Fogyasztóvédelem / Legújabb

     A webáruház visszatartási joga / Cikk
Elálltam a vásárlástól, de a webáruház a visszatartási jogra hivatkozva nem akarja visszaadni a pénzem, amíg a terméket vissza nem kapja! Mi ez a visszatartási jog?
     Teszteld magad! Milyen jogaid vannak internetes vásárláskor? / Cikk
Szoktál neten vásárolni? Tisztában vagy a jogaiddal, vannak még kérdéseid? Teszteld magad!  
     Netezünk, de nem védekezünk / Cikk
A cyber bűnözés akár több milliárd euro veszteséget is okozhat az európai gazdaságnak évente. Több mint 150 ezer vírusnak és egyéb rosszindulatú programnak vagyunk kitéve naponta, de a hazai lakosság fele nem használ vírusirtót.  
     Az eladó visszatérítési kötelezettségének módja / Cikk
Visszaküldtem az interneten rendelt árut, mert nem olyan volt, amit elgondoltam. A webáruház készpénzben akarja visszaadni az árat, holott én átutalással fizettem. Követelhetem az átutalást?
     Gyerekek használták volna a visszavont termékek harmadát / Cikk
Főleg játékok és főleg kínai áruk akadtak fenn az EU nem élelmiszerekre vonatkozó fogyasztóvédelmi hálóján. 2014-ben 2500 terméket vontak ki a forgalomból vagy akadályozták meg az Unióba való behozatalukat. Magyarország a legszorgalmasabb bejelentő. 
     Egymilliárdos gigabírságot kapott az Auchan, mert jogtalanul sarcolta a beszállítóit / Cikk
A Gazdasági Versenyhivatal megállapította, hogy utólagos árkedvezmény-támogatást szedett a cég a beszállítóitól, hogy azok termékei bekerülhessenek vagy bennmaradhassanak az Auchan árukészletében. A beszállítók nem élelmiszereket szállítottak be, és nem kicsi, sérülékeny cégek voltak.
     Szennyezett kávé bukott a NÉBIH tesztjén / Cikk
A hatóság a határérték feletti mikotoxin tartalom miatt azonnali hatállyal elrendelte a D.KAISER Krone nevű termék forgalomból történő kivonását. Két kávénál kisebb jelölési hibák akadtak. Kedveltségi vizsgálat is volt. Sajno bio és fair trade terméket nem vizsgáltak.
     Igazi rezsicsökkentés, amivel a környezet is nyer / Cikk
Az új európai energiahatékonysági szabályok 14 000 forint megtakarítását eredményezik egy átlagos háztartásban évente. Az érintett 11 millió otthonban nem csak a költségek, de a károsanyag-kibocsátás is csökken.
     A webáruház visszatérítési kötelezettsége / Cikk
  A webáruház 30 napra vállalja a vételár visszafizetését. Nem lassú ez egy kicsit? De – és nem is szabályos.
     Fogyasztóvédelmi Világnap / Videó
Március 15-én tartják a Fogyasztóvédelmi Világnapot. Ennek kapcsán Perényi Zsófival, a Tudatos Vásárlók Egyesületének munkatársával beszélgettek a Promontor TV munkatársai. Az Ökokörökről és a közösségi mezőgazdálkodásról is a hallhattok benne információkat.
     Fontos buktató az internetes vásárlásnál: az elállási nyilatkozat visszaigazolása / Cikk
Megtettem az elállási nyilatkozatot, de a webáruház nem jelzett vissza! Szabályos ez? A Fogyasztó Barát tanácsa segít elkerülni a buktatókat.
     Nincs biotermék a patkányos élelmiszerbiztonsági sztoriban / Cikk
Több médium is átköltötte a NÉBIH közleményét, és sok helyen az jelent meg, hogy biotermékeket állítottak elő a Dejó Kft. minap megbüntetett üzemében. A biotermékek ellenőrzését végző Biokontroll Hungária cáfol. 
     Retkes üzemben gyártották az egészséges termékeket / Cikk
Olyan menő termékeket is gyártottak a lepukkant üzemben, mint sárgabarack magliszt, lenmagliszt, mákliszt, szőlőmag liszt, búzacsíra. 100 tonna ismeretlen eredetű, jelöletlen, szennyezett terméket foglalt le a NÉBIH. Az érintett cég: Dejó Kft. Cikkünk fogyasztóknak szóló tanácsokkal frissült.
