Fogyasztóvédelem / Legújabb

     Így kell elállási nyilatkozatot tenni internetes vásárlásnál / Cikk
Telefonon közöltem a webáruházzal, hogy elállok a vásárlástól, és visszaküldöm a megrendelt tabletet. Igen, ez így szabályos, de nem tudatos! Utólag nehéz lesz bizonyítani az igazunkat… A Fogyasztó Barát mást javasol.
     Intézkedik a profi tudatos vásárló / Cikk
Olvasónk utasjogainak védelmében állt ki a magáért. A légitársaság 50 euróval akarta jóvátenni a 10 órás járatkésést, de olvasónk 1200 eurót harcolt ki magának. Rengeteg hasznos és kipróbált tanács a légi utasok jogairól a cikkben. 
     Fontos tudnivalók Buda-Cash és DRB ügyfeleknek / Cikk
A felügyeletért felelős Magyar Nemzeti Bank összeállította a legfontosabb tudnivalókat a brókerház felfüggesztésében érintett fogyasztóknak. 
     Netes vásárlás: a 14 napos elállási jog kezdete / Cikk
A 14 napos elállásnál a megrendelés időpontja számít? Vagy az átvételé? És mi van, ha az egyszerre megrendelt laptopot és a hozzá való táskát különböző időpontokban szállították ki? 
     Még most ellenőrizzük a bauMax-os termékeket! / Cikk
A Fogyasztóvédelmi Hatóság jótállási és szavatossági tanácsai a bauMax vásárlóinak az üzletbezárások utáni időkre.
     A fogyasztó a felelős, ha csökken a termék értéke / Cikk
Az internetes vásárlásnál az elállási jog nem 14 napos használatot biztosít, hanem kipróbálási lehetőséget.
     Kibontva vissza lehet küldeni az interneten vásárolt terméket? / Cikk
És mi van, ha szétmarcangoltam a termék dobozát? Tanácsadó sorozatunkból kiderül.
     Fogyasztóvédelem és fenntarthatóság kéz a kézben / Cikk
A világ egy óriási lehetőséget szalasztana el, ha nem fűzné szorosabbra a kapcsolatot a fogyasztóvédelem és a fenntartható fejlődés között – magyarázza Amanda Long, a Fogyasztóvédelmi Világszervezet főigazgatója.
     Internetes vásárlás: amikor nem ér az elállási jog / Cikk
"Személyre szabott pólót rendeltem az interneten, de mégsem tetszik. A kereskedő azt mondja, nem küldhetem vissza." Sajnos igaza van.
     Internetes vásárlás: nem kell indokolni az elállást / Cikk
Nem tetszik az interneten rendelt telefon - visszaküldöm. Erre minden fogyasztónak joga van.
     Ha a bolti eladó egy mobil applikáció volna [dán, angol feliratos] / Videó
Egy rakás mobil applikáció kér hozzáférést különböző személyes adataidhoz, úgy mint: tartózkodási helyed, konakt lista, szöveges üzenetek. Hogyan reagálnál, ha a boltban az eladó ugyanígy tenne? Ha úgy, ahogy a videóban szereplő dán vásárlók, legközelebb akkor is gondolkodj el, amikor például egy zseblámpa applikáció ugyanilyen adatokat kér tőled, megadod az engedélyt? Ajánlott cikkek: Lényegében nem tudod korlátozni a reklámokat; Az adatvadász előbb tudja, hogy jön a baba, mint az anyád
     Kamionnyi gyanús húst foglalt le a hatóság / Cikk
Lejárt, ismeretlen eredetű termékeket találtak, és engedély nélkül végzett fagyasztást, szabálytalan tárolást nyomozott ki a NÉBIH egy fővárosi húsnagykereskedésnél. A múlt heti razzia során több mint 3,5 tonna húst és húskészítményt is lefoglaltak. A cégnév nem véletlenül ismeretlen.
     8 divat- és szépségápolási cikk, amelyre kötelező a jótállás / Cikk
10 000 forint eladási ár felett divat- és szépségápolási cikkekre is jótállást (más néven garanciát) kell adni. 
