Zöldség-gyümölcs / Legújabb

     Aszalás - a legősibb tartósítási mód / Cikk
Nem csak a legősibb, de a legegyszerűbb is!  Bár az aszalásról leginkább az aszalt gyümölcsök jutnak eszükbe, kitűnően aszalhatóak még a zöldségek, a zöldfűszerek, a húsok, valamint a gomba is. 
     Fagyasztási kisokos - friss zöldséget, gyümölcsöt télen is! / Cikk
Egyszerű útmutató a gyümölcsök, zöldségek és fűszernövények fagyasztásához Bob Flowerdew: Grow Your Own Eat your Own című könyve alapján.
     5000 adag étel - feleslegből / Cikk
London, Párizs, Amszterdam és Brüsszel és más világvárosok után Budapesten került megszervezésre az Esélyt az Ételnek Nap: egy óriási üstben 5000 adag ételt főztek rászorulók számára, jó minőségű, mégis valahol feleslegessé vált alapanyagból. Gratulálunk! Az akciót a TVE is támogatta.
     Kivonják a forgalomból a növényvédőszerrel szennyezett paprikát / Cikk
A Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal is kimutatta a növényvédőszer jelenlétét a Greenpeace vizsgálatában kifogásolt paprika mintában. A hatóság elrendelte az érintett paprika tételek forgalomból történő kivonását,és megindította a hatósági eljárást.
     7 tipp a fenntartható étkezéshez / Cikk
Több zöldség, hüvelyes és helyi alapanyag, tervezés, adagolás – csak néhány tipp, hogyan lehet nem csak egészséges de környezetkímélőbb az étkezésed. 
     Banán-dilemma / Cikk
Már Magyarországon is minden tízedik kiló elfogyasztott gyümölcs banán. Ha megfizetnénk a termelése valódi árát, háromszorosába kerülne, így viszont létminimum alatt élnek a termelői. 
     Az ananász ára / Videó
Tudtad hogy az ár, amit az ananászért fizetsz, hogyan oszlik meg azok között, akik az asztalodig eljuttatták? Aki az ültetvényeken dolgozik mindössze ennek 4%-ából kénytelen magát fenntartani. A Consumers International filmjéből megtudhatod, milyen a munkás élet Costa Ricában, milyen szociális és munkakörülmények jellemzőek, milyen károkat okoznak a felelőtlenül felhasznált vegyszerek. De a helyzet nem reménytelen, létezik kis léptékű termelés és fair trade ananász kereskedelem is. Ha megnézted a filmet, olvasd el cikkünket a témáról: Ananász: a munkásokat is fogyasztja
     Segíts egészségesen enni a gyereknek / Cikk
Az étel üzemanyag a tevékeny, sikeres élethez, tápanyag az erős testért, a frappáns gondolatokért. 
     Budapest Első Esti Piaca a Király utcában / Cikk
Sokan nem tudnak reggel vagy délelőttönként piacra járni, ezért találták ki a szervezők az esti piacot. Az első piacnapon megnéztük mit találunk, milyen a hangulat és milyenek az árak.
     Erdőkert, közösségi mezőgazdálkodás és világbéke egyben / Cikk
Frank Wesemann-nal, a Brandenburg-közeli Waldgarten gazdájával beszélgettünk, aki kertész, magmentő és egy jobb világban rendületlenül hívő, elhivatott aktivista is.
     Közösségi kert és közösségi mezőgazdálkodás egyben / Cikk
Átmeneti gyönyörűséget találtunk a közösségi kert és a közösségi mezőgazdálkodás között Berlin határában. Interjú a Bauerngarten gazdájával és képek a spirálkertekről.
     Közösségi kert és közösségi mezőgazdálkodás egyben / Cikk
Átmeneti gyönyörűséget találtunk a közösségi kert és a közösségi mezőgazdálkodás között Berlin határában. Max sprirálkertjeit kicsit lusta, de lelkes kertészeknek találták ki. Interjú a Bauerngarten gazdájával és képek a kertről.  
     Hogyan működik a közösségi mezőgazdálkodás? Gyakorlati képzés Győrött / Cikk
Magyarországon is egyre inkább erősödik a közösségi mezőgazdálkodás mozgalma: gazdálkodók és vásárlóik alkotnak közösséget, hogy segítsék egymást. A Tudatos Vásárlók Egyesülete szeptember 26-án gyakorlati képzést szervez Győrött a téma iránt érdeklődőknek.
     Hogyan működik a közösségi mezőgazdálkodás? Gyakorlati képzés Gödöllőn / Cikk
Magyarországon is egyre inkább erősödik a közösségi mezőgazdálkodás mozgalma: gazdálkodók és vásárlóik alkotnak közösséget, hogy segítsék egymást. A Tudatos Vásárlók Egyesülete szeptember 19-én gyakorlati képzést szervez Gödöllőn a téma iránt érdeklődőknek.
