ezzel a korábban, akár 345 napra érvényesként feltöltött összeget elveszíthették.

 

Súlyosbító körülmények

A bírság összegének megállapításakor a GVH súlyosító tényezőként értékelte többek között azt, hogy a jogsértés országos kereskedelmi csatornákon keresztül a fogyasztók széles körét elérte. Szintén súlyosító körülményként vette figyelembe a GVH, hogy csak az elmúlt 5 évben nyolc alkalommal állapította meg, hogy a vállalkozás a fogyasztók megtévesztésére alkalmas magatartást tanúsított.

 

Forrás: Gazdasági Versenyhivatal

Fotó: Marcos Morales, Flickr

Szappanos ízű, vegyszeres szagú kókuszreszeléket vont ki a forgalomból a NÉBIH

A minőségi problémákon túl a Lacikonyha Magyarország Kft. által forgalmazott, 2014. november 25-i minőség megőrzési idejű terméken egy allergén anyag feltüntetését is elmulasztották.

 

A vizsgálatot egy közérdekű bejelentés alapján indította a hatóság. Az eljárás során megállapították, hogy a Trafik Jam Kft. által előállított és a Lacikonyha Magyarország Kft. által forgalmazott „Kókuszreszelék 100 g” elnevezésű termék íze kókuszreszelékre nem jellemző, undort keltő, erősen idegen, szappanos ízű. A szaga is kellemetlen, idegen, vegyszeres, szappanos.

 

A laboratóriumi vizsgálat azt is megállapította, hogy a kókuszreszelék 37,4 mg/kg kén-dioxidot tartalmaz. A kén-dioxid tartalom ugyan határérték alatti, azonban ennél a mennyiségnél allergénként már fel kellett volna tüntetni a csomagoláson. Ez a visszahívott termék esetében elmaradt. Az érzékszervileg nem megfelelő termék forgalomba hozatalával, illetve az allergén jelenlét jelölésen történő feltűntetésének elmaradásával  az előállító jogsértést követett el.

 

A legtöbb fogyasztó számára a kén-dioxid veszélytelen, mivel a szervezetben megtalálható enzim gondoskodik a gyors lebontásáról. Akiknek azonban a szervezetében kevés van ebből az enzimből, annál a kén-dioxid tartalmú élelmiszer fogyasztását követően émelygés, hányás, hasmenés, fejfájás tünetei jelentkezhetnek. Szélsőséges esetben a kénvegyületek asztmás rohamot okozhatnak, allergiás, illetve allergiaszerű reakciókat is kiválthatnak.

 

Az élelmiszerlánc-felügyeleti hatóság az előállítót – élelmiszerbiztonsági- és minőségi hiba miatt – várhatóan élelmiszerlánc-felügyeleti- és élelmiszer-ellenőrzési bírság megfizetésére is kötelezi majd, annak megállapítása folyamatban van.

 

A hatóság felhívja a lakosság figyelmét, hogy allergiások esetében a termék fogyasztása nem biztonságos! A visszahívott terméket a fogyasztók – a szokásos eljárás szerint – a vásárlás helyére vihetik vissza.

 

A visszahívott termék azonosító adatai

megnevezés: Kókuszreszelék 100 g

forgalmazó neve és címe: Lacikonyha Magyarország Kft. (5600 Békéscsaba, Almáskerti Park 6/3.)

minőség megőrzési idő (nap/hó/év) és tételazonosító szám: 25.11.2014. L 964

csomagolás: részben áttetsző fólia zacskó, felső harmadában pálmafás fotóval, kék mezőben fehér felirattal

 

Forrás: NÉBIH
Fotó: tawest64/Flickr

Veszélyes hintákat talált a Hatóság

2012 és 2014 között összesen 14 gyermek hintát vizsgált a a Fogyasztóvédelmi Hatóság, melyből 12 terméknél állapítottak meg valamilyen hiányosságot. A vizsgálati szempontokat észben tartva legközelebb elkerülhetjük a veszélyes termékeket.

 

Kinyílt a rögzítőgyűrű

A szilárdságvizsgálatnál egy hinta nem felelt meg, itt a rögzítő gyűrűk nyíltak ki. Ha az ilyen játékok leszakadnak, vagy egy rögzítési pont elenged, akkor az akár súlyos koponya vagy gerincsérülést is okozhat.

