Nagylátószög / Legújabb

     Csendes gyarmatosítók / Videó
Az éghajlat-változás következtében olyan invazív fajok jelennek meg, amelyek károsan hatnak az őshonos élőlényekre. Tudósok dolgoznak azon, hogy megtalálják azokat a módszereket, amikkel meg lehet előzni e kártékony, és gyakran nagyon agresszíven terjeszkedő élőlények megtelepedését. A filmet a Francia Intézet által szervezett 'A környezetvédelem hónapja 2014' rendezvényen 2014. november 20-án 18:00 időpontban ingyenesen nézhetjük meg. A vetítést kerekasztal beszélgetés követi szakértőkkel, melynek célja a helyzetelemzés, valamint az invazív fajok kezelésének ismertetése Franciaországban és Magyarországon.
     Anglia első hulladékmentes étterme [angol] / Videó
A Silóban minden hulladékot újrahasznosítanak, az alapanyagokat csak újrahasználható tárolóedényekben szállíttatják ki, a zöldségeket, gyümölcsöket általában helyi termelőktől szerzik be. A tányérok újrahasznosított műanyagzacskókból készültek, az italt pedig eredetileg befőttesüvegnek készült „poharakból” fogyaszthatjuk. A számla emailen érkezik a papírspórolás jegyében, ahogy a WC-t is a gépek által elhasznált vízzel igyekeznek majd öblíteni, a napelemek pedig az energiatakarékosságot szolgálják. Ajánlott video: A hulladékmentes étterem [angol]
     Sürgősen lassítsunk! [francia] / Videó
Vannak, akik nem rohannak minden áron, hanem hagynak maguknak időt. A dokumentumfilm rendező, Philippe Borrel Európában, az Egyesült Államokban, Latin-Amerikában és Indiában forgatott olyan kezdeményezésekről, helyi közösségekről és civilekről, akik egy másfajta gondolkodásmódon alapuló életformát követnek. A film francia nyelvű, magyar hangalámondásos vetítését a rendező részvételével a Francia Intézet által szervezett 'A környezetvédelem hónapja 2014' rendezvényen 2014. november 13-án 17:00 időpontban ingyenesen nézhetjük meg. Az egész napos 'A rövid ellátási láncok jelene és jövője, az önkormányzatok lehetőségei' program lezárásaként. ajánlott video: a teljes film francia nyelven
     Volt egyszer egy erdő / Videó
Luc Jacquet filmje egy csodálatos utazásra invitálja nézőit, mely során olyan perspektívából ismerhetjük meg környezetünket, melyre korábban nem volt lehetőség. Láthatjuk, hogyan alakultak és formálódtak Földünk legnagyobb esőerdői, azok a lélegzetelállító, az ember számára ez idáig zárt világok, melyeket napjainkban a kipusztulás veszélye fenyeget. A film francia nyelvű, magyar hangalámondásos vetítését a Francia Intézet által szervezett 'A környezetvédelem hónapja 2014' rendezvény megnyitó napján, 2014. november 5-én ingyenesen nézhetjük meg.
     The change / Videó
Egy sok díjat nyert animációs film, mely úgy mond rengeteget, hogy egy szó sem hangzik el benne. Gyermekmese felnőtteknek, ha már egyszer úgyis előről kell kezdenünk a tanulást.
     Peru: az arany nem ehető / Videó
Tudod, hogy honnan származik az arany, ami a gyűrűdben, a telefonod és egyéb kütyüid áramköreiben vagy a csatlakozók felületén van? Jó eséllyel Peruból - innen jön a világ aranyszükségletének jó része. A helyiek viszont nagy árat fizetnek ezért. A cianidos technológiás bányászás 250.000 liter vizet használ fel egy nagy bányában, míg egy átlagos család 30 liter vizet fogyaszt el egy napon. A maradvány: eltűnő cianidos lagúnák. Ajánlott oldal: Make IT Fair
     Katie's Krops [angol] / Videó
A 14 éves Katie társadalmi vállalkozása a Katie's Krops már 200.000 dollárt költött arra, hogy 9-16 éves gyerekek zöldségeket tudjanak termeszeni és megtermett terményekkel segítsék a helyi rászorulókat. Jelenlegi állapot: 75 kert 25 államban, Katie új terve: 500 kert 50 államban.
