Nagylátószög / Legújabb

     Tartósítás papírral / Cikk
Becslések szerint a világ élelmiszerkészletének negyede a kukában végzi.  A pazarlás csökkentéséhez járulhat hozzá egy találmány, amellyel meghosszabbítható a zöldségek és gyümölcsök eltarthatósági ideje. Egy egyszerű, gyógynövényekkel átitatott papírdarabról van szó.
     Kisvakond álmodik / Videó
A Kisvakond már 1984-ben az energiaválságról álmodott. Bár nem biztos, hogy a leg célravezetőbb a szőnyeg közepén a parkettából tűzet rakni, és jó lett volna a kéményt is előbb elkészíteni, de azért újdonsült barátjával csak rájöttek, hogy lehet máshogyan is élni, ha a túlélés a tét. A globális felmelegedésről és a klímaváltozásról nem esett szó, pedig már jó lett volna akkor elgondolkodni a problémákról.
     Börtön az ilyen munkahely / Máshol olvastuk
     Nagyon Zöld Füzet / Könyvajánló
     Behind the Brands [angol] / Videó
Szép dolog szembeszállni az etikátlan óriásvállalatokkal, de eredményt úgysem érhetünk el velük szemben – gondolják sokan. Az Oxfam nevű civil szervezet a Behind the Brands kampányával bebizonyította, hogy alig egy év alatt jelentős változtatásokra lehet bírni a legnagyobb cégeket is. Ajánlott cikk: Mennyire etikusak az élelmiszergyártók?
     Megéri a multik körmére nézni / Cikk
Szép dolog szembeszállni az etikátlan óriásvállalatokkal, de eredményt úgysem érhetünk el velük szemben – gondolják sokan. Az Oxfam nevű civil szervezet bebizonyította, hogy alig egy év alatt jelentős változtatásokra lehet bírni a legnagyobb cégeket is.
     Hősök Tere - Az vagy, amit teszel! / Videó
"Azt szeretnénk, hogy Magyarországon minél több ember álljon ki és tegyen valamit másokért a mindennapokban. Pozitív változásra van szükség, de sokan vagyunk, akik nem tudjuk hogy kezdjünk hozzá. Ha inspiráljuk a környezetünkben élőket és megtanítjuk hogyan váljanak mindennapi hősökké, elindíthatjuk ezt a pozitív változást." Ajánlott oldalak: Hősök tere, Hősök Tere FB. Ajánlott videó: Ájult riportert mentettek a Deákon
     Berkovics Dalma: A hozzáférés ereje - TEDxYouth@Budapest2013 / Videó
Berkovics Dalma a OuiShare és a Collaborative Consumption magyarországi képviselője. Előadásában arról beszél, hogyan definiálja újra fogyasztási szokásainkat a megosztásra épülő gazdaság terjedése. Dalmával találkozhatsz az Ökoszolgálat Öko háztartás tréning 2014. programján 2014. 04. 27-én. Ajánlott cikk: Oszd meg az ételed!, ajánlott video: Marieke Hart: A megosztás hatalma, TEDxBrainport [angol]
     Csatlakoztunk a húsmentes hétfőhöz: húshagyó kedd a TVE-ben / Cikk
Egy ember, egy év, heti egy nap húsmentesen - máris 100 kg-mal kevesebb a szén-dioxid a légkörben. Ennyit 52 fiatal fa képes megkötni egy év alatt a fa fajtájától, méretétől, élőhelyétől függően. Tegyél az egészségedért, környezetedért, csatlakozz te is a húsmentes hétfőhöz!
     Nyeregbe 2014 / Videó
Keresd a lakhelyedhez legközelebbi Nyeregbe! kerékpármentő műhelyt  és ajándékozd el leharcolt bicajod. A program szervezői életet varázsolnak bele és elszállítják azoknak a nagycsaládosoknak, vagy épp család nélkül felnövő gyerekeknek, akik szeretnék, hogy egy kerékpár a mindennapjaikba csempészve megkönnyítse, feldobja életüket. Ajánlott oldal: Nyeregbe!
     Nyitott könyvespolc a KÖKI Terminálban / Videó
Az ország első nyitott könyvespolcát a kispesti KÖKI Terminálban hozták létre 2012-ben. A KMO az olvasáskultúrát akarja népszerűsíteni a Magyar Kultúra Napjához kapcsolódóan indított akcióval.
     És nekem mit tanácsolsz? / Videó
Most nem az a kérdés, hogy mit csináltok a háztartásotokban, hanem hogy milyen kedvvel csináljátok! Segítünk! Ajánlott oldalak: Ökoszolgálat, Öko háztartás tréning 2014.
     járókelő.hu / Videó
Lépj, ha az illetékesek nem teszik meg! A tét egy szebb Budapest, de ki nevet a végén? A Járókelő.hu-n zajlik az állampolgárok és az önkormányzatok közötti utcai társasjáték. Ha van egy probléma, ami bosszant, de nem tudod, kihez kell fordulni e miatt, vagy már elhajtottak az illetékesek, itt a megoldás: Tedd fel a Járókelő.hu-ra a köztéri problémákról szóló bejelentésedet, itt továbbják ezeket az illetékes hivataloknak, és a választ is közzéteszik.
