Nagylátószög / Legújabb

     Hol van Klaus? / Videó
Mindannyian tudjuk, hogy az interneten számos veszély leselkedik a gyerekekre: pornográfia, erőszak, zaklatás, személyes adatokkal visszaélés. A valóságban mindezektől Te is megóvnád gyermekedet. Akkor óvd meg őt a világhálón is! Érdemes megismerni és alkalmazni azokat a technikai megoldásokat, amelyekkel kiszűrhetjük a veszélyes tartalmakat. Védd meg gyermekedet a Nemzeti Média- és Hírközlési Hatóság által ajánlott, ingyenesen letölthető szűrőszoftverrel a káros internetes tartalmaktól! Miért fontos a gyermekvédelmi szűrőszoftver? Hogyan tölthető le? Hogyan működik? Olvassatok róla bővebben, és töltsétek le itt!
     Annyira szeretem a családomat, hogy lassítanom kell, nehogy elveszítsem őket / Cikk
 A Slow Mozgalom követői különböző indíttatással kezdtek neki az új életformának, de valami közös bennük: lassúbb, tartalamasabb, minőségi életre vágynak. Debrecen is lelassult. Beszámoló következik első kézből. 
     Te is tehetsz azért, hogy a gyereked szeresse az ovit, sulit! / Cikk
Számos környezetvédelmi, hagyományőrző vagy toleranciát segítő foglalkozás szervezői már "házhoz mennek". Tudatos szülőként ne várjunk mindent a pedagógustól. Szervezzünk mi magunk a gyerkőc óvodájába, iskolájába alternatív foglalkozásokat. Íme néhány izgalmas program. 
     A gyerekek könnyen elfogadják, hogy nem vagyunk egyformák / Cikk
„Akár csak egyetlen, a témában nem érintett olvasó kézbe veszi ezeket a különleges meséket, talán mozdul egy picit a világ előre. Nekem így színes a világ.” Ungvári Bélyácz Betti mesekönyv íróval, pedagógussal a színesavilág-book.hu kitalálójával beszélgettünk másságról, elfogadásról, mesekönyvekről.  
     A vézna, szemüveges, a Down-szindromás és a cigány – mesekönyvek az elfogadásról / Cikk
Miközben szülőként azt szeretnénk, hogy a gyermekünk a környezetétől a lehető legnagyobb elfogadást kapja, vajon teszünk-e azért, hogy ő maga is elfogadóvá váljon? Gyereknap alkalmából olyan mesekönyvekből szemezgettünk, amelyek segítenek elfogadni a másságot. 
     Élelmünk története [angol] / Videó
A USC Canada kisfilmje bemutatja, hogyan változott meg az elmúlt 50 éveben a világ élelmezése, megtudhatjuk, hogyan és miért változott meg az ellátási lánc és azt is mit tehetünk azért, hogy újra a helyes irányban haladjunk.
     Bizunesh története [etióp, angol feliratos] / Videó
1983-85 között Etiópiában pusztított a XX. század legnagyobb éhínsége, 8 millió embert érintett, 1 millió volt a  halálos áldozatok száma. Bizunesh elmeséli nekünk, hogyan élte meg és túl ezt az időszakot. A svéd egyházi segítséggel helyben alakuló női segély egylet segített neki újjáépíteni a házát, adott erőt a folytatáshoz és 2 kecskét, amivel újra kezdhette az életét. Szárazságtűrő növényeket kezdtek telepíteni és öntözőrendszert is kiépítettek. Így most már újra boldog életet élhet ő és az a 30.000 ember a helyi közösségekben, akinek az 1996-os Wuchale projekt segített.
     Két évnyi hulladék egy befőttes üvegben [angol] / Videó
Lauren Singer két évi hulladéka elfér egy befőttes üvegben. Kövessük végig egy napját, hogy lássuk, ez hogyan lehetséges New Yorkban! Hogyan működik egy bevásárlás, milyen hulladékot termel, hogyan előzi meg a hulladékok keletkezését, milyen tisztítószereket használ? Ahogy egy háztartás, egy étterem is működhet hulladékmentesen: A hulladékmentes étterem [angol]
     Újra gyerekek lehetnek – Földhangoló Ökotábor felnőtteknek / Cikk
Sokan szeretnék újraélni gyerekkorukat: fűben feküdni, tehenet fejni, patakban turkálni, lekvárt főzni, íjászkodni. Ezt az igényt ismerték fel néhányan, és megszervezték a felnőtteknek szóló, immár két éve sikeres nagybörzsönyi ökotábort. 
     Akik nem akarnak rabszolgatartók lenni / Cikk
Fair trade desszert, csokikóstoltatás, telefon, vásárlók meggyőzése - csak néhány azok közül a vállalások közül, amelyeket a Fair Trade Világnapi workshopon neves gasztronómiai szakértők, környezetvédő aktivisták, magánszemélyek bevállaltak. Fotóbeszámoló következik. 
     Drága jövő nemzedékek: sajnálom [angol, feliratos] / Videó
Prince Ea rapper újra ébresztőt fúj a világnak. Az általa létrehozott "Make 'SMART' Cool" mozgalom arra törekszik, hogy hogy a szabad gondolkodás - mindenféle preferencia nélkül -, és az intelligencia beintegrálódhasson a hiphop műfajba, az oktatás mellett száll síkra, és kreativitásra ösztönöz. Legújabb üzenete a jövő nemzedéknek szól, akik talán túlélik és visszaemlékeznek majd erre az időszakra.