     Mennyi marad Földünkből? / Cikk
Minden, amit a mai és az év végéig következő napokban csinálunk, a gyerekeink elől veszi el a természeti erőforrásokat. 2005-ben még októberben volt a „túllövés napja”.
     A fenntarthatóság mítoszai / Cikk
Csak azért, mert szelektíven gyűjtöd a hulladékot, még nem vagy zöld. Ha környezetbarát dolgokat veszel, akkor sem. 
     Nőljön nagyra a ceruzád! [angol] / Videó
Te mit csinálsz a ceruzáddal, ha már végig hegyezted? Kidobod? Ez ne dobd el, ültesd el és láss csodát! ajánlott cikk: Akár el is ültetheted a ceruzád!
     Farmers Market Nutrition Program [angol] / Videó
Az FNMP egy jegy rendszer. A rendszerben megkapott helyi (New York City) pénzt a háziasszonyok csak a helyi termelői piacon költhetik el friss és helyben megtermelt termékekre. Ajánlott oldal: Grow NYC, Ajánlott video: Boone St. Farms [angol]
     Vállalják a felelősséget a ruhaláncok? / Cikk
A pamutgyártás hatalmas ökológiai lábnyoma, a túlfogyasztás és a harmadik világbeli ruhaipari munkások sokszor nevetségesen alacsony fizetése és embertelen munkakörülményei miatt a globális méretekkel bíró ruhaipari cégeknek óriási a felelősségük. Vajon a hazánkban is jelen lévő, a piacot kifejezetten a fast fashion, vagyis az olcsó, eldobható divattal elárasztó cégek mennyire érzik felelősségük súlyát? 10 bolthálózat egy-egy boltját, honlapját néztük végig.
     Disco Soup [angol] / Videó
Fiatalok zenehallgatás közben kidobástól megmentett, egyébként le nem szedett, be nem takarított alapanyagokból készítették Oxfordban az első DiscoSoup programon az összes ételt. Ajánlott cikk: Gyümölcsszüret a megapoliszban; Ajánlott oldal: Esélyt az ételnek
     Napos Oldal / Videó
Hát ilyen a Napos Oldal! Náluk is használhatod a Tudatos Vásárló Kedvezménykártyád.
     Boone St. Farms [angol] / Videó
Az East Baltimore Midwayben élők legalább 20%-a élelmiszer sivatagban él. Számukra a Boone St. Farms önkéntesek segítségével olyan környezetet teremtett, ahol a helyiek maguk termeszthetik meg az élelmüket, ezzel gyökeresen megváltoztatva a saját élelmezésükhöz való hozzáállásukat. Ebben a kertben nem csak saját fogyasztásra termelnek, árusítani is szokták terményeiket. Elfogadott fizetési módok: készpénz, EBT, WIC, és FMNP.
     Az első csokoládé íze Elefántcsontparton [dán, angol feliratos] / Videó
Bár Elefántcsontpart a világ vezető kakaóbab-termelője, az ültetvényeken dolgozó munkások még sosem ettek csokoládét. Most alkalmuk nyílt a kósolásra. A munkások azt sem tudták, hogy mit készítenek az általuk szüretelt kakaóbabból. A munkavezető 7 eurót keres naponta, amiből 14 családtagját és 4 dolgozóját kell eltartania és kifizetni, így érthető, hogy a 2 eurós csokoládé valóban luxusnak számít Elefántcsontparton.
     Etikus úti célok az Ethical Traveller szerint / Cikk
Komoly gazdasági és politikai jelentősége van annak, hogy hova utazunk, hol hagyjuk a lábnyomunkat. A tudatosan megválasztott úti cél egyéni és globális szinten is sokat adhat. A választásban az Ethical Traveller listájának szempontjai is segíthetnek.
