Hulladék / Legújabb

     Az élelmiszerhulladék lábnyoma [angol] / Videó
Az élelmiszerhulladékok ökolábnyomát nem egyszerű kiszámolni. Van gazdasági, környezeti, társadalmi "ár", ezekbe sokan bele sem gondolunk. Ez a gazdálkodók veszteségétől egészen a fegyveres területi harcokig nagyon sok féle képpen jelenik meg. Sokat mindent tehetünk a probléma megoldásért, a lehetőségek sorában legfontosabb a megelőzés. Tájékozódj tovább a témában: Élelmiszer-hulladék: erkölcstelen és oktalan pazarlás; A rántott húsomat és a pizzámat nem adom!; Virágzik az ételmegosztó mozgalom; 5000 adag étel - feleslegből; Friss és máris a szemétben; Pazarlás elleni étterem, Sydney [Angol]; Élelmiszer pazarlás = pénz pazarlás
     Élelmiszer pazarlás = pénz pazarlás / Videó
Ha eddig esetleg nem esett volna le, hogy az élelmiszerpazarlás mögött az ökológiai kérdéseken túl mekkora pénz pazarlás is áll, akkor csak nézd végig ezeket a szemléletes konyhai műveleteket! Most már átjött? Tájékozódj tovább a témában: Élelmiszer-hulladék: erkölcstelen és oktalan pazarlás; A rántott húsomat és a pizzámat nem adom!; Virágzik az ételmegosztó mozgalom; 5000 adag étel - feleslegből; Friss és máris a szemétben; Pazarlás elleni étterem, Sydney [Angol]
     Hulladék harcos [angol, feliratos] / Videó
Egy csodálatos dokumentumfilm a Michael Raynolds által kitalált, tervezett, és kivitelezett új típusú "radikálisan fenntartható" házakról. A "Földhajók" lényege, hogy minimális energiaráfordítás mellett, jellemzően hulladéknak minősített alapanyagokból készít egy szakmabeli csapat egy önfenntartó épületegyüttest, ami nem megújuló erőforrások igénybevétele nélkül, hálózaton kívül oldja meg az ivóvíz, a villany, és a hőszabályozás kérdéseit, esetenként még élelmiszert is termelve a lakóinak. A filmet beszélgetéssel egybekötött vetítésen az Ökofilmklubban is megnézheted 2016. február 18-án, 19:00 órától az A38 hajón. ajánlott oldalak: Earthship Biotecture; Earthship Magyarország - FB
     Etikus és környezetbarát karácsonyi ajándékok / Cikk
Termékeket, szolgáltatásokat ajánlunk azok számára, akiknek a karácsonyi ajándékozásnál fontos, hogy kik, hogyan, milyen körülmények között állították elő az ajándékot, és az mennyire környezetbarát.  
     Gyerekkönyvek környezetvédelemről és a másságról 3-12 éves korig / Cikk
Egy-egy jól megválasztott mesekönyvvel nyitottá, érzékenyebbé tehetjük csemetéinket olyan témák iránt, mint a környezet- és természetvédelem, vagy a másság elfogadása.  2015-ben és korábban megjelent mesekönyvet ajánlunk. 
     Friss és máris a szemétben / Videó
Adjunk esélyt az ételnek! Vajon mi Miért nem? csináljuk ezt másképpen? Pedig vannak olyanok, akiknél otthon Két évnyi hulladék egy befőttes üvegben is elfér. Mit tehetünk mi? Vállaljuk Ökofitnesz kihívást, vagy beszélgessünk a témáról ökokörben! De hogy is működik ez nagyban? Valójában az Élelmiszer-hulladék: erkölcstelen és oktalan pazarlás. Sokszor teljesen felesleges, betarthatatlan normáknak nem megfelelő, tökéletes, egészséges és fogyasztható termény kerül közvetlenül a földekről a hulladékba. A bukott citromtól a tízezer fős esküvőig - kreatív ötletek a nagyvilágból élelmiszerhulladék csökkentésre bizonyítják, hogy lehet másképpen is csinálni. Például 5000 adag étel - feleslegből is elkészíthető, csak össze kell fogni.
