Fogyasztóvédelem / Legújabb

     A vállalkozásoknak kötelező részt venni a békéltető testületi ülésen / Cikk
A fogyasztóvédelmi törvény 2015. évi változása megkönnyíti a vitarendezést a fogyasztók számára. Bár még kevesen tudják, de az online vásárlással kapcsolatos viták már online is rendezhetők.
     Mire figyelj, ha fizetős képzésen veszel részt? / Cikk
Százezer forintos tandíjért cserébe elmaradt képzés, gyakorlati képzés eszközök nélkül – csak néhány példa a felnőttképzéssel kapcsolatos panaszokról. Mire érdemes odafigyelni, hogy ezeket elkerüljük?
     Mindennapi kenyerünk / Videó
A futószalag ritmusa és a gépek zakatolása veszi körül azokat a dolgozókat, akik feldolgozzák az asztalunkra kerülő élelmiszereket. Ez a film kommentár nélkül mutatja be az európai élelmiszeripar helyszíneit: hatalmas termőterületek, bizarr külsejű gépek, szürreális méretű növények és kattogó hangok. Rideg, ipari körülmények, melyben az embernek kevés és monoton szerepe van. Az emberek, az állatok és a növények azonos szerepet játszanak, mindegyik kiszolgálója a gépeknek. Mindez "szükséges" ahhoz, hogy megteremtsük a mai társadalom életszínvonalát.
     Milyen jogaid vannak a betétdíjas üveg visszaváltásakor? / Cikk
Nem működő visszaváltó automaták. Működik, de nem vesz vissza minden üveget. A vásárláskor kifizetett 40 forintos betétdíjból visszaváltáskor már csak 10 forintot kapunk. Ezek a legjellemzőbb panaszok a betétdíjas üvegekkel kapcsolatban. Lássuk milyen jogaink vannak üveg visszaváltásakor.
     Szavatosság és jótállás – becsapós bolti üzenetek / Cikk
"Akciós terméket nem cserélünk! Készpénzt nem adunk vissza!" Ehhez hasonló félrevezető tájékoztatást kapnak a fogyasztók a boltokban a jótállással, szavatossággal kapcsolatban- derült ki az NFH vizsgálatából.  
     Fogyasztóvédelmi közvéleménykutatás 2015 (NFH) / Videó
Te is szó nélkül hagyod, ha a több ezer forintos cipődnek egy hónap után ok nélkül leesik a talpa? Ne nyugodj bele, ha tudod, hogy neked van igazad! Élj a jogaiddal! Reklamálni nem szégyen! Kövesd Te is Fogyasztó Barátot és tájékozódj a Nemzeti Fogyasztóvédelmi Hatóság oldalán!
     Fulladásveszélyes csecsemő- és kisgyermek ruhákat találtak / Cikk
Gyerekruhákat és gyerekcipőket vizsgáltak a Nemzeti Fogyasztóvédelmi Hatóság szakemberei. Több száz ruhát ellenőriztek országszerte az üzletekben, ezen túl laboratóriumi vizsgálatot is végeztek. A termékek 86,3 %-a megbukott a teszten. 
     Tíz dolog, amit tudnod kell, ha gyermeked kórházba kerül / Cikk
Bent alhatok-e a gyerekkel a kórházban? Műtik a gyereket, de nem tájékoztat az orvos, nem tudom mi történik.  Ehhez hasonló kérdések merülhetnek fel, ha a gyerekünk kórházba kerül. Íme a TASZ válaszai. 
     56 milliós bírság az Auchannak jogsértő reklámért / Cikk
A Gazdasági Versenyhivatal 56 millió forintra bírságolta az Auchan Magyarország Kft.-t , mivel több, összehasonlításokat tartalmazó reklámja megtévesztő volt. és  nem tárgyilagosan tüntette fel az árkülönbséget. 
     250 millió forint bírságot kapott a Telenor / Cikk
A Nemzeti Média- és Hírközlési Hatóság májusban 250 millió forint pénzbírságot szabott ki a Telenor Magyarország Zrt.-re, mivel a szolgáltató jogsértő módon, egyoldalúan módosította az egyéni előfizetői szerződéseket.  
     Veszélyes rollerek, triciklik, autók - Mire figyeljünk? / Cikk
22 féle rollert, triciklit, játék gördeszkát, lábbal hajtható kisautót vizsgált a Nemzeti Fogyasztóvédelmi Hatóság. Sajnos 12 termékről  kiderült, hogy nem biztonságos, ezeket a hatóság kivonja a forgalomból.
     Penészes, átcsomagolt bolti termékekre bukkant a NÉBIH egy kistermelőnél / Cikk
Egy péteri kistermelőnél tartott ellenőrzés során a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal penészes kukákat, ipari zsírt, lejárt szavatosságú, átcsomagolt terméket talált. A hatóság 5700 kg alapanyag, félkész- és késztermék forgalomból történő kivonását és megsemmisítését rendelte el.