     Ki a fogyasztó? / Cikk
Ha ÁFÁ-s számlát kértem a Bt-m nevére, buktam az elállási jogot? A Fogyasztó Barát képregény aktuális részéből kiderül.
     Új élelmiszercímkék / Cikk
December közepétől nem csak az allergének jelölése változik, de új infók is lesznek az élelmiszerek címkéjén: olvasztott, édesítőszerekkel, növényi zsírral...
     Új allergénjelölés a csomagolt és a csomagolatlan élelmiszereken / Cikk
December 13-ától már az előre nem csomagolt élelmiszereken is jelölni kell az allergéneket. Összefoglaltuk, hogy mire és mit kell kiírni. 
     Óvatosan a kuponos oldalakkal! / Cikk
19-ből 18 kuponos oldal nem a jogszabályoknak megfelelően működik – ez derül ki a Fogyasztóvédelmi Hatóság 2014-es vizsgálatából. Azt sajnos még nem tudhatjuk meg, hogy melyek ezek. 
     Így tesztelik a gyerekjátékok veszélyességét / Cikk
A TVE képes, videós beszámolója a Fogyasztóvédelmi Hatóság tesztlaborjából. 
     Így kerüld a mérgező felnőtt- és gyerekruhákat / Cikk
Három egyszerű fogyasztóvédelmi tanács elővigyázatos ruhavásárláshoz. 
     Peru: az arany nem ehető / Videó
Tudod, hogy honnan származik az arany, ami a gyűrűdben, a telefonod és egyéb kütyüid áramköreiben vagy a csatlakozók felületén van? Jó eséllyel Peruból - innen jön a világ aranyszükségletének jó része. A helyiek viszont nagy árat fizetnek ezért. A cianidos technológiás bányászás 250.000 liter vizet használ fel egy nagy bányában, míg egy átlagos család 30 liter vizet fogyaszt el egy napon. A maradvány: eltűnő cianidos lagúnák. Ajánlott oldal: Make IT Fair
     A gigabírságtól nem lesz jobb a Vodafone ügyfeleinek / Cikk
Száztízmilliós bírságot kapott a Vodafone a Gazdasági Versenyhivataltól. A döntés alapján azonban nem jár automatikus kártérítés az érintett fogyasztóknak. A Hivatal tanácsai a cikkben. 
     Szappanos ízű, vegyszeres szagú kókuszreszeléket vont ki a forgalomból a NÉBIH / Cikk
A Lacikonyha Magyarország Kft. etette a Trafik Jam Kft. által előállított gyanús kókuszreszelékkel az embereket. A laborvizsgálaton lebukott terméket azonnal visszahívták. Akinek ilyen van otthon, ne egye meg!
     Veszélyes hintákat talált a Hatóság / Cikk
14 tesztelt hintából 12 balesetveszélyesnek bizonyult a Fogyasztóvédelmi Hatóság utóbbi időben végzett vizsgálatain. Hat hintán kioldható csomókötést találtak, pedig az már tilos.
     Bioszén és a foszfátutánpótlás / Cikk
Milyen illékony szerves vegyületekkel találkozhatunk az otthonunkban és milyen veszélyeket jelentenek ezek? Hogyan helyettesíthető a műtrágya az állati csontból készített bioszénnel, és mindez hogyan befolyásolja Európa foszfátutánpótlását?
     12 féle ásványvizet kellett kivonni a forgalomból / Cikk
12 különböző ásványvíz forgalmazását tiltotta meg és kötelezte a gyártókat a termék visszahívására a NÉBIH Kiemelt Ügyek Igazgatósága. A tételeket a nitrition koncentráció és a Pseudomonas aeruginosa engedélyezett határértéket meghaladó tartalma miatt kellett visszagyűjteni.
     Az otthoni sófogyasztás dobja meg a napi sóbevitelt / Cikk
A magas sóbevitel igazoltan növeli a magas vérnyomás betegség és az ezzel összefüggésben álló szív- és érrendszeri megbetegedések kialakulásának rizikóját, ennek ellenére a fogyasztók beviteli értékei nagyban különböznek a jelenleg ajánlott mennyiségtől. Egy kutatás tapasztalatai dióhéjban.