     Így kell elállási nyilatkozatot tenni internetes vásárlásnál / Cikk
Telefonon közöltem a webáruházzal, hogy elállok a vásárlástól, és visszaküldöm a megrendelt tabletet. Igen, ez így szabályos, de nem tudatos! Utólag nehéz lesz bizonyítani az igazunkat… A Fogyasztó Barát mást javasol.
     Intézkedik a profi tudatos vásárló / Cikk
Olvasónk utasjogainak védelmében állt ki a magáért. A légitársaság 50 euróval akarta jóvátenni a 10 órás járatkésést, de olvasónk 1200 eurót harcolt ki magának. Rengeteg hasznos és kipróbált tanács a légi utasok jogairól a cikkben. 
     Fontos tudnivalók Buda-Cash és DRB ügyfeleknek / Cikk
A felügyeletért felelős Magyar Nemzeti Bank összeállította a legfontosabb tudnivalókat a brókerház felfüggesztésében érintett fogyasztóknak. 
     Netes vásárlás: a 14 napos elállási jog kezdete / Cikk
A 14 napos elállásnál a megrendelés időpontja számít? Vagy az átvételé? És mi van, ha az egyszerre megrendelt laptopot és a hozzá való táskát különböző időpontokban szállították ki? 
     Még most ellenőrizzük a bauMax-os termékeket! / Cikk
A Fogyasztóvédelmi Hatóság jótállási és szavatossági tanácsai a bauMax vásárlóinak az üzletbezárások utáni időkre.
     A fogyasztó a felelős, ha csökken a termék értéke / Cikk
Az internetes vásárlásnál az elállási jog nem 14 napos használatot biztosít, hanem kipróbálási lehetőséget.
     Kibontva vissza lehet küldeni az interneten vásárolt terméket? / Cikk
És mi van, ha szétmarcangoltam a termék dobozát? Tanácsadó sorozatunkból kiderül.
     Fogyasztóvédelem és fenntarthatóság kéz a kézben / Cikk
A világ egy óriási lehetőséget szalasztana el, ha nem fűzné szorosabbra a kapcsolatot a fogyasztóvédelem és a fenntartható fejlődés között – magyarázza Amanda Long, a Fogyasztóvédelmi Világszervezet főigazgatója.
     Internetes vásárlás: amikor nem ér az elállási jog / Cikk
"Személyre szabott pólót rendeltem az interneten, de mégsem tetszik. A kereskedő azt mondja, nem küldhetem vissza." Sajnos igaza van.
     Internetes vásárlás: nem kell indokolni az elállást / Cikk
Nem tetszik az interneten rendelt telefon - visszaküldöm. Erre minden fogyasztónak joga van.
     Ha a bolti eladó egy mobil applikáció volna [dán, angol feliratos] / Videó
Egy rakás mobil applikáció kér hozzáférést különböző személyes adataidhoz, úgy mint: tartózkodási helyed, konakt lista, szöveges üzenetek. Hogyan reagálnál, ha a boltban az eladó ugyanígy tenne? Ha úgy, ahogy a videóban szereplő dán vásárlók, legközelebb akkor is gondolkodj el, amikor például egy zseblámpa applikáció ugyanilyen adatokat kér tőled, megadod az engedélyt? Ajánlott cikkek: Lényegében nem tudod korlátozni a reklámokat; Az adatvadász előbb tudja, hogy jön a baba, mint az anyád
     Kamionnyi gyanús húst foglalt le a hatóság / Cikk
Lejárt, ismeretlen eredetű termékeket találtak, és engedély nélkül végzett fagyasztást, szabálytalan tárolást nyomozott ki a NÉBIH egy fővárosi húsnagykereskedésnél. A múlt heti razzia során több mint 3,5 tonna húst és húskészítményt is lefoglaltak. A cégnév nem véletlenül ismeretlen.
     8 divat- és szépségápolási cikk, amelyre kötelező a jótállás / Cikk
10 000 forint eladási ár felett divat- és szépségápolási cikkekre is jótállást (más néven garanciát) kell adni.