 

Túl éles élek

Négy esetben talált a Hatóság olyan éles éleket, amelyek sérülést okozhatnak.

 

Vékony kötél

Négy esetben a kötelek bizonyultak vékonynak. A szabványok szerint a hinták kötelének legalább 10 miliméter vastagnak kell lennie, hogy könnyen lehessen benne kapaszkodni, és ha esetleg megcsúszik a gyermek keze, ne okozzon bőrsérülést.

 

Tilos a kioldható csomókötés

A 2012 márciusa után forgalomba hozott hintáknál nem megengedett a kioldható csomókötés. A 2014-ben vizsgált hat hinta ilyen kötést alkalmazott. Mivel ezek a hinták nem felelnek meg az új szabványoknak, a Hatóság elrendelte a játékok forgalomból történő kivonását.

 

Balesetveszélyes apró alkatrészek

Három esetben könnyen leváló kis alkatrészt tartalmaztak a hinták, amelyek fulladást okozhatnak, ha kisgyerek lenyeli őket.

 

Mit csináljunk, ha balesetveszélyes hintát látunk a boltban?

Vegyünk másikat. Ha egy hinta nem felel meg a hatósági ellenőrzés során, azt nem feltétlenül vonják ki a forgalomból. A Fogyasztóvédelmi Hatóság szakértői becslést készítenek arra vonatkozóan, hogy mekkora a valószínűsége egy esetleges baleset bekövetkeztének. Ha magas a kockázat, bevonják a terméket, ha kicsi, feltételekhez kötik a forgalmazást.

 

Ha már elkezdte árulni, árulhatja

A 2012-ben a csomókra vonatkozó szabvány életbe lépése után is találhatunk hintákat kioldható csomókötéssel a polcokon. Ennek az az oka, hogy ha a forgalmazó még a szabvány életbelépése előtt beraktárzott az áruból, azt még eladhatja.

 

 

Forrás: Nemzeti Fogyasztóvédelmi Hatóság
Fotó (c): TedsBlog/Flickr

Bioszén és a foszfátutánpótlás

A KÖVET Egyesület Környezetvédelmi Munkacsoportjának május 28-i nyílt ülésén ezt a két témát járták körül a WESSLING Hungary Kft. szakemberei és a KÖVET vendégei.

A WESSLING Hungary Kft. környezeti, élelmiszer- és gyógyszerbiztonsági vizsgálatokat végez, ami során az életünkre leginkább hatással lévő elemeket vizsgálják és mérik. Dr. Zanathy László elmondta, hogy a precíz és gyors mérések mellett igyekeznek megérteni a vevők problémáját és megoldást találni rá.

Az első előadáson Filep Zoltán előadásában elmondta, hogy az olajár emelkedésével az energiahatékonyság került előtérbe. Az épületek esetében ez jobb szigetelőrendszereket jelent. Ezzel viszont sokszor megszűntetjük a szellőzést és sokféle vegyi anyagot építünk be a lakásba.

A második előadás a bioszénről szólt. A bioszén növényi vagy állati eredetű biomassza égetésével keletkezik. Ezek közül az állati eredetűre jellemző, hogy rendkívül magas foszfáttartalommal rendelkezik, a növényi eredetű bioszén pedig kiváló szerkezetjavító és vízvisszatartó. Palotai Zoltán a WESSLING Hungary Kft. elmondta, hogy már az indiánok is használták a bioszenet, mert ismerték jó talajjavító képességét.

A természetből „kivett” foszfát visszaforgatására igen nagy szükség van: ez az elem az élet egyik legfontosabb építőanyaga, elengedhetetlen a növényi szervezetek felépítéséhez. A Föld foszfátkészletei végesek. Európában már kimerültek a foszfátot biztosító apatitbányák, így Marokkóból importáljuk a szükséges mennyiséget.

Kínában is jelentős foszfátkitermelés folyik, ám a kínai kormány – rádöbbenve a foszfát jelentőségére – megszüntette annak exportját. Mindez jelentős áremelkedéshez vezetett. Így egyre inkább előnyben részesítenek minden olyan eljárást, amely a foszfát utánpótlásában szerepet játszik.