     NoPack: Megnyílt az első magyarországi csomagolásmentes bolt és kávézó / Cikk
Az október 1-én nyílt budaörsi boltban, amely egyúttal kávézó is, nincs felesleges csomagolóanyag. Mindenki a saját dobozába, üvegébe vagy kosarába teheti a megvásárolt élelmiszert. A tulajdonosok hitvallása, hogy egy előre eltervezett vásárlással nem csak élelmiszert és csomagolóanyagot, de pénzt is spórolhatunk. Képes beszámoló a helyszínről. 
     Biobrikett: környezetbarát, olcsó fűtési alternatíva / Cikk
Az elmúlt években külföldi mintára Magyarországon is elkezdtek biobrikettet gyártani hulladék biomasszából hátrányos helyzetű, főként vidéki roma közösségek. Így elő lehet állítani a rászorulók téli tüzelőjének egy részét. Ugyanakkor vannak problémák is a módszerrel.
     Ahol még a mosószer is helyi – csomagolásmentes bolt Belgiumban / Cikk
2014 decemberében nyílt meg Belgium második csomagolásmentes boltja Leuvenben. A termékek nagy részét kimérve árulják, de már az alapanyag beszerzésénél is törekednek a fenntarthatóságra: még a mosószer is helyi. 
     Ökodivat, újrafarmer - a Réthy Fashion-nél jártunk / Cikk
Éva régóta vonzódik a divathoz. Mindig is úgy gondolta, ha egyszer erre a területre téved, valami különlegeset szeretne alkotni. Ma már egyedi ruhákat tervez használt farmerból és divatbemutatót szervez iskolásoknak. 
     Virágzik az ételmegosztó mozgalom / Cikk
Csupán négy hónapja kezdte meg működését a Leuven Food Sharing mozgalom, és máris 3600 résztvevője van. A csoport tagjai szabadon árusíthatnak, vásárolhatnak vagy ajándékozhatnak egymásnak otthon készített ételeket közös étkezésre vagy akár elvitelre. 
     Egy fesztivál, ahol tízezer látogató csupán 21 gramm hulladékot termel fejenként / Cikk
Május végén 27. alkalommal rendezték meg a belgiumi Leuvenben a Wereldfeest-et. A  Világfesztivál a szórakoztatás mellett kiemelten foglalkozik a fejlődő országok problémáinak bemutatásával, mindezt tudatosan zöld környezetben.    
     Ökokör találkozó: közösségi kert, Átalakuló Wekerle, biobrikett / Cikk
Többek között ezeket a kezdeményezéseket ismerhettük meg az Ökokör találkozón, ahol részt vett a nemzetközi Ökokör program kitalálója Marilyn Mehlmann is. Elkészült a várva várt kisfilmünk az Ökokörökről. Hangulatképek és videó nem csak zöldeknek. 
     A bukott citromtól a tízezer fős esküvőig - kreatív ötletek a nagyvilágból élelmiszerhulladék csökkentésre / Cikk
Egy kávézó zárás utáni élete az USA-ban, groteszk alma kampány Franciaországban, túlméretezett indiai esküvők ételmentő akciói. Összegyűjtöttünk néhány innovatív ötletet a nagyvilágból, ki hogyan próbálja csökkenteni az élelmiszerhulladékot.  
     ÚjraRuha – recycling gyerek kollekcióval rukkolt elő a Printa / Cikk
Nemrég került ki Majoros Zita tervező keze alól az Aware gyerek kollekció, amelynek darabjai újrahasznosított pamut hulladékból készültek. A Printában kiselejtezett pamutpólók, pulóverek, de még orvosi köpenyek is újjászületnek. Képek a slow-divat hazai műhelyéből. 
     Két évnyi hulladék egy befőttes üvegben [angol] / Videó
Lauren Singer két évi hulladéka elfér egy befőttes üvegben. Kövessük végig egy napját, hogy lássuk, ez hogyan lehetséges New Yorkban! Hogyan működik egy bevásárlás, milyen hulladékot termel, hogyan előzi meg a hulladékok keletkezését, milyen tisztítószereket használ? Ahogy egy háztartás, egy étterem is működhet hulladékmentesen: A hulladékmentes étterem [angol]
     Miért nem? / Videó
Magyarországon évente kb. 100.000 t megmenthető élelmiszer lenne. De mi történik ezzel? Járjuk körbe az ételmaradékok problémáját! Miért dobunk annyi élelmiszert a kukába? Mit lehetne tenni, hogy a fejenként évi 40-50 kg csökkenjen vagy azokhoz jusson el, akik rászorulnak? A válaszokért nézd meg a videót és olvasd el cikkünket arról, hogyan Adjunk esélyt az ételnek!
