Fogyasztóvédelem / Legújabb

     Bioszén és a foszfátutánpótlás / Cikk
Milyen illékony szerves vegyületekkel találkozhatunk az otthonunkban és milyen veszélyeket jelentenek ezek? Hogyan helyettesíthető a műtrágya az állati csontból készített bioszénnel, és mindez hogyan befolyásolja Európa foszfátutánpótlását?
     12 féle ásványvizet kellett kivonni a forgalomból / Cikk
12 különböző ásványvíz forgalmazását tiltotta meg és kötelezte a gyártókat a termék visszahívására a NÉBIH Kiemelt Ügyek Igazgatósága. A tételeket a nitrition koncentráció és a Pseudomonas aeruginosa engedélyezett határértéket meghaladó tartalma miatt kellett visszagyűjteni.
     Az otthoni sófogyasztás dobja meg a napi sóbevitelt / Cikk
A magas sóbevitel igazoltan növeli a magas vérnyomás betegség és az ezzel összefüggésben álló szív- és érrendszeri megbetegedések kialakulásának rizikóját, ennek ellenére a fogyasztók beviteli értékei nagyban különböznek a jelenleg ajánlott mennyiségtől. Egy kutatás tapasztalatai dióhéjban.
     Hogyan ne vegyünk rossz használt bringát, és mit tehetünk, ha mégis sikerült? / Máshol olvastuk
Sebestyén el akarta adni a szép, hófehér, már használtan vett épített bringáját, Lajos pedig éppen venni akart egy szép, hófehér, használt épített bringát. Sebestyén és Lajos egymásra is talált egy internetes oldalon, és a sztori idáig happy end lenne, azonban két héttel a vásárlás után Lajos alatt lényegében összetört a bicikli hajtóműve. Bár Sebestyén említette, hogy a pedál kicsit kocog, Lajos eléggé dühös lett, és a büntetőfeljelentéstől kezdve a testi sértésig mindennel megfenyegette Sebestyént, ha nem fizeti vissza a bicikli árát. Pedig Sebestyén nem szerette volna ezt megtenni. Kinek van igaza és mit lehet ilyenkor tenni?
     Van értelme a párizsinak? / Cikk
Belegondoltatok már, hogy mennyi felesleges dolgot tesznek a párizsiba, és milyen drága, ha előrecsomagolva vesszük meg? Mi van benne, és mit vehetünk helyette? Utánaszámoltunk.
     Már letölthető a fogyasztóvédelmi applikáció / Cikk
A mindennapok során számos alkalommal előfordul, hogy vitás kérdésekben azonnali válaszokra lenne szükség. Ebben segít az NFH új okostelefon-alkalmazása, amely a legfontosabb fogyasztóvédelmi ismeretanyagot adja a felhasználók kezébe, de lehetőséget teremt arra is, hogy vásárlásainkról és a termékhez kapcsolódó reklamációs határidőkről is nyilvántartást vezessünk.
     Benzolszármazékot találtak heringkonzervekben / Cikk
A sprotni halkonzervek után füstölt halhúst és halászati termékeket vizsgált a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (NÉBIH). Az ellenőrzés eredményeként a hatóság négy füstölt hering halkonzerv tétel kereskedelmi forgalomból történő kivonását rendelte el határérték feletti benzolszármazék (PAH) tartalom miatt.
     Bioszén és a foszfátutánpótlás / Cikk
Milyen illékony szerves vegyületekkel találkozhatunk az otthonunkban és milyen veszélyeket jelentenek ezek? Hogyan helyettesíthető a műtrágya az állati csontból készített bioszénnel, és mindez hogyan befolyásolja Európa foszfátutánpótlását?
     A fogyasztókat védik az új szabályok / Cikk
Új fogyasztóvédelmi uniós irányelv lépett életbe. Ezek után a fogyasztó sokkal könnyebben tehet majd panaszt és érvényesítheti jogait.
     Változnak a fogyasztói jogok az Unióban / Cikk
Változnak az év során az európai fogyasztók jogai. Az EU célja az, hogy fokozódjon a fogyasztói bizalom, a fogyasztóvédelem, és növekedjen a határokon átnyúló kereskedelem.
     Tucatnyi vegyszer és szintetikus adalékanyag lehet a borban / Cikk
Többségünk természetes italként tekint a borra, mintha az csupán szőlőből készülne, pedig a helyzet sajnos ma már nem ilyen egyszerű.
     Határérték feletti rovarölőszer hatóanyagot találtunk egy bébiételben / Cikk
Labortesztünkben a 11 mintából az Ovko almás-áfonyás bébiétel határértéken felül tartalmazott növényvédőszer-maradékot. Köszönjük, hogy pénzadományotokkal segítettétek a tesztet!