Az állati csontból készített bioszén közel 30 százaléknyi foszfátot tartalmaz, ezt az előállítási eljárást és a keletkezett termék hasznosíthatóságát kutatja és fejleszti a nyolc európai ország részvételével zajló REFERTIL-projekt, melyben a WESSLING Hungary Kft. analitikai vizsgálataival vesz részt.

Forrás: Követ sajtóközlemény

12 féle ásványvizet kellett kivonni a forgalomból

A tételeket a nitrition koncentráció és a Pseudomonas aeruginosa engedélyezett határértéket meghaladó tartalma miatt kellett visszagyűjteni. A nitrition a Wikipedia szerint a biokémiában is fontos szerepet játszik, az erős értágító hatású nitrogén-monoxid kiindulási anyaga. A Pseudomonas aeruginosa baktérium pedig a kórházi körülmények között előforduló fertőzések egyik leggyakoribb és legveszélyesebb előidézője. Az üzletláncok – együttműködve a hatósággal – az érintett termékeket haladéktalanul levették a polcokról. 

Határérték: Nitrition koncentráció: 0,1 mg/l 
Pseudomonas aeruginosa: 0/250 ml 

Mintavétel

Márkák

Kifogásolás oka

One Euro Store Kft. élelmiszerüzlet Budapest II. ker. Retek u. 18.

Pannon-Aqua szénsavmentes természetes ásványvíz 1,5 l

Pseudomonas aeruginosa 
2 cfu/250 ml

Lidl Magyarország Ker. Bt. élelmiszerüzlet Hatvan, Radnóti tér 19.

Saguaro Pannon-Aqua szénsavmentes természetes ásványvíz 1,5 l

Pseudomonas aeruginosa 
1,3*10 cfu/250 ml

Pseudomonas aeruginosa 
1 cfu/250 ml

86.sz. ALDI Hatvan

Aquitas Zafír szén-dioxiddal enyhén dúsított ásványvíz

nitrition-konc. 0,32 mg/l

ALDI raktár Biatorbágy

Aquitas Zafír szénsavmentes természetes ásványvíz 1,5 l

Pseudomonas aeruginosa 2,6x10 cfu/250ml 

Aquitas Zafír szén-dioxiddal dúsított ásványvíz 1,5 l

Pseudomonas aeruginosa 
1 cfu/250 ml 

ALDI raktár Biatorbágy

Aquitas Zafír szénsavmentes természetes ásványvíz 1,5 l

Nitrition-koncentráció 
0,16 mg/l

Aquitas Zafír szénsavmentes természetes ásványvíz 1,5 l

Pseudomonas aeruginosa 
1,0*10²cfu/250 ml

Aquitas Zafír szénsavmentes természetes ásványvíz 1,5 l

Pseudomonas aeruginosa 
1,1*10 cfu/250 ml

ALDI raktár Biatorbágy

Aquitas Zafír szénsavmentes természetes ásványvíz 1,5 l víz 

Pseudomonas aeruginosa

Aquitas Zafír széndioxiddal enyhén dúsított természetes ásványvíz 1,5 l

Pseudomonas aeruginosa 
4 cfu/250 ml

LIDL Magyarország Ker. Bt. raktár Szigetszentmiklós

Saguaro Mizse szénsavmentes természetes ásványvíz 1,5 l

Pseudomonas aeruginosa 1,0*10² cfu/250 ml 

 

A vizsgálatról készült videó:

 

 

 

Kép: Pixabay.com

Az otthoni sófogyasztás dobja meg a napi sóbevitelt

Európa és Ázsia kutatói egyesült erővel dolgoznak egy olyan nemzetközi projekten, amely a lakosság sóbevitelét hivatott csökkenteni. Egy keresztmetszeti vizsgálat szerint a résztvevők jelentősen alulbecsülték az általuk bevitt só mennyiségét és a magas sótartalmú élelmiszereket is nehezen tudták meghatározni. Nyolc országban végezték el azt a vizsgálatot, amelyben a sófogyasztással kapcsolatos attitűd, észlelési folyamat és a fogyasztási szokások vizsgálatát helyezték előtérbe.

