Foglalkoztatás, gyerekmunka, sweatshopok / Legújabb

     Banán-dilemma / Cikk
Már Magyarországon is minden tízedik kiló elfogyasztott gyümölcs banán. Ha megfizetnénk a termelése valódi árát, háromszorosába kerülne, így viszont létminimum alatt élnek a termelői. 
     Az ananász ára / Videó
Tudtad hogy az ár, amit az ananászért fizetsz, hogyan oszlik meg azok között, akik az asztalodig eljuttatták? Aki az ültetvényeken dolgozik mindössze ennek 4%-ából kénytelen magát fenntartani. A Consumers International filmjéből megtudhatod, milyen a munkás élet Costa Ricában, milyen szociális és munkakörülmények jellemzőek, milyen károkat okoznak a felelőtlenül felhasznált vegyszerek. De a helyzet nem reménytelen, létezik kis léptékű termelés és fair trade ananász kereskedelem is. Ha megnézted a filmet, olvasd el cikkünket a témáról: Ananász: a munkásokat is fogyasztja
     Segítő Vásárlás - Karácsony / Videó
Még az utolsó pillanatban keresed a tökéletes ajándékot? Vajon mitől az? Ha a Segítő Vásárlás védjeggyel ellátott termékeket választod, akkor megváltozott munkaképességűeket foglalkoztató non-profit cégeket és dolgozóikat támogatod. A 2010-ben az Emberi Erőforrások Minisztériuma által indította programot 2013-tól a Salva Vita Alapítvány koordinálja. A termékekkel való ismerkedéshez használd a cégeket bemutató listánkat, a termékkeresőt, vagy nézd meg a termékkatalógust!
     Kelet-Európában is kizsákmányolják a ruhaiparban dolgozókat / Cikk
A Rana Plaza 2013-as tragédiája óta egyre többen tisztában vannak azzal, hogy a textilipar távol-keleti munkásai súlyos árat kénytelenek fizetni az európai divathóbortokért. A Clean Clothes Campaign napokban megjelent kutatása bebizonyítja, hogy Kelet-Európában sem rózsásabb a helyzet.
     Vajon ki kaszál a kesun? / Cikk
Cikksorozatunkban az indiai kesudió-feldolgozó üzemekben tapasztalható munka- és termelési körülményeket vizsgáló tényfeltáró kutatás eredményeibe adunk betekintést. A kutatást a Tudatos Vásárlók Egyesületének partnere, a brit Traidcraft Exchange készítette 2013-ban. Első körben azt mutatjuk be, hogyan telnek a munkások mindennapjai.
     Honnan jön a mangó? - Felelős szavak / Cikk
Megszerettük a mangót. De honnan érkezik Magyarországra és milyen körülmények között termesztik? Cikksorozatunkban most azt mutatjuk be, hogy milyen apróbb változások történhetnek, ha az érintett vállalatok felelősséget vállalnak a kérdésben.
     Honnan jön a mangó? - A vevői erő hatása / Cikk
Megszerettük a mangót. De honnan érkezik Magyarországra és milyen körülmények között termesztik? Cikksorozatunkban most azt mutatjuk be, hogy milyen hatása van a szupermarketek vevői erejének a mangó beszállítói láncára. Kockázatkerülési taktikáik miatt rendszerint a lánc másik oldalán dolgozó munkások kerülnek méltatlan helyzetbe.
     Börtön az ilyen munkahely / Máshol olvastuk
     Mennyire etikusak az élelmiszergyártók? / Cikk
Sokszor elhangzik, hogy a fogyasztók tudatosságán múlik többek között az is, hogy a fejlődő országok munkásai milyen körülmények között élnek. Néha azonban nehéz megítélni, hogy melyik márka mellőzésével vagy támogatásával tudunk segíteni. Az Oxfam nevű civil szervezet olyan szemléletes adatbázist állított össze, amely megkönnyíti a döntést.
     Ismerd meg a címkéket: UTZ Certified / Cikk
Ezen a héten újabb címkével bővítjük (öko)címke adatbázisunkat. Az UTZ Certified egy fenntarthatósági program kávét, kakaót és teát termelő farmerek számára, amely keretében meglévő, ismert márkájú termékeket gyártó és forgalmazó cégekkel működhetnek együtt.
     Tegyél a tisztességes kereskedelemért a TVE-vel! / Cikk
Az emberi jogok világnapján a Tudatos Vásárlók Egyesülete kampányt indít, és arra kéri a magyar kereskedelmi láncokat, illetve az európai döntéshozókat, hogy teremtsenek átláthatóbb és igazságosabb körülményeket a beszállítói láncokban.
     A narancslé útja - facsarva, Brazíliából / Videó
Az Európában elfogyasztott narancslé 80%-a Brazíliából származik, és az ital útja a fogyasztókig elégedetlenséggel és méltánytalansággal van kikövezve. A Bombera Krisztinával forgatott filmünkben bemutatjuk azokat az embertelen munkakörülményeket, amelyek között a Magyarországon is legnépszerűbb gyümölcslé készül. A filmben arra is keressük a választ, hogy az európai szupermarketláncoknak, amelyekben a legtöbb narancslevet adják el, milyen szerepe van a helyzet kialakulásában és lehetséges megoldásaiban.
     What 11-Year-Olds Get—and Adults Forget—About Child Labor in Chocolate / Máshol olvastuk
Marie Hogan confronted Hershey’s about using children in its supply chain because she cares about other kids, fairness—and candy. Here’s what we can learn from her.