     A visszaküldés költsége és a fogyasztó egyéb kötelezettségei / Cikk
A termék visszaküldésének költségeit a fogyasztó viseli, kivéve ha a webáruház az általános szerződési feltételeiben ezt magára vállalta.
     Ha drágább kiszállítást választottál / Cikk
Gyorsfutár hozta ki a megrendelt terméket: kicsit drágább volt, mint a sima futár, de hamar megjött a csomag. Mégis elállok a vásárlástól. Ugye visszajár nekem a kiszállítás díja?
     Újabb termékbemutató cég kapott bírságot / Cikk
A főleg időseket és betegeket célzó termékbemutatók legnépszerűbb slágerei a gyógyító hatásúnak beállított termékek. Sajnos a legtöbb szemfényvesztés. Most épp a Jugis 2007 Kft-t bírságolta meg a GVH tisztességtelen kereskedelmi gyakorlatért.   
     Öt fogyasztói jog, amit jó, ha ismersz / Videó
Ismerd meg az öt fogyasztói jogot, amiről tudnod kell, ha az EU-ben vásárolsz! Keresd a Fogyasztó Barát sorozatunkat, további fogyasztóvédelni információért, illetve olvasd Fogyasztóvédelem rovatunkat!
     A webáruház visszatartási joga / Cikk
Elálltam a vásárlástól, de a webáruház a visszatartási jogra hivatkozva nem akarja visszaadni a pénzem, amíg a terméket vissza nem kapja! Mi ez a visszatartási jog?
     Teszteld magad! Milyen jogaid vannak internetes vásárláskor? / Cikk
Szoktál neten vásárolni? Tisztában vagy a jogaiddal, vannak még kérdéseid? Teszteld magad!  
     Netezünk, de nem védekezünk / Cikk
A cyber bűnözés akár több milliárd euro veszteséget is okozhat az európai gazdaságnak évente. Több mint 150 ezer vírusnak és egyéb rosszindulatú programnak vagyunk kitéve naponta, de a hazai lakosság fele nem használ vírusirtót.  
     Az eladó visszatérítési kötelezettségének módja / Cikk
Visszaküldtem az interneten rendelt árut, mert nem olyan volt, amit elgondoltam. A webáruház készpénzben akarja visszaadni az árat, holott én átutalással fizettem. Követelhetem az átutalást?
     Gyerekek használták volna a visszavont termékek harmadát / Cikk
Főleg játékok és főleg kínai áruk akadtak fenn az EU nem élelmiszerekre vonatkozó fogyasztóvédelmi hálóján. 2014-ben 2500 terméket vontak ki a forgalomból vagy akadályozták meg az Unióba való behozatalukat. Magyarország a legszorgalmasabb bejelentő. 
     Egymilliárdos gigabírságot kapott az Auchan, mert jogtalanul sarcolta a beszállítóit / Cikk
A Gazdasági Versenyhivatal megállapította, hogy utólagos árkedvezmény-támogatást szedett a cég a beszállítóitól, hogy azok termékei bekerülhessenek vagy bennmaradhassanak az Auchan árukészletében. A beszállítók nem élelmiszereket szállítottak be, és nem kicsi, sérülékeny cégek voltak.
     Szennyezett kávé bukott a NÉBIH tesztjén / Cikk
A hatóság a határérték feletti mikotoxin tartalom miatt azonnali hatállyal elrendelte a D.KAISER Krone nevű termék forgalomból történő kivonását. Két kávénál kisebb jelölési hibák akadtak. Kedveltségi vizsgálat is volt. Sajno bio és fair trade terméket nem vizsgáltak.
     Igazi rezsicsökkentés, amivel a környezet is nyer / Cikk
Az új európai energiahatékonysági szabályok 14 000 forint megtakarítását eredményezik egy átlagos háztartásban évente. Az érintett 11 millió otthonban nem csak a költségek, de a károsanyag-kibocsátás is csökken.
     A webáruház visszatérítési kötelezettsége / Cikk
  A webáruház 30 napra vállalja a vételár visszafizetését. Nem lassú ez egy kicsit? De – és nem is szabályos.
     Fogyasztóvédelmi Világnap / Videó
Március 15-én tartják a Fogyasztóvédelmi Világnapot. Ennek kapcsán Perényi Zsófival, a Tudatos Vásárlók Egyesületének munkatársával beszélgettek a Promontor TV munkatársai. Az Ökokörökről és a közösségi mezőgazdálkodásról is a hallhattok benne információkat.
  • Nemzeti Fejlesztési Minisztérium, a fogyasztók érdekében