Németország, Ausztria, USA, Magyarország, India, Kína, Brazília és Dél-Afrika vett részt az említett követéses vizsgálatban összesen 6987, életkorukat tekintve 18-65 év közötti résztvevő bevonásával. A mintába kizárólag diagnosztizált betegséggel nem rendelkező személyek kerülhettek, a speciális diétás vonatkozások befolyásának kiküszöbölése végett.

A vizsgált személyek véleménye ellentmondásos volt, ugyanis a sóbevitel csökkentését egészségesnek és nagy jelentőségűnek tartották, viszont nem mutattak érdeklődést a saját sóbevitelük csökkentésére. Ennek megoldására és a globális sócsökkentés megvalósításához a kutatók különböző módszerek kidolgozását tervezik az országonkénti sajátosságokat figyelembe véve a fogyasztók széleskörű bevonásához.

Egy – a kutatás tárgyához igazított – élelmiszer fogyasztási gyakoriságot felmérő teszt eredményei alapján a résztvevő országok többségénél az ún. „otthoni forrás”-ból származó ételek emelték meg legjobban a napi sóbevitelt. Ebbe a csoportba a megvásárolt magas sótartalmú élelmiszerek tartoznak és az otthoni ételkészítés során hozzáadott, valamint az asztalnál történő utánsózás alkalmával elfogyasztott só.

A „házon kívüli források”, mint az éttermek és házhozszállított ételek a résztvevők szerint nem tartalmaznak közel sem akkora mennyiségű sót, mint a saját készítésű ételek, amelyek szerintük a legnagyobb mennyiséget tartalmazzák. Véleményüket megcáfolandó, a résztvevők megkapták a tényleges listát az általuk elfogyasztott ételek sótartalmáról, így láthatták, hogy a vizsgálatban részt vevők 51%-nál a magas sótartalmú élelmiszerek emelték jelentősen a beviteli értékeket.

Kína és Brazília vizsgálati személyei voltak a legmotiváltabbak a hat hónapon át tartó sócsökkentésben, míg Németország és Ausztria résztvevőinek fele sem mutatott hajlandóságot a változtatásra.

A résztvevők jellemzően nem ismerték a jelenleg ajánlott sóbeviteli mennyiséget, azonban a változtatáshoz pozitívan hozzáálló résztvevők voltak a tájékozottabbak a túlzott sóbeviteli egészségre gyakorolt hatásait illetően.

A sóbevitel csökkentésében a résztvevők a felelősséget elsősorban saját maguknak tulajdonították, majd az élelmiszergyártókat, éttermeket és a szupermarketeket nevezték meg felelősként. A kutatásban résztvevők szerint a sócsökkentéshez szükséges információkat egészségügyi szolgáltatások révén (pl. orvos, dietetikus által) és az élelmiszercímkékről szerezhetik, a médián belül pedig a televízióból, weboldalakról, illetve újságcikkekből.

A kutatást végzők a vizsgálat alapján a magas sótartalmú élelmiszerek megismertetését és az egyéni sóbevitel becslésének megtanítását javasolják. A figyelemfelkeltés alapvető fontossággal bírna, tekintve a résztvevők kapcsán tapasztalt alacsony motivációt a sóbevitel csökkentésében. Nemcsak a témához való hozzáállás megváltoztatása, hanem a sócsökkentő technikák elsajátítását befolyásoló külső tényezők megismerése is szükséges a jövőben. A leginkább hozzáférhető kommunikációs csatornák (TV, internet) alkalmazásával lenne célszerű minél nagyobb tömeget elérni, figyelembe véve a helyi sajátosságokat és a fogyasztók jellemzőit – hangzik a kutatás összegzése.

(További információ a kutatásról: Newson R.S, Elmadfa I, Biro Gy, et al. (2013). Barriers for progress in salt reduction in the general population. An international study. Appetite 23:71C:22-31. DOI: 10.1016/j.appet.2013.07.003.)

Forrás: EUFIC

Kép: Pixabay.com

Van értelme a párizsinak?

Az előrecsomagolt élelmiszerek jóval drágábbak és környezetterhelőbbek csomagolatlan, kimérős társaiknál, de ez már a répás tesztünkből kiderült. Akkor kiszámoltuk, hogy 1000 forintért vesszük a csomagolt répa kilóját, pedig mindössze néhány perc frissen lereszelni (és a költségek is sokkal alacsonyabbak).