     Világosbarna és nem kakaó ízű a hamis kakaó / Cikk
Eddig mintegy 1000 zacskó hamisított kakaó zárolását és kobzását rendelte el a NÉBIH Kiemelt Ügyek Igazgatósága (KÜI). Az ügyet a gyártó bejelentésére kezdte el vizsgálni a különleges esetekre specializálódott csapat.
     Benzolszármazékkal szennyezett sprotni a polcokon / Cikk
Határérték feletti benzolszármazék (PAH) tartalom miatt újabb füstölt sprotni halkonzerveket vontak ki a kereskedelmi forgalomból az élelmiszerbiztonsági szakemberek.
     Reklámtrükkök ABC-je: de hát szabad vagy! / Cikk
Tucatnyi tanulmány bizonyítja, hogy egy igen egyszerű kifejezéssel megsokszorozható a meggyőzőerő. A reklámszakma is előszeretettel alkalmazza ezt a fogást, és tényleg működik, hiszen arra játszik rá, hogy mindenki szeretne tudatos, felelősségteljes vásárló színében feltűnni.
     Mit tehetünk a spammel? / Cikk
Nagyon észnél kell lennie annak, aki egy hivatalosnak álcázott fizetésmegvonásról szóló e-mailre nem kattint rá rögtön a postafiókja megnyitása után. Ez csak egy a durvábbnál durvább spamek közül. Vajon kivédhetők?
     Veszélyesek a gyerekeknek szóló írószerek? / Cikk
Kora óvodás kortól a gyerekek kedvenc játékai közé tartozik a rajzolás, színezés, festés. Az alkotások időnként elmélyülten, a ceruza, radír szopogatásával, rágcsálásával készülnek, ami veszélyt jelenthet, mert káros anyagok juthatnak a szervezetbe. Az Nemzeti Fogyasztóvédelmi Hatóság 36 gyerekeknek szóló írószert vizsgált.
     Leválthatja a papírcímkét a lézeres tetoválás / Videó
Június végén az EU elfogadta, hogy a gyümölcsök származási helyének megjelölésére egy újfajta lézeres technológiát használjanak. A módszer élelmiszerbiztonsági szempontból előrelépést jelent, mert nyomon követhető a származásuk, megakadályozható az átcímkézés. Ajánlott cikk: Leválthatja a papírcímkét a lézeres tetoválás
     60 milliós bírság a UPC Magyarország Kft.-nek / Cikk
Tavaly ősszel a UPC levélben kereste meg előfizetőit azzal, hogy érvényben lévő szerződéseik megszűnnek. Ugyanezzel a mozdulattal új szerződést küldött nekik, melyet a cég aláírtnak tekintett az ügyfelek részéről, ha azok átvették a küldeményt. 60 milliós bírság kifizetésére kötelezték.  
     CE jelölés / Címke
     Tíz év garancia egy pulóverre / Cikk
A Flint and Tinder amerikai cég olyan prémium minőségű unisex kapucnis kardigánok gyártását tűzte ki céljául, amelyek a legkiválóbb anyagokból és 100%-ban az USA-ban készülnek. Emellett 10 év garanciát adnak minden egyes kardigánra, és ingyenes javítást ígérnek.
     Ketreces biotojást húsvétra! / Cikk
Szemfüles olvasónk bionak tűnő ketreces tojást kapott lencsevégre egy hazai szupermarketben. A helyzet tragikomikumát emeli, hogy dupla buktatóról van szó,nemcsak a gyártó neve, de a bolti kiírás is finoman szólva megtévesztő. 
     A letölthető termékeket kínáló honlapok nagy része megtévesztő / Cikk
Az Európai Bizottság vizsgálata szerint a számítógépre vagy mobilra letölthető termékeket kínáló weboldalak 75%-a nem felel meg a fogyasztóvédelmi előírásoknak. A magyar hatóság 6 honlapot ellenőrzött, amelyből 5-nél derítettek fel szabálytalanságokat.
     Megtévesztő jelölések az élelmiszercímkéken / Cikk
Cukormentes! Csökkentett zsírtartalmú! – harsogják az öles betűk, és már kapjuk is le a dobozt a polcról. Hiszen ki akarna cukros vagy zsíros terméket venni, ha lehet „egészségeset” is? Ám a vonzó feliratok mögött megbújó igazságot sokszor a kis betűk rejtik.
     Győzött az ecet! / Cikk
2011 elején fordultunk a GVH-hoz a Calgon ecetes TV reklámja miatt. Végre pont került az ügy végére, és nem is akármilyen eredménnyel. A GVH 15 millió forintra bírságolta a Calgon forgalmazóját fogyasztók megtévesztése miatt. 
     Mikrohullámú sütő: áldás vagy átok? / Cikk
A mikrohullámú sütő az emberiség egyik nagy találmánya – kár, hogy ilyen sokan gyanakodnak rá.