Fogyasztóvédelem / Legújabb

     Határérték feletti rovarölőszer hatóanyagot találtunk egy bébiételben / Cikk
Labortesztünkben a 11 mintából az Ovko almás-áfonyás bébiétel határértéken felül tartalmazott növényvédőszer-maradékot. Köszönjük, hogy pénzadományotokkal segítettétek a tesztet!
     Világosbarna és nem kakaó ízű a hamis kakaó / Cikk
Eddig mintegy 1000 zacskó hamisított kakaó zárolását és kobzását rendelte el a NÉBIH Kiemelt Ügyek Igazgatósága (KÜI). Az ügyet a gyártó bejelentésére kezdte el vizsgálni a különleges esetekre specializálódott csapat.
     Benzolszármazékkal szennyezett sprotni a polcokon / Cikk
Határérték feletti benzolszármazék (PAH) tartalom miatt újabb füstölt sprotni halkonzerveket vontak ki a kereskedelmi forgalomból az élelmiszerbiztonsági szakemberek.
     Reklámtrükkök ABC-je: de hát szabad vagy! / Cikk
Tucatnyi tanulmány bizonyítja, hogy egy igen egyszerű kifejezéssel megsokszorozható a meggyőzőerő. A reklámszakma is előszeretettel alkalmazza ezt a fogást, és tényleg működik, hiszen arra játszik rá, hogy mindenki szeretne tudatos, felelősségteljes vásárló színében feltűnni.
     Mit tehetünk a spammel? / Cikk
Nagyon észnél kell lennie annak, aki egy hivatalosnak álcázott fizetésmegvonásról szóló e-mailre nem kattint rá rögtön a postafiókja megnyitása után. Ez csak egy a durvábbnál durvább spamek közül. Vajon kivédhetők?
     Veszélyesek a gyerekeknek szóló írószerek? / Cikk
Kora óvodás kortól a gyerekek kedvenc játékai közé tartozik a rajzolás, színezés, festés. Az alkotások időnként elmélyülten, a ceruza, radír szopogatásával, rágcsálásával készülnek, ami veszélyt jelenthet, mert káros anyagok juthatnak a szervezetbe. Az Nemzeti Fogyasztóvédelmi Hatóság 36 gyerekeknek szóló írószert vizsgált.
     Leválthatja a papírcímkét a lézeres tetoválás / Videó
Június végén az EU elfogadta, hogy a gyümölcsök származási helyének megjelölésére egy újfajta lézeres technológiát használjanak. A módszer élelmiszerbiztonsági szempontból előrelépést jelent, mert nyomon követhető a származásuk, megakadályozható az átcímkézés. Ajánlott cikk: Leválthatja a papírcímkét a lézeres tetoválás
     60 milliós bírság a UPC Magyarország Kft.-nek / Cikk
Tavaly ősszel a UPC levélben kereste meg előfizetőit azzal, hogy érvényben lévő szerződéseik megszűnnek. Ugyanezzel a mozdulattal új szerződést küldött nekik, melyet a cég aláírtnak tekintett az ügyfelek részéről, ha azok átvették a küldeményt. 60 milliós bírság kifizetésére kötelezték.  
     CE jelölés / Címke
     Tíz év garancia egy pulóverre / Cikk
A Flint and Tinder amerikai cég olyan prémium minőségű unisex kapucnis kardigánok gyártását tűzte ki céljául, amelyek a legkiválóbb anyagokból és 100%-ban az USA-ban készülnek. Emellett 10 év garanciát adnak minden egyes kardigánra, és ingyenes javítást ígérnek.
     Ketreces biotojást húsvétra! / Cikk
Szemfüles olvasónk bionak tűnő ketreces tojást kapott lencsevégre egy hazai szupermarketben. A helyzet tragikomikumát emeli, hogy dupla buktatóról van szó,nemcsak a gyártó neve, de a bolti kiírás is finoman szólva megtévesztő. 
     A letölthető termékeket kínáló honlapok nagy része megtévesztő / Cikk
Az Európai Bizottság vizsgálata szerint a számítógépre vagy mobilra letölthető termékeket kínáló weboldalak 75%-a nem felel meg a fogyasztóvédelmi előírásoknak. A magyar hatóság 6 honlapot ellenőrzött, amelyből 5-nél derítettek fel szabálytalanságokat.