Most megnézzük, mi a helyzet a felvágottak terén. Mennyivel fizetünk többet a csomagolt párizsiért, és mi mindent vehetnénk még helyette, ha elzarándokolnánk a húsos pulthoz?

Ahhoz, hogy ezt kiderítsük, elmentünk az egyik szupermarketbe, ahol első körben megnéztük, mennyi húst tartalmaznak a párizsik. A legalacsonyabb 47%-os volt, a legmagasabb 75% húst tartalmazott. Hogy milyen húst? Inkább nem gondolunk bele. És mi van bennük még?

Az összetétel megoszlása:

Ugyanebben a boltban a legolcsóbb kimérős sonka ára 969 Ft/kg (füstölt-főtt pulyka alsócomb), a legdrágább kimérős Brandenburgi füstölt sonka, 3490 Ft/kg, hústartalom 100%.

Vagyis a kimérve kapható sonkáért ugyanannyit kell fizetnünk, mint a jobb minőségű párizsiért. De menjünk tovább.

A legjobb minőségű sonkák kilónkénti ára kb. 5000-10000 Ft között mozog, persze lehetnek eltérések. Ezek már prémium minőségűek, hústartalmuk 100%, és nem tartalmazzák a párizsis fotón látható felesleges összetevőket. Hogyan építhetnénk be ezeket a mindennapjainkba?

Mi lenne, ha kevesebb húst ennénk, mondjuk fele annyit, mint előtte?

Ha egy héten 3 előrecsomagolt csomag 10 dkg-os párizsit elhasználunk, az a drágábbal számolva kb. 1000 Ft. Ebből már vehetünk 15-20 dkg prémium sonkát, amit a húsos napokon tehetünk a szendvicsbe. A húsmentes napokat asztalt paradicsommal, sajttal, zöldségekkel „vészelhetjük át”. A szendvicsbe kerülhet almaszelet, reszelt répa, bazsalikomlevél, de a variációk száma szinte végtelen.

Szerintetek megéri?

Tetszett a cikkünk? Támogasd az egyesületet! Köszönjük!

Kép: Nagy Melinda

    

Már letölthető a fogyasztóvédelmi applikáció

Az NFH olyan ismeretanyagot állított össze új okostelefon-alkalmazásában, amely a mindennapok során leggyakrabban felmerülő fogyasztóvédelmi kérdésekre ad választ. Az alkalmazás segít eligazodni az áruvásárlásra, az internetes kereskedelemre, a termékkel kapcsolatos reklamációra, illetőleg az egyes szolgáltatásokra vonatkozó szabályok rendszerében, ugyanakkor lehetőséget teremt arra is, hogy az érdeklődők megtalálják azt a legrövidebb utat, amelyen keresztül kérdéseikre választ kaphatnak, illetve panaszaikat benyújthatják.

Az alkalmazás részeként lehetőség van a felhasználó által megvásárolt termékek nyilvántartására és beállítható, hogy a program figyelmeztessen a szavatossági, jótállási idő közelgő lejártára is. Az alkalmazás segítségével fényképet készíthetünk a nyugtáról, számláról, jótállási jegyről is, így gyorsan visszakereshető, hogy az adott terméket hol és mikor vásároltuk.


 

 

Az alkalmazás tartalma folyamatosan frissül, a jövőben az egyes témakörökön belül aktuális, az adott szezonhoz köthető tudnivalók is bekerülnek az applikációba. Az adatbázis jelenleg wi-fi környezetben frissül (letöltés után elsőként tehát javasolt wifi-környezetben elindítani), a hamarosan megjelenő első frissítés ugyanakkor lehetővé teszi a 3G alatti adatbázis-frissítést is. Az alkalmazás ingyenesen letölthető:a Google Play Áruházban,  és az App Store-ban.

Kiprobáltátok már? Írjátok meg tapasztalataitokat a cikk alá kommentben!

Forrás: NFH-sajtóközlemény

A cikk megjelenése a Nemzetgazdasági Minisztérium FV-I-13-C-0003 pályázat keretében valósult meg.

