Fogyasztóvédelem / Legújabb

     Szavatosság és jótállás – becsapós bolti üzenetek / Cikk
"Akciós terméket nem cserélünk! Készpénzt nem adunk vissza!" Ehhez hasonló félrevezető tájékoztatást kapnak a fogyasztók a boltokban a jótállással, szavatossággal kapcsolatban- derült ki az NFH vizsgálatából.  
     Fogyasztóvédelmi közvéleménykutatás 2015 (NFH) / Videó
Te is szó nélkül hagyod, ha a több ezer forintos cipődnek egy hónap után ok nélkül leesik a talpa? Ne nyugodj bele, ha tudod, hogy neked van igazad! Élj a jogaiddal! Reklamálni nem szégyen! Kövesd Te is Fogyasztó Barátot és tájékozódj a Nemzeti Fogyasztóvédelmi Hatóság oldalán!
     Fulladásveszélyes csecsemő- és kisgyermek ruhákat találtak / Cikk
Gyerekruhákat és gyerekcipőket vizsgáltak a Nemzeti Fogyasztóvédelmi Hatóság szakemberei. Több száz ruhát ellenőriztek országszerte az üzletekben, ezen túl laboratóriumi vizsgálatot is végeztek. A termékek 86,3 %-a megbukott a teszten. 
     Tíz dolog, amit tudnod kell, ha gyermeked kórházba kerül / Cikk
Bent alhatok-e a gyerekkel a kórházban? Műtik a gyereket, de nem tájékoztat az orvos, nem tudom mi történik.  Ehhez hasonló kérdések merülhetnek fel, ha a gyerekünk kórházba kerül. Íme a TASZ válaszai. 
     56 milliós bírság az Auchannak jogsértő reklámért / Cikk
A Gazdasági Versenyhivatal 56 millió forintra bírságolta az Auchan Magyarország Kft.-t , mivel több, összehasonlításokat tartalmazó reklámja megtévesztő volt. és  nem tárgyilagosan tüntette fel az árkülönbséget. 
     250 millió forint bírságot kapott a Telenor / Cikk
A Nemzeti Média- és Hírközlési Hatóság májusban 250 millió forint pénzbírságot szabott ki a Telenor Magyarország Zrt.-re, mivel a szolgáltató jogsértő módon, egyoldalúan módosította az egyéni előfizetői szerződéseket.  
     Veszélyes rollerek, triciklik, autók - Mire figyeljünk? / Cikk
22 féle rollert, triciklit, játék gördeszkát, lábbal hajtható kisautót vizsgált a Nemzeti Fogyasztóvédelmi Hatóság. Sajnos 12 termékről  kiderült, hogy nem biztonságos, ezeket a hatóság kivonja a forgalomból.
     Penészes, átcsomagolt bolti termékekre bukkant a NÉBIH egy kistermelőnél / Cikk
Egy péteri kistermelőnél tartott ellenőrzés során a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal penészes kukákat, ipari zsírt, lejárt szavatosságú, átcsomagolt terméket talált. A hatóság 5700 kg alapanyag, félkész- és késztermék forgalomból történő kivonását és megsemmisítését rendelte el.
     A visszaküldés költsége és a fogyasztó egyéb kötelezettségei / Cikk
A termék visszaküldésének költségeit a fogyasztó viseli, kivéve ha a webáruház az általános szerződési feltételeiben ezt magára vállalta.
     Ha drágább kiszállítást választottál / Cikk
Gyorsfutár hozta ki a megrendelt terméket: kicsit drágább volt, mint a sima futár, de hamar megjött a csomag. Mégis elállok a vásárlástól. Ugye visszajár nekem a kiszállítás díja?
     Újabb termékbemutató cég kapott bírságot / Cikk
A főleg időseket és betegeket célzó termékbemutatók legnépszerűbb slágerei a gyógyító hatásúnak beállított termékek. Sajnos a legtöbb szemfényvesztés. Most épp a Jugis 2007 Kft-t bírságolta meg a GVH tisztességtelen kereskedelmi gyakorlatért.   
     Öt fogyasztói jog, amit jó, ha ismersz / Videó
Ismerd meg az öt fogyasztói jogot, amiről tudnod kell, ha az EU-ben vásárolsz! Keresd a Fogyasztó Barát sorozatunkat, további fogyasztóvédelni információért, illetve olvasd Fogyasztóvédelem rovatunkat!
     A webáruház visszatartási joga / Cikk
Elálltam a vásárlástól, de a webáruház a visszatartási jogra hivatkozva nem akarja visszaadni a pénzem, amíg a terméket vissza nem kapja! Mi ez a visszatartási jog?