     A szupermarketek felelőssége / Cikk
A termesztőknek és a tőlük vásárló szupermarketeknek is lépéseket kell tenniük azért, hogy az Európába érkező terményeket, jelen esetben a zöldbabot, méltányos körülmények között termesszék.  
     A szupermarketek / Oldal
Az elmúlt évtizedekben a szupermarketek élelmiszerpiaci részesedése egyre nőtt, és mára kulcsszerepet játszanak a fogyasztói igények alakításában. Vezető piaci helyzetüknek köszönhetően jelentősen befolyásolják azt is, hogy beszállítóik hogyan és milyen élelmiszereket termesztenek, hogyan dolgozzák fel vagy hogyan csomagolják azokat. Végső soron emberek százmillióinak életére és környezetére is komoly hatással vannak. A TVE 2009 óta kutatja: hogyan. Önálló kutatásokat végeztünk a szupermarketek fenntarthatósági hatásairól, és egyes termékek útját vizsgálva mutatjuk be a szupermarketek kezében koncentrálódó vevői erő hatásait.
     Munkások a marokkói földeken: a cégnek jól megy / Cikk
A marokkói zöld ceruzabab beszállítói láncát elemző cikksorozatunkban most a munkásokat alkalmazó vállalatok kereskedelmi kapcsolataival foglalkozunk. A zöldbabtermesztő cégek nyereségesek és kereskedelmi kapcsolataik kiegyensúlyozottak. Néhányuknak etikai minősítése is van, de erről dolgozóik nem tudnak és nem is érzik a hatását.
     Escape from an L.A. Sweatshop: How Modern-Day Slaves Become Lobbyists / Máshol olvastuk
Lured from Mexico into forced labor at an American factory, Flor Molina’s human trafficking story was typical. What’s remarkable is what she did next.
     Munkások a marokkói földeken: bátraké a szerencse? / Cikk
A marokkói zöld ceruzabab beszállítói láncát elemző cikksorozatunkban most a munkásokat védeni hivatott szakszervezetekkel foglalkozunk. Megfélemlítéssel, mesterséges feszültségkeltéssel és akár elbocsátással is szembe kell nézniük a szakszervezeti tagoknak.
     A koptatott farmerek valódi ára / Cikk
Számos civil szervezet felhívta már a figyelmet arra, hogy a koptatott farmerek előállításának technológiáján változtatni kell, mert munkások ezreinek egészségébe, vagy akár életébe kerül a kőmosott farmer. Segíts te is, hogy a távol-keleti gyárak alkalmazottai valódi védelemben részesüljenek!  
     Munkások a marokkói földeken: biztonság és egészségvédelem nélkül / Cikk
A veszélyes utaztatás, a rossz lakáskörülmények, a vegyi kitettség és az allergia gyakoriak a marokkói zöldbabföldeken. A munkások tudatlansága pedig csak ront a helyzeten. A marokkói zöld ceruzabab beszállítói láncának visszásságairól szóló cikksorozatunk soron következő anyaga ezt mutatja be.  
     Munkások a marokkói földeken: elcsalt szabadnapok / Cikk
Egy zöldbabot csomagoló üzemben napi 14 órát is kell dolgozni bizonyos időszakokban. A munkások közül sokan tartanak a büntetéstől, és ezért nem merik visszautasítani a túlórát. Cikksorozatunkban ezúttal ennek hátterét mutatjuk meg.
     Indonesia's Palm Oil Industry Rife With Human-Rights Abuses / Máshol olvastuk
     Munkások a marokkói földeken: kevés pénz, sok munka / Cikk
A marokkói mezőgazdaságban a legszegényebbek dolgoznak. Sokszor a mezőgazdasági minimálbérnél is kevesebbet keresnek, bejelentés nélkül. Cikksorozatunk harmadik része ezt mutatja be.
     Van-e rabszolgamunka a magyar divat mögött? / Máshol olvastuk
Legkésőbb az alapanyagoknál követhetetlenné válik, hogy tisztességes körülmények között vagy szutykos bangladesi üzemekben, rabszolgamunkával készültek-e a magyar divattermékek. Itthon eddig még senki nem kérdezett rá, hogy a magyar hátterű divatmárkák termékeit hol és hogyan gyártják. A titkot pedig néhány kivétellel őrzik a cégek - a Tisza Cipő, a minden plázában megtalálható Mayo Chix, a Sherpa vagy a Retro Jeans is a hallgatást választotta. Csak néhány cég vállalja büszkén, hogy itthon varrat, a textileket viszont kénytelen külföldről beszerezni.
     Képriport: A TVE a brazil narancs nyomában / Cikk
Egy nemzetközi projekt keretén belül a TVE Brazíliában filmet forgatott: a narancslé példáján keresztül megnéztük, hogy a túlzott vevői erőnek milyen következményei vannak a gyakorlatban. A filmbemutatóra még várni kell egy kicsit, addig is képekben mesélünk a narancsültetvényeken dolgozók munkakörülményeiről.  
     16 ezer levelet kapott a Samsung / Cikk
Nemrégiben hírt adtunk a Make IT Better kampányról, amely a fogyasztók bevonásával felszólította az okostelefonok gyártóit, hogy csökkentsék termékeik környezetterhelését. Az akció sikerét mutatja: egy dologban végre vallott a Samsung.