alap kinézet

System Messages

GMO

Génmanipuláció: a vonalkód alapján kiderül?

Egy lánclevélben terjedő városi legenda nyomába eredtünk. A levél szerint a vonalkódból kiolvasható, hogy az adott zöldség vagy gyümölcs génmanipulált-e. Téves a rémisztgetés.

 

Melyik boltban találhatunk GM élelmiszert?

A Greenpeace megjelentette a GMO kisokos - kiadványát. A füzet számba veszi, hogy a 162 legfontosabb hazai élelmiszergyártó és -forgalmazó közül melyek garantálják a génmódosított összetevők mellőzését. Az eredmények szerint, a jelentősebb hazai cégek kétharmada vállalja, hogy az általa előállított vagy forgalmazott termékek génmódosítás-mentesek.

Eltörpül a GM növények termesztése a biogazdálkodás mellett

A lakosság ellenállásának hatására a génmódosított növények termesztése Európában 2011-ben is a szántóföldi terület 0,1 %-a alatt maradt - derül ki a Föld Barátai Európa ma közzétett adataiból. Ezzel szemben az ökológiai gazdálkodásba bevont területek 3,7%-ot tesznek ki. 

Csatlakoztunk az Alpok-Adria GMO-mentes régióhoz

Határozatot szavazott meg az Országgyűlés, felkérve az önkormányzatokat, hogy közigazgatási területükön tiltsák meg a genetikailag módosított szervezetek alkalmazását az agrárgazdaságban.

Termékteszt: étolajok

Napjaink legnépszerűbb konyhai zsiradéka az étolaj.  A Tudatos Vásárló magazin Magyarország tíz legnépszerűbb finomított napraforgóolaját vizsgálta laboratóriumban.

Győzött a Greenpeace a bíróságon GMO ügyben

Azoknak a Greenpeace aktivistáknak adott igazat a Pesti Központi Kerületi Bíróság, akik 5 évvel ezelőtt egy áruházban a vásárlók figyelmezetésére darált sertéshús konzerveket címkéztek fel GMO felirattal. 

Videók

Mi az, hogy GM állat?

(Még) nem elérhető genetikailag módosított állatból készült termék az EU-ban, de a tudományos világ foglalkozik a kérdéssel. Az FSA tudósa egyszerűen, érthetően elmondja, mi a technilógia lényege, hogyan lehetséges GM állatot létrehozni.

Linkek

  •      GMO Compass
  •      GM Contamination Register
  • Nemzeti Fejlesztési Minisztérium, a fogyasztók érdekében

Smink