     Teszteld magad! Milyen jogaid vannak internetes vásárláskor? / Cikk
Szoktál neten vásárolni? Tisztában vagy a jogaiddal, vannak még kérdéseid? Teszteld magad!  
     Netezünk, de nem védekezünk / Cikk
A cyber bűnözés akár több milliárd euro veszteséget is okozhat az európai gazdaságnak évente. Több mint 150 ezer vírusnak és egyéb rosszindulatú programnak vagyunk kitéve naponta, de a hazai lakosság fele nem használ vírusirtót.  
     Az eladó visszatérítési kötelezettségének módja / Cikk
Visszaküldtem az interneten rendelt árut, mert nem olyan volt, amit elgondoltam. A webáruház készpénzben akarja visszaadni az árat, holott én átutalással fizettem. Követelhetem az átutalást?
     Gyerekek használták volna a visszavont termékek harmadát / Cikk
Főleg játékok és főleg kínai áruk akadtak fenn az EU nem élelmiszerekre vonatkozó fogyasztóvédelmi hálóján. 2014-ben 2500 terméket vontak ki a forgalomból vagy akadályozták meg az Unióba való behozatalukat. Magyarország a legszorgalmasabb bejelentő. 
     Egymilliárdos gigabírságot kapott az Auchan, mert jogtalanul sarcolta a beszállítóit / Cikk
A Gazdasági Versenyhivatal megállapította, hogy utólagos árkedvezmény-támogatást szedett a cég a beszállítóitól, hogy azok termékei bekerülhessenek vagy bennmaradhassanak az Auchan árukészletében. A beszállítók nem élelmiszereket szállítottak be, és nem kicsi, sérülékeny cégek voltak.
     Szennyezett kávé bukott a NÉBIH tesztjén / Cikk
A hatóság a határérték feletti mikotoxin tartalom miatt azonnali hatállyal elrendelte a D.KAISER Krone nevű termék forgalomból történő kivonását. Két kávénál kisebb jelölési hibák akadtak. Kedveltségi vizsgálat is volt. Sajno bio és fair trade terméket nem vizsgáltak.
     Igazi rezsicsökkentés, amivel a környezet is nyer / Cikk
Az új európai energiahatékonysági szabályok 14 000 forint megtakarítását eredményezik egy átlagos háztartásban évente. Az érintett 11 millió otthonban nem csak a költségek, de a károsanyag-kibocsátás is csökken.
     A webáruház visszatérítési kötelezettsége / Cikk
  A webáruház 30 napra vállalja a vételár visszafizetését. Nem lassú ez egy kicsit? De – és nem is szabályos.
     Fogyasztóvédelmi Világnap / Videó
Március 15-én tartják a Fogyasztóvédelmi Világnapot. Ennek kapcsán Perényi Zsófival, a Tudatos Vásárlók Egyesületének munkatársával beszélgettek a Promontor TV munkatársai. Az Ökokörökről és a közösségi mezőgazdálkodásról is a hallhattok benne információkat.
     Fontos buktató az internetes vásárlásnál: az elállási nyilatkozat visszaigazolása / Cikk
Megtettem az elállási nyilatkozatot, de a webáruház nem jelzett vissza! Szabályos ez? A Fogyasztó Barát tanácsa segít elkerülni a buktatókat.
     Nincs biotermék a patkányos élelmiszerbiztonsági sztoriban / Cikk
Több médium is átköltötte a NÉBIH közleményét, és sok helyen az jelent meg, hogy biotermékeket állítottak elő a Dejó Kft. minap megbüntetett üzemében. A biotermékek ellenőrzését végző Biokontroll Hungária cáfol. 
     Retkes üzemben gyártották az egészséges termékeket / Cikk
Olyan menő termékeket is gyártottak a lepukkant üzemben, mint sárgabarack magliszt, lenmagliszt, mákliszt, szőlőmag liszt, búzacsíra. 100 tonna ismeretlen eredetű, jelöletlen, szennyezett terméket foglalt le a NÉBIH. Az érintett cég: Dejó Kft. Cikkünk fogyasztóknak szóló tanácsokkal frissült.
     Így kell elállási nyilatkozatot tenni internetes vásárlásnál / Cikk
Telefonon közöltem a webáruházzal, hogy elállok a vásárlástól, és visszaküldöm a megrendelt tabletet. Igen, ez így szabályos, de nem tudatos! Utólag nehéz lesz bizonyítani az igazunkat… A Fogyasztó Barát mást javasol.
  • Nemzeti Fejlesztési Minisztérium, a fogyasztók érdekében