Benzolszármazékot találtak heringkonzervekben

A kiemelt ellenőrzés a Magyarországon forgalomba hozott, füstöléssel készült halkonzerveket. A NÉBIH laboratóriumában összesen 36 tételt vizsgáltak. Végül négy füstölt hering halkonzerv tételt kellett kivonni a kereskedelmi forgalomból határérték feletti benzolszármazék (PAH) tartalom miatt. Az élelmiszerlánc-felügyeleti hatóság azonnali hatállyal megtiltotta a vizsgált tételek forgalmazását és elrendelte a fogyasztókhoz eljutott termékek visszahívását.

A PAH-ok (policiklusos aromás szénhidrogének) főként a szerves anyagok tökéletlen égésekor keletkeznek. Többszáz vegyület tartozik a csoportba, mindenütt megtalálhatók a környezetben. A csoport egyes vegyületei rákkeltő hatásúak, de vegyületeinek karcinogén aktivitása különböző. Legfontosabb képviselőjük az erősen rákkeltő benzo(a)pirén. A policiklusos aromás szénhidrogén vegyületek egy részének a magzatot és az immunrendszert károsító, továbbá irritáló és allergizáló hatása is van.

Több úton juthatnak az élelmiszerekbe: környezeti eredetű szennyező anyagokként valamint egyes PAH-okkal szennyezett csomagoló és burkolóanyagok révén, továbbá technológiai eredetű szennyeződésként az élelmiszeripari feldolgozás során: a füstölési, és olyan hőkezelési és szárítási eljárások során szennyezhetik az élelmiszereket, melyek során ezek az élelmiszerek közvetlen kapcsolatba kerülhetnek az égési termékekkel. Környezeti szennyezőanyagként különösen halakban és halászati termékekben fordulhatnak elő.

Az intézkedés azokat a PIF-TRADE COM Kft. által forgalmazott, Lettországból származó „RIGA GOLD Füstölt hering olajban” elnevezésű termékeket érinti, melyek minőségmegőrzési ideje:

 • 2016. március 01.
 • 2016. április 18.,
 • 2016. augusztus 22.,
 • 2017. augusztus 28.

A hatóság a RIGA GOLD márkajelzéssel ellátott valamennyi „Füstölt hering olajban” elnevezésű élelmiszer tétel további forgalomba hozatalát a termék biztonságosságát igazoló laboratóriumi vizsgálati eredmények bemutatásához kötötte.


Forrás: NÉBIH sajtóközlemény

Kép: NÉBIH

 

A cikk megjelenése a Nemzetgazdasági Minisztérium FV-I-13-C-0003 pályázat keretében valósult meg.

Bioszén és a foszfátutánpótlás

A KÖVET Egyesület Környezetvédelmi Munkacsoportjának május 28-i nyílt ülésén ezt a két témát járták körül a WESSLING Hungary Kft. szakemberei és a KÖVET vendégei.

A WESSLING Hungary Kft. környezeti, élelmiszer- és gyógyszerbiztonsági vizsgálatokat végez, ami során az életünkre leginkább hatással lévő elemeket vizsgálják és mérik. Dr. Zanathy László elmondta, hogy a precíz és gyors mérések mellett igyekeznek megérteni a vevők problémáját és megoldást találni rá.

Az első előadáson Filep Zoltán előadásában elmondta, hogy az olajár emelkedésével az energiahatékonyság került előtérbe. Az épületek esetében ez jobb szigetelőrendszereket jelent. Ezzel viszont sokszor megszűntetjük a szellőzést és sokféle vegyi anyagot építünk be a lakásba.

A második előadás a bioszénről szólt. A bioszén növényi vagy állati eredetű biomassza égetésével keletkezik. Ezek közül az állati eredetűre jellemző, hogy rendkívül magas foszfáttartalommal rendelkezik, a növényi eredetű bioszén pedig kiváló szerkezetjavító és vízvisszatartó. Palotai Zoltán a WESSLING Hungary Kft. elmondta, hogy már az indiánok is használták a bioszenet, mert ismerték jó talajjavító képességét.

A természetből „kivett” foszfát visszaforgatására igen nagy szükség van: ez az elem az élet egyik legfontosabb építőanyaga, elengedhetetlen a növényi szervezetek felépítéséhez. A Föld foszfátkészletei végesek. Európában már kimerültek a foszfátot biztosító apatitbányák, így Marokkóból importáljuk a szükséges mennyiséget.