     Magyar hippi alakítja a globális szemétpiacot / Videó
Rágógumi, cigicsikk, chipses zacskó. Tom Szaky fűtermesztéssel kezdte, mára a TerraCycle piacvezető a hagyományosan újra nem hasznosítható hulladékok feldolgozásában. A szemét szerinte szexi, csak ezt még nem látjuk be.
     Szakrális Közgazdaság [angol, feliratos] / Videó
Mi az a szakrális közgazdaság? Mit jelent a pénz, a hiány, a nyereség? Árucikket teremtünk mindenből, mi lesz ennek a következménye? Mi lenne, ha ezt nem így tennénk? Ajánlott oldal: Sacred economics
     How to Grow Healthy Eaters [angol] / Videó
A FoodCorps az USA 15 államában működik együtt helyi szervezetekkel. Céljuk, hogy a gyerekekkel megismertessék az utat az egészséges élelemhez és táplálkozáshoz. Jelszavaik valának: iskolakertek, közös főzés, a gyerekek ételhez fűződő kapcsolatának megváltoztatása, és még sok szép gondolat.
     Csak egy kicsit lett zöldebb a vébé / Cikk
A szervezők több mint 3,6 millió turistát várnak Brazíliába a világbajnokság idejére. Az esemény 2,7 millió tonna szén-dioxid kibocsátásának fele ezektől a látogatóktól származik majd, a maradék pedig magától az eseménytől. Milyen környezetterhelése lesz, és mivel próbálják ellensúlyozni?
     Helyettesíthető a pálmaolaj? / Cikk
Világszerte óriási a kereslet a pálmaolajra, a nápolyitól a krémeken át a biodízelig ezernyi termékben megtalálható. A kereslet kiszolgálása érdekében esőerdőket irtanak, így többek között kihalófélben lévő állatok pusztulnak el. Ezért a legnagyobb felelősség a nagyvállalatokat terheli. Utánanéztük, melyek nyitottak a változtatásra, és milyen más alternatíva létezik.
     Az utolsó fogás [angol, feliratos] / Videó
Milyen hatással van a világtengerek túlzott halászata környezetünkre, táplálékunkra és a jövőnkre? Charles Clover alámerült, hogy bemutassa a dermesztő valóságot a Föld tengereinek kifosztásáról. Nézd meg velünk a teljes filmet az Ökofilmklub szervezésében 2014. június 19-én, 19:00 órától az A38 hajón. Haraszti Anikó a TVE-től szakértőként vesz részt a programon. Ajánlott videó: Állítsuk meg a túlhalászatot! [angol]
     Nyíregyházi Kosár Közösség / Videó
Hogyan is indult a Nyíregyházi Kosár Közösség? A megnyitóról készült filmből megtudhatjuk. Fontos cél volt a helyi gazdaság élénkítése, a pénz helyben tartása. Ezen felül fő cél természetesen a tagok számára egészséges élelem biztosítása helyi gazdáktól származó termékekkel. És hol tartanak most? Megtudhatod, ha követed Facebook oldalukat!
     A hulladékmentes étterem [angol] / Videó
Justin a Sandwich Me In étterem tulajdonosa minden újrahasznosítható hulladékot hazavisz és az otthoni szelektív gyűjtőkbe teszi, így biztosítja, hogy szendvics bárja 100%-osan hulladék mentes. Míg egy átlagos étterem egy óra alatt termel 8 gallon hulladékot, addig nála 2 év alatt keletkezett ennyi, de azt is elvitte egy helyi művész, aki egy alkotáshoz ezt felhasználta. Alapanyagai helyi termelőktől származnak és most már komposztálási tanfolyamot is szervez az étteremben. Ajánlott video: Anglia első hulladékmentes étterme [angol]
     Gasztroangyal - Irodai piac / Videó
Milyen lehet, amikor piac költözik egy irodába? A Gasztroangyal megmutatja a nézőknek, hogyan vándorolnak irodaházakon keresztül a Budapest környéki termelők, akiktől az ott dolgozók rögtön friss árukat vásárolhatnak. Marcsi megismerkedik az árusokkal, és a portékáikból főz is néhány finomságot. Ajánlott oldal: Mozgó Piac