     Ismerd meg a címkéket: Rainforest Alliance / Cikk
Ezen a héten újabb címkével bővítjük (öko)címke adatbázisunkat. A Rainforest Alliance egy fenntarthatósági program trópusi országok farmerei számára, megfelelő gazdasági alternatívát jelentenek az esőerdők irtása helyett.
     Öko háztartás tréning 2014. / Videó
Környezettudatos praktikák városlakóknak: 2014. márciusában indul a negyedik Öko háztartás tréning. Az eddigi slágertémák – kozmetikumok, energia- és víztakarékosság, egészséges ételek – mellett lesz boldogságtréning, öko mama képző, balkon kertész tanfolyam, lesz szó a közösségi bevásárlásról, valamint a hozzáférés alapú társadalomról. Száraz előadások helyett interaktív programokat és közös gyakorlatokat ígérünk: lesz kozmetikum és nyers étel készítés, palántázás, kipróbálhatod az öko babázást és rengeteg öko terméket ismerhetsz meg.
     Mennyire etikusak az élelmiszergyártók? / Cikk
Sokszor elhangzik, hogy a fogyasztók tudatosságán múlik többek között az is, hogy a fejlődő országok munkásai milyen körülmények között élnek. Néha azonban nehéz megítélni, hogy melyik márka mellőzésével vagy támogatásával tudunk segíteni. Az Oxfam nevű civil szervezet olyan szemléletes adatbázist állított össze, amely megkönnyíti a döntést.
     Generation Awake - Awakeners [angol, feliratos] / Videó
A „Generation Awake” egy kampány, amelyet az Európai Bizottság azzal a céllal hozott létre, hogy felhívja a figyelmet mindazokra a lépésekre, amelyeket mindennapi életében bármelyikünk megtehet a víz, az energia és egyéb természeti erőforrások kímélése és a hulladék mennyiségének csökkentése céljából.
     Biokert az árokparton / Videó
Az Ökoszolgálat "Öko háztartás tréning városlakóknak" nevű programján bárki könnyen elsajátíthatja a környezettudatos és takarékos háztartás-vezetés alapvető praktikáit. A gyakorlat-orientált program keretében több ismert szakember segítségével ismerhetjük meg a mindennapjainkat fenyegető kihívásokat és persze azt is, hogyan tudjuk ezeket leküzdeni saját életmódunk megváltoztatásával. Reméljük 2014-ben is lesz újra ilyen remek program sorozat!
     1% esély a termékteszteknek / Cikk
2013-ban teszteltünk elektronikus számlát, joghurtot, tejet, müzliszeletet, fogyasztásmérő-eszközöket, illetve öko mosó-és mosogatószereket olvasóink bevonásával. Eddig közel 200 ezerszer kattintottatok ezekre az anyagokra, és számtalan helyen megjelentünk a sajtóban. Ha fontosnak tartod, hogy folytassuk ezt a tevékenységünket, ajánld nekünk az adód 1%-át.
     Te rajzolsz, én varrok / Videó
Te rajzolsz, én varrok A  projekt egyszerű és nagyszerű: a gyermek rajza alapján varrják meg a játékot, a képeket elnézve eszméletlen ügyesen keltik életre a figurákat. És hogy ez miért zöld? Hát, mert ha egy ilyet rendel valaki, sikerül megúszni egy újabb, a világ másik végén fillérekért gyártott, aztán méregdrága plüssizé megvásárlását, helyette a helyben készült, nagyon személyes meglepetést kapja a gyermek.
     Sustainable Palm oil production [angol] / Videó
Nem csak esőerdő pusztítással lehet pálmaolajat előállítani. Nem kell Szumátrán, Borneón kipusztulniuk az elefántoknak, orangutánoknak, tigriseknek… Lehet máshogy is csinálni. A WWF segítségével megalapított  Roundtable on Sustainable Palm Oil (RSPO) küldetése a fenntartható olajpálma termesztés és az ebből származó pálmaolaj kereskedelmének segítése és minősítése.
     The Scarecrow [angol] / Videó
Ha már úgy is játszik a gyerek, nem csak lövöldözni lehet, és egymás ellen lenni. Mi bújik meg a "farm fresh" mögött? Nem árt, ha ezzel már a gyerekek is szembesülnek és játékos formában megismerkednek az alternatív lehetőségekkel. Nézzünk be az új játék kulisszái mögé!
     Tegyél a tisztességes kereskedelemért a TVE-vel! / Cikk
Az emberi jogok világnapján a Tudatos Vásárlók Egyesülete kampányt indít, és arra kéri a magyar kereskedelmi láncokat, illetve az európai döntéshozókat, hogy teremtsenek átláthatóbb és igazságosabb körülményeket a beszállítói láncokban.
     Állítsuk meg a túlhalászatot! [angol] / Videó
Uli Henrik Streckenbach animációja elsősorban gyönyörű. A tartalom viszont a tengerek túlhalászása, ami viszont már nem olyan szép, sőt, inkább félelmetes. Ajánlott link: Fish Fight: A megafonos tévészakács újra akcióban; Sikeres volt a “fish fight”; Fish Fight
     Huszonöt vízimalom egyetlen faluban / Videó
Pápateszéren valaki rájött, hogy a faluban elképesztően sok patakmalom működött. Most felújítják a malmokat, és lehet, hogy a jövőben még fontos szerepük lesz. Ajánlott videó: Pápateszéri vízimalmok, MTV, Kincskereső 2011. II. rész