Kínában is jelentős foszfátkitermelés folyik, ám a kínai kormány – rádöbbenve a foszfát jelentőségére – megszüntette annak exportját. Mindez jelentős áremelkedéshez vezetett. Így egyre inkább előnyben részesítenek minden olyan eljárást, amely a foszfát utánpótlásában szerepet játszik.

Az állati csontból készített bioszén közel 30 százaléknyi foszfátot tartalmaz, ezt az előállítási eljárást és a keletkezett termék hasznosíthatóságát kutatja és fejleszti a nyolc európai ország részvételével zajló REFERTIL-projekt, melyben a WESSLING Hungary Kft. analitikai vizsgálataival vesz részt.

Forrás: Követ sajtóközlemény

A fogyasztókat védik az új szabályok

A 2014. június 13-án életbe lépett irányelv szerint a változások főként a nem személyesen vagy nem hivatalos telephelyen történő vásárlásokat érintik. Ez jelentheti az online rendelést, az árubemutatós, vagy az otthoni szerződéskötést is. A rendeletet kizárólag a fogyasztó és a vállalkozás közötti szerződésekre érvényes.

A rendelet két szerződéstípusra érint. Egyrészt az üzlethelyiségen kívül kötött szerződéseket, mint például a házaló kereskedés vagy az utazással egybekötött termékbemutatók, amik főleg az idősebb korosztály számára sok, főleg anyagi problémát okoznak. Sokszor ígéretekkel, ajándékokkal csábítják a potenciális vásárlókat a rendezvényekre, ahol aztán ráveszik őket, az amúgy felesleges termékek megvételére. Emellett ide tartoznak a fogyasztó munkahelyén, lakásán és az interneten történő vásárlások, szerződéskötések.

Az interneten keresztül történő vásárlások száma rohamosan nő. Itt is kiemelt védelemre szorulnak a fogyasztók, hiszen úgy vásárolnak meg egy árut, hogy valójában nem is látják azt és az eladót sem. Ez sokszor okoz kellemetlenségeket a megrendelőnek. Gyakori, hogy amikor a fogyasztó nem azt az árut kapta, amit rendelt, vagy még sincs szüksége rá, a vállalkozás elérhetetlen, és a fogyasztó gondban marad.

Mik ezek az újítások?

 • A szerződéseknek részletesen tartalmazniuk kell minden költséget. Semmilyen rejtett költség, nem rakódhat a feltüntetett árra.
 • A jelenlegi 8 munkanapos elállási határidő 14 napra hosszabbodik, valamint ha a kereskedő nem említi előre, hogy két hétig meggondolhatja magát a vevő, akkor egy évre nyúlik ez az időszak.
 • A kereskedőnek az elállást követő 14 napon belül vissza kell térítenie a fogyasztónak a termék árát, és a szállítási költséget.
 • A kellékszavatosság, a termékszavatosság és a jótállás fogalmának pontos, fogyasztó számára is érthető használata.
 • A szerződéskötést követő telefonos ügyintézéskor, a fogyasztót a hívásért emelt díj nem terhelheti.

Forrás: NFH sajtóközlemény

Kép: dreamstime

A cikk megjelenése a Nemzetgazdasági Minisztérium FV-I-13-C-0003 pályázat keretében valósult meg.

Változnak a fogyasztói jogok az Unióban

A Fogyasztói Jogok Irányelvét minden tagállam köteles volt beilleszteni saját jogalkotásába 2013. december 13.-ig. Az Irányelv, minden olyan esetben erősíti a fogyasztók védelmét, amikor a termékeket vagy szolgáltatásokat nem a kiskereskedelemben vásárolják meg, pl. amikor online, katalógusból vagy online aukción történik a vásárlás. Minden olyan esetben alkalmazni kell majd 2014. június 13. után, amikor a fenti típusú szerződés jön létre az EU fogyasztóival.

Minden kereskedőnek, aki az EU területén végez értékesítést, felül kell vizsgálni jelenlegi ügymenetét, weboldalának tartalmát és felépítését, és általános, illetve eseti szerződési feltételeit annak érdekében, hogy az új szabályozásnak megfeleljen.