     Közösségi kertek a fővárosban / Cikk
Milyen közösségi kertek vannak Budapesten? Képes összefoglalónk következik.
     10 érv a befőzés mellett / Cikk
Lekvár, befőtt, chutney – rengeteg módja van a befőzésnek. Íme 10 ok, hogy miért is éri meg.
     Mennyi gyümölcs van a mesefigurás gyümölcslevekben? / Cikk
A gyerekeknek szánt termékeket általában mesefigurákkal próbálják meg eladhatóbbá tenni. A gyerek ez alapján választ, és legyen bármilyen pocsék is az adott termék, nagy eséllyel a kosárban végzi. Kíváncsiak voltunk, mi a helyzet a kétdecis, gyerekeket célzó gyümölcslevek terén, ezért párat leemeltünk egy nagyobb szupermarket polcáról, és milliméter papírral mutatjuk meg, hogy a dobozhoz képest mennyi gyümölcslé került a mesefigurás ivólevekbe.  
     Tanulmányúton jártunk Csehországban / Cikk
Júniusban a TVE két képviselője részt vett a „Tanuljunk a Szolidaritás Központú Élelmiszer-rendszerekről” Grundtvig Tanulási Kapcsolatok program csehországi tapasztalatcsere-programján. A 3 napos tanulmányúton nemzetközi partnereinkkel a tapasztalatok megosztása mellett új célokat is meghatároztunk.  
     Savanyúságot vizsgált a NÉBIH: 52 termékből 27 ellen indult hatósági eljárás / Cikk
Savanyúságokat tesztelt a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (NÉBIH). Az 52 vizsgált termékből 27 esetben kellett hatósági eljárást indítani. Gond volt többek között a szacharin és a kén-dioxid tartalommal, valamint az esetek harmadában jelölési hibákat is találtak. Ezután országos ellenőrzést rendeltek el.
     10 lépés a fenntartható élelmiszerfogyasztás felé / Cikk
Nem csak egészségügyi szempontból érdekes, hogy mi kerül a tányérra. A gazdasági, társadalmi hatások legalább olyan fontosak, így érdemes alaposan megfontolni, hogy milyen élelmiszert vásárolunk. Az alábbi útmutató segít a fenntartható, környezettudatos és etikus élelmiszerfogyasztás kialakításában.
     Nemzetközi találkozót szervezett a TVE a szolidaritás alapú fogyasztásról / Cikk
Májusban szerveztük meg a TVE legújabb nemzetközi projektjének magyar látogatását. A hat országból érkező nemzetközi csapat arról tanult nálunk, hogy miként működhetnek sikeres közösségi kezdeményezések akár vállalkozásként is.
     Van értelme a párizsinak? / Cikk
Belegondoltatok már, hogy mennyi felesleges dolgot tesznek a párizsiba, és milyen drága, ha előrecsomagolva vesszük meg? Mi van benne, és mit vehetünk helyette? Utánaszámoltunk.
     Vajon ki kaszál a kesun? - A szupermarketek árpése és megoldás / Cikk
Cikksorozatunkban az indiai kesudió-feldolgozó üzemekben tapasztalható munka-és termelési körülményeket vizsgáló tényfeltáró kutatás eredményeibe adunk betekintést. A kutatást a Tudatos Vásárlók Egyesületének partnere, a brit Traidcraft Exchange készítette 2013-ban. Hogyan működik a szupermarketek árprése és milyen megoldások kínálkoznak a problémára?
     Honnan jön a mangó? - Mindenkinek van feladata / Cikk
Megszerettük a mangót. De honnan érkezik Magyarországra és milyen körülmények között termesztik? Cikksorozatunkban most azt mutatjuk be, hogy milyen feladati vannak a szupermarketeknek és a döntéshozóknak.
     Honnan jön a mangó? - Felelős szavak / Cikk
Megszerettük a mangót. De honnan érkezik Magyarországra és milyen körülmények között termesztik? Cikksorozatunkban most azt mutatjuk be, hogy milyen apróbb változások történhetnek, ha az érintett vállalatok felelősséget vállalnak a kérdésben.
     Honnan jön a mangó? - munkások a szegénységi küszöb alatt / Cikk
Megszerettük a mangót. De honnan érkezik Magyarországra és milyen körülmények között termesztik? Cikksorozatunkban bemutatjuk a kevésbé ismert, és kevésbé vidám részleteket is. Most a munkások megélhetési körülményeit.  

idénynövények - szeptember