     Microbeads [angol] / Videó
Milyen utat jár be a microbead a gyártástól az óceánig? Mi történik vele az úton és ennek milyen hatása van ránk és a környezetre? Egyáltalán mi az a microbead? A válaszokat megtudhatod a The Story of Sfuff Project új filmjéből. Hogyan és mit tehetek azért, hogy ez ne folytatódjék így tovább?
     A berlini csomagolásmentes bolt kritikus szemmel / Cikk
Egy olvasónk személyesen is ellátogatott a berlini csomagolásmentes boltba. Habár az alapötlet nagyon jó, mégis úgy tűnik a csomagolásmentesség inkább marketingeszköz, valahogy hiányoltuk a radikális hozzáállást.
     „Voltak, akik kételkedtek, hogy az Ökokör csoportvezető ingyen csinálja” / Cikk
Régi-új öko barátságok, szaloncukor – és sajtkészítés, sok-sok nevetés és gasztronómiai tobzódás – csak néhány pillanatkép a pápai és a döbröntei Ökokor életéből. Az írásért és a megvalósításért köszönet Sós Mari csoportvezetőnek. 
     Hasznos használt dolgok ingyen vagy kevés pénzért / Cikk
Szinte minden megtalálható a Facebook bolhapiacokon, garázsvásárokon. Csak szemfülesnek kell lenni a kincsek megtalálásához. Már több tízezren használják.
     A palackok szelleme [angol] / Videó
Vannak, akik már Nemet mondtak a palackozott vízre, van aki bemutatja, hogy mi a sorsa az elhajított műanyag hulladéknak egy egészestés filmben, vagy egy kis gondolatébresztően, de van, aki a szemét szigeteket kutatja az óceánban, van aki környezettudatos figyelemfelkeltésként terméket készít az óceánból kihalászott műanyag hulladékból. Ettől eltérően Aurora Robson a művészeten keresztül foglalkozik a problémával. Az amerikai Columbusban élő aktivisták által folyókból, tavakból és parkokból gyűjtött műanyag hulladék a keze alatt elgondolkodtató óceánlakó viziszörnyek formájában válik műalkotássá.
     Támad a kapszulás kávé szörnyeteg [angol] / Videó
A kapszulás kávé az egyik legjobb példa a felesleges szeméttermelésre. Instant megoldás azok számára, akik egy mozdulattal akarnak hozzájutni elengedhetetlen koffeinadagjukhoz.   E közben 2013-ban csak a Green Mountain Coffee annyi kapszulát állított elő, ami sorba rakva 10,5-szer körbeérné a Földet... Ajánlott cikk: Godzilla helyett a kapszulás kávé szemétszörnye pusztítja el a világot.
     Támogasd az Ökokör programot adód 1%-val / Cikk
"Mindig volt otthon házi tojás - mennyire jó már? Együtt készültünk az ünnepekre, karácsonyra közösen gyártottuk a fürdőgolyót, húsvétkor tojást festettünk" és ez csak egy kis részlet egy ÖkoKörös élménybeszámolóból. Ha fontosnak tartod, hogy háztartászöldítő programunk még több emberhez eljusson, támogasd a TVE-t adód 1%-val. A Tudatos Vásárlók Egyesülete adószáma: 18245770-2-43.
     „A mi kukacos almánknak sokkal jobb az íze, mint a februári epernek!” / Cikk
Nem csak a töppedő ökolábnyom miatt felejthetetlen az Ökokör, hanem a változatos közösségi élmények miatt is. Cikkünkben bekukucskálhatsz a csoporttalálkozók izgalmas világa. Ha tetszik, most csatlakozhatsz.
     Csillaglámpa újrahasznosított kartonból / Cikk
Franta Ági egyszerű és nagyszerű, újrahasznosított kartonlámpájára is a Magyar Design Évkönyv 2013-ban bukkantunk rá.
  • Nemzeti Fejlesztési Minisztérium, a fogyasztók érdekében