Melyek a legfontosabb változások?

 • Tájékoztatással kapcsolatos elvárások: Az irányelv részletezi mindazon információkat, melyeket az eladók kötelesek az EU-beli vásárlóknak nyújtani a szerződésmegkötés előtt. Ezek a követelmények különböznek aszerint, hogy a szerződés egymástól távol lévők között jön-e létre, vagy más módon. A távol lévők közötti szerződésekkel kapcsolatban az Irányelv elismeri, hogy a követelményeket adaptálni kell a technológiai lehetőségek figyelembe vételével (pl.mobiltelefonok).
 • A türelmi időszak kiterjesztése: A távol lévők közötti, és a vevő otthonában kötött szerződések esetén, a vevő részére a szerződéstől való elállásra eddig biztosított 7 napos határidő 14 napra növekszik. A vásárolt szolgáltatások esetében ez a türelmi időszak a szerződés megkötésének időpontjában, áru vásárlása esetén annak a vevő részéről történő átvételének időpontjában kezdődik. Ez az időszak az eddigi 3 hónapos időszakkal szemben 12 hónapig is kiterjeszthető abban az esetben, ha a kereskedő az eladás során elmulasztotta tájékoztatni a vevőt erről a jogáról. Az elállási jog nem vonatkozik bizonyos termékek és szolgáltatások körére ( pl. személyre szabott termék vagy szolgáltatás ) Ezen kívül az elállás jogát akkor sem gyakorolhatja a vevő. Ha a szolgáltatást már teljes egészében teljesítették úgy, hogy a fogyasztó ehhez kifejezetten hozzájárult, és elismerte, hogy az elállás joga ilyen teljesítés esetén elvész. Az Irányelv egy minta nyomtatványt is javasol az elállási jog gyakorlásához, illetve tartalmaz néhány szövegezési javaslatot a szerződésekbe.
 • Csökken a visszafizetési határidő: Az eladók részére a vételár visszafizetésére eddig rendelkezésre álló 30 napos határidő 14 napra csökken. Fontos, hogy avisszafizetésnek tartalmaznia kell a szállítási költséget is.
 • Szállítási határidő: Ellenkező megállapodás hiányában minden terméket a szerződés megkötésétől számított 30 napon belül le kell szállítani.
 • Költségek: Amennyiben az eladó a vevőre kívánja hárítani az áru visszaszállításának költségét, erről köteles a vevőt előre egyértelműen tájékoztatni. Az eladó nem számíthat fel magasabb költséget a kártyás, vagy egyéb fizetési mód tényleges költségeinél és nem kérhet magasabb díjat mint a telefonos segítségnyújtás tényleges költsége. Az eladóknak biztosítani kell, hogy a termék vagy szolgáltatás megszerzésének teljes költsége – annak minden járulékos díjával együtt- nyilvános legyen a szerződés megkötése előtt.
 • Kifejezett kinyilvánítások: Az eladóknak biztosítaniuk kell, hogy az online rendelést leadó vevők kifejezetten kinyilvánítsák fizetési szándékukat. Az Irányelv azt javasolja, hogy a weboldalnak az a gombja, amely a rendelés leadására szolgál, a ”megrendelés fizetési kötelezettséggel”, vagy hasonló egyértelmű szövegezéssel legyen megjelölve. Az extrák igénybevételéhez feltüntetett ablakok előre bepipálása tilos lesz, a vevőknek határozottan kell nyilatkozniuk azok bejelölésével.
 • Következtetés: Bármely, az EU területére fogyasztói terméket értékesítő vállalkozásnak felül kell vizsgálnia eddigi eladási ügymenetét, hogy kiderüljön, milyen változtatásokat kell végrehajtaniuk annak érdekében, hogy megfeleljenek az Irányelvet alkalmazó jogalkotásnak. A weboldalakon írt feltételeiket valószínűleg meg kell változtatniuk, az pedig biztos, hogy az online megrendeléseket (és a hozzájuk tartozó visszaszállítási és visszatérítési feltételeket) frissíteniük kell.

Forrás : monaq.com

Kép: dreamstime

 

A cikk megjelenése a Nemzetgazdasági Minisztérium FV-I-13-C-0003 pályázat keretében valósult meg.

Smink