     Megtévesztő jelölések az élelmiszercímkéken / Cikk
Cukormentes! Csökkentett zsírtartalmú! – harsogják az öles betűk, és már kapjuk is le a dobozt a polcról. Hiszen ki akarna cukros vagy zsíros terméket venni, ha lehet „egészségeset” is? Ám a vonzó feliratok mögött megbújó igazságot sokszor a kis betűk rejtik.
     Győzött az ecet! / Cikk
2011 elején fordultunk a GVH-hoz a Calgon ecetes TV reklámja miatt. Végre pont került az ügy végére, és nem is akármilyen eredménnyel. A GVH 15 millió forintra bírságolta a Calgon forgalmazóját fogyasztók megtévesztése miatt. 
     Mikrohullámú sütő: áldás vagy átok? / Cikk
A mikrohullámú sütő az emberiség egyik nagy találmánya – kár, hogy ilyen sokan gyanakodnak rá.  
     Nemzeti színek és a Hungarikum szlogen miatt GVH bírság az Auchannak / Cikk
A GVH megállapította, hogy az Auchan tisztességtelen kereskedelmi gyakorlatot folytatott, amikor egyes termékeinek népszerűsítése során valótlanul azt a látszatot keltette a fogyasztóban, hogy magyar terméket vásárol.
     Mire panaszkodtunk a legtöbbet 2011-ben? / Cikk
Lejárt szavatosságú termék, jogtalannak vélt bírság, indokolatlanul magas törlesztő részlet? Mely szolgáltatásokkal szemben érkezett a legtöbb fogyasztói panasz 2011-ben? A Budapesti Békéltető Testület éves jelentéséből kiderül.
     Utasjogok okostelefonon / Cikk
Nagyon kellemetlen, amikor az utazás nem a terveknek megfelelően alakul. Előfordulhat, hogy törölnek egy járatot, vagy a hotel nem felel meg a hirdetésben közölt információknak –  az ilyen helyzeteket könnyebb kezelni, ha tisztában vagyunk a jogainkkal. Ezt segíti az új Európai Bizottság új okostelefonos alkalmazása
     Nincs gátja a telefonos zaklatásnak / Máshol olvastuk
Vagy a teljes tudatlanság, vagy a semmilyen féket nem jelentő törvény lehet az oka, hogy bevallottan számítógép generálta számok alapján keresik fel esetleges ügyfeleiket a bizsukereskedő Bijoux Club munkatársai. Ezt a vállalkozást ezúttal sikerült beazonosítani, ám más hasonló cégekkel szemben – a jogkövetés kikényszerítéséhez szükséges alapvető információk hiányában – tehetetlenek a hatóságok és a távközlési szolgáltatók.
     Nem minden szúnyogriasztó, ami annak látszik / Cikk
Az ÁNTSZ közleményben hívja fel a figyelmet arra, hogy körültekintőnek kell lenni szúnyog- és kullancsriasztó szerek vásárlásakor.
     Tudományos élelmiszercímkék / Cikk
Decembertől a gyártók csak tudományosan megalapozott állításokat tüntethetnek fel az élelmiszereken. Az Európai Bizottság elfogadta azt a jegyzéket, amely egybegyűjti az élelmiszerek csomagolásán olvasható, egészséget befolyásoló tájékoztató kijelentéseket. 
     Túlreagáljuk az élelmiszerbotrányokat / Cikk
Az elmúlt években számos élelmiszerbotránytól volt a hangos a sajtó. A botrányokat követő fogyasztói magatartásról és annak változásáról kérdeztük a Budapesti Corvinus Egyetem Élelmiszertudományi Karának adjunktusát, Dr. Kasza Gyulát.
     Internetes hibajavítás hálózat nélkül / Cikk
Lassul, akadozik. Eltűnik, visszajön. Működik, de nem úgy, ahogy kellene. Bejelentjük a szolgáltatónál, de mire kijönnek, megjavul. Mit tehetünk, ha még az sem egyértelmű, hogy mi a hiba és ki a hibás?
     Kiskorúaknak szóló reklámok miatt bírságolt a GVH / Cikk
A GVH két eljárásában is tisztességtelen kereskedelmi gyakorlatot állapított meg kiskorúaknak szóló tájékoztatások miatt. A Nappy kutyus, a Filly királyi család és az Egmont matrica forgalmazóira összesen 2.000.000 Ft bírságot szabott ki a hatóság.