     Adod az adód? / Videó
Adótok 1 százaléka civil szervezeteknek nagyon sokat számít, ne felejtsetek el rendelkezni róla! Ha fontosnak tartjátok a munkánk, minket is támogathattok. A Tudatos Vásárlók Egyesülete adószáma: 18245770-2-43.
     Olcsó pólót tessék! / Videó
Április 24-én, a divatforradalom napján a berlini Alexanderplatzra tették ki ezt a 2 eurós pólóautomatát, hogy megnézzék, az emberek akkor is megvennék-e a pólót, ha látják, hogy ki fizeti meg az igazi árát. Azok a munkások, akik óránként 13 centet keresnek, és napi 16 órát dolgoznak. Az emberek csak egy olcsó pólót akartak, de végül hallgattak a szívükre, és okosabb dologra fordították a pénzüket, mind adományoztak inkább.
     Csokisokk [angol] / Videó
Felháborít, hogy a csokidhoz szükséges kakaót embertelen munkakörülmények között állítják elő? Írd alá a petíciót, és jelezd a gyártók felé, hogy változást követelsz. Ha tudni szertnéd, hol vehetsz méltányos csokit olvasd el erről szóló cikkünket! Ajánlott oldal: Make Chocolate Fair!
     Kevesebb rabszolgamunka a kakaótermelésben / Cikk
Egy újonnan megjelent kutatás szerint az UTZ minősítést szerzett kakaótermelők az elmúlt években nem csak magasabb jövedelemhez és stabil felvevőpiachoz jutottak, de a környezetterhelés is csökkent a méltányos kereskedelmi szövetség révén.  
     Közösségi mezőgazdálkodási modellek [angol] / Videó
A Wageningen UR 5 üzleti modellt fejlesztett ki a "városi mezőgazdaság" működtetésére, fejlesztésére. Olvass többet nálunk a közösségi mezőgazdálkodásról!
     A betétgyűrű [német] / Videó
A betétgyűrű segít a rászorulóknak megtalálni a visszaváltható üvegeket. Paul Ketz találmánya azokhoz szól, akiknek az üvegvisszaváltás bevétele számít, és emiatt gyakran a kukákba mélyen benyúlva, veszélyes hulladék közt kell kutatniuk.
     Olvasd el a címkét! / Videó
Élelmiszer vásárlásakor sok dologra kell figyelni, honnan jött, hogyan készült, milyen a csomagolása. Feldolgozott élelmiszernél mindig ellenőrizd a termék elnevezését, a minőségmegőrzési időt, az összetevők listáját, és ha lehet, válaszd az ökológiai termelésből származó (bió) készítményeket. És persze olvasd a Tudatosvasarlo.hu-t!
     Tartsd az olajat a földben [angol] / Videó
Lásd, amit Nina lát mindennapjaiban, ez nem csak a helyiek ügye! Az Amazonas esőerdei a teljes ökoszisztémával együtt elpusztulnak azokon a helyeken, ahol a fokozódó olaj kitermelés folyik. Szeretnél tenni ez ellen? Az Amazonwatch.org oldalon erre is megtalálod a lehetőséget.
     Tippek sikkes és etikus ruhatárhoz / Cikk
Szeretnéd tudni, melyek a „jó” márkák, hol érdemes vásárolni – vagy épp hol ne? Sajnos nem olyan egyszerű jó és rossz kategóriákba sorolni a divatcégeket.
     Épp elájul, aki a pólódat varrta / Cikk
Zara, Tesco (F&F), H&M, Armani – egy átfogó kutatás megmutatta, mennyire érdekli a világ 50 legnagyobb ruházati cégét az, hogy a termékeiket varró, ázsiai gyárakban dolgoztatott százezrek keresete elérje a létminimumot.
     Támad a kapszulás kávé szörnyeteg [angol] / Videó
A kapszulás kávé az egyik legjobb példa a felesleges szeméttermelésre. Instant megoldás azok számára, akik egy mozdulattal akarnak hozzájutni elengedhetetlen koffeinadagjukhoz.   E közben 2013-ban csak a Green Mountain Coffee annyi kapszulát állított elő, ami sorba rakva 10,5-szer körbeérné a Földet... Ajánlott cikk: Godzilla helyett a kapszulás kávé szemétszörnye pusztítja el a világot.
     Zöldülő online piacterek / Cikk
Az online piacterek támogatják a tárgyak túlélését, s ezzel a tudatos fogyasztást. Emellett intenzív és profi marketingjükkel állandóan vásárlásra ösztönöznek. Cikkünkben bemutatjuk, hogyan segítik a legnagyobb online piacterek a valóban környezettudatos döntéseket. 
     Fogyasztóvédelem és fenntarthatóság kéz a kézben / Cikk
A világ egy óriási lehetőséget szalasztana el, ha nem fűzné szorosabbra a kapcsolatot a fogyasztóvédelem és a fenntartható fejlődés között – magyarázza Amanda Long, a Fogyasztóvédelmi Világszervezet főigazgatója.
     Nem könnyű pálmaolaj-mentes kozmetikumot találni / Cikk
A kozmetikumok és tisztítószerek gyakori összetevője a pálmaolaj vagy a belőle készült szintetikus anyagok. A népszerű alapanyag termesztése sokszor az esőerdők pusztulásával jár. Nagyon oda kell figyelni, ha ki akarod szűrni. Lehet, hogy a legjobb, ha kevesebb pipereszert használunk.
     A Járókelő.hu jó eszköz az életminőségünk javításához / Cikk
Számos bosszantó dologgal szembesülünk az utcákon. A járókelő.hu segít felelős állampolgárnak lenni, és összekapcsolja a városlakókat az önkormányzatokkal, szolgáltatókkal. Kérdéseinkre Le Marietta projektvezető válaszolt.